Bratislava

Wanneer je "Bratislava" zegt, denken de meeste mensen aan een typische Oostblok-stad, grijs, grauw, weinig cultuur. Niks is echter minder waar. Ja, je vindt nog wel wat grote betonnen troosteloze appartementsblokken. De hoofdstad van Slowakije heeft echter ook een heel gezellige, oude binnenstad. Die is wel zo klein, dat je op twee dagen alles gezien hebt.

De koningen van Hongarije werden tussen 1563 en 1830 hier in Bratislava gekroond, dus de stad was vroeger erg belangrijk. Wist je trouwens dat Bratislava pas sinds 1919 Bratislava noemt? Daarvoor heeft de stad lang Pressburg genoemd. Ik vind de stad echt heel gezellig. Ze is gemaakt om rustig rond te kuieren, terrasjes te doen en veel te eten.

Bratislava verandert ook heel snel. Ik was er in 2015 en 2019 en in die vier jaar tijd was er al veel veranderd. Er worden meer en meer gebouwen gerestaureerd, er liggen veel nieuwe wegen rond de stad en in het nieuwe gedeelte van Bratislava komen meer moderne flatgebouwen. Er wordt ook ingezet op toerisme, met veel Engelssprekende locals. Bovendien zetten ze ook in op bachelor parties, omdat het er nu eenmaal nog steeds heel goedkoop feesten is. Het is niet meer zo extreem als je ooit kon zien in Eurotrip, maar je kan toch voor minder dan twee euro halve liters bier drinken. Daarom kan ik iedereen aanraden om zo snel mogelijk naar Bratislava te gaan, nu je nog steeds de heerlijke tegenstellingen hebt tussen oude culturele rijkdom en oostblokbeton, tussen goedkoop pintendrinken en hipsterkoffie.

Lees zeker voor je vertrekt de landenpagina van Slowakije, zodat je je goed kan voorbereiden!

1. Heen en terug

Meestal kan je heel goedkoop op Bratislava vliegen. Via Skyscanner kan je gemakkelijk opzoeken welke luchtvaartmaatschappij het goedkoopste op Bratislava vliegt wanneer jij wilt gaan. Ik raad je wel aan om altijd op de website van de luchtvaartmaatschappij zelf te boeken. Ryanair vliegt bijvoorbeeld vaak voor minder dan 50 euro rechtstreeks op Bratislava vanuit Charleroi (België).

Vanuit Wenen kan je ook met de boot naar Bratislava en weer terug. Dit is een heel aangename manier om de korte afstand tussen de twee steden te overbruggen. In de winterperiode (oktober-maart ongeveer) vaart de Twin City Liner niet. Je kan de tickets hier online kopen. Je kan je ook goedkoop met de trein en bus tussen de twee steden voortbewegen. De regio is ook geschikt om met de auto heen te gaan of een auto te huren, want zowel Praag, Wenen als Boedapest liggen niet zo ver van Bratislava. Lees wel even deze regels vooraleer je in de auto stapt.

2. Verplaatsen

Bratislava is zo klein dat je alles gemakkelijk te voet kan doen. Er zijn wel trams en bussen die je toch naar verdere plaatsen kunnen brengen, moest je dit willen. Hier kan je alle info over het publiek transport in de stad vinden.

3. Beste reisperiode

Bratislava heeft geen extreem klimaat. Elke periode is dus geschikt om de stad te bezoeken. Ook in de zomer kan het er wel eens flink regenen, dus neem zeker een paraplu mee.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. Er zijn niet zo veel reisgidsen die echt over Bratislava gaan. Deze reisgids is in het Engels, maar is wel de compleetste en meest praktische die je kan vinden.
  • Gemakkelijke schoenen: Als je naar de Praagse burcht of het kasteel van Devin gaat, zal je blij zijn met gemakkelijke schoenen.
  • Drinkbus: Het kraantjeswater is in Bratislava gewoon te drinken. Om je plastiekverbruik te beperken, raad ik dan ook zeker een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
  • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.

5. Doen

Bratislava heb je op een dag of twee wel gezien qua bezienswaardigheden. Er zijn enkele musea, maar zelfs de stadsgidsen zeggen dat deze niet erg interessant zijn. Laat dit je echter niet tegenhouden om naar de stad te gaan! Bratislava is heel gezellig en heeft een echte terrasjescultuur. Je kan er uren mensen kijken, kuieren, shoppen,... in een leuke, historische omgeving. Er is weliswaar nog meer te zien dan de dingen die ik hier heb opgesomd. Ik slaag er zelf gewoon nooit in om de stad volledig te verkennen, laat staan overal foto's van te nemen. De terrasjes zijn daar zeker een grote oorzaak van... 

Bratislava heeft zelf ook een goede Engelstalige toeristische website: www.visitbratislava.com. Er bestaat ook een Bratislava Card. Hiermee kan je de verschillende musea in de stad gratis of tegen korting bezoeken en gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. De kaart kost 18, 22 of 25 euro, al naargelang je ze voor 1, 2 of 3 dagen koopt. Ik raad deze kaart echter niet aan, omdat je allicht toch geen betalend museum zult bezoeken in de stad, laat staan ze allemaal.

1. Kapucijnenklooster
Een heel mooie kerk op een gezellig pleintje.
2. Michaëlspoort
De enige oude stadspoort die nog bewaard is gebleven.
3. Paleis van de Primaat
Dit oud bisschoppelijk paleis is nu het bureau van de burgemeester.
4. Het oude stadhuis
Een samenraapsel van verschillende bouwstijlen, waar nu het stadsmuseum is in gevestigd.
5. Hlavné Námestie
Centraal plein van de oude stad.
6. Schöne Náci
Een van de standbeelden die Bratislava opleuken.
7. Cumil
Het bekendste standbeeld van Bratislava.

8. Hviezdoslavovo námestie
Gezellig plein kort aan de rivier.
9. Sint-Martinuskathedraal

Hier werden vroeger de koningen van Hongarije gekroond.
10. Kasteel van Bratislava
Domineert het stadszicht. Leuk voor het uitzicht.
11. UFO
Sterk staaltje buitenaardse architectuur.
12. Sint-Elisabethkerk
Een blauwe kerk die spreekt van weinig goede smaak.
13. Kasteel van Devin
De ruïne van een oud kasteel, op de grens van Oostenrijk en Hongarije.
14. Cunovo-meren
Ideaal om even te gaan zwemmen in de pure natuur!

6. Eten en drinken

Er komen steeds meer hippe plekjes in Bratislava om te eten en drinken. De oude keuken is misschien zwaar, met al het vlees, aardappelen en kaas, maar wel lekker. Eet zeker eens Bryndzové halušky, het nationaal gerecht van Slowakije. Het zijn kleine aardappelknoedeltjes, ter grootte van een rijstkorrel, met sterke gesmolten schapenkaas en spekzwoerdjes. Klinkt vies, smaakt heerlijk!

1. 1. Slovak Pub
62 613, Obchodná, 811 06 Bratislava
Een beetje toeristisch, maar wel de beste plaats om goedkoop alle typische Slowaakse gerechten te proberen in een gezellige omgeving.
2. KGB
Obchodná 530/52, 811 06 Staré Mesto
Een klein café dat tot aan het plafond behangen is met KGB-parafernalia.
3. Ty Somaru
Mariánska 11, 811 08 Bratislava-Staré Mesto
Lekker snelle Mexicaanse hap om mee te nemen.
4. Bratislava Flag Ship Restaurant
Námestie SNP 8, 811 02 Bratislava-Staré Mesto
Het broertje van 1. Slovak Pub. Eten en gezelligheid zijn hier wat minder, maar de locatie in een oud klooster/vroegere bioscoop is indrukwekkend.
5. Dunaj
Nedbalova 435/3, 811 01 Bratislava
Op de bovenste verdieping van het cultureel centrum Dunaj ligt een erg leuke bar, met een terras dat een mooi zicht op het kasteel heeft. Ze maken hier lekkere cocktails in een lichtjes versleten, industriële setting.

6. Channels Club
Župné námestie 2, 811 01 Bratislava-Staré Mesto

Een commerciële dansclub die elke dag van het jaar geopend is. Ideaal als de rest van de stad wat uitgestorven is.
7. Barrock
Sedlárska 366/1, 811 01 Bratislava
Flashy bar met lekkere, maar dure, cocktails. In het hart van het uigaanscentrum.
8. The Dubliner Irish Pub
Sedlárska 6, 811 01 Staré Mesto
Standaard Irish pub zoals je ze overal vindt.
9. Drink in Gallery Andy
Beblavého 4, Hrad, 811 01 Bratislava-Staré Mesto, Slowakije
Een mini-kunstgalerij en café. Perfect om uit te blazen na een bezoek aan het kasteel. Ziet er vanbinnen uit als een treinstel.

7. Slapen

Er zijn logies voor elk budget in Boedapest. Het centrum is niet zo groot, dus je kan er ook een beetje buiten blijven.

1. Loft Hotel Bratislava
Štefánikova 864/4, 811 05 Bratislava-Staré Mesto
Een luxueuzer hotel, met een ontbijtbuffet waar ik soms nog over droom. Ligt ietsje verder van het stadscentrum, maar op 15 minuutjes wandelen ben je er wel.
2. Patio Hostel
Špitálska 2196/35, 811 08 Bratislava
Gezellig hostel met bar in de kelder. Het appartement dat ze verhuren is ook heel erg leuk.
3. Apartments Blue Danube
Medená 93/10, 811 02 Staré Mesto
Ik verbleef al in de studio die ze aanbieden. Puike locatie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram