Battambang

Battambang (eerder uitgesproken met o's in plaats van a's) is een van de grootste steden van Cambodja. Volgens de census van 2008 is het zelfs de derde grootste stad van het land qua inwonersaantallen. Wanneer je in de stad bent, besef je dat dit in Cambodja betekent dat je in een slaperig provinciestadje bent gearriveerd. Battambang is de perfecte locatie om de drukte van Phnom Penh of de toeristenhorde van Siem Reap te ontsnappen.

Er is niet erg veel te doen in Battambang, maar dat is juist de grote charme. Het is de perfecte plek om het echte Cambodjaanse leven en de bevolking te leren kennen. Je kan er ook heerlijke dagtochten door het platteland doen, samen met een kundige gids. Ik raad aan om er echt twee volle dagen te spenderen en je te laten verrassen door de heerlijke combinatie van authenticiteit en hipsterheid.

Lees zeker voor je vertrekt de landenpagina van Cambodja, zodat je je goed kan voorbereiden!

1. Heen en terug

Er zijn verschillende minibusmaatschappijen die vanuit verschillende andere steden vervoer aanbieden naar Battambang. Ik raad aan om via bookmebus op te zoeken welke maatschappij het beste aan jouw verwachtingen voldoet en via de website een ticketje te boeken. Je krijgt duidelijke instructies over het oppikpunt en waar je weer wordt afgezet. Zelf was ik zeer tevreden van mijn rit met het busje van de post van Phnom Penh tot Battambang. De postservice vertrekt elke ochtend uit Phnom Penh en je kan met hen meerijden. Goedkoop en veilig, want de chauffeurs krijgen degelijke training en worden gecontroleerd. Je kan hen op bookmebus vinden onder "Cambodia Post Vip Van".
Book Bus Ticket Online With BookMeBus

Je kan ook van Siem Reap naar Battambang en andersom per boot. Zelf ging ik naar Siem Reap vanuit Battambang met de boot. Dit was een van de fijnste dingen die ik in Cambodia deed. Je betaalt 20 dollar en bent zo'n 8 uur onderweg. Dit is dus beduidend langer en duurder dan met de bus gaan, maar wel veel leuker. Je ziet het echte leven op de rivier in plaats van mee te doen aan een supertoeristische daguitstap op het Tonle Sap meer. De tickets kan je gemakkelijk via je hotel of hostel regelen. Je moet wel altijd even navragen of de boot wel vaart, want er moet genoeg water in de rivieren staan. Tijdens het droge seizoen is de kans vrij groot dat er geen boot is.

2. Verplaatsen

Je kan in Battambang heel veel te voet verkennen. Het is ook leuk om er een fiets te huren en zo op het gemak de omgeving te verkennen. Het is hier wat rustiger, dus een motorscooter zou ook kunnen, maar een fiets is hier wel leuker.

3. Beste reisperiode

Van midden november tot midden februari is het "koele seizoen" in Cambodja, wat betekent dat het er nog steeds gemiddeld 30 graden is. Dit is de beste periode om naar Battambang te gaan en het is er dan ook hoogseizoen. Van midden februari tot mei loopt de hete periode, waarbij de temperaturen vlot tot 40 graden en daarboven gaan. Het is er erg droog en de hitte kan dus als zeer drukkend ervaren worden. In november is de kans groot dat de boot van en naar Siem Reap nog vaart.

Van mei tot eind oktober-begin november is het regenseizoen in Cambodja. Het regent zeker niet de hele dag, maar omdat het land niet gemaakt is op zoveel regen, overstroomt het erg hard. Een buitje van een uur kan de straten helemaal blank zetten. Dit is geen optimale periode om Battambang te bezoeken. Als de wegen er blank staan, zit je soms dagen vast terwijl er nu ook niet zo veel in de stad zelf te doen is.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie meehebben buiten deze website. Zelf had ik de Rough Guide to Cambodia mee. Het boek is niet superuitgebreid, maar geeft je wel voldoende informatie om in elke plek meer dan genoeg interessante dingen te zien.
  • Lange losse broek of rok: Om in tempels binnen te gaan, moeten je knieën bedekt zijn. Losse, lange broeken of rokken zijn daarom best handig. 
  • Dunne brede sjaal, pareo of sarong: Handig om je schouders of benen mee te bedenken om in de tempels te gaan!
  • Zonnecrème en andere huidproducten: In veel huidproducten en zonnecrèmes in Cambodja zit whitening, om je huid wit te maken. Niet meteen wat de meeste Westerlingen willen! 
  • Anti-muggenspul: Ik vond het in Cambodja moeilijker om spul te kopen dat je tegen muggenbeten beschermd. Je kan het enkel in grotere supermarkten kopen. Een klein beetje meenemen zodat je beschermd bent, tot je een grotere supermarkt tegenkomt, is aan te raden.
  • Slippers: Handig voor in de douche, maar ook handig op dagen dat je veel tempels wilt bezoeken. Je moet een tempel immers op blote voeten betreden, en je wilt niet constant je veters moeten strikken.
  • Gesloten schoenen: Als je in en rond Battambang wilt gaan fietsen, zijn gesloten schoenen echt wel handig. Met teenslippers of sandalen bezeer je erg gemakkelijk je voeten.
  • OordopjesOmdat het in Battambang erg warm kan zijn en het efficiënt is tegen muggen, staat er natuurlijk vaak airco aan op je kamer of blaast er een ventilator. Omdat dit nogal luid kan zijn, zijn oordopjes geen luxe. Bovendien beginnen de marktkramers heel vroeg in de ochtend hun waren aan te prijzen met luidsprekers.
  • Drinkbus met filter: Om te vermijden dat je tientallen plastiek flesjes moet kopen, raad ik deze drinkbus aan. Je kan er kraantjeswater en zelfs water uit een zoetwaterstroom of poel in doen er komt zuiver drinkwater uit!
  • Powerbank: Door al dat zoeken van de weg, foto's maken en grab-taxi's bestellen, raakt je gsmbatterij natuurlijk snel leeg. Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.

5. Doen

Battambang is een heerlijke stad om wat te relaxen en het platteland te bezoeken. De architectuur is erg mooi in de stad, dus ik raad je zeker aan om een fiets te huren en een beetje rond te dwalen, op zoek naar de mooiste huizen. En het leukste om in Battambang te doen, is een dagtour doen, waarbij je het platteland leert kennen!

Klik op de titeltjes om meer te weten te komen over de bezienswaardigheid.

1. Wat Ek Phnom
Een oude en een moderne tempel, 8 kilometer fietsen van Battambang.
2. Wat Piphithearam
Een mooie tempel.
3. Psar Nat
De centrale markt wordt gekenmerkt door de couleur locale.
4. Chinese tempel
Een kleine Chinese tempel, verdoken tussen enkele huizen.
5. Treinstation
Het station is ondertussen gerenoveerd, maar je kan er nog steeds mooie foto's maken.

6. Damrey Sor Pagoda
Deze tempel wordt omringt door heel wat vreemde beelden.
7. Sangke Pagoda
Nog een tempel die je kan bezoeken.
8. Ta Dambong Kra Nhoung
Het standbeeld van een van de hoofdpersonen uit de ontstaansmythe van Battambang.
9. Standbeeld van de prins op het vliegend paard
Hoort bij het vorige standbeeld.
10. Dagtour
Een leuke tour door het platteland, met lokale bedrijfjes, de bamboe-trein, de killing cave en de bat cave. Zeer goed geregeld door Savet Vuth van Real Cambodia Tour.

Eten en Drinken

Battambang is een klein stadje, maar je hebt er best veel leuke en hippe eettentjes en cafeetjes. Zelf bezocht ik er niet echt cafés, maar er is dus zeker wel wat te doen.

1. Nary Kitchen
650 111, Krong Battambang 02000
Lekker traditioneel Khmer restaurant. Heeft ook de goedkoopste kooklessen die ik Cambodja zag.
2. Psar Nat
Street 113, Krong Battambang
Op de centrale markt kan je lekkere noedelsoep eten.
3. Jaan Bai
Street 2 in next to Psar Nat, Krong Battambang
Dit uitstekende restaurant geeft 51% van haar winst aan het Cambodian Children's Trust. Deze organisatie zorgt ervoor dat er in dorpen een echte familiegroep ontstaat, die kinderen opvangt die anders misschien op straat of in weeshuizen zouden terechtkomen. Je steunt dus een goed doel, en eet allicht van het beste eten dat je op je reis zal tegenkomen. Khmer haute cuisine, tegen een belachelijk lage prijs.

4. Kimmo
Street 2, Battambang
Dit Koreaans restaurant serveert heel goedkope heerlijke kimchi-soep. Af en toe is zo'n portie comfort food gewoon alles wat je nodig hebt in het leven.
5. Espresso Plus Coffee & Burger
Street 121, kort bij Road 1, Battambang
Ik moet toegeven, de hamburgers heb ik in dit klein stalletje nooit gezien. Ze maken wel heel erg lekkere koffie.
6. The River
Rd No 1A, Krong Battambang
Groot terras aan de rivier waar heel goedkope Khmer- en Westerse gerechten worden verkocht. Heel gezellig om er te zitten.

Slapen

Battambang is niet zo heel groot. Er zijn wel enkele leuke hostels en hotels in het centrum.

Pomme Hostel
61/63, street 2.5, Battambang
Pomme Hostel heeft allemaal heel kleine privékamertjes. Als je niet claustrofobisch bent, is dit een heel leuk hostel. Je hebt de privacy van een eigen kamer, maar je kan ook in de bar gemakkelijk mensen leren kennen. Ze hebben ook een eigen tourbureautje, waar je goedkoop fietsen kan huren of een bootticket naar Siem Reap kan kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram