De werelderfgoedlijst van Unesco – deel 1

Onlangs las ik een leuke blogpost van JTravel, waarin ze schreef over welke UNESCO werelderfgoedsites ze al had bezocht. Het leek me fijn om eens hetzelfde te doen! 
Op de website van UNESCO kan je alle sites bekijken. Omdat ik blijkbaar al heel wat plaatsen bezocht, vooral in Europa, zal ik mijn opsomming over meerdere blogs verspreiden. Hier lees je alvast over de plaatsen buiten Europa op de lijst die ik momenteel bezocht. Zoals je kan zien, zijn dit er nog niet zo veel, maar daar wordt langzamerhand verandering in gebracht.
 
 
Azië
 
Thailand
 
Ayutthaya
Ayutthaya werd in 1350 gesticht en werd de nieuwe hoofdstad van het koninkrijk Ayutthaya, soms ook wel Siam genaamd. Hiervoor was Sukhothai de hoofdstad van dat gebied, een plek die echt nog op mijn lijstje staat. De oude stad werd in de 18e eeuw echter verwoest door de Birmezen.
 
Je kan er nu nog heel veel oude tempelcomplexen gaan bezoeken. Dit doe je best met de fiets, omdat de tempels vrij ver uit elkaar liggen. Gelukkig betaal je voor een dagje fietsen maar zo'n 60 baht, of anderhalve euro! Voor zo'n 220 baht mag je de zes grootste complexen in. Ik vond het zelf een fabelachtige plek. De moderne stad stelt niet zo veel voor, maar er is wel lekker veel bedrijvigheid.
 
 
 
 
 
Noord-Amerika
 
Canada
 
Ottawa
Rideau Canal
Het Rideau Canal is een kanaal van 202 kilometer, dat van Ottawa tot in Kingston loopt. De acht sluizen van het kanaal in Ottawa zijn zeker erg indrukwekkend. Bovendien is het kanaal erg aangenaam om een lange wandeling langs te doen. Het werd reeds in de 19e eeuw gebouwd, en is het enige Noord-Amerikaanse kanaal uit die periode dat nog steeds haar originele waterloop kent en waarvan een groot deel van haar originele structuren intact zijn.
 
Noord-Amerika
 
Canada
 
Ottawa
Rideau Canal
Het Rideau Canal is een kanaal van 202 kilometer, dat van Ottawa tot in Kingston loopt. De acht sluizen van het kanaal in Ottawa zijn zeker erg indrukwekkend. Bovendien is het kanaal erg aangenaam om een lange wandeling langs te doen. Het werd reeds in de 19e eeuw gebouwd, en is het enige Noord-Amerikaanse kanaal uit die periode dat nog steeds haar originele waterloop kent en waarvan een groot deel van haar originele structuren intact zijn.
Québec-stad
Het historisch centrum van Québec-stad voelt heel Europees aan. Men spreekt er Frans, er zijn straatjes met kasseien,... De stad werd in de 17e eeuw gesticht door de Franse kolonist Samuel de Champlain. Daar is men in Québec-stad heel erg trots op en je ziet zijn afbeelding dan ook overal terugkomen.
 
Qéebec-stad is de hoofdstad van de provincie Quebec, daarom dat men soms 'stad' achter de naam zet om stad en provincie te onderscheiden. Qéebec-stad is erg toeristisch. Er komen zelfs cruiseschepen toe. De stad is charmant, maar ik vond dat het toch een beetje de typische Canadese vriendelijkheid miste. Ik had meer het gevoel dat ik in nors Parijs rondliep.
 
Verenigde Staten
 
New York
Vrijheidsbeeld
Wanneer je naar New York gaat, ga je natuurlijk ook het Vrijheidsbeeld, of Statue of Liberty, zien! Het symbool van de stad staat ook op de erfgoedlijst. Het standbeeld werd in 1886 ingewijd. Het is ontworpen door Auguste Bartholdi en Gustave Eiffel (ja, die man van de Eiffeltoren) zorgde voor de bouw ervan. Hier schreef ik nog meer informatie over het standbeeld, zoals welke godin je eigenlijk ziet, en over hoe je het kan bezoeken.
 

 

Zo, mijn lijst van werelderfgoedsites buiten Europa is nog niet zo lang. Gelukkig heb ik nog heel wat jaren om te reizen en prachtige zaken te zien. 

Laat zeker in de comments weten welke plaatsen, die op de werelderfgoedlijst staan, jij al bezocht!

Lees hier deel 2 van de Unesco-werelderfgoedreeks.

2 thoughts on “De werelderfgoedlijst van Unesco – deel 1

  1. Dat zou een lang lijstje worden…. ??Al jaren probeer ik tijdens vakanties zoveel mogelijk werelderfgoed te bezoeken, sterker nog, ik heb het tot mijn queeste gemaakt ze allemaal aan te doen. (Gaat nooit lukken natuurlijk, maar goed, de reis us mooier dan het einddoel hè ?) Momenteel staat de teller op 161 waarvan 7 buiten Europa….

    België heb ik uiteraard helemaal compleet. ? toevallig publiceerde ik vd week nog mijn verhaal over de scheepsliften in La Louviere…

    1. Wauw, dat zijn er alvast veel! Nu, ik had jouw bericht op de site over dat gek huis in het Brusselse gelezen en dat bracht me ook wel aan het denken. Ik heb er ook al veel gezien in Europa, maar ik ga het nu veel beter in het oog houden. En België vervolledigen, we beginnen thuis hé! Die scheepsliften ga ik zo meteen eens bekijken, bedankt voor de tip.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram