Italië

1. Voorbereiding

Voor je naar Italië gaat, moet je je natuurlijk een beetje voorbereiden.

1.1 Paspoort? Visum?

Geen zorgen! Jouw Belgische of Nederlandse identiteitskaart is voldoende om naar Italië te reizen!

1.2 Geld

In Italië betaalt men gewoon met de euro, lekker makkelijk!

1.3 Verkeer

Het centrum van Rome is verboden voor wagens zonder een speciaal toegangsbewijs; het wordt enkel aan de inwoners afgegeven. Dit is ook zo voor Milaan en voor de historische centra van vele andere Italiaanse steden, voornamelijk in Toscane (Pisa, Firenze). Elektronische flitspalen controleren de toegang tot het centrum en er wordt een foto genomen van de nummerplaat van de wagen. Overtreders komen die speciale zones met beperkte toegang (“ZTL” voor “zona a traffico limitato”) meestal uit onwetendheid binnen, soms meerdere keren dezelfde dag, en worden systematisch beboet. De boetes worden per brief overgemaakt ook aan de overtreder woonachtig in het buitenland, zelfs wanneer deze met een huurwagen reed.

Het is verplicht, ook overdag, met de autolichten aan te rijden op autosnelwegen en grote wegen buiten de stad. Motors moeten altijd en overal hun lichten aansteken. Om als auto in orde te zijn met de regels, kan je ook gewoon overal je lichten aansteken.

Alle informatie over rijden in Italië (snelheden, regels, aanduidingen,...) vind je hier.

1.4 Stopcontacten

In Italië heb je de laatste tijd meer en meer stopcontacten zoals in België. Ze hebben echter ook andere stopcontacten, waarbij de gaatjes wat verder van elkaar weg staan en breder zijn. Voorlopig is een wereldstekker nog geen overbodige luxe.

2. Ter plaatse

2.1 Kledij

Italië is het land van de paus, het centrum van de rooms-katholieke kerk. Op jouw reis door Italië zal je vast ook enkele kerken bezoeken. Uit respect voor de godsdienst, moet je daarbij er voor zorgen dat je schouders en knieën bedekt zijn. Neem dus altijd een dunne sjaal en een t-shirtje mee! Op kerkpleinen is het ook erg afgeraden om als man met ontbloot bovenlijf rond te lopen. Maar laten we eerlijk zijn: je bent dan in een dorp of stad, hopelijk loop je sowieso niet met ontbloot bovenlijf rond.

2.2 Fooi of afdingen?

Voor je fooi geeft op restaurant of op café in Italië, kijk je best even je rekening na. Vaak is er immers al automatisch een servicekost bijgerekend. Wanneer je "Coperto" ziet op je rekening, betekent dit dat ze je hebben aangerekend voor "bestek en brood". Dit betekent niet dat je bent afgezet, maar is dus de automatisch bijgerekende servicekost. Hou er ook rekening mee dat op een terrasje zitten in de grote steden meer zal kosten dan aan de bar zitten. Als je de bediening of het eten echt zeer goed vond, kan je natuurlijk nog altijd fooi geven.

Op toeristische marktjes en bij straatventers kan je zeker afdingen.

2.3 Toeristenvallen

Wanneer een straatventer je goedkope Gucci-brillen wil aansmeren of een "echte" Louis Vuitton-tas, rinkelen vast al alle alarmbellen. En ook in elk land moet je opletten voor straatentertainers, want de zakkenrollers zijn dan meestal niet ver weg.

Zoals hierboven gezegd, moet je in Italië goed opletten op het aanrekenen van coperto. Normaliter staat in het menu steeds vermeld hoeveel coperto er wordt aangerekend, zodat je niet zou verschieten wanneer jouw rekening ineens heel wat hoger is dan je dacht.

Wanneer je in Italië iets gaat drinken in een cafeetje, kan een koffie een euro kosten, of misschien wel zeven euro. Alles hangt er van af waar je gaat zitten. Je zal zien dat alle Italianen hun drank aan de bar bestellen, en daar blijven rondhangen. Daar zijn de drankjes het goedkoopste. Ga je aan een tafeltje zitten, betaal je wat meer. Ga je op het terras zitten, kan je een veelvoud van de barprijs betalen. Normaliter staat dit wel ergens aangegeven, maar dan moet je het Italiaanse menu natuurlijk nog wel begrijpen. In heel toeristische steden wordt er zo wel van de toeristen geprofiteerd. Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard, en drink die heerlijke ristretto dus gewoon aan de bar!

2.4 Klimaat

Italië is een uitgestrekt land, met zowel bergen als stranden. In de zomer is het vanaf Toscane en meer zuidelijk bijna zeker goed weer. De temperaturen kunnen tot 40°C oplopen, dus soms is het ook gewoon te heet. 

3. Bestemmingen

2 thoughts on “

  1. Nuttige tips die je hier mooi op een rij hebt gezet! Veel lijkt zo vanzelfsprekend en toch heb ik al vaak mensen gesproken die bij thuiskomst opeens een boete krijgen omdat ze ergens hebben gereden met de auto waar ze niet mochten rijden. Het blijft wat dat betreft goed opletten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram