Verenigde Staten

Voorbereiding

Voor je naar de Verenigde Staten gaat, moet je je natuurlijk een beetje voorbereiden.

Paspoort? Visum?

Om naar de Verenigde Staten te gaan, heb je een paspoort en een Esta nodig. Je paspoort moet nog zo lang geldig zijn als de periode dat je in de Verenigde Staten bent. Je mag als toerist maximum 90 dagen na elkaar in het land blijven.

Gewone toeristen hebben ook een Esta nodig in plaats van een visum. Dit is een formulier dat je hier online kan invullen. Normaliter moet je je ESTA ten laatste 72 uur voor je vertrekt aanvragen, maar ik zou er zo lang niet mee wachten. Je hebt een kredietkaart nodig om de kosten (14 dollar) te betalen. De meeste Esta's worden binnen de week goedgekeurd. Je kan je status online checken. Eens bevestigd, is de Esta twee jaar geldig. Als je dus binnen de twee jaar opnieuw naar Amerika gaat, hoef je er geen nieuwe aan te vragen. Jouw ESTA is wel gekoppeld aan jouw paspoort. Als je een nieuw paspoort krijgt, vervalt dus ook jouw ESTA, ook al heb je hem nog geen twee jaar geleden aangevraagd.

Op het vliegtuig moet je bovendien een inreiskaart invullen. Daar moet je onder andere invullen waar je gaat logeren. Vergeet dus niet om dit adres bij de hand te hebben.

Ben je na 1 maart 2011 naar Iran, Irak, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië geweest? Dan heb je een visum nodig om de Verenigde Staten binnen te raken. Hier vind je meer info over het visum en deze website legt goed alle stappen uit die je moet nemen om een visum te verkrijgen.

Als je de VS binnenreist over land vanuit Canada of Mexico of per ferry vanuit Vancouver (Canada) naar Victoria (VS), dan heb je geen visum of ESTA nodig volgens de website van de Belgische Federale Overheidsdienst buitenlandse zaken.

Geld

In de Verenigde staten  betaal je met dollars. Op veel plaatsen kan je wel met je kredietkaart betalen, zelfs op café. Je moet wel je kredietkaart openzetten voor transacties in de Verenigde Staten. Normaliter kan je dit gewoon online.

Je kan bij de meeste banken in België dollars bestellen. Toen ik in New York was, kon ik met mijn gewone bankkaart geen geld afhalen om een of andere reden, maar wel met mijn kredietkaart. In kantoren van Fargo Wells zou je wel met een gewone bankkaart geld kunnen afhalen. De bankautomaten in de Verenigde Staten zijn losstaande machines. Ik zou toch aanraden om wat dollars mee te nemen, en anders ter plekke zo veel mogelijk geld in een keer af te halen om de extra bankkosten te beperken. En betaal onderweg gewoon zo veel mogelijk met je kaart.

Reisverzekering

Medische hulp is extreem duur in de Verenigde Staten. Je doet er goed aan om een reisverzekering te nemen die alle medische risico's dekt wanneer je er op vakantie gaat. Het is een extra kost, maar als je verzorging nodig hebt zal het je tienduizenden euro's kosten. Het is een risico dat je zelf moet afwegen. Persoonlijk was ik tevreden van de kost van de reisverzekeringen van VAB, maar het is altijd moeilijk om die verzekeringen te vergelijken.

Verkeer

Het Belgische rijbewijs is erkend in de Verenigde Staten, maar om problemen te vermijden haal je toch beter een internationaal rijbewijs bij je gemeente- of stadhuis. Let op, dit internationaal rijbewijs is alleen geldig in combinatie met je gewone rijbewijs. Voor de belangrijkste verkeersregels kan je hier kijken.

Stopcontacten

De stopcontacten in Amerika zijn anders dan die in België. Je hebt dus een adaptor nodig. De stopcontacten zien er zo uit:

Aankomst op de luchthaven

Wanneer je op de luchthaven binnenkomt, moet je door een best strenge controle. Wat misschien handig is om te weten, is dat er, alleszins in JFK in New York, geen toiletten zijn tussen het vliegtuig en de douanecontrole. Vergeet dus niet om op het vliegtuig te gaan voor je de afdaling inzet! 

Aan de douane krijg je meestal heel wat vragen, zoals waar ga je logeren, waarom ben je hier, wat ga je doen, ben je alleen,... Als je niets te verbergen hebt, heb je ook niets te vrezen! Let wel, op sommige plekken is AirBnB eigenlijk verboden. Zeg dus nooit spontaan dat je een AirBnB gehuurd hebt, maar zeg eerder dat je het "op het internet" gevonden hebt. 

Fooi of afdingen?

In de Verenigde Staten is het heel gewoon om op restaurant of op café een fooi te geven. Het personeel in deze etablissementen verdient immers alleen een zeer karig basisloon, en zij moeten het echt doen met de fooi die de klanten hen geven. Daarom wordt er ook veel meer fooi gegeven dan wij in België en Nederland gewoon zijn. Zo’n 15% fooi is de gewoonte. Je kan dit bijna altijd zelf invullen op je rekening, soms staat het al op voorhand ingevuld. Wanneer het al voor jou is ingevuld, is dit meestal gewoon een indicatie en geen verplicht bedrag. Ook wanneer je met de kaart betaalt, kan je aan het bank-bakje zelf typen hoeveel fooi je wilt geven. Het eten op restaurant is best goedkoop in de Verenigde Staten, maar vergeet dus niet je fooi mee te rekenen.

Alcohol

In de Verenigde Staten mag je pas vanaf je 21 jaar alcohol drinken. Ze zullen dan ook in de meeste cafés en in alle winkels je identiteitskaart vragen om je leeftijd na te kijken. Bovendien is het ook verboden om op straat geopende flessen drank te hebben. Breek deze regels niet.

Klimaat

Gezien de Verenigde Staten zo groot zijn, kan het klimaat erg verschillen. De oostkust durft bijvoorbeeld nog al eens last te hebben van orkanen, terwijl het in het zuiden nooit echt koud wordt. In New York en de noordelijke staten kan het dan weer meters sneeuwen. Zoek voor elke locatie waar je heen gaat even het klimaat op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bestemmingen

4 thoughts on “

  1. Als je geld wil afhalen met je gewone bankkaart, dan moet je een kantoor zoeken van Fargo Wells, bij hun automaten lukt het wel.
    Vaak is je Belgische pas niet genoeg voor een id-check in een bar en vragen ze naar je paspoort.

    1. Goed om te weten van die bankkaart! Bij mij was een Belgische ID wel genoeg, maar ze keken er alleszins wel heel gek naar 🙂

  2. Ahh, de Verenigde Staten, wat een heerlijk vakantieland vind ik dat. Ik ben er inmiddels 3x geweest: stedentrip New York, in 3 weken de driehoek San Francisco-Las Vegas-Los Angeles en 2 weken roadtrip Florida. Het bijft voor mij een fascinerend land met mooie uitersten.

    Ook heb ik er hele wisselende ervaringen met de douane gehad, waarvan 2x urenlang in de rij wachten tot je aan de beurt bent. Maar tot mijn grote verbazing viel het in Florida (november 2018) echt alles mee! Er waren dit keer een soort zelfscan automaten waarbij je zelf je vingerafdrukken/foto’s e.d. kon maken en daardoor waren we in mum van tijd door de rij heen!

    1. Oeh, die twee andere tripjes die jij maakte, staan bij mij ook al lang op het lijstje! Die zelfscans waren ze in JFK ook al in gebruik aan het nemen, maar toen enkel voor US-citizens. Goed om weten dat het wordt uitgebreid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram