Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Persoonlijk vind ik het een goede plek om je reis te beginnen, omdat je er veel kan leren over de recente geschiedenis van het land. Phnom Penh is ook erg hectisch en anders dan andere steden in Cambodja. Bereid je dus voor op een cultuurshock. Waar Bangkok groot, luid en druk is, heeft de stad wel nog grote winkels, moderne kantoorgebouwen en fancy restaurants. Phnom Penh daarentegen is heel wat armer, chaotischer, vuiler en veel meer back to basics. Eens je de stad een beetje onder de knie hebt, ontdek je er wel een boel leuke plekjes. Een dag of twee-drie is zeker genoeg om de meeste highlights van Phnom Penh te bekijken.

In Phnom Penh zijn er heel wat tasjesdieven actief. In bijna alle tuktuks en hotels zie je waarschuwingen voor bag snatchers. Zij rijden langs je voorbij op hun scooter, en rukken je tas van je schouders of uit de tuktuk die je neemt. Let dus steeds goed op dat je je tas altijd vast hebt en draag uit voorzorg een moneybelt. Steek nooit al je geld en documenten en bankpasjes op 1 plek. Loop ook nooit met je gsm zomaar in je hand over straat, want ook die kan er zomaar worden uitgerukt. Zelf heb ik geen problemen gehad, maar een meisje uit mijn kamer in het hostel is wel bestolen geweest.

Lees zeker voor je vertrekt de landenpagina van Cambodja, zodat je je goed kan voorbereiden!

1. Heen en terug

Zelf vloog ik met Cathay Pacific naar Phnom Penh en terug, met een tussenstop in Hong Kong, voor €607 in november. Dit was het begin van het hoogseizoen en de vluchturen waren erg goed, dus daarom was de prijs relatief hoog. Als je buiten het seizoen gaat en slechtere uren neemt, kan je zeker nog goedkoper naar Cambodja. Via Skyscanner kan je gemakkelijk zoeken naar de goedkoopste manier om in Phnom Penh te raken. Ik raad wel aan om altijd op de website van de luchtvaartmaatschappij zelf te boeken. Ik kan Cathay Pacific wel echt aanraden als maatschappij. Het was een luxueuze vlucht, met meer dan genoeg eten, drankjes en entertainment.

Vanuit de luchthaven van Phnom Penh neem je voor zo'n 10 dollar een officiële tuktuk naar je hotel. Je kan ook uitzoeken via google maps of de publieke bus een oplossing is, of naar de grote weg gaan en via Grab of Pasapp zelf een tuktuk aanhouden. Ik was zelf echter zo verfomfaaid van de vlucht, dat ik voor de gemakkelijkheidsoplossing koos en me liet afzetten door de officiële tuktuks. Zij staan buiten aan de (kleine) luchthaven op jou te wachten. Verder kan je ook juist buiten de luchthaven een sim-kaartje voor je gsm kopen, zodat je overal internet hebt.

2. Verplaatsen

Er rijden honderden tuktuks in Phnom Penh rond die je kan gebruiken. Ik raad aan om grab of passapp te gebruiken. Dan ben je zeker dat je een veilige taxi gebruikt die niet zal proberen om je op te lichten. Zorg ervoor dat je een Cambodjaanse simkaart hebt, zodat je deze apps altijd kan gebruiken. Je kan echter ook met een tuktukchauffeur een deal sluiten, zodat hij jou de hele dag rondrijdt voor een vaste prijs. De meeste chauffeurs bieden dit aan, vergeet gewoon niet af te dingen.

Het verkeer in Phnom Penh zelf is erg chaotisch. Ik zou dus zeker afraden om er een motorscooter te huren. Je zal er ook weinig mensen te voet zien. De stoepen staan vol auto's, winkelwaar, vuilnis,... Het is een hele onderneming om ergens veilig te voet te raken en de mensen kijken je vreemd aan wanneer je het doet. Ik ben regelmatig wel te voet op pad gegaan in Phnom Penh, maar met de tuktuk was toch een hoop comfortabeler en veiliger. Vergeet gewoon niet om goed op je tas te letten.

Er rijden ook openbare bussen door de stad. Phnom Penh is de enige stad in Cambodja die echt openbaar vervoer lijkt te hebben. Je vindt de routes van de bussen hier. Een ritje kost 1500 riel. Je kan niet met dollars betalen. Zelf gebruikte ik de bussen uit luiheid niet. Een tuktuk is ook wel sneller in het drukke verkeer van de stad.

3. Beste reisperiode

Van midden november tot midden februari is het "koele seizoen" in Cambodja, wat betekent dat het er nog steeds gemiddeld 30 graden is. Dit is de beste periode om naar Phnom Penh te gaan en het is er dan ook hoogseizoen. Van midden februari tot mei loopt de hete periode, waarbij de temperaturen vlot tot 40 graden en daarboven gaan. Het is er erg droog en de hitte kan dus als zeer drukkend ervaren worden. Het is geen goed idee om in de hete periode het Angkor archeologisch park te bezoeken. 

Van mei tot eind oktober-begin november is het regenseizoen in Cambodja. Het regent zeker niet de hele dag, maar omdat het land niet gemaakt is op zoveel regen, overstroomt het erg hard. Een buitje van een uur kan de straten helemaal blank zetten. Niet erg aangenaam, maar voor Phnom Penh is het nog doenbaar, hoewel een tripje naar Ek Choeng wel moeilijker wordt. 

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

 • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie meehebben buiten deze website. Zelf had ik de Rough Guide to Cambodia mee. Het boek is niet superuitgebreid, maar geeft je wel voldoende informatie om in elke plek meer dan genoeg interessante dingen te zien.
 • Lange losse broek of rok: Om in tempels binnen te gaan, moeten je knieën bedekt zijn. Losse, lange broeken of rokken zijn daarom best handig. Op de markten in de stad kan je er ook wel zelf kopen.
 • Dunne brede sjaal, pareo of sarong: Handig om je schouders of benen mee te bedenken om in de tempels te gaan!
 • Zonnecrème en andere huidproducten: In veel huidproducten en zonnecrèmes in Cambodja zit whitening, om je huid wit te maken. Niet meteen wat de meeste Westerlingen willen! 
 • Anti-muggenspul: Ik vond het in Cambodja moeilijker om spul te kopen dat je tegen muggenbeten beschermd. Je kan het enkel in grotere supermarkten kopen. Een klein beetje meenemen zodat je beschermd bent, tot je een grotere supermarkt tegenkomt, is aan te raden.
 • Slippers: Handig voor in de douche, maar ook handig op dagen dat je veel tempels wilt bezoeken. Je moet een tempel immers op blote voeten betreden, en je wilt niet constant je veters moeten strikken.
 • Gesloten schoenen: Phnom Penh is een best vieze stad met heel wat losse stoeptegels. Gesloten schoenen zijn handig om je tenen te beschermen.
 • OordopjesOmdat het in Phnom Penh erg warm kan zijn en het efficiënt is tegen muggen, staat er natuurlijk vaak airco aan op je kamer of blaast er een ventilator. Omdat dit nogal luid kan zijn, zijn oordopjes geen luxe. Bovendien beginnen de marktkramers heel vroeg in de ochtend hun waren aan te prijzen met luidsprekers.
 • Drinkbus met filter: Om te vermijden dat je tientallen plastiek flesjes moet kopen, raad ik deze drinkbus aan. Je kan er kraantjeswater en zelfs water uit een zoetwaterstroom of poel in doen er komt zuiver drinkwater uit!
 • Powerbank: Door al dat zoeken van de weg, foto's maken en grab-taxi's bestellen, raakt je gsmbatterij natuurlijk snel leeg. Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.

5. Doen

Wanneer je Cambodja bezoekt, is het een goed idee om bij Phnom Penh te beginnen. Het land is getekend door de terreur van de Rode Khmer en de hoofdstad is de beste plaats om meer hierover te weten te komen. Ik ben er twee volledige dagen geweest, en in het begin en op het einde van mijn vakantie ook telkens nog eens een halve dag. Dit is genoeg om de hoogtepunten rustig te bekijken. Als ik langer in Phnom Penh was geweest, had ik allicht de Golden Temple, Monkey Temple en Silk Island nog bezocht. Deze drie bezienswaardigheden liggen wat verder, en werden door heel veel tuktuk-chauffeurs als tour aangeboden. Ik was er echter zelf veel te moe voor. Heb jij er wel een bezoekje aan gebracht? Laat me weten wat je er van vond!

Klik op de titeltjes om meer te weten te komen over de bezienswaardigheid.

1. Tuol Sleng Genocide Museum
In gevangenis S-21 werden duizenden "vijanden van Angkar" gevangen gehouden en gemarteld.
2. Killing Fields van Choeung Ek

Er werden al 8985 lichamen gevonden in deze velden des doods net buiten Phnom Penh.
3. Russian Market
Heel aangename typische markt, met veel souvenirs en lokale kraampjes. Ook gekend onder de naam Tuol Tompoung.
4. Wat Langka
Een van de vijf oorspronkelijke heiligdommen van Phnom Penh.
5. Independence Monument
Een indrukwekkend rond punt.
6. Wat Botum Watey Reacheveraram
Een van de vijf oorspronkelijke heiligdommen van Phnom Penh.
7. Cambodia Vietnam Friendship Monument
Een omstreden monument met Sovjet-invloeden.
8. Koninklijk Paleis
Mooi koninklijk paleis met de zilveren pagoda erbij.

9. Nationaal museum
Museum met heel wat kunst van de prehistorie tot relatief recent.
10. Wat Ounaloum
Een van de belangrijkste tempels van het land.
11. Centrale markt
Markt in een bijzonder gebouw. Ook gekend onder de naam Psar Thmei.
12. Preah Sisowath Quay
Een dijk die geschikt is voor een fijne wandeling.
13. Phsar Chas
De oude markt van Phnom Penh is een aanslag op al je zintuigen!
14. Night market
De kraampjes stellen niet veel voor, maar je kan er gezellig eten.
15. Wat Phnom
Een heel belangrijke tempel voor Phnom Penh.

6. Eten en drinken

1. Night market
Op de avondmarkt kan je gezellig voedsel van stokjes of noodles eten op picknickmatten.
2. Friends the Restaurant
#215 Street 13, Phnom Penh
Dit restaurant is deel van een sociaal project. Ze investeren in de opleiding van maatschappelijk kwetsbare jongeren. Het eten is er iets duurder, maar fantastisch lekker.
3. Bayon Bakery
House 547 Preah Monivong, Street 93, Phnom Penh 12303
Deze bakkerijketen heeft verschillende filialen. Ze maken heerlijk brood en verrukkelijke koffiekoeken.

7. Slapen

1. Billabong Hostel
No.5 Oknha Truong Cang, Oknha Truong Cang St. (158), Phnom Penh 12211
Van de buitenkant zou je het niet zeggen, maar dit hostel is best luxueus. De slaapzalen en badkamers zijn er ruim en de bedden zijn goed. Er is een mooi zwembad aan het hostel en je kan er ook lekker eten.

2. Ohana Phnom Penh Palace Hotel
4&6 Street 148 Phsar Kandal Phnom Penh, Phnom Penh 12204
Voor mijn laatste nacht wou ik ergens luxueuzer verblijven. Dit hotel is wat vergane glorie, maar de kamers zijn puik, het ontbijt is uitgebreid en de rooftopjacuzzi's zijn fantastisch!

3 thoughts on “

 1. Wij hebben in de periode 2013-2015 in Phnom Penh gewoond en er daarna nog enkele keren geweest. Als “local”‘ hebben wij andere highlights, die je als “passant” niet kent of zult zien, ik noem er enkele:
  – pontje over de Tonle Sap/Mekong, juist waar de Tonle Sap in de Mekong uitkomt, kost 500 riel en is een belevenis, midden tussen de locals en aan de overkant, loop maar eens rond, ben je echt tussen de Khmer,
  – PhnomPenh tower, hoog flatgebouw aan de Monivong, bovenop heb je dakterras met geweldig uitzicht, bier is wel prijzig
  – BKK markt, veel leuker dan de genoemde markten, zeer exotisch!
  – Koh Dach, lunch bij Bonnivoit bv, vraag Tuk-tukker je naar de noordpunt van het eiland te brengen, er is een heel bijzondere vuurtoren en de Khmer vertoeven in rieten hutjes in het water, mn op feestdagen

  1. Dank je voor de leuke aanvullingen! Ik heb die BKK markt geprobeerd te vinden, maar ik leek de exacte locatie niet te vinden. Waar is die net?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram