Reizen met respect voor mens, dier en natuur

Reizen en ecologie gaan niet altijd even goed samen. We springen massaal de auto in en verstoppen de snelwegen naar Frankrijk. De vluchten worden steeds goedkoper, dus met het vliegtuig een weekendje weg: waarom niet. Ik ga hier niet hypocriet doen, ik doe dat ook. Reizen is mijn lange leven, en ik weiger te stoppen met het vliegtuig te nemen. Wat ik wel wil doen, is ter plaatse zo verantwoord mogelijk reizen. Wil je graag wat tips over vriendelijker voor milieu, dier en mens zijn terwijl je reist? Lees dan zeker verder! 

1) Trein, tram, bus. Fiets en benenwagen.

Een eigen auto ter beschikking hebben is handig. Sommige plaatsen zijn ook niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Korte binnenlandse vluchten zijn vaak erg goedkoop. Het kan ook anders. Ik neem op reis zowat altijd het openbaar vervoer om mij over langere afstanden te verplaatsen.

In Canada nam ik de trein. Er is een erg goed lange afstandsnetwerk met treinen in Canada, die niet eens zo duur zijn, als je lang genoeg op voorhand bestelt. Je moet dus even je reis plannen, als je op een budget reist, maar voor wat hoort wat. Om vanuit België te bestellen, kan je hier je treinuren opzoeken, en die dan doorgeven via deze pagina. Je kan niet rechtstreeks bij de trein bestellen helaas. Er komt een kleine commissie bij, dus je bestelt best al je tickets tegelijkertijd. Let op, een of twee weken voor de reis, kosten tickets al dubbel zo veel, dus wees er snel bij.

Nachttrein in Thailand

Ook in Thailand nam ik de trein. De trein van Bangkok naar Kanchanaburi is een perfect alternatief voor de taxi. Je betaalt maar 100 baht (2,5 euro), en bent drie uur onderweg door een prachtig landschap. De treinen vertrekken twee maal per dag, om 7u50 en om 13u55, vanaf station Thonburi. Je koopt je ticketje hier gewoon in het kioskje op het perron, zoals in België. Verder nam ik ook de nachttrein van Ayutthaya (maar kan ook vanuit Bangkok natuurlijk) naar Chiang Mai. Hier moet je wel wat beter voor plannen, want die treinen zijn vaker uitverkocht. De trein die om 19u45 in Ayutthaya vertrekt (en om 18u10 in Bangkok) is een nieuwe slaaptrein. Hier is zelfs de tweede klasse heel erg luxueus. De oude treinen zijn echter ook nog steeds goed te doen. Je kruipt je bedje in, en wordt ’s ochtends wakker in Chiang Mai. Perfect toch? Je kan je ticket vanaf 90 dagen op voorhand kopen op de officiële website van de Thaise spoorwegen. Je kan ook via 12go Asia bestellen. Daar kan je vroeger een ticket reserveren, maar de mensen van 12go Asia moeten ook tot 90 dagen wachten vooraleer ze de tickets echt kunnen kopen. Het is al gebeurd dat je dan toch in tweede klasse zal moeten reizen in plaats van in eerste bijvoorbeeld. Zij vragen ook een commissie.

Nachttrein in Rusland

Waar nam ik nog de trein? In Rusland natuurlijk! De slaaptrein van Moskou naar Sint-Petersburg, en weer terug, is ook een perfect alternatief voor een vlucht. Je kan je tickets gewoon op de officiële website van de Russische spoorwegen kopen. Je kan ook de snelle dagtrein nemen natuurlijk.

Wil je op andere plaatsen een treinreis maken? Dan raad ik je zeker de website van Seat 61 aan! Deze Engelstalige website lijkt wel alle populaire treinreizen ter wereld uit te leggen. Je vindt er dan ook enorm veel info over waar tickets te bestellen, welke treinen comfortabeler zijn,…

Natuurlijk is er nog meer openbaar vervoer dan enkel de trein beschikbaar. Ik probeer zo vaak mogelijk de metro, tram en bus te nemen in een stad en daarbuiten. Je bent misschien wat langer onderweg, maar het is vaak goedkoper, en zo gezellig! En als het even kan, ga ik gewoon te voet. Je ziet zo veel meer wanneer je te voet bent… Af en toe probeer ik ook gebruik te maken van de fiets op vakantie. Veel grote steden hebben een goed deelfietsensysteem, en soms kan je gewoon ook goedkoop een fiets voor de dag huren. Kortom, alles om onderweg wat minder de auto te nemen!

2) Drinkbus

Een drinkbus met een handige musketon

Ik denk dat we ons ondertussen allemaal wel bewust zijn van de enorme plastieksoep die in de zee drijft. Wanneer we thuis zijn, letten we allemaal flink op: geen plastiek tasjes, geen rietjes, water uit grote flessen,… Op reis gaan deze goede voornemens de deur uit zodra we een teen op de luchthaven of in de auto zetten. Hopla, daar is het eerste plastiek flesje al.

Ik neem altijd een kleine drinkbus mee. In de meeste Europese landen kan je gewoon van de kraan drinken. In steden zoals Rome vind je overal openbare waterkraantjes. Je hoeft dus gewoon maar je drinkbus bij te vullen! In Rusland mag je niet van de kraan drinken, maar de hotels voorzien daar vaak grote watertonnen. Zij weten ook wel dat toeristen dorst krijgen… Dus weeral: hop, drinkbusje vullen. Wanneer ik mijn drinkbus niet aan kraantjes kan vullen, koop ik zelf grote flessen water. Deze laat ik dan op mijn hotelkamer. Ik vul mijn drinkbus er mee voor ik naar buiten ga. Elk flesje water dat we minder kopen, is een flesje minder in de plastieksoep!

3) Zeg neen tegen plastiek zakjes

Zelf ben ik een fervente plastiek zakjesgebruiker, ik geef het toe. Ik ben zo een typische Vlaamse vrouw, die een keukenkast heeft met een miljoen plastiek zakjes in een grotere plastiek zak. Tenminste, ik had zo veel zakjes. Tegenwoordig krijg je in België veel minder zakjes mee, een zaak die ik alleen maar kan toejuichen. De zakjes die ik heb, gebruik ik tot ze helemaal stuk zijn. Heb ik het niet meer nodig onderweg, neem ik het toch mee naar huis. En in de winkel weiger ik nieuwe zakjes. Ik probeer dit ook op vakantie door te trekken. Ik neem altijd wat zakjes mee in mijn valies. Om mijn schoenen in te steken, voor dat ene washandje dat nog nat is, voor de handdoek vol zand,… Onderweg probeer ik dan zo veel mogelijk zakjes te weigeren. Boodschappen samen steken, dingen gewoon in mijn armen dragen, dingen in de rugzak,… Het gaat makkelijker dan je denkt.

Helaas gaat plastiek zakjes verzamelen ook makkelijker dan je denkt. Zeker in Azië is de plastiek zak heer en meester. Wanneer je een sapje in een plastiek beker koopt, gaat zelfs deze beker in een plastiek draaghengsel… Ik moet wel zeggen dat ik denk dat de toeristen een goede invloed hier kunnen zijn, en we moeten ons ook bewust zijn van deze verantwoordelijkheid. Waar ze in de 7eleven in mijn niet-toeristische buurt in Bangkok mijn warme tosti (sue me, ik wou brood als ontbijt) nog in een plastiek zakje wouden steken, vroegen ze in de 7eleven in het toeristische deel van Chiang Mai al of ik überhaupt wel een zakje wou. Ik denk dus dat wij als toeristen wel mee kunnen helpen aan een soort van bewustmaking dat deze zakjes niet nodig zijn.

4) Maak een adventure bag

(c) Jackson Groves

Adventure bag? De adventure bag movement is een voorbeeld van hoe instagram-reizigers toch een mooie impact kunnen hebben op de wereld. Jackson Groves (@jackson.groves en @adventurebagcrew) heeft deze beweging opgestart. Het concept is vrij simpel. Neem een zak mee wanneer je op avontuur gaat in de natuur. Vul deze met het vuil dat je tegenkomt, en gooi dat later dan in de vuilbak. Simpel, maar efficiënt. One adventure = one bag. Geen grote moeite, dus het is gemakkelijk om mensen te overtuigen om dit te doen. Dit zie je ook aan de instagramfoto’s die Groves post van de mensen die een adventurebag verzamelden. Ze komen van over heel de wereld en ook locals vinden het concept interessant. Het is vaak heel frappant hoe vuil de meest idyllische plaatsen ter wereld er eigenlijk bijliggen. Een zakje maakt misschien het verschil niet, zou je denken. Maar als we allemaal regelmatig een zakje afval wegdoen…

5) Vuilnisbak ahoi!

Deze tip is natuurlijk heel simpel: gooi je afval in de vuilnisbak. Het wordt moeilijker om dit in landen te doen waar ze niet veel vuilnisbakken hebben staan, zoals bijvoorbeeld in Thailand. Laat dit je niet verleiden om zaken op de weg, in de kant, of gewoon los in de natuur te keilen. Jij hebt dit afval geproduceerd, dus jij bent er verantwoordelijk voor. Aan warenhuizen staat vaak wel een vuilnisbak. En als het moet, sleur je het maar terug mee naar je hotel.

6) Draagbare asbakjes

Er zijn heel veel plekken waar geen asbakken of vuilnisbakken voorradig zijn, maar je wilt dan soms toch een sigaretje roken. Je denkt “ik wrijf mijn peuk uit, en doe hem in de goot, zodat hij kan wegspoelen in de riolen”. Neen. Neen. Gewoon neen. In dit filmpje zie je hoe veel sigarettenpeuken er op een uur in Brussel kunnen gevonden worden op straat... Gelukkig zijn er andere, ecologischere alternatieven. Er bestaan verschillende soorten draagbare asbakjes die je kan meenemen in je zak, en ’s avonds in een vuilbakje kan legen. Peuken worden heel slecht afgebroken, dus laat ze nooit zo maar achter in de vrije (bakstenen) natuur.

7) Eet en koop lokaal

Thaise noedelsoep met onbekende inhoud

Heel wat mensen leven van toerisme. Van het restaurantje op het strand tot de oma met het stalletje met koekjes. Ik probeer op vakantie dan ook steeds lokaal te eten en zo de lokale economie te steunen, in plaats van me te laten verleiden door flashy ketens. Ook voor de souvenirs kijk ik naar handgemaakte dingen en kleine marktkraampjes. Koop natuurlijk nooit dingen zoals ivoor, zeesterren, koraal,… In sommige landen kan je perfect afdingen, terwijl dat in andere landen not done is. Onderzoek voor elk land waar je naar toe gaat, hoe men hier mee omgaat. Dit geldt ook voor fooien geven. In de Verenigde Staten is het normaal, en zelfs gewenst, om een grote fooi te geven, terwijl in veel Europese landen dit niet de gewoonte is.

8) Wees verstandig wanneer het dieren betreft

Bananen voeren in Chiang Mai

Het lijkt logisch, dat je op reis geen dieren mag mishandelen. Er zit echter wel wat meer achter dan je denkt. Foto met een tijger bij een tempel? Doe het niet! Deze tijgers worden zwaar gedrogeerd met verdovende middelen, zodat jij dat mooie kiekje kan maken. Een tijger is heus niet echt zo rustig. Voor de locals is dit een bron van inkomsten, maar je kan dit echt niet steunen. Ga ook nooit op olifanten rijden. Hun rug is hier helemaal niet voor gemaakt, ook al zijn ze zo groot en sterk. Bovendien worden die olifanten vaak nog erger mishandeld wanneer je niet kijkt: vastgeketend met kettingen, trekken aan de oren, met een haak prikken,… Wees op je hoede! In Thailand worden er erg veel olifantenparken als “verantwoord” geprezen. Ze organiseren geen ritjes, je mag de olifanten alleen aaien, voederen en wassen. Informeer je echter goed op internet en probeer te ontdekken of de olifanten echt mogen gaan en staan waar ze willen. Ik heb een tour van een uurtje in een olifantenpark gedaan. Er waren maar drie olifanten, en we mochten ze bananen geven en met ze in de rivier spelen. Hier werden de olifanten met nog meer bananen gelokt, in plaats van met stokken, dus dat zag er wel goed uit. Achteraf ben ik me echter gaan realiseren dat zo’n olifant het misschien wel niet leuk vindt om met wat toeristen meermaals per dag te gaan spetteren in de rivier. Ze zagen er echt heel gelukkig uit, en wij waren slechts met twee toeristen daar, maar ik voel me er toch niet erg goed meer over. Ik denk niet dat ik nog naar een park zou gaan waar ze dit aanbieden, maar enkel naar plaatsen waar je de olifanten in het wild of van op een afstandje gewoon kan observeren.

9) Wees lief voor de oceanen

Zeeëgels

Ik heb ontdekt dat een van mijn favoriete dingen op deze wereldbol snorkelen is. Snorkelen is echter niet altijd even goed voor de oceaan, de vissen en het koraal. De zonnecrème die je opsmeert, kan het koraal ernstig schaden. Daarom draag ik altijd een t-shirt om mijn schouders en rug te beschermen bij het snorkelen, in plaats van zonnecrème. Natuurlijk doe ik meteen zonnecrème op eens ik uit het water kom. Er zouden ook zonnecrèmes op de markt zijn die niet schadelijk zijn voor het ecosysteem in de oceaan, maar ik moet toegeven dat ik het niet zo vertrouw. Verder moet je natuurlijk ook op je hoede zijn over waar je je voeten zet. In lager water trappel je namelijk zo op koraal. Draag snorkelschoenen om je eigen voeten te beschermen, en probeer je voeten alleen op dood koraal te zetten. Boten en hun schroeven zijn ook heel slecht voor het koraal. Probeer dus die massatrips te vermijden. Misschien kan je wel met een kano naar een leuke snorkelplek peddelen?

10) Heb respect voor andere gewoonten en gebruiken

Hoofd bedekken in een Russisch klooster

Natuurlijk heeft elk volk zijn eigen cultuur en zijn eigen gebruiken. Lees je in in de cultuur van het land waar je naar toe gaat! In sommige landen is het bijvoorbeeld not done om in het openbaar tekenen van affectie te tonen. Niet zo fijn als je als koppel op reis bent, maar je houdt er toch maar best rekening mee.

Voorts brengt religie vaak heel wat gebruiken mee. Wees stil en respectvol op plaatsen van aanbidding. In Italië bedek je steeds je schouders en knieën voor je een kerk binnengaat. In Rusland doe je een doekje op je hoofd als vrouw en de meesten dragen ook een lange rok. In Thailand bedek je ook schouders en knieën. Neem als vrouw zeker altijd een sjaal mee en hou als man zeker je t-shirt aan in de buurt van gebedshuizen.

14 thoughts on “Reizen met respect voor mens, dier en natuur

 1. Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ik ken de adventure bags van Jackson van Instagram en heb hier zelf ook al aan meegedaan.. hopelijk kunnen we met z’n alles iets doen aan alle pollutie van onze aarde!

 2. Leuk stukje. Interessant onderwerp ook! Toch denk ik dat we op deze wereld op andere gebieden veel grote slagen kunnen maken als het gaat om het behoudt van de wereld en zijn prachtige gebieden. Goed dat je het onderwerp in ieder geval durft te benoemen. Bedankt voor de tips

 3. Goed dat je hier over schrijft Karen! Zelf vind ik het ook altijd erg leuk om met het openbaar vervoer te reizen. Vorig jaar was ik in Sri Lanka en heb daar alleen maar met de trein en bus gereisd, geweldig! Hopelijk zet de realiteit steeds meer mensen aan het denken en kunnen we het milieu weer een beetje gezond houden.

 4. Het zou wel fijn zijn als iedereen wat bewuster met de natuur omging inderdaad. Wij waren zelf in Thailand dit jaar en zijn ons eigenlijk kapot geschrokken over de nonchalance van de lokale bevolking. Overal een plastic tasje omheen, zoals je al schreef, maar ook de meest grote vuinisbelten op de prachtigste plekjes. Men denkt daar nog nauwelijks over het milieu na, helaas. Om treurig van te worden…

  Maar goed, elk beetje helpt zullen we maar zeggen

 5. Wat goed dat je hier over schrijft. Ik weiger plastic tasjes op reis echt altijd en hergebruik mijn flessen water. Ik koop soms toch nog een fles, omdat ik mijn dopper gewoon echt te klein vind. Ik gebruik de fles die ik koop wel meerdere keren en al mijn afval gaat de vuilnisbak in. De Adventurebag ken ik niet, maar dat klinkt als een super goed initiatief!

 6. Great topic! Ik ben het helemaal met je eens. Toen ik begon te lezen, dacht ik: compleet mee eens! Toen kwam ik bij de sigarettenpeuken… “Schuldig”!!! Ik ben nu aan het kijken om zo’n draagbare asbak te kopen. Dat wil ik al langer en nu moet het maar eens!

  1. Super dat je daar nu naar kijkt! Sigarettenpeuken hebben ongelooflijk veel jaren nodig om af te breken, en ik kan me voorstellen dat “je moet gewoon stoppen” geen goede remedie is 😉

 7. Dit artikel zet je aan het denken. Tof. Ik voel mij regelmatig bezwaard, omdat wij zo vaak vliegen. Mijn slechte geweten koop ik af met de gedachte dat wij geen kinderen op de wereld hebben gezet. Dat scheelt heel veel vervuiling,…

 8. Wat een goed artikel! Ik probeer ook mijn kleine steentje bij te dragen op vakantie. In Turkije help ik altijd met een groep vrijwilligers de rivier schoonmaken en bij een strandwandeling vul ik ook een zak met zwerfafval. Maar onlangs zag ik een docu over de plastic soep en dan zakt de moed me weer in de schoenen 🙁 Keep up the good work.

  1. You keep up the good work! Ik wil in de toekomst ook meer echt oog hebben voor effectief opruimen. Hopelijk helpen we zo een beetje tegen die plastic soep, want inderdaad, dat is erg triest allemaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram