Bratislava

Wanneer je "Bratislava" zegt, denken de meeste mensen aan een typische Oostblok-stad, grijs, grauw, weinig cultuur. Niks is echter minder waar. Ja, je vindt nog wel wat grote betonnen troosteloze appartementsblokken. De hoofdstad van Slowakije heeft echter ook een heel gezellige, oude binnenstad. Die is wel zo klein, dat je op twee dagen alles gezien hebt.

De koningen van Hongarije werden tussen 1563 en 1830 hier in Bratislava gekroond, dus de stad was vroeger erg belangrijk. Wist je trouwens dat Bratislava pas sinds 1919 Bratislava noemt? Daarvoor heeft de stad lang Pressburg genoemd. Ik vind de stad echt heel gezellig. Ze is gemaakt om rustig rond te kuieren, terrasjes te doen en veel te eten.

Bratislava verandert ook heel snel. Ik was er in 2015 en 2019 en in die vier jaar tijd was er al veel veranderd. Er worden meer en meer gebouwen gerestaureerd, er liggen veel nieuwe wegen rond de stad en in het nieuwe gedeelte van Bratislava komen meer moderne flatgebouwen. Er wordt ook ingezet op toerisme, met veel Engelssprekende locals. Bovendien zetten ze ook in op bachelor parties, omdat het er nu eenmaal nog steeds heel goedkoop feesten is. Het is niet meer zo extreem als je ooit kon zien in Eurotrip, maar je kan toch voor minder dan twee euro halve liters bier drinken. Daarom kan ik iedereen aanraden om zo snel mogelijk naar Bratislava te gaan, nu je nog steeds de heerlijke tegenstellingen hebt tussen oude culturele rijkdom en oostblokbeton, tussen goedkoop pintendrinken en hipsterkoffie.

Lees zeker voor je vertrekt de landenpagina van Slowakije, zodat je je goed kan voorbereiden!

1. Heen en terug

Meestal kan je heel goedkoop op Bratislava vliegen. Via Skyscanner kan je gemakkelijk opzoeken welke luchtvaartmaatschappij het goedkoopste op Bratislava vliegt wanneer jij wilt gaan. Ik raad je wel aan om altijd op de website van de luchtvaartmaatschappij zelf te boeken. Ryanair vliegt bijvoorbeeld vaak voor minder dan 50 euro rechtstreeks op Bratislava vanuit Charleroi (België).

Vanuit Wenen kan je ook met de boot naar Bratislava en weer terug. Dit is een heel aangename manier om de korte afstand tussen de twee steden te overbruggen. In de winterperiode (oktober-maart ongeveer) vaart de Twin City Liner niet. Je kan de tickets hier online kopen. Je kan je ook goedkoop met de trein en bus tussen de twee steden voortbewegen. De regio is ook geschikt om met de auto heen te gaan of een auto te huren, want zowel Praag, Wenen als Boedapest liggen niet zo ver van Bratislava. Lees wel even deze regels vooraleer je in de auto stapt.

2. Verplaatsen

Bratislava is zo klein dat je alles gemakkelijk te voet kan doen. Er zijn wel trams en bussen die je toch naar verdere plaatsen kunnen brengen, moest je dit willen. Hier kan je alle info over het publiek transport in de stad vinden.

3. Beste reisperiode

Bratislava heeft geen extreem klimaat. Elke periode is dus geschikt om de stad te bezoeken. Ook in de zomer kan het er wel eens flink regenen, dus neem zeker een paraplu mee.

4. Inpaklijstje

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. Er zijn niet zo veel reisgidsen die echt over Bratislava gaan. Deze reisgids is in het Engels, maar is wel de compleetste en meest praktische die je kan vinden.
  • Gemakkelijke schoenen: Als je naar de Praagse burcht of het kasteel van Devin gaat, zal je blij zijn met gemakkelijke schoenen.
  • Drinkbus: Het kraantjeswater is in Bratislava gewoon te drinken. Om je plastiekverbruik te beperken, raad ik dan ook zeker een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
  • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.

5. Doen

Bratislava heb je op een dag of twee wel gezien qua bezienswaardigheden. Er zijn enkele musea, maar zelfs de stadsgidsen zeggen dat deze niet erg interessant zijn. Laat dit je echter niet tegenhouden om naar de stad te gaan! Bratislava is heel gezellig en heeft een echte terrasjescultuur. Je kan er uren mensen kijken, kuieren, shoppen,... in een leuke, historische omgeving. Er is weliswaar nog meer te zien dan de dingen die ik hier heb opgesomd. Ik slaag er zelf gewoon nooit in om de stad volledig te verkennen, laat staan overal foto's van te nemen. De terrasjes zijn daar zeker een grote oorzaak van... 

Bratislava heeft zelf ook een goede Engelstalige toeristische website: www.visitbratislava.com. Er bestaat ook een Bratislava Card. Hiermee kan je de verschillende musea in de stad gratis of tegen korting bezoeken en gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. De kaart kost 18, 22 of 25 euro, al naargelang je ze voor 1, 2 of 3 dagen koopt. Ik raad deze kaart echter niet aan, omdat je allicht toch geen betalend museum zult bezoeken in de stad, laat staan ze allemaal.

1. Kapucijnenklooster
Een heel mooie kerk op een gezellig pleintje.
2. Michaëlspoort
De enige oude stadspoort die nog bewaard is gebleven.
3. Paleis van de Primaat
Dit oud bisschoppelijk paleis is nu het bureau van de burgemeester.

Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram