Thailand

Voor je op vakantie vertrekt, is het natuurlijk beter dat je al wat weet over de cultuur van het land. Bovendien zijn er ook tal van praktische zaken die je in orde moet brengen en die je moet weten. Hier vind je al dit soort informatie over Thailand. Vragen? Laat gerust een berichtje achter!

Inhoudstafel

1. Voorbereiding
1.1 Paspoort? Visum?
1.2 Inentingen & malaria
1.3 Geld
1.4 Reisverzekering
1.5 Verkeer
1.6 Stopcontacten
1.7 Klimaat
2. Ter plaatse
2.1 Cultuur en religie
2.2 Fooi of afdingen?
2.3 Toeristenvallen
2.4 Eten en drinken
2.5 Wifi en 4G
2.6 Activiteiten met dieren
3. Bestemmingen

1. Voorbereiding

1.1 Paspoort? Visum?

Je mag maximum 30 dagen zonder visum in Thailand verblijven. Je hebt dan enkel jouw internationaal Belgisch of Nederlands reispaspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is nadat je terug uit Thailand vertrekt, en een bewijs dat je het land verlaat op ten laatste de 30e dag. Dit bewijs mag een vliegtuigticket of een bus- of treinticket zijn. Er wordt hier niet altijd achter gevraagd, maar je moet de info wel invullen op een inreispapiertje. En als ze er dan toch naar vragen, kan je het maar beter op zak hebben, of je mag Thailand niet in.

Je vult dan op het vliegtuig of in de luchthaven (of op de bus als je met de bus komt) een inreispapiertje in voor de douane. Zij houden dat papiertje bij, scheuren een strookje voor jou af en zetten wat stempels in je paspoort. Dat strookje dat ze aan jou geven, moet je goed bijhouden. Als je het kwijtraakt, kan je bij vertrek wel een nieuw invullen, maar de douane is daar wel niet zo zot van.

Je mag maximum twee maal per jaar zonder visum over land Thailand binnenkomen voor 30 dagen. Als je dus op rondreis bent, kan je zonder problemen later nog 1 keer met de bus opnieuw naar Thailand als je eerst ook met de bus kwam. Op met het vliegtuig naar Thailand gaan, staat geen limiet qua aantal keren dat je 30 dagen visumvrij het land binnen mag.

Wil je langer dan 30 dagen in Thailand blijven, dan heb je een visum nodig. Hier lees je meer over het krijgen van een visum.

1.2 Inentingen & malaria

Je bent niet verplicht om inentingen te halen wanneer je naar Thailand gaat, maar je doet het best wel. Zorg er voor dat je DTP-inenting bijgewerkt is. Dit is de combinatie-inenting tegen difterie, tetanus en polio. In België kan je die om de 10 jaar gratis laten zetten door je huisdokter. Verder laat je je best ook inenten tegen hepatitis A. Je bent onmiddellijk beschermd na je eerste inenting. Als je tussen de 6 en 12 maanden na jouw eerste inenting ook nog een tweede inenting haalt, ben je zelfs levenslang (sommigen zeggen 30 jaar) beschermd. Hepatitis A is erg in opmars, en wordt voor elk land aangeraden, behalve West-Europa en de Verenigde Staten. Dit is dus zeker geen weggegooid geld! Kijk ook even na met jouw ziekenfonds. Sommige ziekenfondsen betalen immers tot 25 euro per jaar aan vaccins terug! Hepatitis A krijg je trouwens door slechte hygiëne. Zorg er daarom ook steeds voor dat je je handen ontsmet voor je iets eet, en na wc-gebruik. Thailand was zowaar de eerste plaats waar ik ooit desinfecterende handgel gebruikt heb.

Verder zijn er ook reizigers die een vaccin tegen rabiës nemen. Rabiës krijg je door een beet of krab van dieren die besmet zijn. Je kan het ook krijgen door een besmet dier dat aan een wondje of jouw gezicht likt! Een ongeluk is dus snel gebeurd. Daarom raad ik iedereen aan om gewoon van (wilde) dieren weg te blijven. Aai geen honden of katten, voeder geen apen, blijf gewoon weg van dieren. Dat is ook de reden waarom ik geen rabiës-spuit genomen heb. Ik weet dat ik ver van dieren blijf. Er is nog een tweede reden waarom ik deze inenting niet nam. Zelfs wanneer je die inenting genomen hebt, en je gebeten of gelikt wordt, moet je alsnog meerdere spuiten gaan halen. Die eerste inenting zorgt er gewoon voor dat je niet binnen de 24 (of 48) uur een eerste spuit moet gaan halen. Je hebt dus een beetje meer tijd, moest je in echt afgelegen gebied zitten. De meeste toeristen zitten echter nooit in zo'n afgelegen gebied, dus daarom raad ik een rabiës-inenting niet speciaal aan. Als je van plan bent om vrijwilligerswerk met dieren te doen, of weet dat je toch dieren zal aaien, neem hem dan wel.

En tot slot: muggen. In het grootste deel van Thailand komt geen malaria voor. Deze kaart wordt door het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen gebruikt om het malariagebied van Thailand in kaart te brengen. Zoals je ziet, gaat het hier over de grensgebieden, buiten de toeristische paden, waar een laag malariarisico is. Personen met een zwak immuunsysteem moeten zeker wel een tropenarts contacteren. Misschien moeten zij wel preventief tabletten nemen. Nederlandse dokters schrijven nog al snel malarianoodtabletten voor. Deze zijn echter vrij nutteloos. Malaria heeft immers een incubatietijd van twee of drie weken. De gewone reizigers zijn tegen dan weer thuis. Moest je toch griepgevoelens krijgen, dan moet je naar het ziekenhuis. Daar moeten ze je testen en jou de malariatabletten geven. Alleen als je echt dagen en dagen in de jungle zou zitten, kan je misschien zelf een noodpakket beginnen innemen, maar dit is absoluut niet aan te raden.

Wat je zeker wel moet doen is overdag en 's avonds muggenwerende producten gebruiken. De denguemug steekt immers wel overdag, en die komt heel wat meer voor in Thailand dan de malariamug. Je kan jouw muggenwerende producten best in Thailand zelf kopen in een 7-Eleven-winkel. De producten zijn daar immers veel goedkoper (zo'n 1,5 euro voor een flesje), en werken erg goed. De hotels en hostels hebben allemaal airco, fans of een klamboe. Deze drie middelen zijn allemaal efficiënt tegen muggen, dus je hoeft geen eigen klamboe mee te nemen.

1.3 Geld

In Thailand betaalt men met baht. De waarde van de baht fluctueert de laatste tijd een beetje. Een euro is ergens tussen de 35 en 38 baht waard. In Thailand is cash koning. Als je een deftig hotel hebt, kan je daar wel met de kaart betalen. In kleine hostels of beach bungalows moet je soms zelfs cash betalen. Ook op markten, in winkels en in restaurants regeert cash.

Persoonlijk vind ik het het voordeligst om cash euro's mee te nemen, in zo groot mogelijke, zo gaaf mogelijke briefjes. Deze kan je goed wisselen in de luchthaven van Bangkok Suvarnabhumi, waar de meeste internationale vluchten toekomen. Op de luchthaven ga je naar de kelder. Wissel zeker NIET aan de kantoortjes net na de douane, deze hebben een slechte wisselkoers. De beste wisselkoers die ik in drie weken Thailand zag, was dus in de kelder van deze luchthaven. Dit is echt verdieping -1, daar waar de Airport Rail Link naar de stad vertrekt. Je hebt hier verschillende kantoortjes, dus je kan even vergelijken. Zelf kwam ik toe met 750 euro voor 3 weken, maar ik at wel telkens aan straatkarretjes en bleef in goedkope hostels of hotels.

Er zijn ook heel wat bankautomaten te vinden in Thailand. Daar moet je steeds de optie 'without conversion' kiezen, om een zo goed mogelijke wisselkoers te bemachtigen. Elke keer je geld afhaalt, moet je echter kosten betalen. Haal dus steeds zo veel mogelijk af.

Deze kosten vermijd je dus door geld te wisselen, maar dan loop je weer met meer cash geld rond. Ik vond Thailand heel veilig, maar stak nooit al mijn geld in 1 portefeuille. Ik had een klein portefeuilletje mee, waar ik telkens 1000 baht in stak. Dat haalde ik dan boven wanneer ik iets moest betalen in de winkel. Zo zag men niet hoeveel geld ik werkelijk op zak had.

1.4 Reisverzekering

Medische hulp is zeer goed in Thailand, maar kan wel duur zijn. Je doet er goed aan om een reisverzekering te nemen die alle medische risico's dekt wanneer je er op vakantie gaat. Omdat je in een tropisch land bent, kan je gemakkelijk al wel eens iets geks voorhebben. Het is een extra kost, maar als je verzorging nodig hebt zal het je tienduizenden euro's kosten. Het is een risico dat je zelf moet afwegen. Persoonlijk was ik tevreden van de kost van de reisverzekeringen van VAB, maar het is altijd moeilijk om die verzekeringen te vergelijken. Let er vooral ook op welke soort van activiteiten jouw verzekering allemaal dekt. Veel mensen gaan bijvoorbeeld raften of ziplinen in Chiang Mai, maar niet elke verzekering dekt dit.

1.5 Verkeer

Om in Thailand met de auto te rijden, moet je een internationaal rijbewijs hebben. Dit haal je op in jouw stad- of gemeentehuis. Zo'n internationaal rijbewijs is gelinkt aan jouw rijbewijs, dus dat moet je ook steeds bijhebben. De grote wegen in Thailand tussen steden zijn goed onderhouden. Het probleem om daar te rijden, zit dan ook eerder bij de andere bestuurders. De regels, die je hier vindt, worden immers niet zo goed nageleefd. Vooral 's nachts rijden er nogal veel mensen zonder licht. Je kan echter perfect zelf in Thailand rijden, wees gewoon voorzichtig en rijd overdag.

Veel mensen huren een scooter in Thailand. Het is een gemakkelijke manier om zelf dingen te gaan verkennen. MAAR, er is hier echt een grote MAAR aan verbonden. Dit zijn immers geen gewone scooters, zoals we in België en Nederland kennen en waar je met je autorijbewijs mee mag rijden. Dit zijn wel degelijk motors, die er uit zien als scooters. Ze hebben allemaal meer dan 100cc onder hun carrosserietje zitten. De Thai zelf interesseert het weinig of jij als buitenlander je motorrijbewijs hebt of niet. Je kan dus perfect zonder geldig motorrijbewijs zo'n motorscooter huren. Je bent echter NIET verzekerd wanneer je een ongeval hebt. Als buitenlander ('farang') ben je ook altijd in fout. De kosten kunnen heel hoog oplopen. Bezint dus eer ge begint, en huur nooit een scooter in een drukke stad (zoals Bangkok of Chiang Mai) of op gevaarlijke wegen (zoals van Chiang Mai naar Pai). Op een eiland zoals Koh Phangan gaat een scooter huren wel makkelijk. Daar is er immers heel wat minder verkeer. Hou er wel steeds je hoofd bij, drink absoluut niet en draag steeds een helm. Een motorscooter huren is steeds op eigen risico! Geef ook nooit jouw paspoort af als onderpand voor de scooter. Geef alleen geld als waarborg en neem steeds foto's en filmpjes van alle kanten van je scooter om discussies over schade te vermijden.

Verder heb je door heel het land een uitgebreid minibus- en treinnetwerk. Via websites zoals 12Go Asia of Rome2Rio kan je gemakkelijk opzoeken hoe je van de ene naar de andere plek raakt, en ook al ticketjes kopen. Als je lange treinreizen wilt maken of de nachttrein wilt nemen, bestel je je kaartjes best rechtstreeks op de website van de Thaise spoorwegen.

1.6 Stopcontacten

De stopcontacten in Thailand zijn zoals de Belgische en Nederlandse stopcontacten. Je moet dus geen reisstekker meenemen!

1.7 Klimaat

Thailand heeft een koel, heet en nat seizoen. En om het nog een beetje moeilijker te maken, zit niet heel het land gelijktijdig in hetzelfde seizoen. Over het algemeen mag je de volgende maanden nemen voor de verschillende seizoenen: 
- koele seizoen: november-februari

- heet seizoen: maart-juni
- nat seizoen : juli-oktober

Bij koel seizoen, moet je trouwens niet denken dat het koud is in Thailand. Dit is juist het hoogseizoen (en dus wat duurder) om naar daar te reizen: droog, maar niet verzengend heet. Het nat seizoen is ook niet zo dramatisch als het klinkt. Als het regent, lijkt het alsof de apocalyps nabij is, maar na een uur (of twee) is het meestal ook wel gedaan. En de rest van de dag is het dan droog. Hier kan je per maand bekijken hoe warm het daar gemiddeld is, en hoe veel regen er valt. Dit is natuurlijk geen wetenschap. Het weer in Thailand is nog minder te voorspellen dan dat van België!

2. Ter plaatse

2.1 Cultuur en religie

De Thai hebben veel respect voor het koningshuis, ook al is de huidige koning Rama X (Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun) minder populair dan Rama IX (beter gekend als koning Bhumibol). Beledig dus nooit het koningshuis en beklad geen afbeeldingen van de koning. Het gaat zelfs zo ver, dat je moet zien dat je niet op een geldbriefje stapt om tegen te houden dat het wegvliegt met de wind. Op dit briefje staat immers de afbeelding van de koning.

Verder zijn de Thai ook heel bescheiden mensen, die niet houden van affectie in het openbaar. Ga dus niet opzichtig staan kussen met je wederhelft. Handjes houden kan wel, maar de Thai zullen dit zelf nooit doen. Zelf zijn ze ook steeds tamelijk bedekt gekleed. Westerlingen kunnen, buiten de tempels en paleizen om, wel in shortjes en topjes lopen, maar je laat zo wel duidelijk zien dat je een toerist bent.

Iemand begroeten doe je in Thailand niet door een hand te schudden en al zeker niet door een kus te geven. Je drukt je handpalmen tegen elkaar, maakt een lichte buiging en zegt sawadeeka (door de vrouwen) of sawadeekrap (door de mannen). Wanneer de persoon tegen wie je dit doet jonger is dan jou, hou je je duimen ter hoogte van je borstkas. Bij mensen die ouder of hogergeplaatst dan jou zijn, hou je je duimen ter hoogte van je kin. Voor monniken en boeddhabeelden hou je je duimen tussen je ogen. Zorg er ook voor dat je nooit met jouw voeten richting een monnik of een boeddhabeeld gaat zitten. 

De meeste Thai zijn boeddhistisch en best wel erg gelovig. Je zal hen dan ook vaak offers zien brengen in heiligdommen. Als westerling ben je zeker welkom in tempels en bij ceremonies. Kijk een beetje wat de Thai doen, en probeer hen zo goed mogelijk na te doen. Voor vrouwen is het belangrijk dat zij nooit een monnik mogen aanraken. Verder moet je er voor zorgen dat je nooit op de drempel van een tempel of een huis stapt. Je doet ook altijd je schoenen uit om een tempel (en vaak ook een huis) binnen te stappen. En natuurlijk bedek je jouw schouders en knieën wanneer je een tempel bezoekt.

2.2 Fooi of afdingen?

Fooien zijn niet zo'n gewoonte in Thailand. Wanneer je tevreden bent van je taxichauffeur, bediening,... mag je echter zeker een fooi geven! Je geeft zoveel je zelf wilt, in verhouding met wat je voor de dienst betaald hebt.

Afdingen is dan weer heel normaal in Thailand. Op restaurant of in een winkel ding je niet af, maar elders wel. Ding af op markten, voor tuktuks, voor gegidste rondleidingen,... Maar overdrijf niet. Ik ging op de markt niet liggen afdingen om zaken die normaliter 2 euro zouden kosten, aan 1 euro mee te krijgen. Denk er aan dat wat voor ons maar een euro is, voor de Thai bijna een hele maaltijd is. Onderhandel bovendien steeds met een glimlach. Je opwinden zal je zeker geen korting geven.

2.3 Toeristenvallen

Thailand is een zeer toeristisch land, en daarbij horen helaas ook enkele toeristenvallen. Vooral in Bangkok worden nogal wat onwetende toeristen in het ootje genomen. Een van de bekendste scams is diegene waarbij er een tuktuk-chauffeur jou zegt dat het National Palace of Wat Pho toevallig gesloten is die dag, maar dat hij je wel elders naar toe brengt. Niet alleen zijn deze bezienswaardigheden dan wel open, bovendien betaal je ook te veel voor zijn tuktuk en zal je onderweg nog in verschillende winkels gedwongen moeten binnengaan. Dit laatste proberen nogal wat tuktuk-chauffeurs sowieso trouwens. Zij krijgen immers commissie als jij iets koopt in een winkel waar ze jou hebben binnengeloodst. Zeg dus steeds dat je rechtstreeks naar een bestemming wilt gaan. 

Er zijn ook heel wat taxichauffeurs die niet op de meter willen rijden en jou heel wat meer willen aanrekenen. Vraag telkens aan de chauffeur of hij de meter wilt aanzetten, en stap verder wanneer hij dit weigert. Ze zijn verplicht om op de meter te rijden, maar velen proberen toch om vals te spelen. Wil je, net zoals ik, heel dit gedoe vermijden? Bestel dan een taxi via de Grab-app. Dit is de Zuidoost-Aziatische variant van Uber. Het is een superbetrouwbare app, en je kan je taxi aan een vooraf afgesproken prijs gewoon tot bij jou laten komen.

Zoals hierboven al gezegd, mag je nooit jouw paspoort afgeven als je een scooter huurt en moet je steeds foto's en een filmpje van de scooter maken voor je vertrekt. Men durft jou al wel eens schade aanrekenen die er al was toen je de scooter huurde. En als je helemaal pech hebt, dreigen ze jouw paspoort bij te houden als je niet betaalt. Bovendien kost die schade altijd veel meer dan de stukken normaal gezien zouden kosten. Informeer je steeds naar betrouwbare scooterverhuurders in jouw buurt!

2.4 Eten en drinken

Thailand staat gekend om haar streetfood: overal zie je kraampjes die heerlijk geurend eten en lekkere smoothies verkopen. Is het veilig om hier te eten? Natuurlijk! Je moet wel enkele regels in acht houden:

  • Ga naar kraampjes waar nog volk staat. Dit zijn kraampjes die veel eten verkopen, en waar het eten dus zeker vers is. En heel lekker, want anders stond er niet zo veel volk natuurlijk.
  • Neem, zeker de eerste dagen, alleen eten dat voor je gebakken, gefrituurd of gegrild wordt. Dan ben je immers zeker dat het goed doorbakken is. Rauwe groenten worden met kraantjeswater gewassen, en daar kan je als Westerling niet zo maar tegen. Toegegeven, ik heb wel rauwe salades (som tham!) gegeten, maar pas na een dag of vier. Het leek te lekker en gezien het mevrouwtje heel veel klanten had, leek het me veilig. En dat was het ook.
  • Als je iets met kip neemt, moet je zeker nagaan of dit goed gebakken werd. Als er nu een vleessoort is die altijd goed doorbakken moet zijn, wil je geen salmonella krijgen, is het wel kip.
  • Eet niet te veel fruit. Het Thaise fruit is ongelooflijk lekker, maar veel fruit eten, werkt laxerend. En nou ja, we zouden niet willen dat je een borrelbuikje krijgt van mango...

Je kan het kraantjeswater in Cambodja niet drinken. Wij Westerlingen kunnen er flink ziek van worden. Poets daarom ook best je tanden met flessenwater. Ik wil je toch aansporen om deze drinkbus te kopen. Daarmee kan je wel kraantjeswater drinken. Alles om de plastiekberg te verminderen! Het ondrinkbare kraantjeswater heeft enkele gevolgen dus:

  • Drink steeds flessenwater.
  • Drink je water ook niet ijzig koud. Daar kan je in die hitte ook wel problemen mee krijgen.
  • Poets je tanden met flessenwater.
  • Neem geen ijsblokjes, tenzij het grote ijsblokjes zijn met een gat in onderaan. Deze werden in een fabriek gemaakt van zuiver ijs, en zijn dus goed. Geschaafd ijs is van kraantjeswater gemaakt en vies dus.
  • Neem geen slushies (een vies soort mengsel van kleurstof, zoete troep en ijsschaafsel). Deze zijn namelijk met kraantjeswater gemaakt.
  • Probeer zo veel mogelijk smoothies te nemen die niet met water worden aangelengd. Ja ja, jouw vruchtensapjes worden vaak met water aangelengd!

Voorts staat Thailand natuurlijk ook bekend om de goedkope sterke drank en buckets. Let hier echter goed op! Zeker in buckets en cocktails wordt vaak goedkope, soms zelfs zelfgestookte, alcohol gebruikt. Dit goedje maakt je flink ziek, zelfs als je er maar een beetje van drinkt. Vraag dus steeds om merkalcohol, als je niet na 1 cocktail al buikpijn wilt hebben.

2.5 Wifi en 4G

Op veel plaatsen in Thailand heb je gratis wifi. Zij hebben ook een heel goed dekkend 4G-netwerk. Op veel plaatsen is het zelfs beter dan dat van België! Om ten volle hier van te profiteren, kan je een Thaise simkaart kopen. In de benedenverdieping van de luchthaven in Bangkok en in elke 7-Eleven kan je simkaartjes kopen, met alle hoeveelheden gigabytes of belminuten op die je wenst. De verkopers helpen je graag om je gsm opnieuw in te stellen. Natuurlijk kan het thuisfront jou dan niet meer bellen of sms'en op je normale nummer, maar je whatsapp blijft wel jouw normale nummer houden!

2.6 Activiteiten met dieren

In Thailand worden heel wat activiteiten met dieren aangeboden: van olifanten over apen tot tijgers en slangen, je kan er allemaal wat mee doen. Het is echter belangrijk dat je dit niet doet in de meeste gevallen. Hier lees je waarom.

De reden is eigenlijk simpel: de meeste van die dieren worden mishandeld. Leuke foto met een tijger nemen? NEEN! Die tijger wordt extreem gedrogeerd, of dacht je dat hij het leuk vond om een kiekje met jou te nemen? Dat hij gewoon normaal altijd zo stil ligt? Nee hoor, deze tijgers worden vol verdovingsmiddel gestoken. Aapjes aan kettingen, slangen- en krokodillenboerderijen, steun ze niet!

De dieren die je in het wild tegenkomt, moet je ook best van op een afstandje bewaren. Katten en honden zijn schattig, maar kunnen vol vlooien zitten of in het ergste geval rabiës hebben. Ook aapjes kunnen rabiës hebben, en zijn helemaal niet zo schattig als ze lijken. De dieren zijn gewend aan toeristen, en stelen dus al je bezittingen terwijl je even de andere kant opkijkt. Ze kunnen ook krabben en bijten, en dat wil je niet.

Het moeilijkste in deze categorie zijn de activiteiten met olifanten. Ondertussen is het wel duidelijk geworden dat de o zo populaire olifantenritjes not done zijn. Ze worden overal nog aangeboden, omdat heel wat toeristen zichzelf niet geïnformeerd hebben, en dit toch graag doen. Een olifantenrug is echter niet gemaakt om jouw dikke poep te dragen! Ook al is het een kolos van een beest, hij is ook zwak. Bovendien wordt zo'n olifant zijn wil gebroken door middel van een lange, pijnlijke ceremonie. Na die ceremonie kan de eigenaar alles met de olifant doen, want het beest heeft eigenlijk geen zin meer om te leven. Doe hier niet aan mee! Heel wat olifantenparken hebben ondertussen wel door dat Westerse toeristen niet meer op een olifant willen kruipen. Zij bouwen hun park dus om tot een verzorgingstehuis, waar zij de getraumatiseerde olifanten opvangen. Als toerist kan je hen voeren en vaak ook met hen baden. Ook hier hangt een reukje aan. Deze olifanten gaan 's nachts vaak wel aan de, zeer korte, ketting. Bovendien zou dit wassen en spetteren de olifanten ook stress bezorgen. Zelf heb ik dit laatste ook gedaan, en de olifanten leken daar van te genieten. Maar toen zei iemand me: "Denk je dat olifanten graag 20 keer per dag in bad gaan en bepoteld worden?" en besefte ik dat ik misschien wel eens iets fouts kon hebben gedaan. Ik zou het nu nooit meer doen. Je kan in heel wat nationale parken wilde olifanten spotten, en dat is de enige juiste manier volgens mij.

3. Bestemmingen

4 thoughts on “

  1. Ik ben een paar maanden terug naar Thailand geweest en ik vond het geweldig! Één van de leukste ervaringen was een bezoek aan een olifantenopvangcentrum. Ik denk wel dat het echt verschilt per opvangcentrum of de dieren ‘s avonds aan een ketting gaan. De olifanten in het opvangcentrum waar ik geweest ben, zagen er gezond uit en waren heel blij met hun verzorgers.

    1. Ja, dat is erg moeilijk om toch met zekerheid te kunnen zeggen. Ik ben ook naar een opvangcentrum geweest waar we olifanten konden wassen. Olifanten leken er blij mee, maar achteraf had ik er toch heeeeeel hard mijn twijfels bij. Ik zou het alvast niet opnieuw doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram