Kanchanaburi

Kanchanaburi is een gezellig stadje, perfect om als eerste stop na Bangkok te bezoeken. Je kan er heerlijk ontspannen aan de oevers van de Kwai Yai rivier. De plaats is natuurlijk het bekendst voor de "bridge over the River Kwai" en de dodenspoorweg die er werd aangelegd door krijgsgevangen. Hierdoor wordt de stad door best wat toeristen bezocht, maar gelukkig is het (buiten aan de brug) geen gigantische overrompeling. Ik was er zelf maar twee dagen, en vond dat eigenlijk een beetje te weinig. Ik kon bijvoorbeeld de rit tot het einde van de spoorweg met de trein niet doen, en daarom alleen zou ik graag eens terug willen gaan. Het leven is er heel wat kalmer, en landelijker, dan in Bangkok. En dat past wel bij me.

Lees zeker voor je vertrekt de landenpagina van Thailand, zodat je je goed kan voorbereiden!

1. Heen en terug

De leukste manier om naar Kanchanaburi te gaan vanuit Bangkok is met de trein. De trein is een hele belevenis, met alleen derde klasse wagons. Je zit op houten bankjes, alle ramen en deuren (!) staan open en er zijn ventilatoren in het plafond gelast. Je hobbelt zo'n drie uur door een prachtig landschap, terwijl er heel de tijd mensen drank en fruit in de trein aan de man brengen. Ik kan niet zeggen of er een toilet op de trein is, dat durfde ik niet uittesten. De trein zelf is echter erg netjes en niet te overvol.

 • Bangkok - Kanchanaburi
  Vertrekstation in Bangkok: Thonburi station 
  Aankomststations in Kanchanaburi: Kanchanaburi en River Kwai Bridge.
  Prijs: 100 baht. Je koopt het ticket aan het loket naast de spoorweg.

  Vertrekuren: ma-zo 7u50 en 13u55
  Aankomsturen: ma-zo 10u25 en 16u24 (Kanchanaburi) of 10u44 en 16u33 (River Kwai Bridge)
  Je kan ook met de trein doorrijden tot aan Nam Tok (aankomst 12u30 of 18u30). Dan zie je nog meer mooie landschappen en watervallen, en het einde van de dodenspoorlijn. Je moet wel met een taxi terug naar Kanchanaburi allicht.
 • Kanchanaburi - Bangkok
  Vertrekstations in Kanchanaburi: Kanchanaburi en River Kwai Bridge.
  Aankomststation in Bangkok: Thonburi station 
  Prijs: 100 baht. Je koopt het ticket aan het loket naast de spoorweg.

  Vertrekuren: ma-zo 7u12 en 14u40 (River Kwai Bridge) of 7u19 en 14u48 (Kanchanaburi)
  Aankomsturen: ma-zo 10u25 en 17u40


Op zaterdag en zondag is er ook een extra toeristische trein. Deze vertrekt vanuit het Bangkok Hualamphong treinstation om 6u30. Deze trein rijdt helemaal tot aan Nam Tok en dan terug naar Bangkok. Hij stopt maar een uurtje in Kanchanaburi, net genoeg om de oorlogsgraven te bezoeken. Dit is een perfect uitje voor 120 (3e klasse) of 240 (2e klasse) baht, als je maar een dag hebt. Meer over het programma van deze toeristische trein vind je hier.

In Bangkok vind je ook verschillende tourbureautjes die minivanritjes aanbieden naar Kanchanaburi. Je kan ook de taxi nemen. Niets is echter zo goedkoop en leuk als de trein.

2. Verplaatsen

Het is leuk om te voet door Kanchanaburi te wandelen. De stad is echter lang uitgestrekt langs de oever van de rivier en het kan er erg warm worden. Soms heb je dus echt geen zin om te voet te gaan, en dan ben je aangewezen op songthaews en motortuktuks. Een songthaew is een rood soort busje, met een open bak achteraan. In Kanchanaburi rijden ze ongeveer vaste wegen, en je kan hen aanwuiven om mee te rijden. Een ritje zou zo'n 20 of 30 baht mogen kosten maximum. Ik ben er alleen zelf nooit in geslaagd om uit te dokteren waar deze songthaews nu net naartoe reden, dus ik heb ze nooit genomen. Er rijden ook een heleboel motortuktuks rond. Dit zijn motorfietsen met een soort kooi-zijspan waar zo'n drie personen kunnen in plaatsnemen. Deze kan je ook gemakkelijk aanhouden op de straat. Spreek wel zeker op voorhand een prijs af. Van het treinstation Kanchanaburi naar het busstation zou bijvoorbeeld maar 60 baht mogen kosten. Soms vragen ze je er een heleboel meer geld voor, en dan moet je kordaat kunnen handelen. Het gaat nooit over veel geld, maar je moet je natuurlijk niet onnodig in het ootje laten nemen.

3. Beste reisperiode

Het koele seizoen, van november tot februari is eigenlijk ideaal om Kanchanaburi te bezoeken. De watervallen in de buurt zijn dan ideaal gevuld. In het droge seizoen (maart-april) hebben ze minder water en kunnen ze minder spectaculair zijn. In het natte seizoen (mei-oktober) kan er dan weer te veel water zijn, waardoor je sommige verdiepen niet kan bezoeken of ze te wild zijn om in te zwemmen. Toen ik er begin mei was, waren de watervallen net goed bijgevuld met water, zonder te wild te zijn, en waren ze erg mooi.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

 • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie meehebben buiten deze website. Zelf had ik de Rough Guide to Thailand mee. Er is een nieuwe editie sinds 2018! Met 1 dik boek ben je dan zoet voor heel Thailand. Er staat niet heel erg veel in voor Kanchanaburi, maar wel een duidelijk kaartje van het stadscentrum.
 • Snorkelschoenen (of hier voor de Nederlandse webshop): Voor de Erawanwatervallen neem je best snorkelschoenen mee. De stenen zijn immers heel glad en soms ook scherp. De schoenen zorgen ervoor dat je niet uitglijdt, zoals ik heel wat mensen heb zien doen. Ik kan niet meer zonder de mijne.
 • Drybag (of hier voor de Nederlandse webshop): Wanneer je de watervallen gaat bezoeken, is zo'n drybag heel handig. Daar kan je jouw spullen insteken, en dan gewoon mee in het water nemen. De tas blijft drijven, en je spullen liggen niet aan de kant, klaar om gestolen te worden. Let wel, je kan de drybag niet zomaar onder water meetrekken. Dan loopt er wel wat water in.
 • Anti-muggenspray: Er zijn veel meer muggen in Kanchanaburi dan in Bangkok. Ook in de buurt van de Erawanwatervallen zitten er veel muggen. Zorg er dus voor dat je zeker anti-muggenspray hebt gekocht in de 7-eleven.
 • Sneldrogende microvezelhanddoek (of hier voor de Nederlandse webshop): Na een namiddagje ploeteren in de watervallen, wil je je zo snel mogelijk afdrogen en geen natte, zware handdoek moeten meesleuren. Water trekt immers nog meer muggen aan. Deze microvezelhanddoeken drogen heel snel en kan je heel compact opvouwen.
 • Drinkbus met filter: Het kan heel erg warm zijn in Kanchanaburi. Om te vermijden dat je tientallen plastiek flesjes moet kopen, raad ik deze drinkbus aan. Je kan er kraantjeswater en zelfs water uit een zoetwaterstroom of poel in doen er komt zuiver drinkwater uit!
 • Powerbank: Door al die foto's die je wilt maken, raakt je gsmbatterij natuurlijk snel leeg. Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.

5. Doen

Ik was maar twee dagen in Kanchanaburi en heb er dus niet zo veel kunnen doen. Je hebt al een dag nodig om de Erawanwatervallen te bekijken en er echt van te genieten. Er zijn nog andere tempels en musea dan je hieronder ziet, maar dit zijn wel de belangrijkste bezienswaardigheden. Het stuk van Kanchanaburi dat tussen het hoofdstation en de brug ligt, is het gezelligste deel.

1. Brug over de Kwai-rivier
Bekend van de gelijknamige film en de belangrijkste trekpleister.
2. Phra Phoetisat Guan Im
Ook wel Guan Im Sutham tempel genoemd. Grote Chinees-boeddhistische tempel waar amper volk komt.
3. Thailand-Burma Railway Centre
Puik museum dat je de geschiedenis van de Dodenspoorlijn uitlegt.

4. Erebegraafplaats Don Rak
Begraafplaats voor 6982 POW's. Heel serene plaats.
5. Beata Mundi Regina
Rooms-katholieke kerk om de Nederlandse gevallen soldaten te herdenken.
6. Erawanwatervallen
Spectaculair natuurpark met watervallen waar je heerlijk in kan zwemmen.

6. Eten en drinken

1. Avondmarkt
Op de avondmarkt aan het station van Kanchanaburi komen niet veel toeristen. Je vindt er dus nog veel authentieke lokale eettentjes, waar je naar potten moet wijzen en dan lekker eten krijgt! 

2. 1 more bar
79/1 Maenamkwai Rd, Tambon Ban Tai, Amphoe Mueang Kanchanaburi, Chang Wat Kanchanaburi 71000
Gezellige bar om iets te gaan drinken of eten. Ze tonen er ook veel sport op tv. Je kan er ook Westers eten, moest je om een of andere reden daar zin in hebben.

3. Maenamkwai Road
Deze straat is gevuld met gezellige cafeetjes en restaurantjes, dus je vindt er zeker iets naar je zin!

7. Slapen

VN Guesthouse
44 Rongheeb Oil Rd. 2, ตำบล บ้านใต้ อำเภอ ท่าม่วง กาญจนบุรี 71000
Dit hotel is ideaal gelegen: kort bij het station en kort bij het toeristische centrum van Kanchanaburi. De kamers zijn erg basic maar schoon. Je komt hier vooral voor het prachtige zicht op de rivier. Neem dus zeker een kamer met uitzicht, want dat is veel mooier dan de kleur van het water zoals je op de foto kan zien. Er zitten een miljoen kleine gekkootjes, die je graag 's avonds op je terras gezelschap houden. Het eten van het restaurant is ook erg lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram