De werelderfgoedlijst van Unesco – deel 2

Ik zag al een boel dingen die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan. In een reeks van blogberichten neem ik jullie mee naar deze plaatsen. Hier kan je de eerste post lezen van de serie. In deze post neem ik jullie mee naar Duitsland, Oostenrijk en Praag. Wil je graag de hele werelderfgoedlijst van Unesco bekijken? Dat kan hier.
Europa
 
Duitsland
 
Berlijn
Museuminsel
Het Museuminsel, of Museumeiland, in Berlijn is exact wat zijn naam doet vermoeden: een eiland vol zeer interessante musea. In de Alte Nationalgalerie vind je werken uit de negentiende eeuw. Het Altes Museum is gewijd aan de "klassieke" oudheid, met Romeinse, Griekse en Etruskische kunst. Het Bode-Museum heeft een sculpturencollectie, een verdieping voor Byzantijnse kunst en een muntenkabinet. Het Neues Museum is gewijd aan Egyptische voorwerpen aan de ene kant en Europese en Aziatische voorwerpen uit de prehistorische tijd tot de middeleeuwen aan de andere kant. En tot slot kan je natuurlijk het Pergamonaltaar gaan bekijken in het Pergamonmuseum, samen met andere kunst uit het Oude Nabije Oosten en Islamitische kunst.
Keulen
De Dom
De dom is een prachtige gotische kathedraal. Het is tevens de grootste kathedraal van Duitsland. Het is er druk, want het zou het meest bezochte monument in het land zijn, met zo'n 20.000 bezoekers per dag. Ik kan me wel geen aanschuifrijen herinneren, maar het is natuurlijk wel al van 2009 geleden dat ik de Dom bezocht. 
 
De kathedraal werd in verschillende stadia gebouwd. Er werd van de dertiende tot de vijftiende eeuw aan gewerkt. Rond 1473 werden de werken gestopt. De zuidelijke toren was toen nog niet helemaal volledig en er stond nog een kraan op. Deze kraan heeft er zowaar 400 jaar opgestaan! In de negentiende eeuw werd de kathedraal eindelijk afgemaakt. De kerk was voor vier jaar zelfs het hoogste gebouw van de wereld.
 
 
 
Oostenrijk
 
Wenen
Historische binnenstad
De historische binnenstad van Wenen is zelf werelderfgoed. Er is enorm veel te doen. Het paleis van Sissi was onze favoriet, maar ook gewoon door de stad dwalen heeft iets magisch. Er zijn straatjes met kasseien en paardenkoetsen, statige huizen en natuurlijk heel veel koffiehuizen. Het is een sfeervolle binnenstad en je kan er gewoon rustig op een terrasje zitten om de wereld te zien voorbijgaan. Apfelstrudel en Eiskaffee mogen hier natuurlijk niet bij ontbreken!
 
 
Slot Schönbrunn

In Wenen bezocht ik ook het Schloss (of Slot in het Nederlands) Schönbrunn. Het paleis zelf ben ik toen niet binnengegaan, omdat we net het paleis van Sissi achter de rug hadden. De tuinen zijn echter vrij te bezoeken en ideaal om een namiddagje in rond te struinen. En in verloren te lopen, want ze zijn erg groot.
 
Tsjechië
 
Praag
Het historische centrum van Praag werd ook op de lijst opgenomen. Het is een erg mooie stad, maar ik moet zeggen dat ik het er wel erg druk vond. De toeristen hebben goed hun weg naar Praag gevonden, maar de weggetjes in de binnenstad blijven even smal. Ga dus zeker nooit in het hoogseizoen, als je graag nog een beetje ontspant. Deze foto is niet van mij. Ik ging immers in 2000 (of 2001) met mijn ouders naar Tsjechië en toen had ik nog geen eigen fototoestel. Gelukkig gingen enkele van mijn vrienden in 2018 naar Praag en kon ik een foto van Johan lenen. Ook zij vonden de stad trouwens zeer druk. Sommige dingen veranderen niet.
 
Tsjechië
 
Praag
Het historische centrum van Praag werd ook op de lijst opgenomen. Het is een erg mooie stad, maar ik moet zeggen dat ik het er wel erg druk vond. De toeristen hebben goed hun weg naar Praag gevonden, maar de weggetjes in de binnenstad blijven even smal. Ga dus zeker nooit in het hoogseizoen, als je graag nog een beetje ontspant. Deze foto is niet van mij. Ik ging immers in 2000 (of 2001) met mijn ouders naar Tsjechië en toen had ik nog geen eigen fototoestel. Gelukkig gingen enkele van mijn vrienden in 2018 naar Praag en kon ik een foto van Johan lenen. Ook zij vonden de stad trouwens zeer druk. Sommige dingen veranderen niet.

Zo, dat waren weer enkele zaken van op de Werelderfgoedlijst die ik zag. Hoe langer ik dit onderzoek, hoe meer ik besef dat ik mij niet meer heel goed kan herinneren of ik nu op sommige plaatsen ben geweest of niet. Mijn ouders namen me immers al van jonge leeftijd (drie, aan de schattige foto's te zien in mijn kinderalbum) op pad. Ik heb bijvoorbeeld heel goede herinneringen aan een vakantie in Normandië ten tijde van 50 jaar D-Day, toen ik nog maar 7 jaar was. Af en toe moet ik dus eens een hulplijn inschakelen en mijn ouders vragen of de herinnering klopt of dat ik mij iets inbeeld. En zo eindigen we altijd in een gezellige avond met heel wat reisverhalen van twintig jaar geleden, wat het extra gezellig maakt!

 

Lees hier deel 1 van de Unesco-werelderfgoedreeks.

2 thoughts on “De werelderfgoedlijst van Unesco – deel 2

  1. Duitsland heeft wel wat bijzondere sites die zeker het bezoeken waard zijn. Wij gaan nu al bijna 10 jaar iedere kerst naar de markten daar en hebben er inmiddels al heel wat gezien. Persoonlijke favorieten: goslar, lubeck, bamberg en Hamburg. Laatstgenoemde is mss wel de leukste stad van allemaal maar de unescosite maakt daar alleen maar een klein deel van uit. (Kniesoor)

    Over de d-day beaches wordt deze zomer trouwens besloten of ze ook op de lijst komen. Het is maar dat je het weet…??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram