Napels

Napels, of Napoli zoals de Italianen zeggen, is een grote stad aan de Middellandse Zee. Wie Napels zegt, denkt meteen aan de Camorra, de plaatselijke maffia. Napels is echter al lang zo gevaarlijk niet meer als het vroeger was. Er zijn louche stadsgedeeltes en het is niet overal even schoon. Maar eigenlijk is het een heel mooie stad als je daar doorheen kijkt en er hangt een heerlijk levendige sfeer.

Hier hangt de was nog over de smalle straatjes, eet je de lekkerste pizza en wordt er luidkeels op straat gediscussieerd. Napels is ook een heel religieuze stad, met een bijzondere obsessie voor de dood. Je komt dus ook overal kleine kapelletjes tegen met afbeeldingen van overleden geliefden. Laat je meedrijven op de zuiderse cultuur en je sluit deze stad sowieso in je hart. Goethe zei ooit "Napels zien en dan sterven". Dat is misschien een beetje overdreven, maar ik snap hem wel.

Om naar Napels te gaan, heb je alleen je Belgische identiteitskaart nodig! Bovendien betalen ze ook gewoon in euro's. Alle algemene informatie over op reis gaan in Italië vind je hier

1. Heen en terug

Vanuit België of Nederland kan je gemakkelijk rechtstreeks vliegen op Napels. Vergelijk via Skyscanner de prijzen van verschillende maatschappijen. Boek wel steeds op de website van de vluchtmaatschappij zelf. Dan weet je tenminste zeker welke bagage inbegrepen is en heb je veel betere dienstverlening wanneer er iets mis gaat met je vlucht.

Een taxi vanuit de luchthaven naar het centrum van Napels (Piazza Dante) zou ongeveer 20 euro moeten kosten. Neem geen taxi bij iemand die je aanspreekt in de aankomsthal van de luchthaven, maar ga naar buiten, naar de officiële taxirij. De Alibus rijdt ook van de luchthaven naar het centrum. Een ticketje kost 5 euro. Meer informatie over de busuren vind je hier.

Napels is ook gemakkelijk te bereiken met de trein vanuit andere Italiaanse steden. Hier kan je verschillende treinroutes en prijzen opzoeken. Koop sowieso je ticket enkele dagen op voorhand, want dat kan heel wat goedkoper uitkomen. Als je een trein neemt in Italië, moet je je biljet zelf ontwaarden aan een machine voor je het perron opstapt. Vergeet dit niet, want anders kan je een boete krijgen.

2. Verplaatsen

Er is een uitgebreid metro- en busnetwerk in Napels en er zijn ook enkele kabelbaantjes (funicolari) die je kan gebruiken. Je hebt enkele ticketjes, ticketjes die een uur geldig zijn, dagticketjes,... Je kan je vervoersbewijzen kopen bij tabaccheria (te herkennen aan de witte T op een zwarte achtergrond, krantenwinkeltjes), aan metrohaltes en bij de kabelbanen. Google Maps werkt perfect in Napels om uit te zoeken welke bus/metro je net moet nemen.

3. Beste reisperiode

Je kan Napels op elk mogelijk moment bezoeken. In de zomer kan het er heel warm worden en vaak hebben de goedkopere logies geen airco. Gelukkig staat er aan de haven altijd een heerlijk briesje.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. Luk Verhuyck schreef een anekdotische reisgids over Napels. Hierin vind je superveel interessante informatie terug. Het is echter geen echte reisgids met kaartjes en zo. Daarvoor kan je beter bijvoorbeeld een Lonely Planet meenemen.
  • Langere broek/rok/jurk: Zelfs als het heel erg warm is, moeten je knieën bedekt zijn als je in Napels een kerk wilt binnengaan.
  • Truitje of sjaal: Zorg ervoor dat je altijd een dun truitje of sjaal in je tas hebt zitten, zodat je je schouders kan bedekken als je een kerk binnengaat.
  • Gemakkelijke schoenen: De straten en stoepen van Napels zijn heel hobbelig en je legt makkelijk heel wat kilometers af per dag. Zorg er dus voor dat je voeten geen pijn gaan doen.
  • Drinkbus: Om je plastiekverbruik te beperken, gezien je er zeker in de zomer veel zal drinken, raad ik een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
  • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.
  • Reisstekker: Italië gebruikt al heel wat stopcontacten van het zelfde type als Nederland en België, maar ze zijn toch nog steeds niet allemaal aangepast. Bij hun platte stopcontacten staan de gaatjes wat verder uit elkaar. Zelf neem ik altijd deze reisstekker mee. Hij is de goedkoopste in zijn soort en doet prima zijn werk, al tien jaar.

5. Doen

Er is in Napels best wel veel te zien. Omdat ik zelf ook de archeologische sites van Pompeii en Herculaneum wou bezoeken, heb ik een Campania Artecard gekocht. Deze museumpass is voordelig, als je genoeg musea bezoekt. Je kan hem makkelijk aankopen via de app en op je telefoon activeren. Het betalen van de kaart was wel iets moeilijker. Wij moesten van elkaars gsm een QR-code scannen, dus test dit best even thuis uit. De Artecard wordt immers maar op heel weinig fysieke locaties verkocht in de stad. Je moet wel goed uitrekenen of deze kaart voor jou goedkoper uitkomt of niet, want je moet echt wel enkele hele dure items (zoals Pompeii) er mee doen.

Vergeet niet dat Italië het land van de Paus is, en dat het katholicisme er dus echt nog leeft. Wanneer je kerken bezoekt, zal je er dus voor moeten zorgen dat je schouders en knieën bedekt zijn. Ook op de kerkpleinen ga je beter niet in bloot bovenlijf rondlopen.

1. Museo di Capodimonte
Een prachtig kunstmuseum in een gigantisch Bourbonpaleis. Vanuit de grote tuin heb je een prachtig zicht op Napels.
2. Catacomben van San Gennaro
Een interessante rondleiding door vroegchristelijke catacomben.
3. Santa Maria della Sanità
Kerk in het hart van de Sanità-wijk en thuis van de catacomben van San Gaudioso
4. Archeologisch museum
Het archeologisch museum van Napels bevat heel wat oude kunstwerken. Je kan er ook de muurschilderingen uit Pompeii en Herculaneum zien.
5. De Duomo
De kathedraal van Milaan.
6. Pio Monte della Misericordia
Dit goed doel heeft een prachtige kunstcollectie.
7. Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco
Deze kerk is een voorbeeld van de vreemde dodencultus die in Napels leeft.
8. Cappella Sansevero
Deze tombe/kapel voor de familie Di Sangro herbergt een van de mooiste beeldhouwwerken ter wereld.
9. Gesù Nuovo
Vrij lelijk vanbuiten, maar binnenin een mooie kerk.

10) Santa Chiara
Een heel mooi kloostercomplex.

11) Sant'Anna dei Lombardi
Verborgen in een hoekje, met een waanzinnige plafondschildering van Vasari.
12. Castel Sant'Elmo
Een oude vesting met een prachtig zicht over Napels.
13. Quartieri Spagnoli
Smalle straatjes, recht tegen de heuvel op. Authentieke Italiaanse chaos.
14. Castel Nuovo
Een impressionant kasteel, midden in het drukke verkeer.
15. Napoli Sotterranea
Maak een tocht door Napels, maar dan onder de grond.
16. Piazza del Plebescito
Een ruim plein met een enorm grote kerk en het oude koninklijk paleis.
17. Galleria Borbonica
Een oude verkeerstunnel, nu gevuld met verborgen schatten.
18. Castel dell'Ovo
Kasteel aan het water, vooral gezellige buurt in de avond.

6. Eten en drinken

Napels staat bekend om zijn pizza, natuurlijk. Een margherita kost hier maar een euro of 4, en is zo veel lekkerder dan thuis! Marinara (zonder kaas), kost maar 3 euro vaak. Enfin, voor het geld moet je het zeker niet laten! Een andere typische Napolitaanse lekkernij is de sfogliatelle. Dit gebakje is meestal met amandelpasta gevuld en komt aan als een kleine baksteen. De babà al rum die je overal ziet, vind ik dan weer niet zo lekker. Wat ik ook fijn vond, is dat je er overal cannoli kan vinden. Dit typisch Siciliaanse dessert is ook in Napels zeker de moeite. Lees zeker ook deze tips over eten en drinken in Italië.

1. Trattoria A' Frittatona
Via S. Vincenzo, 36, 80136 Napoli
Een typisch klein trattoriaatje, waar je de gerechten van de dag als lunch kan bestellen uit de toonbank. Vers en erg lekker.
2. Ye Sushi
Piazza Capuana, N.1, 80139 Napoli
Na 2 weken Italië hadden we het even gehad met de pizza, pasta en antipasti. Hier hebben we op onze laatste avond heel lekker all you can eat sushi gegeten.
3. Rosticceria Vaco e' Press
P.za Dante, 87, 80135 Napoli
Klein zaakje met heerlijke koffiekoeken, pizzaslices en lunches van de dag.
4. Da Gigino
Via Cisterna dell'Olio, 2, 80134 Napoli
Heerlijke verse, spotgoedkope pizza. Ook de antipasti gingen er vlot in. Probeer zeker ook hun meloncello als digestief.
5. Gran Caffè Del Gesù
Via Domenico Capitelli, 17, 80134 Napoli
Perfecte plek om 's ochtends met je slaperige kop een kopje koffie en een koffiekoek uit te halen.
6. Fiorenzano
Via Pignasecca, 48, 80134 Napoli
Een snelle pizza? Arancini on the go? Deze plek is 's middags the place to be voor de locals, dus ga er zeker zelf ook eens langs!

7. Trattoria da Nennella
Vico Lungo Teatro Nuovo, 103/104/105, 80134 Napoli
De Quartieri Spagnoli op zijn best. Mag je avondeten een beetje snel gaan? Hou je van gezellige chaos? 1 soort wijn (3 euro per fles, wit of rood) goed genoeg? Napolitaanse klassiekers? Dit is echt waar je moet zijn. Er wordt in twee shiften gegeten, en er staat altijd een rij voor de deur.
8. Sfogliatella Mary
Galleria Umberto I, 66, 80132 Napoli
Er wordt wel eens gezegd dat je hier de beste sfogliatella van Napels kan kopen. Of het de beste is, durf ik niet zeggen. Maar hij is wel heel erg lekker, net zoals de andere patisserie die ze verkopen.
9. Osteria Della Mattonella
Via Giovanni Nicotera, 13, 80132 Napoli
Dit kleine restaurantje loop je zo voorbij, als je al per ongeluk in de buurt zou zijn. Ze serveren er echter heerlijk eten. De inktvis die ik er at, was echt top.
10. ROL Gelateria
Via Partenope, 12/m, 80121 Napoli
Een mens kan nooit genoeg ijsjes eten. Deze deftige zaak heeft heerlijke (wat duurdere) gelato in verrassende smaken.

7. Slapen

Omdat we met 3 waren, sliepen we in iets grotere accomodaties. We waren van beiden heel tevreden.

1. La Mansarda
Via Cisterna dell'Olio, 7, 80134 Napoli
Leuk appartementje met 2 slaapkamers. De douche is wel erg klein. Zeer goede centrale ligging, maar je moet wel trappen kunnen doen.

2. B&B Funikuli Funikula
Corso Umberto I, 329, 80139 Napoli
Dit is een soort groot appartement, met enkele kamers die elk een eigen badkamer hebben. De eigenaars zijn heel relaxed en de bedden liggen goed.

2 thoughts on “

  1. Ik vind Napels en omgeving prachtig. Pompeii en Herculaneum zijn nog steeds mijn favoriete opgravingen in Italië. Zo indrukwekkend. Jammer dat zoveel Nederlanders deze stad niets lijkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram