Sevilla

Na mijn laatste tripje naar Barcelona, was ik niet zo'n fan van Spanje. Ik besloot het echter nog een kans te geven, toen ik een bestemming zocht om eind september-begin oktober na een zwaar studiejaar nog even in de zon te ontspannen. In Sevilla leeft men echt op het ritme van de siësta. Na een dagje aanpassen, deed ik vrolijk mee een dutje in de namiddag en at ik 's avonds om 21u. Sevilla is echt een grote aanrader als je er enkele dagen tussenuit wilt.

1. Heen en terug

Je kan rechtstreeks naar Sevilla vliegen vanuit Charleroi voor een zacht prijsje met Ryanair. Deze vlucht duurt zo'n tweeënhalf uur. Houd er bij de terugvlucht wel rekening mee dat ze je handbagage in Sevilla veel strenger controleren op grootte.

Sevilla is gemakkelijk bereikbaar vanuit de luchthaven met de bus. De Línea EA rijdt elk half uur naar het centrum en weer terug. Een busticketje voor deze bus kost maar vier euro. Hier vind je meer informatie over de opties om van de luchthaven naar de stad te raken.

Sevilla is ook gemakkelijk te bereiken met de trein vanuit verschillende Spaanse steden. Als je in Spanje lange afstanden met de trein wilt afleggen, koop je best je treintickets een of meerdere dagen op voorhand. De treintickets worden op de dag zelf immers heel wat duurder. Hier kan je meer info vinden over de treinuren en routes.

2. Verplaatsen

Sevilla is geen erg grote stad, dus je kan veel te voet doen. Voor de rest heeft de stad een heel goed busnetwerk. Een busritje kost 1,40 euro, maar je kan ook een Tarjeta Multiviaje kopen aan een kiosk. Deze kaart kan je opladen als je van plan bent om heel veel de bus of tram te gebruiken. Een ritje kost slechts zo'n 70 cent, maar je moet wel voor minstens 7 euro opladen. Er zijn ook dagkaarten (5 euro) en driedagenkaarten (10 euro). Allicht zal je echter nooit zo veel de bus gebruiken.

3. Beste reisperiode

Het kan in Sevilla erg warm worden. Toen ik er was, was het begin oktober nog 37°C. Dit maakt de stad dus perfect om wat later op het jaar te bezoeken.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

 • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. De Time to Momo gids heeft leuke wandelingen, maar vrij weinig informatie. De reisgids van Michelin geeft heel wat meer interessante informatie over de bezienswaardigheden. Als je meerdere steden in Andalusië wilt bezoeken, is deze reisgids een goed idee.
 • Zonnebril en hoofddeksel: het kan echt ongelooflijk warm worden in Sevilla. Zorg ervoor dat je goed beschermd bent!
 • Zonnecrème: De zon brandt erg hard in Sevilla, dus kies voor een hoge factor. Bij het Kruidvat kan je kleine tubes kopen, als je alleen met handbagage reist.
 • Drinkbus: Om je plastiekverbruik te beperken, raad ik zeker een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
 • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.

5. Doen

Sevilla kent veel leuke en gezellige plekjes. Je moet wel altijd rekening houden met de openingsuren. Veel kerken en musea zijn laat open, maar sluiten wel overdag tijdens de siësta-tijd. Ga mee op het ritme van de Sevillanen, en je zal er de tijd van je leven hebben! Jammer genoeg ben ik heel wat foto's van Sevilla verloren bij een computercrash, maar je zal er toch nog leuke kunnen vinden wanneer je op elke activiteit klikt!

1. De kathedraal en La Giralda
Het hoogtepunt van elk bezoek aan Sevilla is een bezoek aan de kathedraal en La Giralda, de klokkentoren. Dit is de grootste gotische kerk ter wereld.
2. Real Alcázar
De bouw van dit paleis begon al in 712. Het werd gedurende honderden jaren door verschillende koningen uitgebreid, en is adembenemend mooi.
3. Parque María Luisa & Plaza de España
Een zeer gezellig park met verlaten paviljoenen en het bekendste plein van Sevilla.
4. Archeologisch museum
Gratis archeologisch museum in het Parque María Luisa.
5. Alfonso XIII hotel
Een zeer mooi, en zeer prijzig, hotel.
6. Palacio San Telmo
Monumentaal gebouw waar nu het regionale parlement zetelt.
7. Torre del Oro
Een oude Moorse verdedigingstoren uit het einde van de twaalfde eeuw.
8. Hospital de la Caridad
Mooi verzorgingshuis met een kerk met heel wat schilderijen van Juan Valdés Leal.
9. Zwerven in Barrio Santa Cruz
Rustig kuieren in de smalle straatjes en souvenirtjes scoren.
10. Iglesia de Santa Maria la Blanca
Uitbundig versierde kerk.

11. Plaza de Toros de la Maestranza
De arena van de stierengevechten.
12. Casa Lonja - Archivo General de Indias
Het archief van de overzeese bezittingen van Spanje, met onder andere brieven van Columbus.
13. Stadhuis - Ayuntamiento
Het stadhuis van Sevilla is een erg mooi gebouw.
14. Capilla de San José
Extreem versierde barokkapel.
15. Iglesia Colegial del Divino Salvador
De tweede belangrijkste kerk van Sevilla, met een gigantisch altaar.
16. Museo del Baile Flamenco
Museum over flamenco.
17. Casa de Pilatos
Een mooi gebouw uit verschillende stijlen en met indrukwekkende versieringen.
18. Metropol Parasol

Futuristische houten constructie waar je over kan wandelen om een mooi zicht op Sevilla te hebben.

19. Alameda de Hércules
Leuk, groot plein, vol cafeetjes en tapasbars, en met Romeinse zuilen.
20. Basílica de la Macarena
Kerk met een levendige aanbidding.
21. Itálica
Oude Romeinse stad, die nu een groot opgravingspark is. Ontdek er rustig het leven van tweeduizend jaar geleden.

6. Eten en Drinken

Sevilla leeft op een zuiders ritme, het ritme van de siësta. Het is even wennen en je zal je eetpatroon even moeten aanpassen. Ontbijten doe je niet voor 9u. Je luncht immers pas vanaf 13u30-14u. En ’s avonds vind je voor 20u geen eten. Vanaf 20u beginnen de Sevillanen langzaam naar buiten te komen voor de tapas. Op restaurant gaan, gebeurt niet voor 21u. Je kan jezelf gerust volsteken met alleen maar tapas. Persoonlijk vind ik dat zelfs de beste manier om in Sevilla te eten. Gezien ze zo laat eten, begint het uitgaansleven ook pas heel laat. De tapasbarretjes en cafeetjes zijn afgeladen vol tot na middernacht. Tegen 2u begint de jeugd zich te verplaatsen naar dansgelegenheden, maar ook de cafeetjes blijven drukbezocht. Het gevolg hiervan is wel dat het dus constant luid is op straat. Je moet mee met het ritme van de Sevillaan, want ze houden je toch wakker. En wil je niet voor aap staan: een pintje is hier una caña, niemand noemt het een cerveza. Persoonlijk kan ik ook zeker de tinto de verano aanraden als drank: rode wijn met witte of gele limonade. Heerlijk verfrissend in de zomer! Hieronder vind je enkele leuke plaatsen om te eten en drinken. Door gewoon door de stad te zwerven, ontdek je vanzelf nieuwe plekjes. Sevillanen gaan immers graag buitenshuis eten. Enkele aanraders qua tapas: salmorejo (een soort koude tomatenroomsoep, die ook als saus op een broodje kan), montaditos (broodjes, met vulling naar keuze), cola di toro (ossenstaart), pulpo a la gallega (inktvis), papas ali-oli (aardappelen onder de lookmayo) en gefrituurde ansjovisjes.

1. La Antigua Bodeguita
Pl. del Salvador, 6, 41004 Sevilla
Dit is een van de populairste tapasbars van Sevilla. Het is er dan ook erg druk, en vaak moeilijk om iets te bestellen. Het is er wel heel gezellig en de tapas zijn van hoge kwaliteit. Populair bij de Spanjaarden zelf, dus verwacht bruuske, Spaanse bediening.
2. Taberna La Fresquita
Calle Mateos Gago, 29, 41004 Sevilla
De bar is piepklein, er staan dan ook geen stoelen in. Er zijn enkele toogjes buiten op de stoep en aan de overkant een terrasje. Binnen is de bar versierd met Jezus en Maria, want de bar hoort bij een broederschap van Maria. De pinten zijn er lekker, de sfeer hartelijk en de tapas goed. Probeer zeker de Espinacas (spinazie met kikkererwten) en de Carne con Tomate (varkensvlees in tomatensaus). Ook alleen door Spanjaarden gefrequenteerd.
3. La Gitana Loca
Cuesta del Rosario, 8, 41004 Sevilla
Pinten aan een halve euro en frituurtapas aan een euro. Het is hier heel populair bij jongeren en de plek bij uitstek om samen met je vrienden flink te gaan drinken.
4. Bodega Donaire
Calle Jesús de las Tres Caídas, 2, 41004 Sevilla
Gezellige bar met lekkere tapas. Vooral leuk om buiten aan de hoge tafeltjes te zitten. Deze bar toont veel voetbalwedstrijden en dan is het er ook gezellig druk.

5. Bar Alfalfa
Calle Candilejo, 1, 41004 Sevilla
De uitbaters serveren heel de dag door warme tapas, en die zijn overheerlijk. Ga er zeker ook eens naar toe voor de promocion desayuno (ontbijtspecial). Tijdens het ontbijt kan je dingen bestellen aan de helft van de prijs. 
6. Taberna Belmonte
Calle Mateos Gago, 24, 41004 Sevilla
Tapasbar waar je gezellig kan gaan zitten. Ze serveren heerlijke tapas en nog betere sangria. Te herkennen aan de stierenkoppen aan de muur.
7. Casa Vizcaíno
Feria, 27, 41003 Sevilla
Lokale bar, waar ze je rekening nog op de toog schrijven met krijt. Zoals in een goede Sevillaanse bar, ligt de vloer vol met schilletjes van de peultjes die ze snoepen.
8. Plan B
Alameda de Hércules, 87, 41002 Sevilla
Iets duurdere bar met heerlijke cocktails.
9. Café Piola
Alameda de Hércules, 55, 41002 Sevilla
Gezellig cafeetje aan het Alameda de Hércules plein.
10. Cervecería El Muelle
Lopez de Gomara, 21-23, 41010 Sevilla
Iets deftiger etablissement waar je ook gewone maaltijden kan bestellen. De nacho's waren er lekker.

7. Slapen

Toen ik in Sevilla bleef, bleef ik onderstaand hotel. Het is er heel gezellig en proper, en de eigenaar is heel erg vriendelijk.

Pension Virgen de la Luz
Callejón Virgen de la Luz, 18, 41003 Sevilla
Dit hotel ligt in een gezellige buurt, in een klein straatje. De kamers zijn mooi, maar een beetje gehorig. 

7. Slapen

Toen ik in Sevilla bleef, bleef ik onderstaand hotel. Het is er heel gezellig en proper, en de eigenaar is heel erg vriendelijk.

Pension Virgen de la Luz
Callejón Virgen de la Luz, 18, 41003 Sevilla
Dit hotel ligt in een gezellige buurt, in een klein straatje. De kamers zijn mooi, maar een beetje gehorig. 

6 thoughts on “

 1. Wat leuk al die stedengidsen! Super praktische tips. Andalusië staat op mijn bucketlist en zo ook Sevilla. Heb heel wat tips van bezienswaardigheden tot tapasbars opgeslagen. Ik krijg er gelijk zin in. En ga je gelijk ff volgen op FB voor meer inspiratie.

 2. De leukste stad van Andalucie als je het mij vraagt, en mss zelfs eel van heel Spanje. En dat wil wat zeggen in een land dat zo goed in zijn fijne steden zit.

  Kathedraal en alcazar zijn absoluut de hoogtepunten van de stad, maar eigenlijk is het rondstruinen tussen alle horecatentjes nog wel de beste manier om Sevilla te ervaren. Wat dat betreft is jouw lijstje dan wel handig…

 3. Wat een mooie complete gids met veel bruikbare tips. Ik hou van Sevilla en ga er zeker iets aan hebben voor de volgende keer. Dank je wel!

  1. Beste Gonny,

   Ik was er zelf eind september-begin oktober, en toen was zeker alles nog open. Dat is wel enkele jaren geleden, maar ik veronderstel dat dat niet veranderd is. Het was er toen zelfs nog heel erg warm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram