Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. Zowat eenderde van de IJslandse bevolking woont er, maar dat wil natuurlijk niet zo veel zeggen als er maar 366.000 man in je land woont. Reykjavik is een kleine, gezellige stad, maar er is zeker genoeg te doen om je twee dagen bezig te houden. Bovendien kent de hoofdstad een bruisend uitgaansleven. Ik kon er helaas slechts een glimp van opvangen, omdat er nog een sluitingsuur gold door corona. Maar dat lieten de IJslanders niet aan hun hart komen! Zelden een volk gezien dat zo goed weet wat een feestje bouwen is.

1. Heen en terug

Wanneer je naar IJsland vliegt, vlieg je eigenlijk op Keflavik, waar de internationale luchthaven zich bevindt. Reykjavik heeft ook een luchthaven, maar die is (zo goed als) voorbehouden voor binnenlandse vluchten. Omdat de wegen in IJsland in de winter vaak ondergesneeuwd zijn, heeft IJsland tientallen binnenlandse luchthavens.

Vanuit België en Nederland land je normaal gezien altijd op Kevlavik. De meeste mensen huren dan ook daar hun auto, om zo aan hun tour door IJsland te beginnen. Lees hier meer over het huren van een auto in IJsland. Zelf deden wij Reykjavik pas aan het einde van onze reis aan, maar je kan er natuurlijk ook beginnen!

Als je geen auto huurt, kan je ook met het openbaar vervoer van Kevlavik naar Reykjavik. Dit is echter best duur, dus voor de mensen die een auto huren, is het handig om die toch een dagje langer te huren. Flybus voorziet een pendeldienst van de luchthaven van Kevlavik naar Reykjavik. Dit kost 3499 ISK (zo'n 25 euro) per persoon voor een enkele rit.

Kijk via Skyscanner welke maatschappij vanuit de door jou gekozen luchthaven naar IJsland vliegt. Ik vloog rechtstreeks vanuit Brussel-Zaventem naar Kevlavik met Icelandair. Wat een heerlijke maatschappij was dat! We kregen een snackje en iedereen had zijn eigen televisieschermpje waar je de nieuwste films op kon kijken. Toen we onze vlucht moesten omboeken omwille van corona, was de service en het contact met de maatschappij ook fantastisch. Transavia vliegt ook rechtstreeks vanuit Schiphol.

2. Verplaatsen

Reykjavik is echt niet groot, dus je kan makkelijk alles te voet doen. Onder de voetpaden ligt er geothermische verwarming, dus in de winter heb je zelfs geen last van sneeuw! Als je met de auto bent, heb je verschillende mogelijkheden om hem te parkeren. Hier vind je een kaartje met de verschillende betaalzones. Het is er veilig om op straat te parkeren.

3. Beste reisperiode

Lees hier meer over het algemene klimaat in IJsland. Reykjavik leent zich ook tot een citytrip, als je geen tijd hebt voor een hele rondrit door IJsland. Je kan dan bjvoorbeeld in de winter gaan, om meer kans te hebben op noorderlicht. Bovendien zijn de wegen buiten Reykjavik, en pakweg naar de Golden Circle, meestal uitmuntend onderhouden en sneeuwvrij.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie meehebben buiten deze website. Zelf had ik de Rough Guide To Iceland mee. Hier stond echt heel veel in. Ben je van plan om veel wandelingen te maken, ook buiten Reykjavik? Dan is deze gids zeker ook handig.
  • OordopjesGezien Reykjavik echt een partyplace is, kan het makkelijk luid wordenn. Onze hostel dreunde bijvoorbeeld tot 23 uur knoertharde muziek die de kasten liet trillen.
  • Drinkbus met filter: Om te vermijden dat je tientallen plastiek flesjes moet kopen, raad ik deze drinkbus aan. Je kan er kraantjeswater en zelfs water uit een zoetwaterstroom of poel in doen er komt zuiver drinkwater uit!
  •  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram