New York

New York. Als er nu één stad bucketlist-waardig is, is het deze wel. Ik had torenhoge verwachtingen toen ik naar deze stad trok, en deze werden ingelost, incluis hoge torens. New York ademt finesse en Sex and the City uit, maar is tegelijk een uit de kluiten gewassen boerendorp waar elke wijk zijn eigen karakter heeft. Ondanks de grootte en drukte voelt New York nooit te groot of te druk. Er is zo veel te zien, de stad bruist zo hard, dat je er gewoon tonnen energie krijgt. Van flaneren in de Upper East Side over luieren in Central Park tot taco’s van een kraampje in Brooklyn. Alles is wat je er van verwacht en zo veel meer. Ik zou boeken kunnen vullen met mijn liefde voor New York, maar je moet het vooral zelf ontdekken.

New York is erg groot, en dat kan wel vrij overweldigend zijn. Er is zo veel te zien in alle boroughs, dat je wel moet kiezen. De boroughs, of wijken, van New York zijn Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx, and Staten Island. Qua reisgids kan ik The Rough Guide to New York aanraden. Er staat veel in, maar het blijft logisch en overzichtelijk. Mijn exemplaar is na één New Yorktrip al helemaal gebogen van de regen en heeft een boel ezelsoortjes, zo hard heb ik hem gebruikt.

Vergeet ook niet dat je je goed moet voorbereiden om naar New York te vertrekken. Neem zeker hier een kijkje, zodat je de juiste documenten meehebt!

Heen en terug

New York heeft drie luchthavens: John F. Kennedy International Airport (ook wel gewoon JFK genoemd), Newark Liberty International Airport en LaGuardia Airport. Elke luchthaven heeft uitstekend transport naar de stad zelf. Op zich is Googlemaps de handigste manier om je vervoer uit te zoeken. De app laat handig zien welk openbaar vervoer je moet nemen om op je bestemming te raken. Je hoeft helemaal geen taxi te nemen! Wil je op voorhand al eens kijken wat de opties zijn voor elke luchthaven? Voor JFK kan je hier uitzoeken hoe je in de stad raakt. Voor Newark kijk je hier en voor LaGuardia hier.

Je kan New York ook met de trein bereiken. Kijk eens op de website van Amtrak voor de verschillende mogelijkheden. Er zijn zelfs langeafstandsbussen in de Verenigde Staten. De Greyhound-bussen zijn allicht de bekendste.

Verplaatsen

Omdat New York zo groot is, zal je vaak de metro nemen. Deze rijden vaak en snel, maar je moet wel even wennen aan de signalisatie. Elke lijn heeft namelijk een letter of een cijfer, en dat kan je op de plannetjes zien. In de metro is dit echter niet aangegeven! Daar zie je vaak alleen “Manhattan”, “Brooklyn”, “Queens”, “Bronx” en “uptown” en “downtown” staan. Bekijk dus op voorhand naar welke borough je wilt reizen, en of je omhoog of omlaag op de kaart gaat. Als je wilt, kan je hier een kaart van de metro downloaden. Googlemaps helpt je echter ook hier geweldig verder, behalve dus dat die ook het cijfer of de letter van de lijn geeft. Niet alle lijnen rijden 's nachts, kijk dus eerst online na of je wel thuis raakt! 

Een enkel ritje met de metro kost $2,75. Je kan ook rittenkaarten voor 7 of 30 dagen kopen. Je kan deze gewoon halen uit een automaat bij de metrohalte. Kijk hier even na welke formule voor jou het interessantste is.

Je hoort vaak dat de metro in New York 's nachts gevaarlijk is. Ik moet toegeven dat ik hier niets van gemerkt heb, en ik nam wel enkele keren de metro 's nachts samen met een vriendin. Loop gewoon niet met je spullen te koop en ga nooit ergens alleen zitten, en het komt wel goed. De metro is bovendien sowieso wel een belevenis. De eerste keer dat ik de metro nam, keek ik lacherig naar de "niet paaldansen"-stickers. Toen er tien minuten later een boombox werd bovengehaald en enkele jongeren begonnen acrobatische toeren boven te halen rond de palen voor enkele dollars, begreep ik het. Ik zag er zangers, een voltallige mariachiband, breakdansers, paaldansers, snoepverkopers,... Altijd wat te beleven.

Je kan vanuit Manhattan ook met de gratis ferry naar Staten Island. De ferry vaart zowat elk half uur. Probeer wel 7u-9u en 17u-19u te vermijden, want dan is het spitsuur en zit de ferry heel erg vol. In Manhattan vertrekt de ferry vanuit de Whitehall Terminal, helemaal in het zuidelijke puntje van Manhattan.

Beste reisperiode

In de zomer kan het heel warm worden in New York. In de winter kan het er dan weer erg koud zijn, met heel veel sneeuw. Persoonlijk zou ik de koudste maanden mijden, maar die kunnen ook iets gezelligs hebben. Op zich is er dus geen slechte periode om naar New York te gaan, als dat geen goed nieuws is!

Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. Zelf hou ik van  The Rough Guide to New York . Deze gids is logisch per wijk ingedeeld en heeft lekker veel achtergrondinformatie.
  • Comfortabele schoenen:  New York is een grote stad. Je zal vaak de metro nemen, maar als je te voet gaat, ben je meteen voor een lange afstand onderweg. Daarom zie je ook vaak mensen op sportschoenen in de stad.
  • Drinkbus: Om je plastiekverbruik te beperken, raad ik zeker een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
  • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.
  • Reisstekker: Voor New York heb je een reisstekker nodig. Zelf neem ik altijd deze reisstekker mee. Hij is de goedkoopste in zijn soort en doet prima zijn werk, al tien jaar.

Doen

Zoals gezegd, er is veel te doen in New York. The city that never sleeps slaapt effectief nooit. Er zijn enorm veel musea, galerijen en gewoon aangename plaatsen.-Als je voor korte tijd naar New York gaat, en zo veel mogelijk wilt zien, is een New York Pass misschien wel handig. Zo'n pass is echter heel erg prijzig: $127 voor 1 dag, $189 voor 2,... Er zijn regelmatig kortingen op de pass online, maar toch lijkt het mij erg moeilijk om alle attracties rustig te doen en alsnog je geld er uit te halen. Bovendien werken sommige musea in New York met een "pay as you wish"-systeem. Hierbij betaal je dus zoveel inkomgeld als je wilt. Voor de New York Pass wordt bij deze musea dan de hoge "aangewezen prijs" geteld, van bijvoorbeeld $25, terwijl je ook gewoon $10 aan de deur kan betalen. Andere musea zijn tussen bepaalde uren dan weer gratis te bezoeken. Bezint dus eer ge aan de Pass begint...

Hieronder vind je een heleboel leuke bezienswaardigheden. New York is echter de perfecte stad om gewoon in rond te dwalen, en te zien waar je voeten je naar toe brengen. Elk district heeft een ander gevoel. Het is niet omdat er geen typische bezienswaardigheden zijn, dat de buurt niet de moeite zou zijn. Vergeet niet om af en toe eens omhoog te kijken!

1. Trinity Church
Al in 1698 werd op deze plaats de eerste kerkdienst gehouden. Sfeervolle kerk.
2. Wall Street
Een van de bekendste straten ter wereld, vroeger het kloppend financiële hart van New York. De NYSE is er nog steeds gehuisvest, net als enkele belangrijke bedrijven en banken
3. Federal Hall
Op deze plaats werd George Washington ingezworen als eerste president van de Verenigde Staten van Amerika.
4. One World Trade Center
De grootste wolkenkrabber van de Verenigde Staten van Amerika. Een symbool van hoop, na de verwoesting van de eerdere WTC-torens.
5. National September 11 Memorial & Museum
Herdenkingsplaats en -museum over de aanslagen van 11 september 2001. Heel interessant en sereen.
6. Irish Hunger Memorial
Monument dat de meer dan een miljoen Ieren herdenkt die stierven tijdens de grote hongersnood.
7. Bowling Green
Het oudste publieke park van New York. Het bekende beeld Raging Bull staat er vlak bij.
8. National Museum of the American Indian
Museum over de Native Americans, dat echt maar een klein deeltje van het verhaal vertelt.
9. Vietnam Veterans Memorial
Een memorial dat de oorlog in Vietnam herdenkt.
10. Stadhuis
Mooi stadhuis met gratis rondleidingen.
11. Foley Square
Plein met mooie gerechtsgebouwen.
12. Chinatown
Een stukje China in New York.

13. Mariners' Temple Baptist Church
De kerkdiensten hier zijn erg bijzonder en de congregatie is ongelooflijk warm en verwelkomend.
14. Little Italy

Cannoli, gelati een winkel waar het altijd Kerstmis is en groen-wit-rode lantaarnpalen.
15. Rocky Horror Picture Show
De cultfilm op groot scherm, met acteurs en the whole works!
16. The High Line
Een vroegere spoorlijn werd omgevormd tot een gezellig park, dat zich over de daken van Chelsea slingert.
17. Chelsea Market
Foodie-heaven. Grote markt met eetkraampjes in een oude fabriek.
18. Union Square
Gezellig plein met nog gezelligere farmers' market.
19. Flatiron Building
Een van de bekendste gebouwen in New York.
20. Empire State Building
Een van de hoogste gebouwen uit de stad en wereldberoemd.
21. Grand Central Library
Een van de beroemdste bibliotheken ter wereld. Prachtige leeszalen.
22. Rockefeller Center & Top of the Rock
De perfecte plaats om even uit te blazen en te genieten van het prachtige zicht over New York.
23. St. Patrick's Cathedral
Een mooie katholieke kerk in het hartje van New York.
24. Grand Central Terminal
Allicht het bekendste station ter wereld en ook een van de mooiste.
25. Chrysler Building
Een van de iconische gebouwen uit New York.
26. Macy's
Een van de grootste winkels die er bestaan. Het mekka voor shopaholics.

27. Times Square
Toeristenhotspot en billboardwalhalla.
28. Central Park
Een gigantisch park waar het heerlijk toeven is.
29. Metropolitan Museum of Art
Een geweldig kunstmuseum.
30. Guggenheim Museum
Bekend museum voor moderne kunst, in een nog bekender gebouw.
31. American Museum of Natural History
Een knap staaltje architectuur in de Upper West Side.
32. Masjid Malcolm Shabazz
Een heel onverwachte moskee in Harlem.
33. Graffiti in Harlem
De graffiti in Harlem is van een erg hoog niveau en staat symbool voor de straatcultuur in Harlem.
34. Jazz in Harlem
Harlem staat synoniem voor jazz. Veel van de oude jazzbars zijn gesloten, maar gelukkig zijn er nog parels!
35. The Cloisters Museum
De afdeling Europese middeleeuwse kunst van the Met, gelegen in nagebouwde kloosters.
36. Brooklyn Bridge
Loop over de iconische brug van Brooklyn naar Manhattan voor het beste zicht!
37. De wijken van Brooklyn
Ontdek de verschillende wijken van Brooklyn in al hun diversiteit!
38. New York Botanical Garden
Een uitgestrekte botanische tuin in het midden van the Bronx, waar het heerlijk tot rust komen is.
39. Staten Island Ferry
Een gratis ferrydienst tussen Manhattan en Staten Island, met een perfect zicht op het Vrijheidsbeeld en de skyline van Manhattan.
40. Ellis Island
De plek waar alle immigranten New York binnenkwamen.
41. Het Vrijheidsbeeld
Het iconische symbool van New York

Eten en Drinken

Je kan in een metropool zoals New York op elk uur van de dag eten krijgen, in alle maten, kleuren en geuren. Op café gaan is er relatief duur, maar gelukkig zocht en vond ik enkele goedkopere adresjes! Eten is dan weer best goedkoop, maar vergeet zeker geen fooi achter te laten! Meer over het fooibeleid in de Verenigde Staten lees je hier. Vergeet ook niet om altijd je paspoort mee te nemen. Soms moet je hem laten zien voor je een bar binnengaat en normaliter moet je hem altijd laten zien als je alcohol bestelt.

Manhattan
1. Fraunces Tavern
54 Pearl St, New York, NY 10004
Hier was vroeger het hoofdkwartier van George Washington en werden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog heel wat vredesbesprekingen gehouden. Het is een prachtige taverne, maar natuurlijk ook overpriced.
2. Leo's Bagels
3 Hanover Square, New York, NY 10004
De beste bagels in heel de wereld PUNT. Mijn favoriete bestelling? Toasted everything bagel with cream cheese, bacon and tomatoes. Er is een beetje een menukaart, maar je moet eigenlijk je eigen bagel samenstellen. Er zijn vijf stoeltjes, dus allicht neem je de bagel mee op straat. 
3. Squire's Diner
80 Beekman St # 1, New York, NY 10038
Een echte grubby diner, waar de pastaborden zo groot zijn dat je er in verdrinkt. Zeer authentiek en met lekker eten. Opgelet, sluit al om 21u!
4. Bo Ky
80 Bayard St, New York, NY 10013
Deze plek in Chinatown is echt the real deal. Een soort kantine met kleine formica tafeltjes, volgeduwd met Aziatisch cliënteel. Er wordt heerlijke, supergoedkope noedelsoep geserveerd. Je kan zowat alle mogelijke toppings kiezen. Echt een aanrader!
5. Kossar's Bagels & Bialys
367 Grand St, New York, NY 10002
Heel lekkere bagels, maar natuurlijk niet zo lekker als die van Leo's. Proef zeker eens de signature breakfast bagel met zalm.
6. Chelsea Market
75 9th Ave, New York, NY 10011
Heerlijke foodmarket, zeker de sushi en taco's proberen. 
7. Westside Tavern
360 W 23rd St, New York, NY 10011
Een heel gezellige bar. De cocktails die ze serveren zijn een aanrader tijdens happy hour. Ze zijn namelijk best wel sterk.
8. Malibu Diner
163 W 23rd St, New York, NY 10011
Authentieker dan deze diner wordt het niet. Hij is 24h/24h geopend, en dus perfect om iets te gaan eten voor je naar de Rocky Horror Picture Show gaat.
9. Maison Kayser
Meerdere locaties
Deze bakkerij- en koffiehuisketen heeft meerdere locaties doorheen de wereld. Ze serveren er heerlijke patisserie, koffiekoeken en koffie.
10. Popeyes
Meerdere locaties doorheen de stad
Popeyes is een keten die adverteert dat hij Louisiana cuisine geeft. Het enige wat ik er van kan zeggen, is dat het helpt om de kater te verdrijven.
11. Best Bagel & Coffee
225 W 35th St A, New York, NY 10001
Wederom goede bagels, maar niet zo goed als die van Leo's.
12. The Australian NYC
20 W 38th St, New York, NY 10018
Coole sportsbar, ga hier voor het happy hour. Het is er meestal ook erg druk.
13. Blaggards
8 W 38th St, New York, NY 10018
Deze Irish pub is exact wat je ervan verwacht: bier en heerlijk pubfood. Drink een pint niet al te bijzonder Amerikaans bier voor $6 en eet er een lekkere burger bij.

14. Foodtrucks

Er staan heel wat foodtrucks in New York. Keuze genoeg! Ga je voor taco's of de klassieke falafel over rice? Goedkoop, veel en lekker!

15. Brasserie Ruhlmann
45 Rockefeller Plaza, New York, NY 10111
Een chique brasserie/cocktailbar waar de chique werkmensen zich tijdens happy hour komen bezatten. Ik raad u aan om toch een keer hetzelfde te doen, tussen 17u en 19u van maandag tot vrijdag.
16. Delis 48
48 W 48th St, New York, NY 10036
Perfect om een picknick te verzamelen! In deze deli zijn er verschillende standen: een koud buffet, warm buffet, saladbar,... En heel erg lekker!
17. Rudi's Bar & Grill
627 9th Ave, New York, NY 10036
Heerlijke bruine kroeg. Per pint bier kan je een gratis hot dog vragen. Bovendien zijn de pints van Rudi's eigen bier goedkoop en lekker! De bar ligt midden in Hell's Kitchen en is dan ook altijd gevuld met mensen van alle mogelijke achtergronden. Rudi's is echt een plek om tot 's morgens te blijven zitten.
18. Eat Here Now
839 Lexington Ave, New York, NY 10065
Luister naar de naam van deze diner en eet er nu! Ik at hier van de beste cheesecake die ik ooit had. Het duurde een uur eer ik dat stuk op had! De koffie komt met gratis refills, zoals in de films.
19. Neil's Coffee Shop
961 Lexington Ave, New York, NY 10021
Niet bepaald de gezelligste diner, maar wel goede hamburgers.

20. Good Enough to Eat
520 Columbus Ave, New York, NY 10024
Ze hebben hier heerlijk ontbijt. Alles met de strawberry butter is een aanrader. Net zoals de andere gerechten. 
21. Harlem Bar-B-Q
2367 Frederick Douglass Blvd, New York, NY 10027
Dit restaurant maakt lekker southern comfort food. De catfish met coleslaw, cornbread en plantains was voortreffelijk. 
22. American Legion Post 398
248 W 132nd St, New York, NY 10027
De beste plek in New York, en misschien wel op aarde, om jazzmuziek te luisteren en southern comfort food te eten.

Brooklyn

23. L'imprimerie
5714, 1524 Myrtle Ave, Brooklyn, NY 11237
De koffie en de croissants in L'imprimerie zijn wat aan de dure kant, dat komt met het hipstergehalte. Alles is echter kraakvers en heerlijk, dus perfect voor een verwenontbijtje.
24. Bootleg Bar
1438 Myrtle Ave, Brooklyn, NY 11237
Heel gezellige bar in een raar stuk van Brooklyn. Het bier is er niet echt lekker, maar de mensen zijn er zeer vriendelijk.
25. Akaru Sushi
201 Wyckoff Ave, Brooklyn, NY 11237
Perfect voor die dagen dat je eigenlijk moe bent, jetlag hebt, en gewoon wilt cocoonen met een hoop sushi.
26. The Sampler
234 Starr St, Brooklyn, NY 11237
Een hipstercafé in Bushwick, Brooklyn met allerlei craft beers.
27. Juliana's
19 Old Fulton St, Brooklyn, NY 11201
Men zegt wel eens dat Grimaldi's de originele New Yorkse pizza geeft. Wat de meeste toeristen echter niet weten, is dat Patsy Grimaldi zijn zaak en naam verkocht heeft. Hij opende zelf onmiddellijk naast de deur Juliana's, dus de beste pizza van de stad bevindt zich nu daar!
28. The Woods
48 S 4th St, Brooklyn, NY 11211
Hier kan je heerlijk gaan dansen. Soms moet je aan de deur betalen om binnen te mogen, maar nooit veel. Fijne sfeer.

Slapen

Ik bleef in New York in een Airbnb slapen. Jammer genoeg staat deze niet meer online, dus ik kan hem jullie niet aanraden. De Airbnb lag in Bushwick, Brooklyn. Het duurde dus zeker 20 minuten met de metro eer ik in de stad was. De logies zijn veel goedkoper in Brooklyn, maar je moet dus wel rekening houden met de reistijd.

Als je ook een Airbnb wilt huren in New York, kan je hier vrolijk gaan snuisteren. Vergeet het adres zeker niet op te schrijven, want dat zal je op je Immigration Card moeten invullen. Airbnb is echter niet echt legaal in New York, dus zeg aan de douane nooit dat je een Airbnb hebt geboekt. Zeg gewoon dat je het op het internet vond, en alles is in orde!

Natuurlijk kan je ook gewoon een hotel boeken via booking.com, hotels.com of agoda.com bijvoorbeeld. Heb je goede tips? Laat ze zeker achter in reacties hieronder!

Ik kreeg van enkele lezers tips rond accommodatie binnen. Zij waren hier zeer tevreden over, dus ze zijn zeker de moeite om eens te bekijken!

Bubba and Bean Lodges
1598 Lexington Ave, New York, NY 10029
Kleine studio's in het centrum van New York. Piekfijn in orde en betaalbaar.

Dream Midtown
210 W 55th St, New York, NY 10019
Hotel met 4 sterren in centrum New York. In de duurdere prijscategorie, maar wel erg mooi.

3 thoughts on “

  1. Wat een handige travel guide voor New York! Ik ben vorig jaar voor het eerst naar New York geweest en het was liefde op het eerste gezicht! Ik vond het zo onwerkelijk om de stad voor het eerst in het echt te zien in plaats van op tv. De wijken en de meeste bezienswaardigheden heb ik gezien maar ik had wel moeite om betaalbare restaurants te vinden waar je lekker kunt eten. Jouw restauranttips komen daarom heel goed van pas voor de volgende keer. Bedankt!

    1. Ik ben nogal avontuurlijk aangelegd, dus ik ben heel wat groezelige diners binnengestapt. Fantastisch eten daar! Soms moesten wij ook wel enkele blocks afleggen eer we iets vonden dat binnen het budget (dat niet zo klein was trouwens) paste.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram