Wat te doen in Siem Reap?

1. Wat Damnak

Wat Damnak is een van de grootste tempels in Siem Reap. In het midden van het complex is een fijne vijver en er staan overal bordjes met spreuken. Het is er rustig en dat maakt het een perfecte plek om even op adem te komen. In het begin van de 20e eeuw was dit een paleis van koning Sisowoth. Onder de Rode Khmer deden de gebouwen dienst als militair depot.

Inkom: gratis
Locatie: Wat Bo Rd, Krong Siem Reap

Openingsuren: onbekend

2. Siem Reap Art Centre Night Market

Op deze avondmarkt kan je iets artisanalere cadeautjes kopen, maar het merendeel van de markt bestaat nog steeds uit goedkope t-shirtkraampjes. Er worden ook heel wat (echte?) juwelen verkocht.

Locatie: 17000, Hospital St, Krong Siem Reap
Openingsuren: dagelijks, vanaf ongeveer 20u

3. King's Road Angkor

Deze plek is een verzameling van enkele restaurants en winkels, de Made in Cambodia Market. De winkels hier verkopen duurdere souvenirs. In ruil daarvan krijg je wel iets unieks van goede kwaliteit, in tegenstelling tot de toeristische dingen op de andere markten. Hier staan echte Cambodjaanse ambachtslui. 

Locatie: Corner of 7-Makara & Achar Sva Street, Old Market Bridge, Krong Siem Reap
Openingsuren: dagelijks, 12u-22u

4. Psar Chas

 

In het midden van het toeristische centrum van Siem Riep ligt Psar Chas, ook gekend als de Old Market. Deze overdekte markt heeft elk mogelijk toeristisch souvenir dat je zou kunnen wensen. Verder zijn er ook kraampjes waar de Cambodjanen hun dagelijkse boodschappen doen (minstens even interessant) en eetkraampjes. Je kan hier wel een uurtje in ronddwalen, maar na een tijdje lijkt alles natuurlijk op elkaar.

Locatie: 2 Thnou St, Krong Siem Reap
Openingsuren: dagelijks, 6u-21u

5. Wat Preah Prom Rath

Deze tempel bestaat al sinds de 13e eeuw. Het meeste van wat je nu ziet, werd echter na 1945 gebouwd en is het toonbeeld van een flink staaltje bizarre kitch. De tempel is extreem kleurig en de tuin is bezaaid met standbelden, de ene al wat gruwelijker of bizarrer dan de volgende.

Inkom: gratis
Locatie: pposite Temple Coffee & Bakery, Pokambor Ave, Krong Siem Reap 17254

Openingsuren: onbekend

6. Night Market

De avondmarkt in Siem Reap is een groot kluwen van winkels, kraampjes en stalletjes dat zich uitstrekt rond Night Market Street en boven Pub Street. Nog meer street food en souvenirs!

Locatie: Sivatha Rd, Krong Siem Reap
Openingsuren: dagelijks, vanaf 17u ongeveer, soms vroeger.

7. Angkor archeologisch park

De meeste mensen komen naar Cambodja om Angkor Wat te bezoeken. De Angkor regio is echter een gigantisch archeologisch park, met veel meer tempels dan enkel Angkor Wat. Er zijn zelfs zo veel tempels dat ik ze hier, op een aparte pagina, bespreek. Ik geef je er ook tips voor de beste routes en welke tempels je allemaal kan combineren. Mét foto's natuurlijk. Elke tempel is trouwens anders...

Inkom: 1 dag $37, 3 dagen $62, 7 dagen $72
Locatie ticketshop: kruising Street 60 en Apsara Road

Openingsuren: wisselend per tempel. 
Website: www.angkorenterprise.gov.kh

 

8. Landmijnmuseum

Het landmijnmuseum ligt iets buiten Siem Reap en is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan Banteay Srei. Het kleine, maar impressionante, museum is het levenswerk van Aki Ra. Deze Cambodjaan moest vroeger zelf landmijnen plaatsen, maar wijdde daarna zijn leven aan het ontmijnen van het land. Hij leerde zichzelf hoe hij mijnen en andere explosieven moest onschadelijk maken. Bovendien heeft hij jaren kinderen opgevangen in het museum, waar ook een schooltje was aan verbonden. Het waren mijnslachtoffers, die zo een kans kregen om toch nog iets van hun leven te maken. In 2018-2019 werd deze opvang gesloten, omdat er geen mijnslachtoffers meer waren. Aki Ra heeft ook anderen opgeleid. Zijn werk en de geschiedenis van mijnen in Cambodja en over de rest van de wereld grijpen je naar je keel. Bovendien steun je met je bezoekje lokale mijnslachtoffers.

Inkom: $5
Locatie: 67, Phumi Khna, Cambodja

Openingsuren: dagelijks, 7u30-17u30
Website: www.cambodialandminemuseum.org

 

 

9. Koh Ker

Ter info: je kan op de foto's klikken om ze in ware grootte te bekijken.

De Koh Ker tempelgroep ligt op zo'n twee uur rijden van Siem Reap. In het gebied liggen zo'n 180 tempels, waar je er maar enkele van kan bezoeken. Het is immers woest junglegebied en is nog niet volledig ontmijnd. Het is hier veel rustiger dan in het Angkor archeologisch park. Ik zag op drie uur tijd slechts een solo-bezoeker, een duo en een groep Franse bezoekers (die vervelend luid en aanwezig waren). Hier kan je (meestal) dus op je eentje genieten van de rust en de natuur.

Dit gebied was de hoofdstad van het Khmer Rijk tussen 928 en 944. Er woonden toen meer dan 10.000 mensen. 

De bovenste rij foto's zijn van Prasat Thom, het grootste tempelcomplex van Koh Ker. De tempel is wat gereconstrueerd, maar je hebt er echt een junglefeeling.

De bijzondere tempel die je op de middelste rij foto's ziet, is de Prang. Deze tempel lijkt eerder op zo'n midden-Amerikaanse inca-tempel, maar is wel degelijk gebouwd door de Khmer. Ik vond dit een echt hoogtepunt en een van de coolste dingen die ik op mijn hele reis heb gezien. Je kan via een trap tot helemaal bovenop de tempel klimmen, van waar je een waanzinnig zicht over de jungle hebt. 

Op de onderste rij foto's zie je Prasat Pram. De wurgvijgen zijn ook hier langzaam maar zeker bezig met de torens op te slokken, wat zorgt voor waanzinnige beelden.

Inkom: $10
Locatie: vraag om je naar Koh Ker te brengen, de chauffeurs weten dit zijn.
Openingsuren: dagelijks, 6u45-18u

10. Preah Vihear

Van zodra ik over Preah Vihear las, wist ik dat ik koste wat kost deze tempel wou bezoeken. De tempel ligt ruim drie uur buiten Siem Reap, op de grens met Thailand. Gelukkig bracht Meas Moeun mij er zonder problemen naar toe. Je kan met de auto tot onderaan de voet van de berg waar de tempel op ligt. Dan kan je voor 5 dollar een kerel charteren die je achterop zijn motor naar boven (en weer beneden) brengt. Als je met meerderen bent, kan je ook voor 15 of 20 dollar een hele pick-up truck charteren. Ik nam de motor, wat lichtjes eng maar vooral heel cool was.

Preah Vihear werd gebouwd tussen de 9e en 12e eeuw en kent 5 "verdiepingen". Het is een wijd uitgestrekte tempel en er komt niet zo veel volk. Dit is wellicht een van de meest betoverende plekken op aarde. Je waant je op het dak van de wereld, in een plek die stilte en eerbied afdwingt. Toen ik er was, bezocht een groep monniken de tempel. Dit zorgde voor enkele spectaculaire foto's en een nog buitenaardser gevoel.

Omdat de tempel op de grens met Thailand ligt, is het lang omstreden gebied geweest. Het gebied werd lang door de Thai gecontroleerd, tot de Fransen rond 1907 een kaart tekenden, waarop Preah Vihear binnen de landsgrenzen van Cambodja lag. Toen de Fransen uit Cambodja vertrokken in 1954, wouden de Thai het gebied weer innemen. Het ging zo ver, dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de zaak in 1962 in het voordeel van Cambodja beslechtte. In 1975 dreef de Khmer Rouge het laatste stuk van het nationale leger van Cambodja uit de tempel, en in 1978 dreven de Vietnamese soldaten de Khmer Rouge dan weer uit het gebied. In 1979 dreven de Thai zo'n 40.000 Cambodjaanse vluchtelingen terug Cambodja in. Een 3000tal vluchtelingen vonden bij Preah Vihear de dood, nadat ze gedwongen werden om door het mijnenveld daar te trekken. In 2008 werd Preah Vihear toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst. Hierdoor flakkerde het grensdispuut weer op in alle hevigheid. In 2013 oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag weer in het voordeel van Cambodja. Sindsdien is de rust teruggekeerd in het gebied, en kan je het veilig bezoeken. Door de oorlogen, vermoedt men dat men zelfs tot 2011 nog mijnen heeft geplaatst in het gebied. Je kan de tempel veilig bezoeken, maar trek er niet op eigen houtje op uit op de berg.

Het tempelgebied zelf is waanzinnig. Je zit bovenop een berg, het is er wat frisjes en je hebt een gigantisch uitzicht over de provincie. Junglegebied, landbouwgronden en een eenzame weg strekken zich voor kilometers onder je uit. Op het bovenste level zitten cheeky monkeys, die niets liever doen dan snoepjes krijgen, wat je ze natuurlijk beter niet geeft.

Bekijk steeds de mooie reliëfs boven de deuren, zoals die met het karnen van de oceaanmelk die je op de zesde foto ziet.

Inkom: $10 en $5 om een motor naar de top van de berg te nemen.
Locatie: vraag om je naar Preah Vihear te brengen, de chauffeurs weten dit zijn.
Openingsuren: onbekend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram