Wat te doen in Napels?

1. Museo di Capodimonte

Dit museum is gehuisvest in een prachtig paleis, dat ooit van de Bourbon koning Charles III was. Het is heel groot, met ruime zalen, maar weinig publiek. Het bevat prachtige schilderijen, zoals Atalanta e Ippomene van Guido Reni (zie foto) en werken van Vasari en Titiano. Zeker een bezoekje waard dus!

Inkom: €10. Ingebrepen in de Campania Artecard
Locatie: Via Miano, 2, 80131 Napoli
Openingsuren: niet op woensdag. 9u30-17u.
Website: capodimonte.cultura.gov.it (enkel in het Italiaans)

2. Catacomben van San Gennaro

De catacomben van San Gennaro zijn erg uitgestrekt. Ik ben al naar catacomben in Rome en Palermo geweest, en dit is weer iets heel anders. De catacomben zijn niet heel erg diep, maar de oppervlakte is toch impressionant. Bovendien zijn er erg mooie fresco's te bezichtigen. Het geheel werd uit de rotsgrond gehouwen van de 2e tot de 4e eeuw. Er is zelfs een ondergrondse basilica. Er werden minstens 3000 mensen begraven.

De rondleidingen worden gegeven door mensen uit de buurt. De wijk Sanità heeft lang een slechte naam gehad, vanwege haar connectie met de maffia, de Camorra. De werking rond de catacomben betrekt echter lokale jongeren en leidt hen op tot gidsen. Onze gids sprak perfect Engels, ondanks dat hij het nog maar een jaar oefende. De organisatie investeert veel in de buurt en alleen al daarom is het de moeite om de catacomben te bezoeken. 

Je bezoek eindigt in de kerk van San Genarro, die men nu restaureert. Net naast de ingang kan je ook gratis de grote Basilica dell'Incoronata Madre del Buon Consiglio bezoeken, als ze open is.

Je moet je bezoek op voorhand reserveren. Dit kan online, of in de ticketshop aan de catacomben. Ik kon op dezelfde dag nog tickets kopen in de ticketshop voor later die dag. Ik ging tussen de aankoop en het bezoek aan de catacomben naar het Museo di Capodimonte. In drukke maanden (juli en augustus) kan het uitverkocht zijn, dus dan zou ik zeker op voorhand online een ticket reserveren. Met je Artecard ga je misschien best ter plekke langs.

Inkom: €9. Ingebrepen in de Campania Artecard
Locatie: Via Capodimonte, 13, 80100 Napoli 
Openingsuren: Ma-za 10u-17u, zo 10u-14u.
Website: www.catacombedinapoli.it

3. Santa Maria della Sanità

De Santa Maria della Sanità staat in het hart van de Sanità-wijk in Napels. Je kan rond de kerk trouwens heel mooie graffiti vinden. De kerk is een bezoekje waard omwille van het altaar dat op een verdiepje staat en het mooie orgel erboven.

De kerk is ook de thuis van de catacomben van San Gaudioso. Deze bezocht ik zelf niet, omdat ik de catacomben van San Gennaro bezocht.

Inkom: Kerk: gratis. Catacomben: €9. Ingebrepen in de Campania Artecard
Locatie: Piazza Sanità, 33, 80136 Napoli
Openingsuren: Ma-za 10u-17u, zo 10u-13u.
Website: www.catacombedinapoli.it

4. Archeologisch museum

Het archeologisch museum van Napels bevindt zich in een prachtig gebouw, dat natuurlijk in de steigers stond toen ik er was. Op het gelijkvloers vind je de Farnese collectie. Deze standbeelden uit de Romeinse oudheid zijn werkelijk prachtig, zoals je op de laatste twee foto's hierboven kan zien. Verder vind je veel mozaïeken en fresco's uit Pompeii en Herculaneum in dit museum. Deze kunstwerkjes werden uit de huizen gehaald om ze beter te beschermen. Ik raad dan ook aan om dit museum te bekijken alvorens je een tripje naar de archeologische parken maakt. Op die manier kan je je veel beter inbeelden hoe de huizen er in de Romeinse tijd uitzagen. Mijn persoonlijk topstuk uit het museum, en een van de bekendste mozaïeken ter wereld, zie je op de tweede foto: de Alexander-mozaïek. Deze mozaïek beeldt de strijd uit tussen Alexander de Grote en Darius III, en lag oorspronkelijk in de vloer van het Huis van de faun in Pompeii. Men denkt dat de mozaïek tussen 120 en 100 v.Chr. gemaakt werd. Het geheel is 2,72 op 5,13 meter groot. De afbeelding wordt vaak gebruikt en het was voor mij echt een droom die werkelijkheid werd, toen ik er alleen kon van genieten. 

Inkom: €10. Ingebrepen in de Campania Artecard
Locatie: Piazza Museo, 19, 80135 Napoli 
Openingsuren: 9u-19u30, niet op dinsdag.
Website: www.museoarcheologiconapoli.it

5. De Duomo

De Duomo, of kathedraal, van Naples staat een beetje verloren in de kleine straatjes. Geen groot plein, maar ingesloten tussen andere gebouwen. De kathedraal is een gotisch gebouw uit de 13e eeuw, maar met een 19e eeuwse façade, die je op de eerste foto kan zien. De kerk is gewijd aan de stadsheilige, San Gennaro. Er wordt een urne met gestold bloed van de heilige bewaard, dat op de feestdag van de heilige weer vloeibaar wordt.

In de kathedraal kan je ook de basilica van Santa Restituta bezoeken. Dit is officieel de oudste structuur van Napels. De basilica werd opgericht door Constantijn in 324 en wordt ondersteund door zuilen van een Apollo-tempel die vroeger op deze plaats stond. 

Inkom: gratis
Locatie: Via Duomo, 147, 80138 Napoli
Openingsuren: ma-za 8u-13u30 en 14u30-19u, zo 8u-13u30 en 17u-19u30.
Website: www.chiesadinapoli.it (enkel in Italiaans)

6. Pio Monte della Misericordia

De Pio Monte della Misericordia is een kapel die genoemd werd naar het gelijknamige goede doel. Dit goede doel werd in 1601 gesticht en is nog steeds actief in haar missie van het ondersteunen van behoeftigen. De kapel heeft een bijzondere achthoekige vorm en bevat enkele prachtige kunstwerken die je in alle rust kan bewonderen. Het bekendste schilderij dat er hangt, is de Sette opere di Misericordia van Caravaggio, dat je op de eerste foto kan zien. Ik heb superlang alleen voor het schilderij gezeten, genietend van de grootsheid. Jammer genoeg is het mij duidelijk niet gelukt om er een deftige foto van te maken. Just my luck.

Na je bezoek aan de kapel, kan je om het hoekje ook de rest van hun kunstcollectie gaan bekijken in hun historische kantoorgebouwen. Vooral de moderne fotocollectie is echt heel mooi. Je kan ook een klein balkonnetje betreden, van waar je een bijzonder uitzicht hebt op de kapel.

Inkom: €8. Inbegrepen in de Campania Artecard
Locatie: Via dei Tribunali, 253, 80139 Napoli
Openingsuren: Ma-za 9u-18u, zo 9u-14u30
Website: www.piomontedellamisericordia.it (enkel in Italiaans)

7. Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco

In Napels heerst een vreemde aanbidding van de doden. Overal in de stad vind je nissen zoals je op de laatste foto ziet: een afbeelding van Maria of een andere heilige, bloemen en prentjes van overleden mensen. 

Het toppunt van deze dodencultus bevindt zich in de Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco. Aan de buitenkant zie je al heel wat versieringen van schedels. Onder de kerk vind je kapellen met altaars voor anonieme doden die men aanbidt/aanbad als tussenpersonen tussen de dood en het leven. Deze cultus werd in de jaren 1960 officieel verboden in Napels, maar het leeft eigenlijk wel nog steeds door, getuige dus alle kapelletjes in de stad.

Je kan de kerk en de ondergrondse kapellen nog bezoeken. Ik heb dit zelf niet gedaan, omdat ik had opgevangen dat dit een heel toeristische gebeurtenis is geworden, ja zelfs een toeristenval. Je moet het immers met een gids bezoeken, die je blijkbaar er nogal snel doorjaagt. En als er iets is waar ik niet tegenkan... Laat zeker in de commentaarsectie iets weten als jij dit wel gedaan hebt!

Inkom: Kerk: gratis. Museum en ondergrondse tour met gids: €6.
Locatie:Via dei Tribunali, 39, 80138 Napoli
Openingsuren: Zie website voor de veranderende openingsuren.
Website: www.purgatorioadarco.it

8. Cappella Sansevero

Je mag geen foto's nemen in de Cappella Sansevero. Als je de naam even googlet, zal je snel begrijpen waarom dit een van mijn favoriete plaatsen van Napels is.

De kapel werd opgetrokken voor de familie Di Sangro, die de prinsen van Sansevero waren. Men begon aan de bouw in 1590. Het geheel is nu nog steeds een gewijde kerk. In de 18e eeuw liet prins Raimondo di Sangro er verder aan bouwen. Hij was een vrijmetselaar en heel geïnteresseerd in wetenschap. Het is in zijn opdracht dat de vele beelden in de kapel zijn gemaakt. Het centrale beeld, de gesluierde Christus van Giuseppe Sanmartino, is een van de mooiste beelden ter wereld. De kans dat je er nog nooit van gehoord hebt, is groot. Het moet echter niet onderdoen voor de beelden van Michelangelo.

In de kelder kan je ook twee speciale lichamen op sterk water zien. De aders en organen zijn helemaal zichtbaar. Zijn interesse in dit soort wetenschap heeft er voor gezorgd dat de paus Raimondo di Sangro excommuniceerde.

Je koopt best online via de website een ticketje. Het bezoek is namelijk getimed en soms kan het ook uitverkocht zijn wanneer jij net aan de kapel aankomt.

Inkom: €8. 
Locatie: Via Francesco de Sanctis, 19/21, 80134 Napoli
Openingsuren: Do-ma 9u-19u.
Website: www.museosansevero.it

9. Gesù Nuovo

De Gesù Nuovo valt meteen op door haar vreemde buitenkant. Deze jezuïetenkerk is gemaakt uit lavasteen van een vijftiende eeuws paleis dat hier vroeger stond. De binnenkant is heel wat uitbundiger en mooi versierd. Vergeet zeker ook niet naar de kleine kapel te gaan die gewijd is aan San Giuseppe Moscati. Deze lokale dokter stierf in 1927, maar zorgde voor heel wat medische mirakels. De muur van de kapel hangt dan ook vol met ex-voto's (bedankplaatjes).

Op het plein voor de kerk zie je de Guglia dell'Immacolata. De obelisk werd opgericht in opdracht van de jezuïet Francesco Pepe, die ervoor betaald door een collecte bij de bewoners in de omgeving te organiseren.

Inkom: gratis
Locatie: Piazza Gesù Nuovo, 80134 Napoli
Openingsuren: dagelijks 7u-13u en 16u-19u30
Website: www.gesunuovo.it (enkel in Italiaans)

10. Santa Chiara

De Santa Chiara kerk werd gebouwd tussen 1310 en 1328. Ze werd echter volledig verwoest door bombardementen in de tweede Wereldoorlog. De kerk werd zo waarheidsgetrouw mogelijk herbouwd. De kerk zelf is heel leeg en kaal, maar het klooster dat er bij hoort is echt een pareltje. De majolica tegels die je op de derde foto op de eerste rij hierboven ziet, doen het geheel heel Spaans aanvoelen. Buiten de kerk en het klooster kan je ook nog een klein museum bezoeken met stukken van de oorspronkelijke kerk en kan je tussen de opgravingen van een Romeins badcomplex lopen.

Inkom: kerk: gratis, klooster en andere: €6. Inbegrepen in Artecard.
Locatie: Piazza Gesù Nuovo, 80134 Napoli
Openingsuren: dagelijks, kerk: 7u30-13u en 16u30-20u; museum en andere: 9u30 tot 17u30, zondag 10u-14u30
Website: www.monasterodisantachiara.it

11. Sant'Anna dei Lombardi

Als je er niet bewust naar toe gaat, valt de Sant'Anna dei Lombardi absoluut niet op. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in 1411 en werd later nog uitgebreid. In 1805 viel een groot stuk van de kerk in door een aardbeving. Er was ook een klooster aan, maar een deel van die gebouwen wordt nu bezet door de Napolitaanse politie. Het geheel was vroeger een van de grootste kloostercomplexen van Italië, wat je nooit zou kunnen raden wanneer je voor de deur staat.

Voor een kleine bijdrage kan je de mooie zijkapellen en sachristie bezoeken. En het is nu net die sachristie die je echt gezien moet hebben. Het grote plafond is, zoals je op de laatste foto kan zien, helemaal beschilderd door Vasari. Vasari was de grote rivaal van Michelangelo en ontwierp later zelfs diens graf. Dus dan weet je wel dat dit plafond topkunst is...

Inkom: kerk: gratis, kapellen en sachristie: €6.
Locatie: Piazza Monteoliveto, 4, 80134 Napoli
Openingsuren: ma-za 9u30-18u30, zo 12u30-17u30
Website: www.santannadeilombardi.com

12. Castel Sant'Elmo

Al in de 13e eeuw stond er hier, op de Vomeroberg, een citadelstructuur. Het huidige complex dateert van de 16e eeuw. De belangrijkste reden om het kasteel te bezoeken, is het waanzinnige uitzicht op Napels en de Vesuvius. Zelf ben ik niet binnengeweest, en trok ik deze foto net buiten de muren. Een vriendin van me ging wel binnen en zei dat het voor de lage prijs zeker wel eens de moeite was. Of je nu binnengaat of niet, ik raad het uitzicht absoluut aan!

Inkom: €5
Locatie: Via Tito Angelini, 20/A, 80129 Napoli
Openingsuren: dagelijks, 8u30-19u30
Website: www.coopculture.it/en/heritage.cfm?id=82

13. Quartieri Spagnoli

 

De Quartieri Spagnoli is een wijk in het centrum van Napels die in damboordpatroon tegen de heuvel gebouwd is. Zoek je smalle straatjes voor fotoshoots, luid roepende Napolitanen en gezellige restaurantjes? Dan moet je hier zijn! Je vindt er ook kerststalwinkeltjes, winkels die zich volledig gespecialiseerd hebben in paraplu's,... Kortom, even verdwalen.

Locatie: Quartieri Spagnoli

14. Castel Nuovo

Het Castel Nuovo, waarvan je hier de achterkant ziet, werd gebouwd in 1282 en deed dienst als het paleis van de Aragon-vorsten. Zelf ben ik niet naar binnen gegaan. Het is echter wel een spectaculair zicht om naar te kijken wanneer je een ferry wilt nemen. Aan de foto's te zien, is de binnenkant echter ook prachtig. Laat zeker iets weten in de commentaar-sectie als jij wel bent binnengeweest!

Inkom: €5
Locatie: Via Vittorio Emanuele III, 80133 Napoli
Openingsuren: ma-za 9u-19u
Website: www.comune.napoli.it

15. Napoli Sotterranea

Je kan kilometers aan gangen vinden onder Napels. Citernen voor wateropslag, Romeinse opgravingen, vluchtgangen, schuilplaatsen voor bommen,... Er valt veel te zien onder Napels.

Zelf deed ik geen tour met deze maatschappij, maar een vriendin van me wel. Op dat moment was ik namelijk kerken aan het bezoeken... Prioriteiten? Ik weet het niet. In elk geval, zij was heel tevreden van deze tour. Het was leerrijk, aangenaam om een keer aan de hitte te ontsnappen en best wel spectaculair.

Inkom: €10
Locatie: Verzamelen op Piazza Trieste e Trento, 80132 Napoli, voor Bar Gambrinus
Openingsuren: Engelstalige tours om 10u, 12u en 16u30.
Website: www.lanapolisotterranea.it

16. Piazza del Plebescito

De Piazza del Plebescito is een ruim plein in downtown-Napoli. Aan de ene kant kan je de grote San Francesco di Paola kerk zien en aan de andere kant het koninklijk paleis. Voor de eenmaking van Italië, was Napels immers de hoofdstad van het koninkrijk Napels en daarna van het koninkrijk der beide Siciliën. De Bourbons zwaaiden hier de plak. Je kan het paleis ook binnen bezoeken, net als de kerk.

Locatie:Piazza del Plebiscito, 80132 Napoli 

17. Galleria Borbonica

De Galleria Borbonica is een heel interessant onderdeel van de Napolitaanse ondergrondse tunnels. De Galleria ontstond als een idee van Koning Ferdinand II van Beide Siciliën in 1853. Het was de bedoeling dat er een tunnel voor tweerichtingsverkeer door de  Pizzofalcone-berg zou worden gehakt. De Bourbons moesten echter vluchten voor het oprukkende leger van Garibaldi en de plannen voor de tunnel werden opgeborgen. Het stuk dat je nu kan zien, is het enige deel dat werd gerealiseerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de Galleria dienst als schuilkelder. In de loop der jaren werd er ook heel wat achtergelaten. Sommige van deze voorwerpen kan je zelfs kopen! Zo ben ik nu een paar zilveren oorbellen rijker en heeft een vriendin van me een postzegel van Hitler. Ik weet niet welke van de twee cooler is.

Een bezoekje aan de Galleria Borbonica is echt aan te raden. Het blijkt ook een mooie aanvulling op de tour van Napoli Sotterranea, want qua uitleg zou het niet te hard overlappen. Wij namen de standard tour, en die was erg leuk.

Inkom: €10
Locatie:Vico del Grottone, 4, 80132 Napoli
Openingsuren: Engelstalige tours op verschillende uren
Website: www.galleriaborbonica.com

18. Castel dell'Ovo

Je kan het Castel dell'Ovo bezoeken, maar of dat interessant is... Geen idee. "Het Eitje" heeft deze lijst om een heel andere reden gehaald. Het is een heel leuke plaats om 's avonds de zonsondergang te zien en rond te hangen.

Wil je helemaal opgaan in de lokale bevolking? Koop dan een drankje bij een van de kraampjes en zet je op de stenen aan het water.

Het kasteel zelf is de oudste versterkte structuur van Napels. Al in de 6e eeuw v.C. stichtten de Grieken hier een kolonie.

Locatie: Via Eldorado, 3, 80132 Napoli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram