Alleen reizen, durf ik dat wel?

Minstens een keer per jaar ga ik alleen op reis. Lekker doen waar ik zin in heb, met niemand rekening houden, heerlijk. Tegelijk zweten mijn ouders peentjes en vragen ze zich af of ik dan geen vrienden heb. Hieronder schrijf ik over de voor- en nadelen van alleen op reis gaan. Want ja, er zijn wel nadelen, wat al die hippe backpackers je ook willen wijsmaken.

Dus, alleen op reis. Wanneer ik met gezelschap op reis ga, is dit voor mij echt een bewuste keuze. Er zijn bestemmingen die ik liever niet alleen aandoe, zoals Rusland, of formules die me alleen nogal saai lijken, het Sziget-festival in Budapest, of gewoon te duur zijn, zoals een auto huren. Alleen reizen is de laatste jaren mijn default-setting geworden, iets waar ik zelfs niet over nadenk. Er zijn voor mij dan ook heel wat voordelen aan verbonden:

  • Je gaat naar waar je wilt. Je hoeft geen compromissen te sluiten over de bestemming. Dus geen strandvakantie als je dat niet leuk vindt. Maar ook: tijdens je rondreis hoef je niet meer te stoppen in die stad die je al gedaan hebt, en echt niet boeiend vond.
  • Je kan onmiddellijk boeken wanneer je er zin in hebt. Niet wachten op vrienden die hun verlof nog moeten aanvragen, en daar eindeloos mee wachten. Niet wachten op vrienden die nog niet beslist hebben. Niet wachten op vrienden die nog even moeten sparen, waardoor de tickets ineens een pak duurder zijn.
  • Rust op reis. Je staat op wanneer je wilt, doet wat je wilt, kan uren met een boek ergens zitten als je daar zin in hebt.
  • Je ontmoet massa’s nieuwe mensen. Wanneer je in een hostel verblijft, ontmoet je sowieso veel mensen. Ook als je in je eentje ergens rondloopt, zullen locals en andere reizigers je sneller aanspreken. Naar mijn gevoel heb je zo meer verrassende ontmoetingen.
  • Je kan slapen waar je wilt. Ik ben zelf een hostelmens. Overnachten is voor mij letterlijk dat: overnachten. Een schoon bed en schone badkamer, meer heb ik niet nodig. Dat ontbijt, die airco, die activiteiten, het hoeft niet. En dat botst al wel eens met mijn vrienden. Ik heb liever een heel goedkope kamer met wat minder comfort, want dat uitgespaarde geld kan ik uitgeven overdag, aan eten, activiteiten, souvenirs,…
  • Je leert heel veel over jezelf door alleen te reizen. Je leert over wat je echt leuk vindt en of dat je voor jezelf kunt zorgen in nieuwe situaties. Je hebt veel tijd om na te denken, en je leven op een rijtje te zetten. Of nog verwarder thuis te komen, ook dat durft al eens te gebeuren.

 

Enfin, voor mij is het de geknipte manier om mijn hoofd tot rust te laten komen. Maar natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Je kan je als solo-traveller ook wel eenzaam voelen. Wanneer je in een saai hostel slaapt, maak je niet zo makkelijk vrienden om iets mee te gaan drinken. Altijd op je eentje eten kan ook wel eens vervelend zijn. Soms wil je gewoon meerdere gerechten met iemand delen om zo veel mogelijk te proeven. Het kan ook wel vermoeiend zijn om elke avond nieuwe mensen aan te spreken, om altijd vrolijk en sociaal te doen. Sommige uitstappen en activiteiten zijn ook heel wat goedkoper in groep, of kan je zelfs niet alleen doen. Allemaal zaken om over na te denken.

Maar is dat alleen reizen dan niet gevaarlijk, hoor ik je vragen? Of beter, zie ik mijn ouders denken. De beste raad die ik hier kan geven is: gebruik je gezond verstand! Loop je in je eigen land ’s nachts alleen door rare buurten? Loop je thuis met je rugzak open en je portefeuille binnen handbereik rond? Nee toch? Wel, dan doe je dat in het buitenland ook niet. Lees je in over de gewoonten van een land, wees vriendelijk, glimlach, en hou altijd je spullen veilig weggeborgen. Natuurlijk moet je ook geen echt domme dingen gaan doen, zoals alleen door een gebergte rondtrekken en niemand laten weten waar je zit. Alleen in de jungle op tocht gaan in een onbekend land. Bij vreemde mensen in de auto stappen. Om het heel cru te zeggen: er zijn mensen waarvan ik vind dat ze beter niet zo maar alleen op reis kunnen gaan. Je moet toch een zekere maturiteit bezitten. Maar als je over een goede dosis gezond verstand beschikt, dan is alleen reizen niet anders dan alleen op zaterdag naar de stad gaan om te gaan shoppen.

3 thoughts on “Alleen reizen, durf ik dat wel?

  1. Leuk artikel Karen. Ik reis ook veel alleen en ben het helemaal eens met de voordelen die je noemt. Ik reis bijna altijd naar Turkije en iedereen kijkt me dan altijd verschrikt aan als ik vertel dat ik in mijn eentje ga. Oeh, gevaarlijk! Nee hoor, helemaal niet. En onbedoeld doe ik dan toch weleens ‘stomme’ dingen zoals op de fiets op pad gaan zonder reparatiespullen of met een lege telefoon. Maar mijn ervaring is dat het altijd weer goedkomt. Mensen helpen je graag als je toch in de problemen komt. En het is altijd weer goed voor een mooi verhaal. Dat is toch ook het leuke aan reizen, een beetje avontuur.

  2. Leuk artikel om te lezen. Ik vond het ook heerlijk om alleen te reizen, echt zo leuk om te doen en je leert zoveel mensen kennen! Afgelopen zomer ging ik voor het eerst in vijf jaar weer alleen op reis en vond dat wel een beetje spannend hoor.. maar eenmaal daar was het zo weer als vanouds.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram