Siem Reap

Een van mijn grootste kinderdromen was de tempel van Angkor Wat bezoeken. Dat zou dan ook het hoogtepunt van mijn reis naar Cambodja worden. Toen ik in Siem Reap aankwam, de uitvalsbasis voor het Angkor archeologisch park, was ik nogal overweldigd. Ik kwam van het rustige Battambang en Siem Reap was 300% anders: luid, toeristisch, druk en afzetterig. De stad gaf me echter ook veel terug: nieuwe vrienden, lekker eten, doldwaze nachten in Cambodjaanse clubs en tempels. Zo veel tempels. Het Angkor archeologisch park heeft veel meer tempels te bieden dan Angkor Wat. En het gebied heeft veel meer te bieden dan het Angkor archeologisch park.

Omdat er zo veel meer toerisme in Siem Reap is, moet je ook goed opletten voor tasjesdieven, afzetters en kinderbedelarij. Koop nooit een armbandje of iets anders van een kind en geef bedelende kindjes nooit geld. Zo leren zij dat dit opbrengt, in plaats van naar school gaan. Hun ouders zullen hen zo ook steeds van school thuishouden. Er bestaan projecten waarbij kinderen rijst krijgen voor thuis als ze elke dag braaf naar school gaan. Zoiets is veel beter dan werken voor geld. Het zal je hart breken, dat dan weer wel.

Lees zeker voor je vertrekt de landenpagina van Cambodja, zodat je je goed kan voorbereiden!

1. Heen en terug

Je kan Siem Reap bereiken via vliegtuig, bus, minibus en boot.

Via Skyscanner kan je gemakkelijk zoeken naar de goedkoopste vlucht om in Siem Reap te raken. Ik raad wel aan om altijd op de website van de luchtvaartmaatschappij zelf te boeken. Ik kan Cathay Pacific wel echt aanraden als maatschappij, als je vanuit België vliegt. Het was een luxueuze vlucht, met meer dan genoeg eten, drankjes en entertainment.

Er zijn ook heel wat minibussen en grote bussen die naar Siem Reap rijden. Wil je heel lange afstanden doen, of bijvoorbeeld van Bangkok, Thailand naar Siem Reap gaan? Kijk dan zeker op de website van Giant Ibis. Zij hebben heel goede lange afstandsbussen en sleepbussen en staan ook gekend voor hun goede service en veiligheid. Voor kortere afstanden kan je een kijkje nemen op de website van Bookmebus. Daar staan vooral minibusjes op. Via onderstaande knop kan je hun aanbod bekijken.

Book Bus Ticket Online With BookMeBus
En verder kan je ook nog vanuit Battambang met de boot naar Siem Reap. Ik heb dit gedaan, en het was zalig. Het leuke is dat je zo meteeen ook het Tonle Sap meer en de rivier gezien hebt. Je ziet drijvende huizen, paalwoningen en een heleboel vissersboten. Er worden vanuit Siem Reap een heleboel toeristische tochten naar de Floating Villages gedaan, maar dankzij deze bootrit zie je dus het echte leven op Tonle Sap. Het kost je 20 dollar en je bent zo'n 8 uur onderweg. Spreek je hostel of hotel aan voor een kaartje, of koop er een aan de stalletjes onderweg. In de droge periode (mid-februari tot mei) kan het zijn dat de boot niet gaat en ook als er te veel regen valt, vaart de boot soms niet. Vraag dus zeker na of de boot vaart of niet, enkele dagen voor je vertrekt.

Eens je in Siem Reap aankomt, moet je nog een tuktuk naar de stad nemen. Passapp werkt hier al, dus laat je zeker niet afzetten door chauffeurs die staan te wachten. Je kan ook aan je hotel vragen om iets te regelen. Er staan ook veel bedelende kinderen aan de pier in Siem Reap. Let op, want het zijn net kleine wilde dieren, die alles stelen dat je vasthebt.

2. Verplaatsen

Het toeristische centrum van Siem Reap is heel klein. Het is gelegen rond Psar Chas, de oude markt. Je kan dus in de stad alles gemakkelijk te voet doen. Om het Angkor archeologisch park en andere verder gelegen bezienswaardigheden te bezoeken, kan je een tuktuk- of autochauffeur nemen. Je kan iemand aanhouden op straat of bestellen via Passapp. Toeristen mogen in Siem Reap en omgeving niet zelf met de motorscooter rijden. Doe je het toch, word je geheid aangehouden en krijg je een fikse boete.

Ik raad echter aan om een vaste chauffeur te nemen en op voorhand een prijs af te spreken. Zelf ging ik vijf dagen op avontuur met Meas Moeun. Hij spreekt behoorlijk Engels en is een toffe kerel. En bovendien: hij rijdt veilig en heeft zowel een tuktuk als een auto met airco. Je kan hem gemakkelijk bereiken via facebook, waar ook zijn mailadres en gsm-nummer opstaan.

3. Beste reisperiode

Van midden november tot midden februari is het "koele seizoen" in Cambodja, wat betekent dat het er nog steeds gemiddeld 30 graden is. Dit is de beste periode om naar Siem Reap te gaan en het is er dan ook hoogseizoen. Van midden februari tot mei loopt de hete periode, waarbij de temperaturen vlot tot 40 graden en daarboven gaan. Het is er erg droog en de hitte kan dus als zeer drukkend ervaren worden.

Van mei tot eind oktober-begin november is het regenseizoen in Cambodja. Het regent zeker niet de hele dag, maar omdat het land niet gemaakt is op zoveel regen, overstroomt het erg hard. Een buitje van een uur kan de straten helemaal blank zetten. Midden in het regenseizoen is het echt geen goed idee om Angkor archeologisch park te bezoeken. Je bent er immers heel de dag buiten en klautert over stenen, die door de regen veel te glad zijn.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

 • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie meehebben buiten deze website. Zelf had ik de Rough Guide to Cambodia mee. Het boek is niet superuitgebreid, maar geeft je wel voldoende informatie om in elke plek meer dan genoeg interessante dingen te zien.
 • Lange losse broek of rok: Om in tempels binnen te gaan, moeten je knieën bedekt zijn. Losse, lange broeken of rokken zijn daarom best handig. Op de markten in de stad kan je er ook wel zelf kopen.
 • Dunne brede sjaal, pareo of sarong: Handig om je schouders of benen mee te bedenken om in de tempels te gaan!
 • Zonnecrème en andere huidproducten: In veel huidproducten en zonnecrèmes in Cambodja zit whitening, om je huid wit te maken. Niet meteen wat de meeste Westerlingen willen! 
 • Anti-muggenspul: Ik vond het in Cambodja moeilijker om spul te kopen dat je tegen muggenbeten beschermd. Je kan het enkel in grotere supermarkten kopen. Een klein beetje meenemen zodat je beschermd bent, tot je een grotere supermarkt tegenkomt, is aan te raden.
 • Slippers: Handig voor in de douche of in de stad.
 • Gesloten schoenen: Alle archeologische parken zijn nogal een uitdaging: stenen om over te klauteren, stof,... Gesloten schoenen zijn dan echt een redding voor de voeten.
 • OordopjesOmdat het in Siem Reap erg warm kan zijn en het efficiënt is tegen muggen, staat er natuurlijk vaak airco aan op je kamer of blaast er een ventilator. Omdat dit nogal luid kan zijn, zijn oordopjes geen luxe.
 • Drinkbus met filter: Om te vermijden dat je tientallen plastiek flesjes moet kopen, raad ik deze drinkbus aan. Je kan er kraantjeswater en zelfs water uit een zoetwaterstroom of poel in doen er komt zuiver drinkwater uit!
 • Powerbank: Door al dat zoeken van de weg, foto's maken en grab-taxi's bestellen, raakt je gsmbatterij natuurlijk snel leeg. Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.

5. Doen

Siem Reap bezoeken staat natuurlijk gelijk aan tempels - tempels -tempels en o ja, tempels. Er zijn verschillende parken en sites om te bezoeken. De stadskern zelf is klein. Eigenlijk is er buiten tempels bezoeken niet zo heel veel te doen in Siem Reap. Tenzij je klem drinken in Pub Street, wat van weinig goede zeden getuigt, lijkt me. Beslis dus hoeveel dagen je zeker met de tempels wilt bezig zijn.

Toen ik in Siem Reap was, heb ik enkele leuke mensen leren kennen. Daarom heb ik ook niet alles gedaan wat ik misschien wou doen. Bovendien was ik na een tijdje wel heel moe van alle tempels. Je kan onderstaand lijstje dus nog zeker aanvullen met het Angkor National Museum, het War Museum en Phnom Kulen park.

Klik op de titeltjes om meer te weten te komen over de bezienswaardigheid.

1. Wat Damnak
Rustige tempel met leuke tuin.
2. Siem Reap Art Centre Night Market
Een avondmarkt met wat artisanalere spulletjes.
3. King's Road Angkor
Hier kan je bij ambachtslui echte Cambodjaanse cadeautjes kopen
4. Psar Chas
Ook gekend als Old Market. Voor al uw souvenirs en lokale spullen.
5. Wat Preah Prom Rath
Een vrolijke tempel met heel wat beelden in de tuin.
6. Night Market
Nog meer streetfood en souvenirs!

7. Angkor archeologisch park
Thuis van Angkor Wat en zo veel meer!
8. Landmijnmuseum
Het landmijnmuseum zal je naar je keel grijpen en onder je huid kruipen.
9. Koh Ker
Deze tempels zijn helemaal verlaten, niet of amper gerestaureerd en ademen vervlogen tijden.
10. Preah Vihear
Een tempel op de grens met Thailand, hoog op een berg.

6. Eten en drinken

Er zijn heel veel eetgelegenheden in Siem Reap. Zelf heb ik af en toe in mijn hostel gegeten, wanneer ik te moe was na een hele dag tempels ontdekken. Ik had ook het geluk om tijdens het waterfestival in Siem Reap te zijn, dus er waren extra veel lekkere tentjes met street food. Wanneer je tempels bezoekt, zijn er vaak eetkraampjes ter plekke. Deze zijn iets duurder, maar voor 5 of 6 dollar voor een maaltijd, zou ik niet durven te klagen.

1. Pub Street
De bekendste straat van Siem Reap is gevuld met toeristische restaurants en bars. Ik vind het hier vreselijk, omdat het gericht is op toeristen, snel dronken worden en eventueel een Cambodjaans vrouwtje mee naar huis nemen. Wel populair natuurlijk bij de gemiddelde buitenlander.
2. New Leaf Eatery
Kratie Monk, ក្រុងសៀមរាប 17252
Klein restaurantje met lekker eten. Ook een sociale organisatie die haar winst deelt met lokale projecten.
3. Darany BBQ
High School Road, Krong Siem Reap
Een doe-het-zelf barbecue restaurant. Leuk concept, lekker, iets prijziger maar ook fijn als je alleen bent.
4. X-Bar
Sok San Rd, Krong Siem Reap
Zin om uit te gaan? Ga dan liever naar X-Bar in plaats van naar Pub Street. Toeristen, expats en Khmer amuseren zich hier tot in de vroege uurtjes op populaire muziek. De drankjes zijn er goedkoop en je danst er in de buitenlucht. Ik heb hier enkele heel fijne nachten beleefd.

5. E7 Café
Angkor Night Market Street
De vrouw die dit restaurant runt is zo ongelooflijk lief. Je kan hier ook eerder westers ontbijt vinden, ideaal voor die moeilijkere ochtenden.
6. Cambo Beach Club
Cambo Beach Lane 341, Steung Thmey Village, Krong Siem Reap 17252
Deze chique beach club rekent soms inkom aan, soms moet je alleen betalen als je in het zwembad wilt. Hou hun facebookpagina in de gaten voor feestjes.
7. Taste for Life

Road No.2, Krong Siem Reap 17252
Het eten hier is bijna belachelijk goedkoop aan gemiddeld 3 dollar per hoofdgerecht. En het is nog eens lekker ook.

5. E7 Café
Angkor Night Market Street
De vrouw die dit restaurant runt is zo ongelooflijk lief. Je kan hier ook eerder westers ontbijt vinden, ideaal voor die moeilijkere ochtenden.
6. Cambo Beach Club
Cambo Beach Lane 341, Steung Thmey Village, Krong Siem Reap 17252
Deze chique beach club rekent soms inkom aan, soms moet je alleen betalen als je in het zwembad wilt. Hou hun facebookpagina in de gaten voor feestjes.
7. Taste for Life

Road No.2, Krong Siem Reap 17252
Het eten hier is bijna belachelijk goedkoop aan gemiddeld 3 dollar per hoofdgerecht. En het is nog eens lekker ook.

7. Slapen

Een hotel of hostel met een zwembad is geen luxe in Siem Reap. Het kan er heel warm worden en na een dag tempelbezoeken, wil je niets liever dan het water induiken.

Lub D 
Wat Bo Village Sangkat Sala Kamroeuk, 7 7 Makara St, Krong Siem Reap 17254

Lub D is een relatief groot, maar nog steeds heel gezellig hostel. Het is er heel erg proper, er is een fijn zwembad en je kan er ook iets eten en drinken. De kamers zijn ruim en de bedden liggen goed. Binnen 5 minuten sta je in het het centrum van Siem Reap.

1 thought on “

 1. Oh wat vond ik het hier fijn. Samen met een vriendin bezochten we enkel Siem Reap en Phnom Penh tijdens een reis van twee maanden. Het was ook alweer in 2012… Een eerste kennismaking met Azië en voor het eerst ver weg. Leuk om dit te lezen en om zo weer herinneringen op te halen. Van alle mooie tempels tot aan de kookcursus en de gezellige avonden met andere reizigers. Geweldig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram