Wat te doen in Ottawa?

1. Parliament Hill

Op Parliament Hill ligt... het federaal parlement van Canada natuurlijk! Het parlement bestaat uit drie gebouwen: West Block, Center Block en East Block. In 1859 begon men aan de bouw ervan en het duurde wel 70 jaar vooraleer het af was. Op het plein voor Center Block vind je de Centennial Flame. De vlam herdenkt de honderdste verjaardag van de Canadese federale staat. Center Block huisvest de Senaat en het House of Commons. Het huidige gebouw vervangt het originele gebouw, dat in 1916 afbrandde. Alleen de bibliotheek is nog origineel. Het huidige gebouw is trouwens twee keer zo groot dan het vroegere, hoewel dat niet de bedoeling was! De Peace Tower, in het midden, werd in 1927 toegevoegd om de Canadezen te herdenken die in de Eerste Wereldoorlog gediend hadden.

Center Block is te bezichtigen met een gratis begeleide tour. Als je geluk hebt, kan je ook in de Peace Tower gaan. Je kan jouw tourtickets online reserveren, of op de dag van jouw gewenste bezoek gaan aanschuiven aan het gebouw aan de overkant (90 Wellington Street, zie foto 1). Het ticketgebouw gaat open om 9u, maar je schuift best vanaf 8u30 aan. 

De tour is erg interessant. Als je vroeg gaat, kan je ook de Peace Tower in. Je moet wel een beetje geluk hebben met de gids die je hebt, want de mijne dacht dat Queen Elizabeth II ook de koningin van België was... 

Inkom: gratis
Locatie: 
111 Wellington St, Ottawa, ON K1A 0A9
Openingsuren:
klik hier om de uren van de tours te bekijken.
Website: 
rts.parl.ca

2. Confederation Square

Op Confederation Square ligt het mooie National War Memorial. Het beeldt mannen en vrouwen uit die van oorlog naar vrede gaan.

3. Château Laurier

Château Laurier werd, net zoals Château Frontenac in Québec, gebouwd door een spoorwegmaatschappij, de Grand Trunk Railway. Dit gigantische hotel met 429 kamers werd tussen 1909 en 1912 gebouwd. Het hotel werd later nog uitgebreid. Niet zo'n leuk weetje: de opening moest uitgesteld worden, omdat de voorzitter van de Grand Trunk Railway, Charles Melville Hays, stierf op de Titanic.

Locatie: 1 Rideau St, Ottawa, ON K1N 8S7

4. Byward Market

Byward Market is eigenlijk niet alleen het gebouw dat je hier op de foto ziet, maar ook de naam voor de omliggende straten. Het is een heel levendige buurt, perfect om 's middags te lunchen en 's avonds uit te gaan. Er zijn ook veel leuke winkels en galerijtjes, dus je moet er echt eens rondlopen.

Locatie: Byward Market, Ottawa, ON K1N
Openingsuren: het marktgebouw is open tussen 9u en 17u ongeveer.
Websitebyward-market.com

5. Nepean Point

Nepean Point is een heuvel/uitzichtpunt naast de Ottawa River. Het is niet veel meer dan een glooiend grasveld met een lelijke toegangsweg (zie foto 1) naar het monument van Samuel de Champlain. Deze laatste is de man die de eerste permanente nederzetting van Europeanen in Canada stichtte waar nu Québec is. Standbeeld Samuel houdt zijn astrolabium (een instrument uit de zeevaart) ondersteboven vast. Oorspronkelijk stond ook het standbeeld van de Anishinaabe Scout hier. Dit was een knielende First Nation scout en het beeld moest aantonen hoe de First Nations de Champlain geholpen hadden. In de jaren 1990 protesteerden de First Nations tegen deze denigrerende plaatsing van het standbeeld. Hierop werd het standbeeld verplaatst naar het nabijgelegen grasveld van Major's Hill park. Nu ziet de scout er uit als een echte scout, niet als een onderdaan van de kolonisator de Champlain.

Van op het uitzichtpunt heb je een mooi zicht op Gatineau, de zusterstad van Ottawa aan de overkant van de rivier, en op Parliament Hill.

6. National Gallery of Canada

De National Gallery of Canada is een modern gebouw dat een grote schilderijenverzameling huisvest. Het gebouw is gemakkelijk te herkennen aan deze monsterlijke spin van Louise Bourgeois die er voor staat. De Canadese galerijen zijn opgedeeld per tijdsperiode: 1750-1880, 1880-1920's, 1930's-1960's en contemporaine kunst. Verder zijn er de Europese galerijen, een kamer voor Amerikaanse abstracte expressionisten en een kleine verzameling van Inuitkunst. Niet alles is even interessant, maar omdat het zo'n groot museum is, vind je zeker wel iets dat je leuk vindt. Persoonlijk vond ik vooral de contemporaine kunst (Andy Warhol!) en de Inuitkunst interessant.

Inkom: t.e.m. 24 jaar: $7; boven 24 jaar: $15
Locatie: 380 Sussex Dr, Ottawa, ON K1N 9N4
Openingsuren: klik hier voor de wisselende openingsuren.
Websitewww.gallery.ca

7. Notre Dame Basilica

De Notre Dame Basilica is een katholieke kathedraal. Het gebouw was klaar in 1890, maar men was wel al in 1841 begonnen aan de bouw ervan. Heel wat van de mooie schrijnwerkerij in de kerk werd gemaakt door dezelfde mannen die aan de parlementsgebouwen werkten.

Inkom: gratis
Locatie: 385 Sussex Dr, Ottawa, ON K1N 1J9
Openingsuren: klik hier voor de wisselende openingsuren die in de rechterkolom staan.
Websitenotredameottawa.com

8. Royal Canadian Mint

De Royal Canadian Mint is een heel vreemd gebouw, een soort van middeleeuws kasteel gekloond met een chique villa. Momenteel worden er hier vooral herdenkingsmunten geslagen. Je kan het gebouw aan de binnenkant bezoeken, iets wat ik zelf niet deed. Je leert er dan hoe munten geslagen worden. Er wordt wel aangeraden om je tour te reserveren. Dit kan door te mailen naar reservationsottawa@mint.ca.

Inkom: $8
Locatie: 320 Sussex Dr, Ottawa, ON K1A 0G8
Openingsuren: dagelijks, 10u-16u
Websitewww.mint.ca

9. Rideau Falls

Rideau Falls is de plaats waar het Rideau Canal uitmondt in de Ottawa rivier. Het zijn leuke watervalletjes om naar te kijken in een fijne groene buurt, ideaal om te gaan wandelen.

10. Woning van de eerste minister en omgeving

Aan de woning van de eerste minister is niet zo veel te zien, maar wie weet heb je geluk en kom je hem toch tegen! Het is vooral de buurt die heel leuk is. Ook al ben je maar zo'n 3 kilometer van het drukke hart van Ottawa verwijderd, toch voelt het alsof je in een kleine gemeente bent. De straten zijn er rustig, de huizen groot en de tuinen mooi aangelegd. Neem zeker de tijd om rustig rond te lopen en de omgeving te verkennen.

Locatie: 24 Sussex Dr, Ottawa, ON K1M 1M4

11. Rideau Hall

Rideau Hall is de officiële residentie van de Governor General of Canada. Hij of zij is de officiële vertegenwoordiger van de Britse Queen Elizabeth II in Canada. De huidige Governor General is Julie Payette. Rideau Hall ligt in een leuk park, waar veel eekhoorns zitten. De meeste bomen in het park werden geplant door buitenlandse staatshoofden, ministers, leden van de koninklijke familie,... Het is leuk om de bordjes te bekijken. Je kan Rideau Hall zelf ook bezoeken met een geleide tour. Je moet wel een reservatie maken door een mailtje te sturen naar guide@gg.ca.

Inkom: gratis
Locatie: 1 Sussex Dr, Ottawa, ON K1A 0A1
Openingsuren: klik hier om de wisselende uren van de tours te bekijken.
Websitewww.gg.ca/en/visit-us/rideau-hall

12. Rideau Canal

Rideau Canal staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het kanaal loopt van Ottawa River, via Dow's Lake naar Rideau River en zo helemaal naar Kingston. Er loopt een heerlijk wandelpad langs het kanaal. Als het goed weer is, moet je hier zeker gaan wandelen en aan Dow's Lake gaan picknicken. Neem wel proviand mee, want onderweg kom je niet echt iets tegen. Vergeet ook niet naar de sluizen te gaan kijken aan de Ottawa River. In de winter wordt er druk geschaatst op het kanaal.

13. Little Italy en Chinatown

Op zich is er niet zo veel te doen in Little Italy en Chinatown, maar het zijn wel fijne buurten om door te wandelen. Het is er echt niet toeristisch, en dat maakt het net zo interessant.

14. Canadian Museum of History

Het Canadian Museum of History (voorheen: Musée Canadien des Civilisations) ligt over de rivier, in Gatineau. Het is een ongelooflijk fascinerend museum. Er is een heel grote collectie totempalen. Deze werden hier rechtgezet met behulp van de volkeren van wie de palen eigenlijk zijn. Deze First Nations werkten ook de tentoonstelling rond hun leefgewoonten en cultuur mee uit met het museum. Op de derde verdieping krijg je in Canada Hall een mooi overzicht van de geschiedenis van Canada. Dit is echt een topmuseum en een must-visit bij je bezoek aan Ottawa.

Inkom: $20
Locatie: 100 Laurier St, Gatineau, QC K1A 0M8
Openingsuren: dagelijks 9u30-17u, donderdag tot 20u.
Websitewww.historymuseum.ca

15. Jacques Cartier Park

 

Het Jacques Cartier Park is een gezellig park naast de Ottawa rivier. Het is de perfecte plaats om rustig te luieren en naar Ottawa te kijken. Toen ik er was, was er juist een groot plantensculptuurfestival voor de 150e verjaardag van Canada.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram