Canada

Voor je naar Canada vertrekt, zijn er wel enkele praktische zaken die je moet regelen. Ik heb ze hier even voor jou opgesomd! Vragen? Laat gerust een berichtje achter!

Inhoudstafel

1. Voorbereiding
1.1 Paspoort? Visum?
1.2 Geld
1.3 Reisverzekering
1.4 Verkeer
1.5 Stopcontacten
1.6 Klimaat
2. Ter plaatse
2.1 Fooi of afdingen
2.2 Alcohol
3. Bestemmingen

1. Voorbereiding

1.1 Paspoort? Visum?

Om naar Canada te gaan, heb je een paspoort en een eTA nodig. Je paspoort moet nog zo lang geldig zijn als je in Canada blijft. Als je een gewone toerist bent, mag je tot 6 maanden aan een stuk in Canada blijven.

Gewone toeristen die per vliegtuig komen hebben ook een eTA nodig. Dit is een formulier dat je hier online kan invullen. Je hebt een kredietkaart nodig om de kosten (7 Canadese dollar) te betalen. De meeste eTA's worden binnen de paar dagen goedgekeurd. Eens bevestigd, is de eTA vijf jaar geldig. Als je dus binnen de vijf jaar opnieuw naar Canada gaat, hoef je er geen nieuwe aan te vragen. Jouw eTA hangt wel vast aan jouw paspoort. Als je ondertussen een nieuw paspoort krijgt, moet je dus ook een nieuwe eTA aanvragen.

Op het vliegtuig moet je bovendien een inreiskaart invullen. Daar moet je onder andere invullen waar je gaat logeren. Vergeet dus niet om dit adres bij de hand te hebben.

Kom je per trein, bus of auto Canada binnen omdat je bijvoorbeeld eerst naar de Verenigde Staten ging? Dan heb je geen eTA nodig! Je hebt hem dus alleen nodig wanneer je met het vliegtuig Canada binnenkomt.

1.2 Geld

In Canada betaal je met Canadese dollars. Dit zijn niet dezelfde als de dollars die je in de Verenigde Staten gebruikt! Kijk goed na of jouw credit- en gewone bankkaart openstaan voor Noord-Amerika.

Je kan bij de meeste banken in België Canadese dollars bestellen. Het is handig om er toch enkele mee te nemen. Ter plaatse kan je gewoon geld afhalen, maar probeer steeds zo veel mogelijk in een keer af te halen. Er worden immers altijd flink kosten hierop gerekend. Als je geld afhaalt, kies dan voor "without conversion", normaliter is de koers dan een beetje beter. Op veel plaatsen kan je gelukkig gewoon met de kaart betalen in Canada.

Als je van plan bent om in of buiten de stad de bus te nemen, kan je maar beter klein geld meehebben. De meeste bussen werken immers met een systeem waar je alleen maar gepast geld in een afgesloten bakje kan droppen.

1.3 Reisverzekering

De kosten voor een medische tussenkomst kunnen best wel oplopen in Canada. Je doet er goed aan om een reisverzekering te nemen die alle medische risico's dekt wanneer je er op vakantie gaat. Het is een extra kost, maar als je verzorging nodig hebt zal het je tienduizenden euro's kosten. Het is een risico dat je zelf moet afwegen. Persoonlijk was ik tevreden van de kost van de reisverzekeringen van VAB, maar het is altijd moeilijk om die verzekeringen te vergelijken.

1.4 Verkeer

Als je in Canada wilt autorijden, moet je bij jouw gemeente een internationaal rijbewijs gaan halen. Let op, dit is alleen geldig in combinatie met jouw gewoon rijbewijs. 

Rijden in Canada is op zich heel goed te doen. Het land is gigantisch, dus er zijn veel lange wegen die gewoon rechtdoor gaan. In de winter kan het echter zo koud worden in Canada en zo hard sneeuwen, dat je dan wel speciale voorzorgen moet nemen. Zorg voor sneeuwkettingen, leg altijd water en extra kledij in je auto,... Ga nooit onvoorbereid op pad. Meer concrete informatie over de verkeersregels vind je hier.

1.5 Stopcontacten

De stopcontacten in Canada zijn anders dan die in België. Je hebt dus een adapter nodig. De stopcontacten zien er zo uit:

Zelf neem ik altijd deze reisstekker mee. Hij is de goedkoopste in zijn soort en doet prima zijn werk, al tien jaar.

1.6 Klimaat

Canada is een gigantisch land, maar het ligt ook vrij noordelijk. In de zomer kan het er wel droog en warm zijn, maar in de winter kan het ook op sommige plaatsen tot -40°C gaan. Het kan er ook heel erg sneeuwen. Kijk steeds de weerberichten na en bereid je kledinggewijze ook zeker goed voor. Als je weet dat er in Montréal een hele ondergrondse stad met winkelcentra en gangen is gebouwd, zodat je in de winter niet eens naar buiten moet om naar kantoor te gaan, dan weet je dat het wel erg koud kan worden.

Canada staat bekend voor haar prachtige indian summer. In het najaar (september), wanneer de bladeren beginnen te verkleuren maar het toch nog warm is, heeft het land iets magisch. Omdat er zo veel mooie bossen en parken zijn, is de kleurenpracht echt overweldigend.

2. Ter Plaatse

2.1 Fooi of afdingen?

Afdingen is niet echt een gewoonte in Canada, ook niet op marktjes. Er worden op restaurant en op café wel fooien gegeven, maar niet aan hetzelfde niveau zoals in de Verenigde Staten. Het personeel verdient hier dan ook meer loon. Je mag dus dezelfde regels als in België aanhouden.

2.2 Alcohol

De minimumleeftijd om alcohol te mogen drinken is in de provincies Québec, Alberta en Manitoba 18 jaar, in de andere provincies is dit 19 jaar. Je neemt best ook altijd jouw paspoort mee als je uitgaat, want men durft dit nog al eens te controleren voor je een café binnengaat.

3. Bestemmingen

3 thoughts on “

  1. Canada staat heel hoog op mijn lijst en als alles doorgaat, kom ik er volgend jaar -eindelijk-. Ik zie mezelf al rond touren met een camper of auto, van national park naar national park. Heerlijk!

    1. Ik ga er volgende zomer ook weer heen, als alles goed gaat! Deze keer doe ik West-Canada aan, als gids van een groepsreis 🙂 Misschien vinden we dan leuke tips bij elkaar 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram