Slowakije

1. Voorbereiding

Voor je naar Slowakije gaat, moet je je natuurlijk een beetje voorbereiden.

1.1 Paspoort? Visum?

Geen zorgen! Jouw Belgische of Nederlandse identiteitskaart is voldoende om naar Slowakije te reizen!

1.2 Geld

In Slowakije betaalt men gewoon met de euro, lekker makkelijk!

1.3 Verkeer

Om op de Slowaakse wegen te mogen rijden, moet je een wegenvignet hebben. Dit kan je gelukkig heel gemakkelijk online kopen op deze officiële website. Het vignet voor een gewone wagen kost 10 euro voor 10 dagen, 14 euro voor 30 dagen en 50 euro voor een jaar. Als je het online koopt, moet je niets afprinten of op je ruit kleven. Het vignette wordt immers op jouw nummerplaat geregistreerd. Als je dus met een huurauto rijdt, kan je het vignette pas kopen wanneer je de nummerplaat kent. Gelukkig is het onmiddellijk geactiveerd. Je kan ook ter plekke net voor de grens in tankstations een fysiek vignet kopen.

Interessant om weten is dat jouw GPS niet midden op de voorruit mag geplakt worden en het zicht van de chauffeur niet mag belemmeren.

Alle informatie over rijden in Slowakije (snelheden, regels, aanduidingen,...) vind je hier.

1.4 Stopcontacten

In Slowakije hebben ze dezelfde stopcontacten als in België.

2. Ter plaatse

2.1 Fooi of afdingen?

Op toeristische marktjes kan je voor soevenirs wel proberen af te dingen als je er meerdere koopt, maar het is niet zeker of dit zal lukken.

In cafés en op restaurant verwachten de kelners wel zo'n beetje dat je fooi geeft. Soms vragen ze er ook expliciet achter. Geef zelf hoeveel jij acht dat de service waard was.

2.2 Klimaat

In de zomer kan het best warm worden in Slowakije. Ik had er eens 36 graden in augustus, maar toen was er wel in heel Europa een hittegolf aan de gang. Daartegenover staat dat het er in de winter flink kan sneeuwen. Je kan er dus van uitgaan dat het weer er "normaal" is.

3. Bestemmingen

2 thoughts on “

  1. Ik ben nog nooit in Slowakije geweest, maar daar moet ik dringend eens werk van maken als ik je gids over Bratislava zo lees. Mijn aandacht wordt meteen getrokken door de historische gebouwen die er te vinden zijn, zoals de Michaëlspoort. Geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram