Ayutthaya

Ayutthaya was tussen 1350 en 1767 de hoofdstad van een koninkrijk dat een groot stuk van het huidige Thailand beslaat. Het was een heel welstellend koninkrijk en dat kan je zien aan de prachtige overblijfselen van de tempels, die de hoofdattractie van Ayutthaya zijn. Het is er redelijk toeristisch, maar met recht en reden. Toen de stad in 1767 door het Birmese koninkrijk werd verwoest, bleven de tempels achter om langzaam in verval te raken. 

De stad leent zich perfect om met een fiets alle bezienswaardigheden te gaan bezoeken. Als het erg warm is,  of je niet zo sportief bent, neem je beter een tuktuk. Het is namelijk best een eindje fietsen tussen de verschillende tempels. Zelf had ik maar een namiddag in de stad. Ik kwam van Kanchanaburi en zou 's avonds in Ayutthaya de nachttrein naar Chiang Mai nemen. Gezien ik rond 11u30 aankwam in de stad en de tempels rond 18u weer sluiten, had ik dus zo'n 6 uur om zo veel mogelijk dingen te zien. Achteraf vond ik het  heel erg spijtig dat ik geen extra dag had. Er is vast zoveel meer te zien in de stad dan de paar tempels die ik heb kunnen bezoeken. Jammer genoeg heb ik nu eenmaal geen onbeperkte vakantie, dus ik moest het doen met de namiddag die ik had.

Lees zeker voor je vertrekt de landenpagina van Thailand, zodat je je goed kan voorbereiden!

1. Heen en terug

Ayutthaya is gemakkelijk bereikbaar vanuit Bangkok, Chiang Mai en Kanchanaburi. Als je met de trein komt, moet je eerst de rivier over vooraleer je in het gedeelte van Yutthaya bent waar al de tempels zijn. Loop hiervoor gewoon de straat tegenover het station uit. Bij de rivier staat er een pontje dat jou voor enkele bahts overzet. Huur pas een fiets wanneer je over de rivier bent, of je moet extra betalen om die ook over te zetten. Als je maar een dag blijft, kan je in het station je bagage voor een klein bedrag veilig achterlaten. Zelf liet ik het achter waar ik mijn fiets gehuurd had, even veilig!

 • Bangkok
  Er gaan verschillende treinen van Bangkok naar Ayutthaya en terug. Ongeveer elk uur vertrekt er een trein vanuit het hoofdstation Hualamphong naar Ayutthaya. Dit zijn derdeklasse-treinen. Absoluut geen luxe dus, maar je betaalt ook wel maar 20 baht voor de rit. Normaliter heb je wel een stoeltje om te zitten en binnen een kleine twee uur sta je in Ayutthaya. Je koopt de treinkaartjes gewoon op het station. De terugweg verloopt hetzelfde. Je kan ook met de chiquere treinen naar Ayutthaya gaan, maar deze zijn veel duurder en moet je wel reserveren. Je bent er ook maar een beetje sneller, dus dat lijkt me vrij nutteloos.
  Als je een dagtrip vanuit Bangkok wilt doen, kan je ook met de minivan naar Ayutthaya. Hier kan je de prijzen bekijken.
 • Chiang Mai
  Ayutthaya ligt op de route van de langeafstandstrein en nachttrein tussen Bangkok en Chiang Mai. Je kan dus doen zoals ik en pas in Ayutthaya aan boord gaan van de nachttrein. De langeafstandstrein overdag en de nachttrein moet je wel op voorhand reserveren. Via de officiële website van de Thaise spoorwegen kan dit vanaf 90 dagen op voorhand. Via 12Go Asia kan dit al veel vlugger, maar zij kunnen ook pas 90 dagen op voorhand jouw tickets bestellen. Als je eerste klasse wilt boeken, kan het dus zijn dat het bij beiden uitverkocht is. Persoonlijk vind ik tweede klasse, ook voor de nachttrein, zeker goed genoeg. Het voordeel van op de officiële website te bestellen, is dat je gewoon elektronische tickets krijgt die je moet afprinten. Als je via 12Go Asia bestelt, moet je ter plekke je tickets nog in hun kantoortje gaan halen. Hier vind je hun kantoren en de openingsuren ervan. De tickets via deze website zijn ietsje duurder ook, maar het voordeel is wel dat je niet door het kluwen van de Thaise spoorwegenwebsite moet kammen om je ticket te bemachtigen. Zelf boekte ik wel gewoon bij de Thaise spoorwegen. Als je met de nachttrein gaat, kan ik aanraden om trein nr. 9 (vertrek om 19u45 in Ayutthaya) te nemen en in de andere richting trein nr. 10 (vertrek om 18u in Chiang Mai). Dit zijn nieuwe slaaptreinen, die erg mooi en comfortabel zijn. Als je die van Chian Mai neemt, ben je wel om 4u58 in Ayutthaya, maar dan kan je de zonsopgang zien. 
 • Kanchanaburi
  Je kan vanuit Kanchanaburi naar Ayutthaya met een van de vele minivans of met het openbaar vervoer. Natuurlijk zijn er ook privé-taxi's, maar dit is weer duurder. Je kan een privé-taxi ter plaatse boeken, of hier
  De minivans kan je in een van de vele kantoortjes langs de straten in Ayutthaya een dag op voorhand boeken. Normaliter vertrekken ze om 14u en kost het 400 baht voor 1 persoon. Zowel met de taxi als met de minivan doe je zo'n 2,5 uur over de rit normaliter.
  Wil je graag vroeger vertrekken in Kanchanaburi, omdat je bijvoorbeeld maar een namiddag in Ayutthaya hebt, dan raad ik het openbaar vervoer aan. Het is heel goedkoop, je doet er zo'n 3,5 à 4 uur over en het laat je het echte Thailand zien. Je vertrek in het busstation van Kanchanaburi (Ban Tai, Mueang Kanchanaburi District, Changwat Kanchanaburi 71000, Thailand). Daar neem je de bus naar Suphanburi. Dit staat mooi aangegeven vooraan op de bus, maar je kan het makkelijk ook even vragen. Je koopt een ticketje buiten aan de bus, en de verkoper zal je allicht vragen "Ayutthaya?", waarop jij braaf ja zegt. De bus naar Suphanburi kost (in 2018) 60 baht en rijden ongeveer om de 20 minuten tussen 4u50 en 18u10. Er is geen airco, maar er zijn ventilatoren vastgelast aan het plafond en alle ramen en deuren staan open. Zeer ontspannend ritje eigenlijk. In Suphanburi moet je van de bus en dan zal de ticketverkoper beginnen "Ayutthaya" gillen en jou richting een minibusje duwen. Onderga dit gedwee. Dit is de manier waarop de Thai heel efficiënt met toeristen omgaa. Voor je het weet heb je een zitplaats in een busje, een gigantische doos op je schoot, heb je 70 baht betaald en ben je onderweg! Ja, de minibusjes dubbelen als postauto, daarom heb je soms dus post op je schoot. Niet superconfortable, maar wederom heel leuk. Je rijdt door het Thaise binnenland en ziet ongelooflijk prachtige taferelen. Dit is echt de goedkoopste en leukste manier om goed op tijd in Ayutthaya te raken. De minibusjes komen aan bij de "Ayutthaya bus terminal", lees: enkele parkingplekken in een straatje (Thailand, Chang Wat Phra Nakhon Si Ayutthaya, Amphoe Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thesaban Nakhon Phra Nakhon Si Ayutthaya, 13000).
  Van Ayutthaya naar Kanchanaburi gaan, doe je op dezelfde manier. Ook hier kan je de taxi online boeken of een minivan nemen die je ergens in een stalletje boekt. Deze minivans zouden wel in de ochtend vertrekken, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee. Je kan ook het openbaar vervoer terug nemen, met overstap in Suphanburi. Ook hier kan ik helaas weinig vinden over de uren. Het makkelijkste lijkt me om dit in je verblijfplaats te vragen, of op de stopplaats van de minibussen.

2. Verplaatsen

De beste manier om de verschillende tempels in Ayutthaya te bezoeken, is een fiets huren. Ze liggen echt te ver uit elkaar om te voet te doen en in sommige delen van het historische park mogen geen auto's komen. Als het erg te warm is, kan je ook wel een tuktukchauffeur voor de dag huren, maar dat vind ik toch iets minder handig. Ik huurde in 2018 een fiets voor een hele dag voor 60 baht. Er zijn verschillende verhuurders, dus zoek gewoon eentje die deze prijs aanbiedt. Huur geen fiets aan het station, want dan moet je extra betalen om de rivier over te steken. De fiets was trouwens in een best goede staat, wat ook wel nodig is als je in de warmte je niet dood wilt trappen. Op sommige plaatsen kan je heel rustig fietsen, vooral in de bovenste helft van Ayutthaya. Rond Wat Chai Watthanaram is het best gevaarlijk om te fietsen, dus let heel goed op bij de drukke wegen!

3. Beste reisperiode

Zelf ben ik in mei, in het hete seizoen, naar Ayutthaya geweest. Ik kan je vertellen: heet is heet in die zandvlakten, pfoe! Niet zo veel schaduw, zweten op een fiets,... Als je het buiten maart-mei kan doen, zou ik dat aanraden.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

 • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie meehebben buiten deze website. Zelf had ik de Rough Guide to Thailand mee. Er is een nieuwe editie sinds 2018! Met 1 dik boek ben je dan zoet voor heel Thailand. Er staat goede uitleg bij de tempels, wat wel nodig is als je niet gewoon een hoop stenen wilt zien.
 • Bedekkende kledij: Zorg ervoor dat je steeds je schouders en knieën kan bedekken wanneer je de tempels bezoekt. Zelf koos ik voor een heel luchtig hemd met lange mouwen en een heel grote omslagdoek als rok.
 • Zonnecrème: je fietst in de zon de hele dag, dus je moet echt goed ingesmeerd zijn!
 • Zonnebril: Ayutthaya is nogal zanderig, dus een zonnebril is echt noodzakelijk.
 • Water: Op veel plaatsen is water te koop, maar zorg er voor dat je zeker een liter water meehebt. Het fietsen in de hitte mag echt niet onderschat worden. Deze drinkbus met filter is ook erg handig. Je kan er kraantjeswater en zelfs water uit een zoetwaterstroom of poel in doen er komt zuiver drinkwater uit!
 • Powerbank: Door al die foto's die je wilt maken, raakt je gsmbatterij natuurlijk snel leeg. Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.

5. Doen

Omdat ik maar zes uur had om de stad te bezoeken, voor de tempels om 18u sloten, heb ik als een malle doorheen Ayutthaya gefietst. Op die zes uur ben ik er in geslaagd om 7 tempels te bezoeken. De bezoekjes deed ik wel op mijn gemak, want de tempels zijn zo mooi, dat je vanzelf een beetje stil gaat staan bij het leven. Opgelet, de tempels worden soms anders geschreven, al naargelang hoe het uit het Thai werd getranscribeerd. Daarom moet je goed op het kaartje hieronder kijken, zodat je zeker de juiste tempel voor ogen hebt. Klik in de lijst op de tempel om er meer over te weten te komen.

De belangrijkste tempels kun je trouwens met 1 tempelkaart bezoeken. Je bespaart wel niet veel baht, maar je moet tenminste niet bij elke tempel opnieuw al je geld bovenhalen.

1. Wat Mahathat
Bekend voor het boeddhahoofd dat in een bodhiboom vastgegroeid is, maar heeft nog zoveel meer te bieden.
2. Wat Ratburana
Heeft vier mooie chedi's rond de hoofdprang en een crypte met oude muurschilderingen.
3. Rama Public Park
Een gezellig park om in te fietsen, met nog meer tempelruïnes.
4. Wat Phra Ram
Mooie prang te midden van meer ruïnes. 

5. Wat Phra Si Sanphet en Wang Luang
Wat Phra Si Sanphet was vroeger de grootste tempel van Ayutthaya. Wang Luang is het oude koninklijke paleis.
6. Viharn Phra Mongkol Bopit
Moderne tempel met heel groot bronzen Boeddhabeeld.
7. Wat Na Phra Mane
Deze kleinere tempel is de enige die de inval van de Birmezen heeft overleefd.
8. Wat Chai Watthanaram
Voor mij echt de mooiste tempel van Ayutthaya. Heel uitgestrekt en wat afgelegen, maar veel toeristen.

6. Eten en drinken

Ik heb zelf natuurlijk maar twee maaltijden gegeten in de stad, omdat ik er maar een halve dag was. 

1. Bang Lan Road
In het begin van deze straad, het kortste bij de tempels, vind je verschillende stalletjes die lekker streetfood verkopen. Ik at er noodlesoepjes die 10 baht per portie kosten. Met twee of drie porties had je wel genoeg voor een hele namiddag! 
2. Saifon Guesthouse
29/1 M.10 T.Kramang A.Ayuttthaya, ตำบล หอรัตนไชย อำเภอ พระนครศรีอยุธยา PA 13000
Dit restaurant/hotel ligt in de straat recht tegenover het station. Het eten is er erg lekker en je kan rustig buiten zitten. Bovendien staan er prentjes van de gerechten op een groot bord, zodat je weet wat je bestelt. Aan de recensies te zien, zou ik er wel niet slapen.

7. Slapen

Omdat ik zelf niet ter plekke overnacht heb, ben ik even ten rade gegaan bij mensen die dit wel hebben gedaan. Hieronder vind je dus een lijstje met accomodaties waar zij erg tevreden over waren.

1. Baan Thai House
199/19 หมู่ 4 Tambon Phai Ling, อำเภอเมืองพระนครศรีอยุธยา Chang Wat Phra Nakhon Si Ayutthaya 13000
Dit hotel ligt aan de "verkeerde" kant van de rivier, waardoor je het pontje moet nemen om de tempels te bezoeken. Dit gaat wel erg snel en kost niet veel. Heeft een zwembad en gratis fietsen en ziet er uit als een droom.
2. Baan Tebpitak Elegant Ayotthaya
15/15 Pathon 3, Pathon, Horrattahachai 13000, ตำบล ประตูชัย อำเภอ พระนครศรีอยุธยา จังหวัดพระนครศรีอยุธยา 13000
Vooral de heel aardige eigenaresse maakt hier het verschil. Er is ook een mooi zwembad aan deze accomodatie.
3. Baan Bussara
Bang Ian Rd, Tambon Hua Ro, Amphoe Phra Nakhon Si Ayutthaya, Chang Wat Phra Nakhon Si Ayutthaya 13000
Net als het vorige hotel heeft dit ook een uitstekende ligging.
4. Baan Luang Harn
Suan Plik, อำเภอ เมืองพระนครศรีอยุธยา Phra Nakhon Si Ayutthaya 13000
Zeker in de bungaloowtjes heb je veel privacy en echte rust.


5. San Sook Place 
6/28 ถนน อู่ทอง 12 ตำบล ประตูชัย Amphoe Phra Nakhon Si Ayutthaya, Chang Wat Phra Nakhon Si Ayutthaya 13000
Ook hier is de gastvrouw echt super! Ook geschikt voor de budgetreiziger, wel ietsje meer basic daardoor.
6. Prom Tong Mansion
23 ซอย ป่าโทน 19 Tambon Pratuchai, Amphoe Phra Nakhon Si Ayutthaya, Chang Wat Phra Nakhon Si Ayutthaya 13000
De eigenaresse spreekt hier heel goed Engels en geeft ook graag uitleg over de stad.
7. Sala Ayutthaya
9, 2 หมู่ 4 Uthong Rd, Tambon Pratuchai, Amphoe Phra Nakhon Si Ayutthaya, Chang Wat Phra Nakhon Si Ayutthaya 13000
Ligt een beetje in de andere richting, maar nog steeds op het "tempeleiland". Dit hotel is erg prijzig, maar je krijgt er ook een boel luxe voor terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram