Firenze

Ik denk dat ik 8 jaar was toen ik de eerste keer naar Firenze ging. Er zijn flarden van die reis die me altijd zullen bijblijven, zoals hoe ik een ijsje in het Italiaans kon bestellen en hoe een man zo'n vlechtje met kleurige touwtjes in mijn haar maakte. Achteraf ben ik nog erg vaak naar Firenze teruggegaan. De stad herbergt wonderlijke kunst, en er zijn meer dan genoeg plaatsen waar je de toeristen kan ontlopen.

Wil je graag wat meer achtergrond over Firenze dan je in de gemiddelde reisgids kan vinden? Dan kan ik je zeker Firenze. Anecdotische reisgids voor Florence van Luc Verhuyck aanraden. Dit is niet zo zeer een praktische reisgids, maar het boek vertelt wel het verhaal en de achtergrond bij zo wat alles wat je in de stad kan tegenkomen. Verbluf je reisgezellen met je kennis! Je zal trouwens vaak de naam Florence tegenkomen in boeken en op internet, maar de Italianen (en ik) noemen de stad gewoon Firenze. Florence is eigenlijk de Franse vorm.

Om naar Firenze te gaan, heb je alleen je Belgische identiteitskaart nodig! Bovendien betalen ze ook gewoon in euro's. Alle algemene informatie over op reis gaan in Italië vind je hier

1. Heen en terug

Via Brussels Airlines kan je rechtstreeks vanuit Brussels Airport (Zaventem) vliegen naar Aeroporto di Firenze-Peretola (in oudere boekjes en op google maps heet deze luchthaven nog Amerigo Vespucci). Deze vluchten zijn nogal prijzig voor Europese vluchten, naar mijn mening. In oktober 2018 kon je bijvoorbeeld voor 179 euro heen en terug, zonder bagage. 

Je kan ook met Ryanair heel wat goedkoper (al voor 40 euro!) naar Pisa vliegen, en daar de bus naar Firenze nemen. Dit kost je zo'n 14 euro per enkele rit, of 24 euro heen en terug. Hier kan je zien welke busmaatschappijen deze rit doen. Zelf koos ik deze optie, omdat het me toen (in 2014) toch heel veel geld bespaarde, en niet zo veel langer duurde.

Firenze is ook gemakkelijk te bereiken met de trein vanuit andere Italiaanse steden. Hier kan je verschillende treinroutes en prijzen opzoeken. Koop sowieso je ticket enkele dagen op voorhand, want dat kan heel wat goedkoper uitkomen! Als je een trein neemt in Italië, moet je je biljet zelf ontwaarden aan een machine voor je het perron opstapt. Vergeet dit niet, want anders kan je een boete krijgen.

Als je met de auto komt, zou ik aanraden om die buiten de stad te parkeren. Italiaanse steden zijn echt niet geschikt voor auto's met hun smalle straatjes en krankzinnig verkeer met honderden scootertjes.

2. Verplaatsen

Firenze is geen al te grote stad, en dus geschikt om je te voet te verplaatsen. Veel straatjes zijn ook gewoon te smal en te druk om een bus door te laten. De stadskern is maar 2 à 3 kilometer in doorsnede, en de benenwagen neemt je langs de mooiste plekjes.

3. Beste reisperiode

Je kan Firenze op elk mogelijk moment bezoeken. In juli en augustus zijn er natuurlijk extra veel toeristen, maar het is er nog niet zo druk dan in pakweg Venetië.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

 • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. Zoals eerder gezegd, vind ik Firenze. Anecdotische reisgids voor Florence van Luc Verhuyck een fantastisch boek. Het is echter geen echte reisgids met kaartjes en zo. Daarvoor kan je beter bijvoorbeeld een Capitool (met meer prentjes) of Time to Momo (leuke wandelingen maar weinig info) meenemen. Natuurlijk zijn de Michelin en Lonely Planet gidsen zeker ook de moeite. Ik vind dat zij betere uitleg hebben dan Capitool of Time to Momo.
 • Langere broek/rok/jurk: Zelfs als het heel erg warm is, moeten je knieën bedekt zijn als je in Firenze een kerk wilt binnengaan.
 • Truitje of sjaal: Zorg ervoor dat je altijd een dun truitje of sjaal in je tas hebt zitten, zodat je je schouders kan bedekken als je een kerk binnengaat.
 • Warme trui: Zeker als je naar Fiesole gaat, is een warme trui aangeraden.
 • Gemakkelijke schoenen: Het centrum van Firenze is best klein, maar je bent snel toch heel wat kilometers aan het afstappen. 
 • Drinkbus: Het kraantjeswater is in Firenze gewoon te drinken en er zijn ook openbare waterkraantjes hier en daar. Om je plastiekverbruik te beperken, gezien je er zeker in de zomer veel zal drinken, raad ik dan ook zeker een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
 • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.
 • Reisstekker: Italië gebruikt al heel wat stopcontacten van het zelfde type als Nederland en België, maar ze zijn toch nog steeds niet allemaal aangepast. Bij hun platte stopcontacten staan de gaatjes wat verder uit elkaar. Zelf neem ik altijd deze reisstekker mee. Hij is de goedkoopste in zijn soort en doet prima zijn werk, al tien jaar.

5. Doen

Er is in Firenze enorm veel te zien. De stad herbergt heel wat mooie kunstmusea en kerken. Firenze heeft, net zoals zoveel steden, een pasje waar je meerdere musea mee kan bezoeken. De FirenzeCard kost 85 euro en is geldig voor 72 uur. Naar mijn mening is deze kaart echter zijn geld niet waard. Je zal al geen gebruik maken van het openbaar vervoer, en de musea zijn apart niet echt zo duur.

Vergeet niet dat Italië het land van de Paus is, en dat het katholicisme er dus echt nog leeft. Wanneer je kerken bezoekt, zal je er dus voor moeten zorgen dat je schouders en knieën bedekt zijn. Ook op de kerkpleinen ga je beter niet in bloot bovenlijf rondlopen.

1. Basilica di Santa Maria del Fiore, Baptisterium, Campanille en museum
De basilica wordt ook wel kortweg de Duomo genoemd. De doopkapel heeft de bekende paradijsdeuren en de klokkentoren geeft een prachtig zicht op de stad. 
2. Basilica di San Lorenzo
Prachtige kerk, met binnenin de weergaloze Medici-kapellen met prachtige graftombes gemaakt door Michelangelo.
3. Basilica Santo Spirito
Deze kerk bevindt zich aan de andere kant van de Arno, aan een zeer gezellig plein.
4. Basilica di Santa Croce
In deze grote, prachtige kerk liggen heel wat bekende Italianen begraven, zoals Michelangelo. 
5. Basilica di Santa Maria Novella
Mooie kerk met veel fresco's en kunstwerken.
6. Orsanmichele
Speciale kerk met mooie kunst.
7. Museo del Convento di San Marco
Museum in een oud klooster, gewijd aan de kunst van Fra Angelico.
8. Uffizi
Volgens mij een van de mooiste musea ter wereld, met werken van onder andere Botticelli, Leonardo da Vinci en Caravaggio.
9. De geheime doorgang van het Palazzo Vecchio naar Palazzo Pitti
Vanuit het Uffizi kan je de Corridoio Vasariano zich door Firenze zien slingeren, over de Ponte Vecchio.
10. Piazza della Signoria
Centraal plein in Firenze, met onder andere de Loggia dei Lanzi en Palazzo Vecchio. Er staat ook een kopie van de David van Michelangelo.

11. Loggia dei Lanzi
Galerij aan het Piazza della Signoria, met prachtige beelden zoals de Sabijnse maagdenroof van Giambologna en Perseus en Medusa.
12. Palazzo Vecchio
Oud regeringsgebouw, met prachtige kamers en kunst en een mooi zicht op Firenze vanuit de toren.
13. Palazzo Pitti & Boboli-tuinen
Gigantisch complex, met nog grotere tuinen. Toppunt van grandeur.
14. Galleria dell'Accademia
Thuishaven van de originele David van Michelangelo. Niet groot, maar wel groots.
15. Bargello-Museum
Museum dat focust op beeldhouwwerk, met enkele waanzinnige pronkstukken zoals de David van Donatello.
16. Archeologisch museum van Firenze
Vergeten archeologisch museum met onder andere de wereldberoemde Chimera van Arezzo.
17. Ospedale degli Innocenti
In dit gebouw werden vroeger verlaten kinderen opgevangen en opgevoed. Nu is er een klein museumpje, maar vooral een prachtig gebouw nog.
18. Mercato Centrale
Centrale overdekte markthal met eten.
19. Mercato del Porcellino
Grote markt, gekend om het bronzen everzwijnbeeld.
20. Ponte Vecchio
De Ponte Vecchio is na de Duomo het bekendste beeld van Firenze.
21. Fiesole
Een dorpje ten noorden van Firenze met een mooi archeologisch park.

6. Eten en drinken

Italië heeft voor mij echt het beste eten in heel de wereld. Toeristen lopen echter snel in enkele toeristenvallen. Lees hier meer over hoe je het beste op café gaat in Italië. Ook in Firenze blijven de cafés vaak niet heel de nacht open. 

Opgelet! Sinds kort geldt er in sommige straten in Firenze een verbod op eten op de stoep, in portiekjes, op vensterbanken, trappen,... Het gaat hier om de straten en pleinen Via de'Neri, Piazzale delgli Uffizi, Piazza del Grano en Via della Ninna. Je mag er niets eten op de openbare weg tussen 12u en 15u en tussen 18u en 22u. Je kan beboet worden met boetes van 150 tot 500 euro.

1. Mercato Centrale
Piazza del Mercato Centrale – Via dell’Ariento, 50123 Firenze
Markthal met verschillende eetkraampjes op de eerste verdieping.
2. Osteria Santo Spirito
Piazza Santo Spirito, 16/R, 50125 Firenze
Op de Piazza Santo Spirito vind je veel gezellige zaakjes om te eten. Zelf hou ik van de risotto ai funghi en de badkuipen wijn van deze Osteria.

3. La Prosciutteria
Via dei Neri, 54r, 50122 Firenze
Je kan hier 's middags een broodje komen eten, maar deze zaak is echt op zijn allerbest wanneer je er wijn en charcuterie- of kaasschotels bestelt. Producten van topkwaliteit en een gezellige inrichting zorgen ervoor dat je namiddag zo voorbij is. Enkele woorden Italiaans praten doet hier wonderen voor de kwaliteit van je sandwich.

7. Slapen

Ik ben zelf nog maar een keer in Firenze zelf blijven slapen, dus ik kan jullie niet zo veel suggesties geven. Het hostel is wel de moeite waard!

Plus Florence
Via Santa Caterina D'Alessandria 15, 50129 Florence, Italië
Heel gezellig hostel met propere kamers, een eigen bar en restaurant, veel activiteiten en een zwembad. Geen kookfaciliteiten.

7 thoughts on “

 1. Ah Firenze, renaissancestad par excellence!

  Prachtige stad waar het ons 3 rondjes op de rotonde kostte voor het ons eindelijk lukte de juiste afslag te nemen… ?? de Italiaanse rijstijl was wel even wennen dus.

  Oh ja, de tuin van het pitti paleis staan 2 x op de werelderfgoedlijst, 1 x als onderdeel van de stad florence en 1 x als onderdeel van de complexen van de familie Medici. Die kan je dus aan je persoonlijke lijst toevoegen…

  1. Oeh, goed om weten 🙂 In die tuin heb ik me toch ook wel rot gelopen, met een katertje… Zelf zou ik toch ook maar bleek zien moest ik in Italië met de auto rijden. Smalle straatjes en regels die meer richtlijnen zijn…

 2. Florence/Firenze is prachtig inderdaad! Zelf verbleef ik in Fiesole bij een B&B (via Airbnb: Fiesole in Giardino Home) en dit maakte de reis echt helemaal af. Als toevoeging zou ik zeker aanraden om een bezoek te brengen aan View on Art Rooftop bar. Hier heb je echt een heel mooi uitzicht op de stad en kan je gratis heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram