IJsland

Voor je naar IJsland gaat, moet je je natuurlijk een beetje voorbereiden. Hieronder vind je een heleboel algemene praktische informatie. Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de commentaarsectie!

Inhoudstafel

1. Voorbereiding
1.1 Paspoort? Visum?
1.2 Geld
1.3 Een auto huren

1.4 Verkeer en wegen
1.5 Stopcontacten
2. Ter Plaatse
2.1 Kledij
2.2 Fooi of afdingen?
2.3 Klimaat
2.4 Roadtrip-tips
2.5 Handige websites en apps

1. Voorbereiding

1.1 Paspoort? Visum?

Geen zorgen! Jouw Belgische of Nederlandse identiteitskaart is voldoende om naar IJsland te reizen!

1.2 Geld

In IJsland betaalt men met IJslandse kronen, afgekort tot ISK. Ik kon deze in België niet gewoon bij mijn bank bestellen. In principe heb je in IJsland geen cash geld nodig. Met je bankkaart en kredietkaart kan je in IJsland quasi overal betalen. Als je cash uit een bankautomaat haalt in IJsland, moet je altijd een servicekost betalen. Op een bedrag van 20 euro was dit toch wel drie à vier euro, dus probeer zo min mogelijk of geen cash af te halen. De enige keer dat wij het nodig hadden, was omdat we muntjes nodig hadden voor de was- en droogmachine. Soms moet je ook met muntjes betalen voor publieke wc’s. Uiteindelijk hebben wij onze 20 euro cash geld (in totaal) met twee personen zelfs niet opgekregen.

Verder is IJsland best een duur land. Zo betaalde ik 8 euro voor 3 pistolets en 1 koffiekoek bij de bakker. Op restaurant gaan kost ook makkelijk 30 euro per persoon voor een eenvoudige hoofdmaaltijd. Hou hier rekening mee en zorg dat er zeker genoeg geld op je lopende rekening staat. Je bent op vakantie, dus je moet er ook wel van profiteren, niet?

1.3 Een auto huren

Om in IJsland rond te reizen, huur je best een auto. Er is wel openbaar vervoer, maar de bussen rijden zeker niet elke dag en ook niet overal naartoe.

Voor je een auto huurt, moet je heel goed weten wat je wilt gaan doen in IJsland.

  • Wil je net zoals ik gewoon de hoogtepunten langs de Ring Road bekijken (waar je al makkelijk meer dan 2 weken zoet mee bent), dan volstaat een gewone auto. Ik huurde zelf met een vriendin een Hyundai i10, wat praktisch gezien bijna een hondenbrokkendoos op wielen is. Deze auto nam ons overal heen, hoezeer hij soms ook protesteerde.
  • Wil je graag ook het binnenland in en op F-wegen rijden? Dan ben je verplicht om een auto met 4x4-aandrijving te huren. Zonder 4x4 mag je niet op F-wegen rijden. Opgelet! Niet alle 4x4-auto’s zijn verzekerd of geschikt om rivieren over te steken, wat je op F-wegen nog al eens zal moeten doen. Lees dus zeker goed altijd alle voorwaarden en mogelijkheden.
  • Wil je graag in je auto kamperen? Huur dan een campervan. Die komen ook in alle maten en gewichten, in gewoon en 4x4 formaat.

Zelf huurde ik een auto bij Sunnycars. Het voordeel is dat zij zorgen voor een volledige all-in verzekering van de auto. Je hoeft dus geen extra verzekeringen bij te kopen, wat bij andere spelers meestal wel het geval is. Als je op vakantie een ongeluk hebt, kan het wel zijn dat je het geld moet voorschieten, maar dat krijg je dan netjes terug als je alles binnenbrengt bij Sunnycars. Lees zeker de voorwaarden voor je boekt!

Sunnycars werkt samen met lokale partners. Ze zijn dus een soort tussenpersoon. Onze lokale partner was Budget, de low-cost versie van Avis. Op de luchthaven probeerde hun agent ons een extra verzekering aan te smeren, maar die namen we natuurlijk niet! Wat je best wel op de luchthaven pas regelt, is je tweede chauffeur. Op de website van Sunnycars maakt dit je auto dubbel zo duur, terwijl wij op de luchthaven slechts 42,09 euro betaalden voor 14 dagen. Wederom: het lezen van de voorwaarden is altijd heel belangrijk. Daarin vonden wij dat een tweede chauffeur ter plaatse boeken, heel wat minder duur was.

1.4 Verkeer en wegen

De wegen in IJsland zijn… speciaal. Je hebt weg 1, de Ring Road. Deze weg gaat, zoals de naam het zegt, het hele eiland rond en is van uitmuntende kwaliteit. Bijna overal mag je 90 rijden op deze weg met 1 baanvak in elke richting.

Zijwegen, die geen F-wegen zijn, kunnen ofwel geasfalteerd zijn, ofwel van gravel zijn. Op deze laatste moet je echt rustig rijden, tenzij je graag een carrosserie en ruit vol putjes en barstjes hebt en daar dan ook graag voor betaalt bij de autoverhuurder. Op deze website kan je zien of een weg geasfalteerd (= paved) is, of bestaat uit gravel. Die gravelwegen zijn goed te rijden met een gewone auto, als je het kalm doet. Het grootste probleem zijn de IJslandse tegenliggers, die vaak nogal hard sjezen.

Zeker op gravelwegen vind je heel wat putten. Probeer deze zo veel mogelijk te ontwijken. Gelukkig rijden er, buiten rond Reykjavik, over het algemeen heel weinig auto’s in IJsland, dus je kan al eens makkelijk een grote bocht rond een put maken.

Verder zijn er ook nog de F-wegen, maar daar mag je, zoals hierboven gezegd, enkel met een 4x4 op rijden. Deze wegen zijn heel uitdagend en het kan zijn dat je rivieren moet doorwaden. Pas hier altijd mee op. Er wordt aangeraden om steeds eerst zelf te gaan testen (te voet, terwijl je een touw vasthoudt!) hoe diep een bepaalde rivier is.

Verder zal het je ook al heel snel opvallen dat alles heel goed is aangegeven met wegwijzers. Er zijn ook veel wegwijzers naar watervallen, uitzichten, kerken,… Zie je een parking met veel mensen? Sowieso stoppen, want er is vast iets moois te zien!

Je mag alleen op parkings je auto parkeren. Het is onder elk beding verboden om stil te staan aan de kant van de weg in de berm! Laat de passagiers dus foto’s van uit een rijdende auto nemen, in plaats van deze regel te overtreden. Je maakt de natuur in de bermen kapot, en de grond is ook niet overal even stevig of stabiel. Voor je het weet, ligt je auto in de gracht en ben je nog eens in fout ook.

Je moet altijd met je lichten aan rijden in IJsland. Er heerst qua snelheidslimiet en alcoholpercentage een nultolerantie, dus waag je niet aan te snel rijden of met een glaasje op achter het stuur plaatsnemen. Meer verkeersregels vind je hier.

1.5 Stopcontacten

De stopcontacten zijn in IJsland hetzelfde als in België en Nederland.

2. Ter plaatse

2.1 Kledij

Laagjes. Het toverwoord wanneer je naar IJsland op vakantie gaat. Het weer kan elke vijftien minuten omslagen, dus je bent best op alles voorbereid. Zelfs als je in de zomer gaat, heb je nood aan goede waterdichte wandelschoenen, een muts, handschoenen, een regenbroek en een wind- en waterdichte jas. De wind snijdt er zo hard, dat temperaturen van 10°C kunnen aanvoelen als onder het vriespunt. Voor vrouwen is de legging koning in IJsland. Een legging is geen broek, ik weet het. Daarom droeg ik er altijd een kort rokje over. Warm genoeg, ultraflexibel, en makkelijk om een regenbroek over aan te trekken. Een ander verguisd kledingstuk dat in IJsland meer dan nuttig is, is de fleecetrui. Lelijk, vormeloos en meestal in een droevige kleur, maar ook lekker warm, niet te dik en bestand tegen de felste wind. Zorg er ook voor dat je slippers meeneemt. Het is in IJsland de gewoonte dat je jouw schoenen achterlaat aan de voordeur.

2.2 Fooi of afdingen?

IJsland is een duur land, waar men vooral met de bankkaart betaalt. Fooien geven of afdingen zijn beiden zaken die in IJsland eigenlijk niet gebruikelijk zijn.

2.3 Klimaat

Het wordt in IJsland nooit heel erg koud, maar ook nooit heel erg warm. In juni, juli en augustus is het zomer, in alle andere maanden kan er sneeuw vallen. De sneeuw zorgt er voor dat er wegen afgezet worden en ook het binnenland is dan onbereikbaar. In de zomermaanden gaat de zon nooit echt onder, maar in januari is er maar zo’n 4,5 uur daglicht.

Het weer wisselt ook heel erg. Het kan hard regenen, 15 minuten later schijnt de zon en nog eens 15 minuten later waait het zo hard dat je de deur van je auto niet durft openen. Bereid je dus op alles voor, en ga ook liefst tijdens de zomermaanden of net er voor of er na naar IJsland. Ik ging van 6 tot 20 september. Op 22 september was er algehele code geel of oranje in het land, omdat de rukwinden te erg waren om de baan op te gaan en was het noorden al ondergesneeuwd.

Het grote nadeel van in de zomer naar IJsland gaan, is dat je het noorderlicht niet kan zien. Het wordt dan immers nooit echt donker. Wij zagen het noorderlicht al op 7 september, dus je kan ook in de maanden net voor en net na de zomer geluk hebben. Om het noorderlicht deftig te zien, mag het sowieso niet bewolkt zijn. Zelfs in de wintermaanden heb je dus geen garantie om het te zien.

2.4 Roadtrip-tips

De meeste mensen huren een auto in IJsland en gaan zo op roadtrip. Ik geef je hier graag enkele tips mee waar je zeker rekening mee moet houden.

  1. Prijs van benzine: De prijs van benzine of diesel kan erg verschillen al naargelang welk tankstation je bezoekt. Wij zagen prijzen tussen 220 (1,49 euro) en 260 (1,76 euro) kronen voor benzine. Via de app Waze kan je kijken wat de prijs is van tankstations in je buurt, maar die prijzen zijn niet altijd even correct. De prijzen kunnen elke dag veranderen. Ook zijn niet overal dezelfde tankstations de goedkoopste. Chaos alom!
  2. Hoeveelheid tankstations: Er zijn niet overal evenveel tankstations in IJsland. Zeker in het noorden zijn ze wat schaarser. Vaak vind je ook slechts 1 pomp van een bepaald merk ergens op een parking (wel altijd heel goed aangeduid!). Daar betaal je natuurlijk altijd de hoofdprijs. Daarom tankten wij altijd bij wanneer onze benzinemeter onder de helft ging en we een redelijk geprijsd tankstation tegenkwamen.
  3. Eten in tankstations: Grotere tankstations hebben vaak ook een winkel en/of restaurant. Het eten en de boodschappen zijn daar van goede kwaliteit en niet echt duurder dan in de gewone supermarkt. Zeker voor de lunch zijn de grote tankstations van N1 een zegen. Zelfs hun voorverpakte boterhammen smaken lekker en vers, wat een unicum is.
  4. Wegwijzers: Bijna alles heeft in IJsland zijn eigen wegwijzer. Zegt jouw reisgids dat je bij een bepaalde boerderij moet afslagen? Geen probleem, er is sowieso een wegwijzer! Alles is sowieso veel duidelijker dan de meeste reisgidsen en blogs beschrijven. Je rijdt naar een aangeduide parking, volgt een aangeduid pad, en TADAAA! Je bent waar je moet zijn.
  5. Autodeuren en koffer: Hou ten allen tijde je autodeur of kofferdeksel in je hand als je ze opendoet. Het waait soms zo hard, dat een afgebroken deur of kofferdeksel de meest voorkomende schade aan huurauto’s zijn. Op onze autoruiten plakten zelfs waarschuwingsstickers hiervoor.
  6. IJskrabber: Vreemd genoeg ligt er in geen enkele huurauto een ijskrabber. Gezien je soms zelfs in de zomer een aangevroren ruit kan hebben 's morgens, zou ik er gewoon sowieso eentje meenemen!
  7. Supermarkten: Er zijn grotere supermarkten en kleinere kruideniers in IJsland. In de kleinere dorpen kom je vooral die laatsten tegen. Zij hebben een beperkt aanbod, maar zijn vaak de enige winkel die je in de omtrek kan vinden. Van de grotere supermarkten zijn Bonus en Kronan de goedkoopste. Persoonlijk vind ik Bonus een vreselijk ongeïnspireerde winkel, waar ik niets naar mijn zin vond. Verwend? Misschien. De Netto is een fijne supermarktketen. Amper duurder, maar met heel veel keuze. Vaak lees je dat boodschappen doen in IJsland heel erg duur is, maar als je de juiste dingen kiest (hallo, skyr bij de vleet), valt dat allemaal heel erg goed mee.
  8. Typisch eten: Een IJslander eet massa’s hotdogs. In elke supermarkt vind je een hele koeltoog vol pakken vacuümgetrokken worstjes. In tegenstelling tot in België of Nederland komen deze dingen dus niet in blik. Ze blijven echter wel de goedkope lunch bij uitstek. Beleg is, zoals ander eten, vaak aan de prijzige kant en van wat lagere kwaliteit. Een hotdogje kan er dan altijd wel in. Wanneer je op restaurant gaat, zal je zien dat IJslanders verzot zijn op hamburgers. Wij moesten soms flink zoeken om typische IJslandse gerechten te vinden, zoals lamssoep, kreeftensoep of plokkfiskur (ovenschotel met vis, aardappelen en ui).
  9. Temperatuur binnen: Een groot deel van de IJslandse verwarming komt van geothermische centrales. Omdat het land zo veel geothermische energie heeft, kost dit ook niet zo veel. Daarom is het bij IJslanders binnen vaak heel warm. Wij noemden het “toasty”, en zelfs kleine wc-cabines aan watervallen waren toasty. Je hoeft dus niet per sé een hele dikke pyjama mee te nemen als je niet gaat kamperen. Tenzij je natuurlijk graag enkele nachten badend in het zweet wakker wordt, zoals ik…
  10. Toiletten: Toiletten zijn wel een beetje een probleem. Bij sommige watervallen of druk bezochte plekken staan wel eens toilethokjes. Er zijn ook momenten geweest dat we 7 uur zonder wc-bezoek hebben rondgereden en gewandeld. “Ga dan in de bosjes”, hoor ik je denken. Het probleem is dat het grootste gedeelte van IJsland letterlijk geen bosjes heeft. En je kan ook niet tussen de deuren van je auto hurken, want het waait meestal zo hard dat je ze absoluut niet kan laten openstaan. En er is geen “achter de auto” in zo’n open landschap.
  11. Water: Al het kraantjeswater in IJsland is drinkbaar, lekker handig! Zorg er dus voor dat je altijd een drinkbus bij je hebt, dan hoef je geen extra plastiek te verbruiken.
  12. Thermos: Wij hadden elk een thermos mee, die we elke ochtend met hete thee vulden. Zo fijn om na een koude wandeling een warme drank te hebben!
  13. Internet: Je eigen gsm-bundel van thuis geldt ook in IJsland, je hoeft dus niets extra’s te betalen. Op de meeste plekken is een goede 4G-dekking, en onze logies hadden ook wifi, hoewel die niet overal even denderend is.

2.5 Handige websites en apps

Er zijn enkele websites en apps die ons leven in IJsland veel gemakkelijker hebben gemaakt.

  1. Waze: Omdat je eigen gsm-bundel geldt in IJsland, konden we ook gemakkelijk op 4G. Waze werkt perfect als GPS om je door IJsland te loodsen, en je vind er ook boodschappenwinkels en tankstations in!
  2. Vegasjá: Op deze website vind je alle wegen van IJsland. Er staat netjes op aangeduid of de weg volledig geasfalteerd is (= paved) of dat het een gravelweg of deels gravel is. Op die manier weet je waar je aan toe bent, en kan je misschien ook een beter geasfalteerd alternatief kiezen voor de weg die Waze of je GPS je voorstelt.
  3. Road.is: Hier kan je de toestand van alle wegen in real life opzoeken. Ik raad aan om elke dag even de wegen op deze website te controleren, zeker buiten de zomermaanden. Afgesloten wegen omwille van sneeuw, wind of regen zijn niet ongewoon in IJsland en het is beter dat je dit op voorhand weet.
  4. Veður is de IJslandse weer-app. Of die vaak juist is, laten we in het midden.
  5. Aurora is de grote held wanneer het gaat om noorderlicht spotten. Wanneer de kans hoog is om het noorderlicht te zien om de locatie waar jij bent, krijg je een melding. En deze app heeft wel altijd gelijk. Je kan op de kaarten in de app kijken wanneer en waar er geen wolken zijn in de omgeving en dat vergelijken met de KPN-index. Zo konden wij langer dan een uur een prachtige voorstelling aanschouwen.
  6. Safetravel.is: Op deze website vind je alle waarschuwingen die in IJsland gelden: vulkaanuitbarstingen, vloedgolven, aardbevingen, storm,… Volg ook altijd de aanwijzingen van deze website!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram