Wat te doen in Québec?

1. Quartier Petit Champlain

De Quartier Petit Champlain ligt in Basse-Ville, het lagergelegen deel van Oud-Québec. De wijk bestaat uit de smalle Rue du Petit-Champlain (uit 1685) en enkele zijstraatjes. Je vindt hier heel wat souvenirwinkeltjes die zich specialiseren in handwerk. In deze buurt is het altijd gezellig druk. De wijk claimt de titel van oudste commercieel district van Noord-Amerika. Neem zeker even de tijd om de leuke muurschildering te bekijken. Deze bevindt zich aan de voet van de trappen naar de bovenstad, de Escalier Casse-Cou. Er is ook een kabelbaantje dat je kan nemen om naar de bovenstad te gaan, maar eigenlijk zijn het nu ook weer niet zo veel trappen.

Website: www.quartierpetitchamplain.com

2. Place Royale

Waar nu de Place Royale is, bouwde Samuel de Champlain in 1608 de eerste permanente nederzetting van "Nieuw Frankrijk". Deze handelspost werd voornamelijk gebruikt om dierenvachten te verhandelen met de inheemse volkeren. Na 1860 raakte het plein erg in verval, en het was niet tot 1970 vooraleer Place Royale weer in zijn volle glorie hersteld werd.

De meeste huizen werden gebouwd rond 1685 uit prachtige stenen. In het midden van het plein staat een buste van koning Lodewijk XIV. Deze buste gaf het plein haar huidige naam in 1686. Op de grote muurschildering kan je verschillende belangrijke personen uit de geschiedenis van Québec zien.

Hier, op het oudste plein van de stad, komen de Franse roots van Québec echt naar boven. 

3. Église Notre-Dame-des-Victoires

De kleine Notre-Dame-des-Victoires kerk werd al in 1688 gebouwd. Het zou de oudste kerk van Canada zijn. Na een brand door gevechtsvuur in 1759 (tijdens de Zevenjarige Oorlog) en een brand in 1969 werd de kerk telkens volledig gerestaureerd. De kerk heeft een altaar in de vorm van een fort, om de twee zee-overwinningen van de Fransen (in 1690 en 1711) op de Britten te vieren. Er hangt ook een groot schip. Dit was een cadeau van vroege kolonisten, die God wouden danken voor de goede overtocht naar Canada.

Inkom: gratis
Locatie: 32 Rue Sous le Fort, Québec, QC G1K 4G7
Openingsuren: zondag 9u30-16u30, tijdens de misviering van 10u30 tot 12u alleen toegankelijk voor gelovigen

4. Musée de la Civilisation

Het Musée de la Civilisation ligt in een erg mooi gebouw. Waarom ik er geen foto's van heb, net zoals van de tentoonstellingen, verbaast mij ook wel een beetje. Je zal me hier dus op mijn woord moeten geloven. 

Het museum heeft twee vaste collecties en verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Memories vertelt het verhaal van de eerste bewoners van Québec en het leven in de nieuwe kolonie tot hedendaags Québec. De tentoonstelling geeft je echt een goed beeld van de geschiedenis van de stad en helpt je om de hele cultuur beter te begrijpen. De andere permanente tentoonstelling This is our story: First Nations and the Inuit in the 21st Century zou echt verplichte kost moeten zijn voor alle bezoekers van Québec. De tentoonstelling werd gemaakt in samenwerking met de 11 First Nations die op het grondgebied van de provincie Québec wonen. In plaats van dus gewoon een tentoonstelling over hen te maken zoals zo veel musea in bijvoorbeeld de Verenigde Staten doen, wordt er in Canada veel meer samengewerkt met de First Nations. Dit levert veel interessantere tentoonstellingen op. This is our story heeft het onder andere over het huidige leven van de First Nations. Onverbloemd praten zij over de moeilijkheden die zij ondervinden en wat zij doen om hun cultuur te kunnen bewaren. Er wordt teruggegaan naar de roots, maar ook gekeken naar de toekomst. Men gaat het moeilijke debat van de kolonisatie niet uit de weg, wat zeker felicitaties verdient. Ook in andere musea in Canada die dit topic behandelen, valt de grote openheid tegenover het eigen (vroegere) wanbeleid tegenover de First Nations op. Iedereen zou deze tentoonstelling dus moeten bezoeken, om een beter inzicht te krijgen op Canada en haar oorspronkelijke bevolking.

Inkom: 12-17 jaar: $6, 18-30 jaar: $11, 31+: $17
Locatie: 85 Rue Dalhousie, Québec, QC G1K 8R2
Openingsuren: niet op maandag, di-zo 10u-17u
Websitewww.mcq.org

5. Vieux-Port

De oude haven van Québec is een leuke plaats om te wandelen. Je ziet er de plezierjachten liggen en in de verte ook de cruiseschepen. Er is ook een leuke artisanale markt. Je kan er streekproducten kopen en boodschappen doen rechtstreeks bij de boer. Je kan er ook heerlijk klaargemaakte gerechtjes kopen in het midden van de markt.

Locatie van de markt: 160 Quai Saint-André, Québec, QC G1K 3Y2
Openingsuren: klik hier voor de uren die met de seizoenen mee wisselen.
Websitewww.mvpq.ca

6. Château Frontenac

Château Frontenac is geen echt kasteel, ondanks de naam en de grootsheid. Het is een hotel, gebouwd door de Canadian Pacific Railway. Jawel, je leest het goed: de spoorwegdienst heeft dit gigantisch bouwwerk laten bouwen! In Ottawa staat er een soortgelijk hotel, Château Laurier. Château Frontenac werd al in 1893 gebouwd, maar de hoge toren werd pas in het begin van de jaren 1920 bijgebouwd. Heel wat beroemdheden en staatshoofden verbleven al in dit hotel, zoals Queen Elizabeth II van Engeland. Dit is ook de plaats waar Samuel de Champlain allicht in 1620 zijn eerste fort bouwde.

Locatie: 1 Rue des Carrières, Québec, QC G1R 4P5

7. Terrasse Dufferin

Het Terrasse Dufferin is een mooie houten promenade op de rand van Haute-Ville, het hogergelegen stuk van Oud-Québec. Je hebt er een spectaculair zicht op de Saint Lawrence rivier (en de cruiseschepen) en op Basse-Ville, het lagergelegen stuk van Oud-Québec. De promenade begint aan Château Frontenac en eindigt aan de citadel van Québec. Bij Château Frontenac vind je een standbeeld van Champlain op de promenade, de "stichter" van Québec.

8. Place d'Armes

Het Place d'Armes is het centrale plein van Haute-Ville. De straten die van uit dit plein vertrekken, zijn allemaal typische, gezellige straatjes. Vanop het plein vertrekken ook de meeste tourbussen naar de Huron-Wendat nederzetting en die om te gaan walvisspotten. Op het plein staan veel bankjes, dus je kan er perfect even uitblazen in de schaduw van de bomen.

9. Cathedral of the Holy Trinity

De Cathedral of the Holy Trinity is de eerste Anglicaanse kathedraal buiten de Britse eilanden. De kerk is heel wat soberder dan katholieke kerken. De Britse koning George III liet de kerk hier in 1800-1804 bouwen, naar St Martin-in-the-Fields in Londen. Men zegt dat de bisschopszetel uit 1845 die hier in de kerk staat, gemaakt is uit het hout van de olm waaronder Samuel de Champlain en de Iroquis (het volk dat oorspronkelijk in deze regio woonde) afspraken maakten. Er zijn deurtjes aan de banken, pews in het Engels, om de koude buiten te houden. Op het binnenplein van deze kathedraal vind je een klein marktje met lokale kunstenaars.

Inkom: gratis
Locatie: 31 Rue des Jardins, Québec, QC G1R 3Y9
Openingsuren: midden-mei - midden november, 9u-17u
Websitewww.cathedral.ca

10. Basilique-Cathédrale Notre-Dame de Québec

De Basilique-Cathédrale Notre-Dame de Québec is de kerk van de oudste katholieke parochie ten noorden van Mexico. De oorspronkelijke kerk brandde wel af in 1922, maar werd met de originele plannen van de zeventiende eeuw terug herbouwd. Het altaar is een vergulde kopie van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. In de crypte van de kerk liggen meer dan 900 personen begraven. Men denkt dat Samuel de Champlain hier ook begraven zou liggen, maar hij werd nog niet gevonden. In 2014 kreeg de kerk een Heilige Deur, de zevende ter wereld en de eerste buiten Europa.

Inkom: gratis
Locatie: 16 Rue De Buade, Québec, QC G1R 4A1
Openingsuren: klik hier voor de wisselende openingsuren.
Websitewww.notre-dame-de-quebec.org

11. Hôtel de Ville

Het stadhuis van Québec is ook een klein kasteeltje. Het gebouw dateert van 1883 en staat in een leuk parkje. Het is een rustige plaats waar je even kan verpozen. Op deze plaats stond eerder het oude Jezuïetencollege, dat een kleine 20 jaar voor de bouw van het stadhuis werd afgebroken.

Locatie: 2 Rue des Jardins, Québec, QC G1R 4S9

12. Couvent des Ursulines

De Ursulinen zorgden al sinds 1639 voor het onderwijs van jonge Québécois. Dit is het klooster dat een groepje Ursulinenzusters bouwde. Ze noemden zichzelf 'the Amazons of God in Canada'. Maar dan allicht in het Frans, gezien het Franse vrouwen waren. Dit klinkt allemaal heel nobel, maar eigenlijk is het ook een beetje duister. De Ursulinen moesten immers eerst een missioneringsmissie volbrengen, en de oorspronkelijke bevolking tot het katholicisme bekeren. Pas later gaven ze les aan de jonge dochters van de kolonisatoren die zich permanent vestigden in Québec. Het opdringen van een religie aan een volk dat al zijn eigen cultuur en waarden heeft, ligt bij mij best zwaar. Het was toen, en nu nog steeds maar in mindere mate, de gewoonte. Dat is iets waar wij, als katholieken en kolonisatoren, ernstig over moeten nadenken en onze verontschuldigingen moeten aanbieden aan de oorspronkelijke bevolking.

Verder zorgden de Ursulinen ook voor de filles du roi. Dit waren vrouwelijke wezen en boerenmeisjes die op een huwbare leeftijd waren gekomen en vanuit Frankrijk naar Québec werden gestuurd om het land verder te bevolken. Mannen moesten binnen de vijftien dagen nadat de meisjes aankwamen, hun keuze maken. Een soort van twijfelachtige vleeskeuring dus... Er is nu trouwens nog steeds een privéschool op dit domein.

Net buiten het klooster vind je het kleine Musée des Ursulines. Je kan er meer leren over het leven van de Ursulinen en over de eerste jaren van de nieuwe kolonie.

Inkom museum: $10
Locatie
: 12 Rue Donnacona, Québec, QC G1R 3Y7
Openingsuren: ma-vr 8u30-12u en 13u-16u30 
Websitewww.polecultureldesursulines.ca

13. Vieux-Québec

De vorige bezienswaardigheden waren allemaal in Oud-Québec, in het Frans Vieux-Québec, gelegen. In dit stadsdeel kan je ook gewoon gezellig rondlopen. Zeker de straten Rue Saint-Jean en Rue Saint-Louis zijn leuk om door te wandelen. Je vindt er restaurantjes en winkels. De Rue Saint-Paul in Basse-Ville heeft dan weer heel wat antiekwinkeltjes. Neem de tijd om door de oude stad te zwerven.

14. Esplanade Park

Het Esplanade Park ligt naast de Porte Saint-Louis en het parlementsgebouw. Het is een heuvelachtig terrein met oude versterkingsmuurtjes waar je kan over lopen. Omdat het park hoog ligt, heb je een mooi zicht op de omgeving.

15. Citadel

De citadel kan alleen maar per geleide tour bezocht worden. Ik heb dit niet gedaan, omdat ik liever het parlement ging bezoeken. Vanuit het nabijgelegen Parc des Champs-de-Bataille kan je de citadel wel van bovenaf bekijken. Foto's er van nemen is nogal moeilijk. Ik was bovendien ook afgeleid door de leuke skydiving-oefening die je op mijn foto hier ziet.

De citadel heeft de duidelijke vorm van een ster. Het verdedigingsbolwerk staat op het hoogste punt van Cap Diamant, 100 meter boven de rivier. De Fransen begonnen aan de bouw van de citadel, maar de meeste stukken werden later door de Britten toegevoegd. De Britten hadden na de Amerikaanse onafhankelijkheid schrik van een Amerikaanse inval. Het fort wordt nog steeds bemand door militaire troepen, daarom dat je er niet zomaar kan rondlopen. Het regiment dat er gehuisvest is, het Royal 22nd Regiment, is het enige Franssprekende regiment van het Canadese leger.

Wanneer je de citadel bezoekt, heb je een geleide rondleiding, kan je het museum bezoeken en in de zomer zijn er ook wissels van de wacht en militaire muziekstukken te bekijken.

Inkom: $16
Locatie: 1 Côte de la Citadelle, Québec, QC G1R 3R2

Openingsuren: klik hier voor de wisselende openingsuren.
Websitewww.lacitadelle.qc.ca

16. Parc des Champs-de-Bataille

Het Parc des Champs-de-Bataille is een grote glooiende grasvlakte. Je vindt hier de historische Plaines d'Abraham. Hier vond een historische veldslag plaats in 1759 tussen de Britten en de Fransen. Vier dagen nadat de Britten in deze veldslag aan het langste eind trokken, gaf de Franse stad Québec zich over. Als je meer over dit gebeuren wilt weten, kan je het Musée des Plaines d'Abraham bezoeken, dat in het park ligt. Verder vind je ook nog de twee Martellotorens in het park. Zij werden gebouwd tussen 1805 en 1812 om bescherming te bieden tegen de Amerikanen.

Het park is echt groot en perfect geschikt voor wandelingetjes langs de rivier (maar dan op zo'n 100 meter hoogte) of een ochtendlijke joggingsessie. 

Inkom: park: gratis. Museum: $12,25 of $15,25 in de zomer. Een stukje van het museum is gratis.
Locatie: Wilfrid-Laurier Ave, Quebec City, QC G1R 2L3

Openingsuren: museum: dagelijks, 9u-17u30.
Website: www.ccbn-nbc.gc.ca

17. Parlement

Omdat Québec de hoofdstad van de provincie Québec is, bevindt het Parlement van Québec zich ook hier. Je kan het bezoeken met een heel erg interessante rondleiding. Het gebouw werd in 1877 ontworpen door Eugène-Étienne Taché, die het Louvre in het achterhoofd hield. Het gebouw was pas in 1886 klaar. Fun fact: in de inkomzaal hangt het schild van België, te zien op de tweede foto van de eerste rij. Niemand weet echter nog waarom dit schild daar werd opgehangen.

Je kan het gebouw gratis bezoeken, maar je moet je wel inschrijven voor een rondleiding in een tijdslot. De rondleiding duurt zo'n 45 minuten. Je kan een plaatsje reserveren door naar de bezoekersingang van het parlement te gaan, met een geldig identiteitsbewijs. Daar kan je kiezen voor een plaatsje dat nog open is. Je moet dus een beetje geluk hebben dat je het uur krijgt dat je eigenlijk wenst, en je moet dus sowieso twee keer langs het parlement komen: een keer om je plaats te reserveren en een keer voor de effectieve tour. Tussendoor kan je het Parc des Champs-de-Bataille bezoeken. Er zijn rondleidingen in het Frans en het Engels, en je moet ten laatste een kwartier op voorhand opnieuw aan het parlement zijn. Als je Frans redelijk goed is, zijn de Franstalige tours perfect. De gidsen spreken namelijk vrij standaard-Frans, in plaats van het Québecois dialect.

Inkom: gratis
Locatie: 1045 Rue des Parlementaires, Québec, QC G1A 1A3

Openingsuren: meer info over de uren van de geleide tours vind je hier.
Website: www.assnat.qc.ca

18. Chute-Montmorency

De waterval van Montmorency is prachtig en het park er rond is heel vreedzaam eens je de toeristen wat achter je laat. Ik was er zo ongelooflijk gelukkig, vandaar de dwaas grijnzende selfies.

De waterval is anderhalve keer zo hoog dan de Niagarawatervallen, maar natuurlijk veel smaller. In het park kan je heerlijk zitten, een boekje lezen en picknicken. Ik raad het dan ook ten zeerste aan.

Je kan de watervallen bereiken via het park bovenaan de berg, of via onderaan door een heleboel houten trappen op te klimmen. Ik raad dan ook aan om langs boven te gaan. Je kan gemakkelijk met het openbare vervoer naar de watervallen, die zo'n 9 kilometer buiten de stad liggen. Zorg ervoor dat je zeker gepast geld bij hebt om de bus terug te betalen. Je komt er door bus 800 te nemen aan de halte Gare-Palais, westelijk van het station van Québec. Je moet uitstappen aan de halte C. Montmorency en dan een stukje terugwandelen om het park binnen te gaan.

Inkom: gratis
Locatie: 2490 Ave Royale, Quebec City, QC G1C 1S1

Openingsuren: klik hier voor de wisselende openingsuren.
Website: www.sepaq.com/destinations/parc-chute-montmorency

19. Walvisspotten

Om walvissen te spotten moet je niet in het westen van Canada zijn! Ook in het Oosten kan je deze wonderlijke dieren gaan bekijken. Vanuit Québec kan je met een tour van Croisières AML naar Tadoussac of Baie-Sainte-Catherine. Je kan zelf niet kiezen welke van de twee bestemmingen het wordt, maar het gaat hier om twee parallel gelegen plaatsen, elk aan een kant van de monding van de Saint Lawrence rivier.

De walvissen leven in een maritiem park. De organisatie Croisières AML gaat heel respectvol met de dieren om. Ze varen niet te kortbij, maar natuurlijk kan het wel zijn dat een walvis zelf kortbij komt. Dat gebeurde bij ons en het was echt een moment dat ik nooit zal vergeten. Er leven ook dolfijnen in het park, maar die mogen niet gevolgd worden door de boten. Zij zijn immers zeldzaam aan het worden en mogen dus niet gestoord worden.

Je kan twee types boten nemen: een grote boot waar zo'n 200 personen op kunnen en een kleine zodiac, een soort rubberen speedboot voor 20 personen. Ik raad sowieso de zodiac aan. Je kan korter bij de walvissen komen en je zit altijd op de eerste rij. Zelf ben ik iemand die heel erg wagen- en zeeziek word, maar deze boot gaat zo snel, dat je niet ziek wordt.

Je hoeft jouw walvistrip niet te fel op voorhand te boeken. Er zijn immers veel boten die elke dag het walvisgebied bezoeken. Zelf bezocht ik zo'n vier dagen op voorhand het kantoortje van Croisières AML in Montréal, om mijn ticket te kopen. Je kan kiezen om je met een touringcar in Québec te laten ophalen of je kan zelf met je auto naar Tadoussac of Baie-Sainte-Catherine rijden. Neem in elk geval wel wat te eten en drinken mee. Ter plaatse kan je niets kopen, en de touringcar stopt alleen in een kleine melkboerderij waar je een sandwich kan kopen. Zorg er bovendien voor dat je warm bent aangekleed. Al is het 30°C in Québec, dan nog is het ijskoud in de zodiac. Je krijgt een overbroek en overjas ter plaatse, maar je moet zeker zorgen voor warme sokken en waterdichte schoenen en veel laagjes om je warm te houden. Eens op de boot heb ik niet zo veel foto's genomen. Het zoute opspattende water is erg slecht voor je camera en je wilt natuurlijk geen seconde van de walvissen missen omdat je door je camera aan het turen was. De tour op het water zelf duurt zo'n 3 uur.

Inkom: $139,99, maar echt elke dollar waard!
Locatie: hier vind je de verschillende verkooppunten.

Website: www.croisieresaml.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram