Londen

In 2014 ging ik voor het eerst alleen op reis, naar Londen. Ik werd onmiddellijk verliefd, en ga sindsdien elk jaar minstens een keer naar deze bruisende metropool. Londen is een wereldstad, maar tegelijk ook een uit de kluiten gewassen dorp. 

Je vindt er de mooiste musea, beste restaurants en meest trendy winkels. Londen heeft voor ieder wat wils, en dus ook voor jou!

Dankzij de Brexit heb je vanaf oktober 2021 een paspoort nodig om naar Londen te reizen. Er wordt ook in Engelse ponden betaald en bovendien hebben ze andere stopcontacten dan in België. Meer informatie daarover vind je hier.

Ik ga zelf altijd graag met een reisgids op vakantie. Voor Londen ben ik helemaal verknocht aan mijn Rough Guide to London. Ik hou sowieso erg van de Rough Guide-reisgidsen, omdat zij ook out of the box durven denken. En hun historische achtergrondinfo is uitgebreid en accuraat. Dit is de laatste nieuwe versie, die alleen in het Engels verkrijgbaar is. Ik heb trouwens via deze verkoper al besteld via bol.com en hij is erg betrouwbaar en heeft goede klantenservice. Heb je liever een Nederlandstalige gids, dan kan je deze kopen. Dit is de versie die ik ook heb en waar ik erg tevreden van ben. Omdat hij al zes jaar oud is, kunnen de restaurant- en hoteltips misschien wel verouderd zijn. Gelukkig heb je daar deze website voor!

1. Heen en terug

De gemakkelijkste manier om in Londen te raken, is met de Eurostar. Vanuit Brussel-Zuid sta je op twee uur in London St Pancras in het centrum van Londen. Je moet ten laatste een half uur voor vertek aanwezig zijn in het station, want je moet ook langs een bagagescanner en een identiteitscontrole. In tegenstelling tot bij het vliegtuig, mag je wel vloeistoffen meenemen aan boord, dus dat reist veel makkelijker. Eurostartickets boek je hier. Vergeet zeker niet om je eerst aan te melden op Club Eurostar, zodat je punten kan sparen voor kortingen!

Je kan ook met het vliegtuig naar Londen gaan. Dan vlieg je op London Heathrow. De vliegtuigtickets zijn soms goedkoper dan de treintickets, maar ik vind persoonlijk dat dat niet opweegt tegen het gemak van reizen met de Eurostar. Met de Eurostar sta je immers onmiddellijk in het centrum van Londen, terwijl je met het vliegtuig na het landen nog een flinke rit moet afleggen. Kijk zeker eens op Skyscanner hoeveel de vliegtuigtickets naar Heathrow kosten, en maak dan zelf de afweging.

2. Verplaatsen

In Londen neem je beter de auto niet. Er is ontzettend veel verkeer, een congestion tax om te betalen en veel eenrichtingverkeer. Gelukkig is het openbaar vervoer uitstekend geregeld.

Om de bus en metro te nemen, koop je het best een Oyster Card. Dit is een kaart ter grootte van een bankkaart en kost 5 pond. Je kan er geld opzetten of een dagkaart mee kopen. Deze kaart is onbeperkt geldig, dus hou hem bij voor de volgende trip naar Londen! Je kan de kaart kopen aan de automaten aan de ingang van de tube (want zo noemt men de metro). Met de Oyster Card zijn je ritjes het goedkoopste. Met de tube kan je bijna overal raken in Londen. Kijk op de plattegronden die overal uithangen hoe je er het makkelijkst raakt. Je kan ook altijd een van de vele bediendes aanspreken die rondlopen aan de metrohaltes. Zij kunnen je zeker helpen!

In plaats van de übertoeristische hop on hop off bus te nemen, kan je ook gewoon de traditionele rode dubbeldekkerbus nemen! Ga bovenaan voor het venster zitten (natuurlijk de meest gegeerde plaatsjes), en geniet van het uitzicht. Een ritje met de bus is natuurlijk trager dan een ritje met de metro. Google Maps zegt je perfect waar je welke bus moet nemen om op je bestemming te raken. 

3. Beste reisperiode

Londen heeft de reputatie van een druilerige stad te zijn. Tot op zekere hoogte is dat ook wel waar. Het is er regelmatig mistig en nooit echt heet. Maar eigenlijk kan je het weer perfect vergelijken met Belgisch weer, met misschien een klein beetje meer regen. Je kan de stad dus bezoeken wanneer je maar wilt, het zal er ongeveer hetzelfde weer zijn als in België.

Kerstperiode

Tijdens de kerstperiode is Londen heel erg mooi versierd, en zeker de moeite waard. Het is er wel erg druk en toeristisch dan, dus bereid je daar wel op voor. Hier verzamelde ik een heleboel tips & tricks voor Londen met de kerstdagen! 

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

 • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. Zoals hierboven gezegd, raad ik de Rough Guide to London aan. Dit is de laatste nieuwe versie, die alleen in het Engels verkrijgbaar is. Heb je liever een Nederlandstalige gids, dan kan je deze kopen. Omdat hij al zes jaar oud is, kunnen de restaurant- en hoteltips misschien wel verouderd zijn. 
 • Warme kledij: Ook in de zomer durft het 's avonds flink afkoelen. 
 • Gesloten, gemakkelijke schoenen: Londen is ideaal om rond te wandelen, maar de afstanden zijn groter dan je denkt. Bovendien kan het wel eens regenen...
 • Nette kledij: Londen is een hippe stad en ademt mode uit. Zeker op restaurant, maar ook gewoon op de straat, ziet iedereen er altijd piekfijn uit. Je gaat dus best niet weg in je trainingsbroek.
 • Paraplu: het durft in Londen wel eens onverwacht regenen. Wees voorbereid! Bovendien is Londen een veel te modieuze stad om zo'n lelijke poncho aan te doen.
 • Drinkbus: Om je plastiekverbruik te beperken, raad ik zeker een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
 • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.
 • Reisstekker: Voor Londen heb je een reisstekker nodig. Zelf neem ik altijd deze reisstekker mee. Hij is de goedkoopste in zijn soort en doet prima zijn werk, al tien jaar.

5. Doen

In Londen is erg veel te doen. Je kan een London Pass kopen, waarmee je heel wat musea binnen mag. MAAR! Heel wat populaire musea zijn gratis in Londen. Je moet al heel veel musea op een heel korte tijd willen doen, om je geld er uit te krijgen! Hier vind je een voorbeeld van hoe zo'n reisplanning er dan uitziet. De meeste mensen verkiezen een combinatie van de gratis musea en enkele betalende musea. En natuurlijk is er ook zo veel meer te doen dan alleen maar musea bezoeken! Interessant om weten: de winkels blijven over het algemeen langer open dan de musea! Veel winkels zijn ook op zondag open, maar dan pas vanaf 's middags.

Klik op de titel om meer te weten te komen over het museum, de bezienswaardigheid of de winkel.

5.1 Musea

Er is echt voor iedereen een museum in Londen. Voor de geschiedenisfanaat (en eigenlijk voor iedereen) is er het British Museum, voor kinderen het National History Museum, voor kunstliefhebbers de National Gallery,... En dat zijn alleen nog maar de gratis musea! In de linkerkolom hieronder zie je alle gratis musea, in de rechterkolom de betalende.

1. British Museum
Gratis, een van de beroemdste musea ter wereld. Hoogtepunten: Rosetta-steen, Parthenon-friezen, mummies, een beeld van Paaseiland,...
2. National Gallery
Gratis, museum voor schilderijen. Met meesterwerken van Titiaan, Vermeer, Da Vinci, Monet, Van Gogh,...
3. National Portrait Gallery
Gratis, vol portretschilderijen. Vrij saai, maar met een schitterend zelfportret van Rembrandt.
4. Museum of London
Gratis. Vertelt de geschiedenis van Londen. Fijn voor kinderen.
5. Tate Britain
Gratis, niet te verwarren met Tate Modern. Uitstekend museum met Britse kunst van 1500 tot nu, met een prachtige collectie schilderijen van Turner.
6. Petrie Museum of Egyptian Archeology
Gratis, alleen interessant voor Egypte-fanaten en historici (zoals ik, en ik vond het zeer cool).
7. British Library
Gratis, kijk welke tentoonstellingen er lopen. Deze tentoonstellingen zijn meestal heel fijn voor boekenfans.
8. Sir John Soane's Museum
Gratis. Huis volgeduwd met allerlei architecturale wonderen (zoals een crypte, sarcofaag, beelden) om te bestuderen.
9. Imperial War Museum
Gratis. Oorlogsmuseum met interessante opstelling. Er hangen coole vliegtuigen. Ook zeer beklijvende holocaust-tentoonstelling.
10. Tate Modern
Gratis met betalende tentoonstellingen. Het walhalla voor de moderne kunstliefhebber.
11. Victoria and Albert Museum (V&A)
Gratis, grootste museum voor toegepaste kunst in de wereld.
12. Science Museum
Gratis, museum over wetenschap. Vooral interessant voor kinderen.
13. National History Museum
Gratis. Zeker leuk voor kinderen, met een schitterende dinosaurus-afdeling!
14. Saatchi Gallery
Gratis, mooie ruime galerij met moderne kunst.
15. London Mithraeum
Gratis, oude Romeinse tempel.

16. Tower of London
Oude burcht met een lange, interessante geschiedenis. Een van de beroemdste Londense gebouwen.
17. Westminster Abbey
Meer een museum dan een kerk. Prachtig gebouw waar elke Engelse koning(in) gekroond wordt sinds Willem De Veroveraar, en heel wat bekende mensen begraven liggen.
18. Churchill War Rooms
Puik museum over de rol van het Verenigd Koninkrijk in de Tweede Wereldoorlog in de oude oorlogsbunker van Churchill.
19. Horse Guards: Household Cavalry Museum
Klein museum over bereden wacht, met twee wachters op paard en wissel van de wacht te paard.
20. Queen's Gallery
Kleine kunstgalerij met tijdelijke tentoonstellingen samengesteld uit de koninklijke collectie.
21. Royal Mews
Bekijk de koninklijke koetsen en Rolls Royces!
22. Courtauld Gallery
Galerij in het prachtige Somerset House met enkele meesterwerken van o.a. Van Gogh en Manet.
23. Shakespeare's Globe Theatre
Replica van het originele theater. Interessante tentoonstelling en geleide tour. Voor 5 pond heb je al een kaartje voor een voorstelling!
24. Old Operating Theatre Museum and Herb Garret
Rommelzolder met dokterspullen en een oud operatietheater.
25. HMS Belfast
Een groot oorlogsschip, waar je nu in kan.
26. London Zoo
Een mooie zoo, met een leuke vlindertuin.
27. Harry Potter Warner Bros Studio Tour
Tour door de studio's waar de Harry Potter films gefilmd werden. Een must voor elke fan!

5.2 Zien en doen

Er is natuurlijk zo veel te doen in Londen en zo veel te zien. Hieronder vind je alvast heel wat leuke plaatsen!

28. Musical of theater
De musicals en theatershows van West End zijn legendarisch.
29. Trafalgar Square
Groot plein met beroemde Nelson's Column.
30. Downing Street
Op nummer 10 woont de eerste minister. Straat is afgesloten, maar altijd spannend.
31. Houses of Parliament & Big Ben
Allicht hét bekendste zicht van Londen.
32. St James's Park
Oudste park van Londen, leidt naar Buckingham Palace. Ga eekhoorntjes spotten!
33. Buckingham Palace
Say hi to the Queen! De wissel van de wacht zie je beter bij de Horse Guards: spannender en minder volk!
34. Piccadilly Circus
Het drukste plein van Londen, met schreeuwerige lichtreclames, een klein middelpunt met een Eros-beeldje en duizenden krioelende mensen.
35. Chinatown
Vol met Chinese winkels en restaurantjes, en altijd een gezellige drukte.
36. Soho
Hip, boho, gay en luid. Soho heeft het allemaal.
37. Covent Garden
Een plein met een overdekte markthal met winkels, restaurantjes en heel goede straatartiesten.
38. Royal Opera House
Prachtig theatergebouw, zowel vanbinnen als vanbuiten.
39. Temple
Maak een wandeling tussen de justitiegebouwen en de advocatenkantoren in een statige setting.
40. St Paul's Cathedral
Betalend, zeer mooie kerk met o.a. het graf van Nelson.
41. De speciale wolkenkrabbers
The Gherkin, the Shard, the Cheesegrater,... 
42. Hyde Park
Uitgestrekt, rustgevend park. Geeft uit op Kensington Palace.

43. St James's Palace en omgeving
In het paleis wonen nog steeds leden van de koninklijke familie. Vlakbij zijn ook heel wat statige huizen te bekijken.
44. Burlington Arcade
De winkels in deze overdekte galerij zijn wellicht boven je budget, maar de sfeer is zo old-school-England, dat je er echt eens moet hebben doorgewandeld.
45. Monument Great Fire
Dit monument, dat je kan beklimmen, herdenkt de grote brand van 1666.
46. St Dunstan-in-the-East
Deze oude kerk werd vaak afgebroken en weer opgebouwd. Nu is het een ruïne die een openbaar park is geworden en gewoon een heel gezellige, mysterieuze plek om te zitten.
47. Leandenhall Market
Feeërieke galerijen met echte dandy-sfeer.
48. Millennium Bridge
Voetgangersbrug over de Thames.
49. Southbank
Een wandeling op de zuidelijke oever van de Thames maken, van Westminster Bridge tot Tower Bridge. Er zijn veel leuke dingen te zien, zoals Gabriel's Wharf.
50. Tower Bridge
Je kan gratis over de brug wandelen, the tower bridge experience is echt niet nodig!
51. Zondagochtend in the East End
Lekker shoppen en snuisteren tussen de vele hipsterkraampjes en street art spotten.
52. Royal Albert Hall
Prachtig muziekgebouw.
53. Regent's Canal
Van aan Kings Cross Station kan je langs het rustige Regent's Canal wandelen tot aan Camden Market en Regent's Park.
54. Camden Market
De hotspot voor alternatieve Londenaars, met honderden winkeltjes en kraampjes met generische souvenirs en homemade spulletjes. Er zijn ook een boel eetkraampjes.

5.3 Shoppen

Londen is gemaakt om te shoppen. Het is de enige stad waar ik naar toe ga, puur om te winkelen. Er zijn zo veel leuke boetiekjes! Bovendien zijn de ketenwinkels, zoals H&M of Zara, er veel groter dan in België. Hieronder vind je een paar van mijn favoriete shopadresjes. Of kijk-adresjes, met prijzen waar ik toch de lotto voor moet winnen.

Dankzij de Brexit zijn er ook beperkingen op wat je allemaal vanuit Londen mee terug naar België of Nederland mag nemen. Wie met de Eurostar reist, mag nog voor maximaal 300 euro aan goederen meenemen zonder extra kosten. Met het vliegtuig is dat 430 euro. Als je een beetje te veel kledij hebt gekocht, kan je bijvoorbeeld wel alle ticketjes overal uitknippen en de kledij al eens dragen. Dan kan je (volledig op eigen risico, en je overtreedt eigenlijk de regels!) de goederen als niet meer nieuw terug meenemen. Je mag ook maar maximum 200 sigaretten, 4 liter wijn en 2 liter sterke drank terug meenemen, maar er is geen reden om dat überhaupt in Londen aan te kopen in bulk. Ook vleeswaren en kazen (vooral cheddar dan) mag je niet zomaar meer in- en uitvoeren. Zelfs een broodje met ham tussen kan al een probleem zijn. Let dus goed op!

1. Victoria's Secret
111 New Bond St, Mayfair, London W1S 1DP

Ma-za 10u00-21u00, zo 12u00-18u00
Ondanks het exclusieve imago van dit merk, is de lingerie van Victoria's Secret echt betaalbaar! Bovendien is de kwaliteit goed. In deze lingeriehemel met meerdere verdiepingen voel je je een echte prinses.
2. Harrods
87-135 Brompton Rd, Knightsbridge, London SW1X 7XL
Ma-za 10u00-21u00, zo 11u30-18u00
Wellicht het beroemdste grootwarenhuis ter wereld. Je kan er alles vinden, maar meestal wel in de hogere prijscategorieën. De grote foodhalls zijn zeker een bezoekje waard, en betaalbaarder.
3. Fortnum & Mason
181 Piccadilly, St. James's, London W1A 1ER
Ma-woe 10u00-20u00, do-za 10u00-21u00, zo 11u30-18u00
Als je niet genoeg kan krijgen van chique warenhuizen, dan is Fortnum & Mason ook zeker de moeite.
4. Waterstones
203-206 Piccadilly, St. James's, London W1V 9LE
Ma-za 9u00-22u00, zo 12u00-18u30
Dit is de grootste winkel van deze boekenketen. Verdiepingen vol boeken, gepassionneerde verkopers en vaak leuke afprijzingen!
5. Foyles
107 Charing Cross Rd, Soho, London WC2H 0DT
ma-za 9u30-21u00, zo 11u30-18u00
Ondanks dat Foyles een grote boekenwinkel is, blijft hij gezellig aanvoelen. Ruim aanbod en kundige verkopers die je boeken kunnen aanraden.
6. Primark
14-28 Oxford St, Fitzrovia, London W1D 1AU
Ma-za 8u00-22u00, zo 12u00-18u00
De grootste winkel van deze budgetketen is gevuld met kledij voor iedereen en heeft een huis- en Harry Potterafdeling.

7. Oxford Street
Deze straat is gevuld met winkels. Er zijn flagshipstores van zowat alle grote merken.
8. Marks & Spencer
Meerdere filialen
Deze degelijke kleding- en voedselwinkel is op en top Brits. Toppers zijn het goedkope, kwaliteitsvolle ondergoed en de niet te versmaden foodhall.
9. Carnaby Street
Hippe winkelstraat in Soho met leuke boetiekjes.
10. Seven Dials
Zeven straatjes en zijstraatjes met hippe winkeltjes, gelegen rond het Seven Dials rond puntje.
11. Covent Garden
Op en rond het plein zijn heel wat leuke winkels en arts & crafts-kraampjes.
12. East End op zondag
Op zondag staat er een grote markt in Brick Lane en Petticoat Lane, en er rond vind je The Old Truman Brewery en Spitalfields Market. Dit is het mekka van hipsters, met honderden kraampjes, ook met eten.
13. Gabriel's Wharf & Oxo Tower
Leuke kleine boetiekjes op de zuidelijke oever van de Thames.
14. Camden Market
De hotspot voor alternatieve Londenaars, met honderden winkeltjes en eetkraampjes. Must see and do!
15. House of MinaLima
26 Greek St, Soho, London W1D 5DE
Deze winkel staat helemaal in het teken van Harry Potter. De eigenaars ontwikkelden de grafische wereld voor de films en in hun winkel kan je je helemaal onderdompelen in het universum.

6. Eten en drinken

Zin in fish & chips, een curry, Thai, Chinees,... Dan heb je geluk, want in Londen vind je alles! Er zijn restaurants voor elk budget, en de pubs serveren meestal ook zeer degelijk eten voor een zachte prijs.

De gewone pubs in Londen sluiten om 23u00. Daarom zal je vanaf 17u al heel wat Engelsen zien pinten hijsen alsof hun leven er van af hangt. Wil je toch blijven feesten na 23u00, dan kan je naar de clubs die een licentie hebben om langer open te blijven. Vooral in Soho vind je wel wat plaatsen. Zelf ga ik nooit echt laat uit in Londen, maar in dit artikel vind je enkele leuke tips. Je kan natuurlijk ook altijd meedoen aan een barcrawl, zoals die van 1 big night out.

Hieronder vind je alvast enkele tips om te eten.

1. La Regina
9 Euston Rd, Kings Cross, London NW1 2SA
Nog tijd om snel iets te eten voor je de Eurostar naar België neemt? Hier kan je lekker Itatliaans eten!
2. The Lucas Arms
245A Grays Inn Rd, London WC1X 8QY
Heel gezellige, levendige pub. Het eten is er ook voortreffelijk.
3. Diwana Bhel Poori House
121-123 Drummond Street, Euston, London NW1 2HL
Dit restaurant is een authentiek Indisch plekje, vlak bij St. Pancras station. Het serveert enkel vegetarische gerechten, maar zelfs de grootste carnivoor zal geen vlees missen!
4. The Green Man
57 Berwick Street, Soho, London W1F 8SR
Deze pub serveert allicht het goedkoopste English breakfast dat je in Londen kan vinden. Voor £4,19 voor je ontbijt en £1,80 voor unlimited coffee, ben je goed gevuld!
5. Comptoir Libanais
Meerdere filialen in de stad.
Dit is een kleine keten van Libanese restaurants. Vooral de mezze's zijn een grote aanrader. Het eten is vers en even kleurrijk als de restaurants zelf. 
6. Banana Tree
Meerdere filialen in de stad.
Een kleine keten met heerlijk Pan-Aziatisch eten. Er zijn ook veel opties voor vegetariërs en veganisten.
7. Patisserie Valerie
Meerdere filialen in de stad.
De bakkerijen van Patisserie Valerie serveren een uitstekend full English breakfast voor maar £7,95. Ook hun patisserie is natuurlijk enorm lekker.
8. Pho & Bun
76 Shaftesbury Ave, London W1D 6ND
Dit kleine Vietnamese restaurantje maakt heerlijke pho-soep en burgers. De bediening is snel, wat deze tent ideaal maakt voor een snelle hap voor een theatervoorstelling of een musical.
9. Lola's Cupcakes
Meerdere filialen in de stad.
Deze keten van cupcakestalletjes verkoopt zeer kwaliteitsvolle cakejes. Heerlijke frosting, lekker sappige cake,... Je hoeft helemaal geen fancy bakkerij binnen te gaan voor deze zoete zonde!
10. Dishoom
Meerdere filialen in de stad.
Mini-keten van heerlijke Indische restaurants. Iets aan de prijzige kant, en zeker het filiaal aan Covent Garden kent lange wachtrijen, maar dat is het allemaal waard. Het filiaal achter King's Cross is ideaal om rustig aan de toog te ontbijten.
11. Carluccio's
Meerdere filialen in de stad.
Deze keten werd opgericht door de gelijknamige Italiaanse meesterchef, en serveert traditionele Italiaanse gerechten. Ondanks de grote naam, is het toch niet zo erg gezellig in het filiaal aan Covent Garden.
12. Tandoor Chop House
8 Adelaide St, London WC2N 4HZ
Modern Indisch restaurant met heerlijk eten. De lunchthali is heerlijk en op zondag serveren ze grote thali's voor het hele gezin. Iets prijziger.

13. Ben's Cookies
Meerdere filialen in de stad.
De cookies die hier verkocht worden zijn duur voor een koekje. Maar de koekjes... Ooh de koekjes! Ze zijn echt elke cent waard!

14. Harrods
87-135 Brompton Rd, Knightsbridge, London SW1X 7XL
Het voedsel is beduidend beter te betalen dan de kledij in Harrods. Veel take-away en enkele eat-in opties. Verlekker je aan de togen vol kraakvers voedsel.
15. Bag o Nails
6 Buckingham Palace Rd, Victoria, London SW1W 0PP
Gezellige pub om iets te gaan drinken. De hamburgers waren er niet fantastisch, maar de nacho's zagen er wel erg lekker uit.
16. Baker & Spice
Enkele locaties in de stad.
Bakkerij met heel lekkere, doch ietwat prijzige, koffiekoeken. Je kan er ter plaatse ook ontbijten en koffie drinken. Ze verkopen ook verse slaatjes voor de lunch.
17. Peggy Porschen Cakes
116 Ebury St, Belgravia, London SW1W 9QQ
Dit is waarschijnlijk de meest geïnstagramde winkel in Londen. De bakkerij en de cakejes zijn erg romantisch. Over de kwaliteit ervan kan ik me echter niet uitspreken, maar ik hoorde dat ze soms wat tegenvallen.
18. Dominique Ansel Bakery
17-21 Elizabeth St, Belgravia, London SW1W 9RP
Hele chique bakkerij waar je ook kan gaan zitten voor ontbijt, lunch en afternoon tea. Dominique Ansel, die ook bakkerijen in oa. Tokio en New York heeft, is de uitvinder van de hippe cronut.
19. Borough Market
8 Southwark St, London SE1 1TL
Op deze markt is het ongelooflijk druk, maar je vindt er dan ook heerlijk eten. Je kan er zowel inkopen doen, als ter plaatse eten. Ik raad zeker de ciderverkoper, de Ethiopiër, een taartje en Maria's Market Café aan.
20. The Upper Crust
52 Fenchurch St, London EC3M 3JY
Perfect grubby sandwich-shopje om een lunch-on-the-go te kopen na je bezoek aan The Tower. Een echte lokale favoriet.
21. Wasabi sushi & bento
Meerdere filialen in de stad.
Niet veel tijd om te eten? Zin in sushi maar niet veel geld en/of tijd? Dan is dit echt een goede tip! Verse sushi- en bento-boxen of Japanse curry's, fastfood-stijl en gezond!
21. Old Truman Brewery
91 Brick Ln, London E1 6QR
Deze oude brouwerij werd omgevormd tot een creatief pand. Naast de kleine winkelstalletjes, zijn er ook een hele hoop eetkraampjes om te lunchen.
22. Spitalfields Market
16 Horner Square, London E1 6EW
De laatste jaren zijn er veel foodtrucks bijgekomen in en rond Spitalfields Market. Het voedsel dat hier verkocht wordt, is van hoge kwaliteit. De perfecte plaats voor ontbijt en lunch.
23. Temple of Camden
103a Camley St, Kings Cross, London N1C 4PF
Hip plaatsje naast Regent's Canal, waar je koffie en hamburgers kan krijgen. Handig voor als je dorst hebt tijdens je wandeling.


7. Slapen

Londen is een dure stad om te logeren. Hoe verder van het centrum je zit, hoe goedkoper de logies worden. Openbaar vervoer is echter ook niet supergoedkoop en vaak ben je erg lang met de metro onderweg. Hieronder vind je enkele goede logeertips in het centrum van Londen. Je kan op de naam van de plek klikken om te onderzoeken of het iets voor jou is en te boeken. 

1. Clink261 Hostel
261-265 Grays Inn Road, Camden, Londen, WC1X 8QT
Fijn hostel, met gezellige kelder en toegang tot de bar van zusterhostel Clink78. Heel rustig 's nachts, schoon en goede bedden. 
2. SoHostel

91 Dean Street, Soho, Westminster, Westminster, Londen, W1D 3SY
Goede locatie en fijne gemeenschappelijke ruimte. Grootste slaapzalen zijn sterk af te raden.
3. YHA London Central

104 Bolsover Street, Westminster, Londen, W1W 5NU
Groot en onpersoonlijk hostel. Goede kamers en goede locatie.
4. The Walrus Bar and Hostel

172 Westminster Bridge Road, Lambeth, Londen, SE1 7RW
Supergezellig hostel met heel fijne bar. Piepkleine kamers met zeer luid treinstation er bij, op een iets slechtere locatie.

5. LSE Carr-Saunders Hall
18-24 Fitzroy Street, Camden, Londen, W1T 4BN
Alleen beschikbaar in schoolvakanties. Kleine kamers maar heel proper. Goed ontbijt en goede locatie.
6. Premier Inn Tower Bridge
159 Tower Bridge Rd, Southwark, Londen, SE1 3LP
Standaard correct hotel, met goed ontbijt.
7. City Center Suites
5 Hanson street, Westminster, Londen, W1W 6TD
Klein appartementje met een slaapkamer en een bed in de keuken. Goede ligging, perfect om te delen met drie à vier personen.

8 thoughts on “

 1. Er is zo veel te zien en te doen in London! Ik denk niet dat we er met een weekendje komen! Ik zou heel graag naar Londen reizen tijdens de kerstperiode! Maar ik ben ook een beetje bang dat we binnenkort helemaal niet meer zo makkelijk naar het Verenigd Koninkrijk zullen kunnen reizen, met al dat politieke gedoe over of ze nu wel of niet bij de EU horen. Hopelijk maken ze het niet te moeilijk voor reizigers! Dit artikel ga ik zeker opslaan in mijn favorieten, wat het is heel uitgebreid! All I need to know!!

  1. Dank je wel! Eens de Brexit er door is, en er misschien veranderingen zijn omtrent de inreismogelijkheden, zal ik mijn website ook meteen updaten. Ik ben er alleszins ook heel erg benieuwd naar!

  1. Leuk! Persoonlijk zou ik niet kiezen voor The London Eye, omdat dit wel erg duur is. Tate Modern is gratis, en je kan daar de lift naar de 10e verdieping nemen. Van daar uit heb je een mooi zicht op Londen! Check even dat museum hier in mijn lijstje boven om wat meer info er over te krijgen en al een voorsmaakje van het uitzicht 😉
   Je kan ook toegang reserveren voor de Sky Garden (ook gratis), maar dat moet je flink op voorhand regelen (via https://skygarden.london/). Zelf heb ik er nog nooit op tijd aan gedacht 🙂

 2. Je bent inmiddels een aardige kenner als je ieder jaar naar London gaat. Het is voor mij al weer heel wat jaartjes geleden dat ik geweest ben, maar wil heel graag binnenkort weer gaan. Wat is jouw favoriete bezienswaardigheid/activiteit in London? Heb je tips voor minder bekende highlights in Londen? Ik ben benieuwd!

  1. Hé!

   Mijn favoriete bezigheid is echt een wandeling op de southbank maken, of op zondag naar Brick Lane gaan en daar ronddwalen. Je kan zo zalig wandelen in Londen!

 3. Wij zijn inmiddels drie keer in Londen geweest, waarvan 2 keer rondom de kerst periode. Nog steeds zijn er zoveel plekken en dingen wij niet gezien hebben en nog moeten zien. Londen is ook zo leuk een veelzijdig! Wij komen zeker nog een vierde keer 🙂

 4. Ik ben dol op londen, 1 keer maar geweest maar wil zo graag nog een keer terug. Ik hou vooral van Engeland, leuke blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram