Ottawa

Ottawa is de hoofdstad van Canada en ligt in de provincie Ontario. Je zal er veel tweetalige (Franse en Engelse) borden vinden, maar in de stad zelf wordt Engels gesproken. Aan de overkant van de Ottawa River, ligt de zusterstad van Ottawa, Gatineau. Gatineau ligt in de provincie Québec en men spreekt er Frans en de aanduidingen zijn in het Frans! Het is een grappige tegenstelling, omdat je letterlijk gewoon te voet een brug moet oversteken, om in een schijnbaar heel ander land te komen.

Voor een hoofdstad is het centrum van Ottawa niet zo groot. Het is echter een zeer aangename stad. Je hebt het bestuurlijke centrum met het parlement, het zakendistrict, een uitgaanswijk en daarbuiten de ene na de andere heerlijke buitenwijk. Ik had de fout gemaakt om maar 1 volledige en twee halve dagen in Ottawa te boeken. Ondanks dat er op het eerste zicht niet veel te doen is, is deze stad zo fijn, dat je er zonder problemen meerdere dagen wilt blijven.

Om naar Ottawa te gaan heb je een eTA en een paspoort nodig. Er wordt met Canadese dollars betaald en ze hebben andere stopcontacten. Wil je je helemaal voorbereiden? Hier vind je alle informatie die je moet weten voor je vertrekt.

1. Heen en terug

Je kan niet rechtstreeks vliegen op Ottawa vanuit België. Je zal moeten overstappen in bijvoorbeeld Londen of Toronto. Persoonlijk raad ik aan om op Montréal of Toronto te vliegen, die stad te bezoeken en dan met de trein door te reizen naar Ottawa.

Je kan Ottawa gemakkelijk met de trein bereiken vanuit andere steden via de nationale Canadese spoorwegen Via Rail Canada. Je moet je treintickets wel ruim op voorhand boeken als je van verdere steden komt, zoals Québec-city, Montréal of Toronto. Dit zijn immers treinen met gereserveerde stoelen. Hoe langer je wacht met boeken, hoe duurder de tickets zijn. Zelfs twee weken op voorhand kunnen de prijzen dubbel zo duur zijn in vergelijking met twee maanden op voorhand. Je kan vanuit België echter niet rechtstreeks boeken, daarvoor heb je immers een Canadese of Engelse bankkaart nodig. Je moet via het officiële tussenkantoor werken. Hier moet je ook een kleine booking fee betalen, maar deze wordt beperkt wanneer je al je treintickets tegelijk koopt. Het loont echt de moeite om toch met deze booking fee te boeken, omdat je anders in plaats van 20 dollar wel eens gemakkelijk 60 of 80 dollar meer kunt betalen als je vaker de trein gaat nemen. Als je wilt boeken, zoek je de treinen die je wilt nemen op op de hoofdpagina van Via Rail Canada. De officiële Belgische partner van de Canadese spoorwegen is discovery trains. Je vult hier het formulier in voor de treinen die je wilt nemen. Dan krijg je per e-mail een voorstel met de treinuren. Wanneer je dit bevestigt, betaal je met je bankkaart. Binnen de paar dagen krijg je dan jouw treintickets in je mailbox. Wanneer je de eerste keer de trein in Canada neemt, ga je wel best even naar een informatiepunt met je ticket. De dienstregelingen kunnen soms veranderen (maar niet meer dan vijf of tien minuten), en de man aan de informatiekiosk zal je dan de nieuwe uren geven.

Je kan ook met de lange afstandsbus naar Ottawa gaan, via Greyhound of Megabus bijvoorbeeld.

2. Verplaatsen

De meeste bezienswaardigheden in Ottawa kan je gemakkelijk te voet bezichtigen, als je een beetje centraal logeert. Verder rijden er regelmatig bussen. Op google maps kan je gemakkelijk vinden welke bus je moet nemen. Net zoals op de meeste Canadese plaatsen moet je met gepast geld betalen op de bus. Hier vind je wat meer info over de tarieven. Als je bij je hotel of hostel een fiets kunt huren, is dat ook wel leuk.

3. Beste reisperiode

Persoonlijk vind ik Ottawa heerlijk wanneer de eerste herfst zichtbaar wordt. Tijdens de Indian Summer is Ottawa vrij rustig en is het er heerlijk wandelen. Persoonlijk zou ik niet in de winterperiode (midden oktober - midden maart) gaan, omdat het niet echt wintersport gebied is. Het kan er dan echter wel heel koud zijn.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. Zelf vond ik de Rough Guide to Canada goed. Natuurlijk is hij niet superuitgebreid over de steden, maar je moet wel maar 1 boek meenemen voor heel je vakantie. En hij is meer dan toereikend genoeg om een echt goed beeld te krijgen over wat er te doen is in Ottawa.
  • Drinkbus: Om je plastiekverbruik te beperken, raad ik zeker een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
  • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.
  • Reisstekker: Voor Ottawa heb je een reisstekker nodig. Zelf neem ik altijd deze reisstekker mee. Hij is de goedkoopste in zijn soort en doet prima zijn werk, al tien jaar.

5. Doen

Er zijn in Ottawa enkele hele leuke musea. Bovendien is de stad heel geschikt om te wandelen langs de rustige buitenwijken of langs het kanaal. En je kan ook altijd eens aan de woning van de premier gaan kijken of er iemand thuis is. Ottawa kent een mooie combinatie van modern stadsleven, met gezapig buitenwijkgedrag. Ik werd meteen verliefd op de stad, en jij hopelijk ook!

Klik op de bezienswaardigheid om er meer over te lezen!

1. Parliament Hill
Het parlement van Canada zit in een prachtig gebouw dat je kan bezoeken.
2. Confederation Square
Plein met een mooi vredesmonument.
3. Château Laurier
Een gigantisch pompeus hotel, opgericht door een spoorwegmaatschappij.
4. Byward Market
Een gezellige buurt om in rond te lopen.
5. Nepean Point
Een mooi uitzichtpunt over de rivier, Gatineau en Parliament Hill.
6. National Gallery of Canada
Een mooi museum vol schilderijen, waarvan de meeste Canadees zijn.
7. Notre Dame Basilica
De mooie kathedraal van Ottawa.
8. Royal Canadian Mint
Historisch gebouw waar nu herdenkingsmunten worden geslagen.

9. Rideau Falls
Leuke watervallen in een groene buurt, ideaal om te wandelen.
10. Woning van de eerste minister en omgeving
Heerlijke buurt om in rond te wandelen.
11. Rideau Hall
De ambtswoning van de Governor General of Canada, in een leuk park.
12. Rideau Canal
Het is heerlijk om te wandelen langs dit kanaal.
13. Little Italy en Chinatown
Leuk om te wandelen.
14. Canadian Museum of History
Superinteressant museum met tentoonstellingen over onder andere de First Nations en de geschiedenis van Canada.
15. Jacques Cartier Park
Leuk park om wat in te relaxen.

6. Eten en drinken

Ottawa is echt een heerlijke stad om op restaurant en café te gaan. Het is er erg gezellig en er zijn heel levendige buurten. Ondanks dat het een hoofdstad is, krijg je toch het gevoel van een kleine gezellige stad waar iedereen elkaar kent en gezellig samen uitgaat.

1. Byward Market
55 Byward Market Square, Ottawa, K1N 9C3

In het marktgebouw van Byward Market zitten heel wat lekkere zaakjes. Deze zijn alleen open voor de lunch, maar er rond zijn genoeg andere restaurants om 's avonds te eten.
2. Corazon de Maiz
55 Byward Market Square, Ottawa, ON K1N 9C3
Een drukbezocht stalletje in Byward Market waar ze heerlijke burrito's en taco's verkopen.
3. BeaverTails
69 George St, Ottawa, ON K1N 1K1
BeaverTails zijn een heerlijk dessert, in de vorm van... een beverstaart: gefrituurd deeg, kaneelsuiker en extra toppings.
4. Warehouse
77 Clarence St, Ottawa, ON K1N 5P5
Gezellige, grote bar, waar al het eten $5,95 kost. Je kan er ook uitgaan 's avonds.

5. Patty Boland's
101 Clarence St, Ottawa, ON K1N 5P5
Gezellige Irish pub met lekker eten. Ga zeker langs op maandag wanneer het wingsnight is, voor supergoedkope heerlijke chicken wings.
6. Ad Mare Seafood Truck
150 Slater St, Ottawa, ON K1P 5M8
Deze foodtruck staat meestal op dezelfde plaats, maar check toch zeker de facebookpagina om zeker te zijn dat hij nergens anders staat. Je vindt hier het lekkerste seafood. Sowieso de moeite waard.
7. Sparks Street
In deze straat zijn veel gezellige cafeetjes.
8. The Prescott
379 Preston St, Ottawa, ON K1S 4N1
Het is er donker en wat muf binnen, maar The Prescott is the real deal. Vol met locals en heerlijk Italiaans comfortfood. Warme lasagne, meatballs en vriendelijke mensen, meer heb je echt niet nodig.

7. Slapen

Ik sliep in Ottawa in een oude gevangenis, met een perfecte ligging nabij Byward Market. Dit is echt de regio waar je wilt slapen!

HI- Ottawa Jail Hostel
75 Nicholas St, Ottawa, ON K1N 7B9
Goed centraal gelegen hostel in een unieke setting: een oude gevangenis. Neem wel niet de cel-kamers. Tenzij je graag in een miniem kamertje van 3 vierkante kamer zonder deur zit... De kamer van vier personen was trouwens een oude wachterskamer en was heel ruim en gezellig!

1 thought on “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram