Wat te doen in Kanchanaburi?

1. Brug over de Kwai-rivier

De brug over de Kwai-rivier is natuurlijk gekend van de film "The Bridge on the River Kwai" uit 1957. Deze film werd trouwens niet hier gefilmd, maar in Sri Lanka! De brug wordt overspoeld door toeristen, maar is wel indrukwekkend om te zien.

De brug maakt deel uit van de Thailand-Birma spoorweglijn, die door POW's (prisoners of war of krijgsgevangenen) werd aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze spoorweglijn wordt ook wel eens de Dodenspoorlijn genoemd, omdat er enorm veel POW's stierven tijdens de bouw. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog was de brug zwaar beschadigd, maar men heeft haar gerestaureerd. Je kan er gewoon overwandelen, gezien er maar twee keer per dag een trein over gaat.

De rivier waar de brug over loopt, heette oorspronkelijk trouwens niet de Kwai, maar de Mae Klong. De Kwai liep wat verder, waar de Mae Klong en een andere rivier samenvloeiden. Na het uitkomen van de film kreeg Kanchanaburi heel wat toeristen over de vloer. De bevolking vond het gemakkelijker om de rivier onder de brug ook om te dopen tot Kwai, om het voor iedereen gemakkelijker te maken.

Locatie: Maenamkwai Rd, Tambon Tha Ma Kham, Amphoe Mueang Kanchanaburi, Chang Wat Kanchanaburi 71000

2. Phra Phoetisat Guan Im

De Phra Phoetisat Guan Im of Guan Im Sutham tempel is een grote Chinees-boeddhistische tempel, naast de brug over de Kwai-rivier. Het is een heel kleurrijke tempel die qua vormgeving heel anders is dan Thaise boeddhistische tempels. Er zijn niet veel toeristen die de moeite doen om de trapjes naast de spoorweglijn naar beneden te gaan en de tempel te bezoeken, dus je kan er rustig rondwandelen.

Een van de opvallendste kenmerken van de tempel is het grote vrouwelijke beeld dat buiten staat. Dit is de Chinese godin van genade.

Inkom: gratis
Locatie:
Tha Ma Kham, Mueang Kanchanaburi District, Kanchanaburi 71000
Openingsuren: ongekend

3. Thailand-Burma Railway Centre

Het Thailand-Burma Railway Center (of zoals het gebouw zelf zegt "Death Railway Museum and Research Centre") is een puik museum over de Dodenspoorlijn. Er komen vooral Engelse en Nederlandse bezoekers naar toe, omdat de meeste POW's die de spoorlijn bouwden, deze nationaliteiten hadden. Het museum legt de oorlog in deze contreien uit, en wat men trachtte te bereiken door de spoorweg aan te leggen. Het gaat over de levensomstandigheden van de werkers, zonder te emotioneel te worden. Dit is echt de plek om meer te weten te komen over dat vreselijke stukje geschiedenis. Bovendien is het er lekker koel dankzij de airco, en mag je boven een gratis kopje koffie gaan drinken.

Wat verderop in Kanchanaburi is er ook het JEATH-museum over de Dodenspoorlijn. Hier ga je beter niet naar toe. Het is een commerciële toeristenval die de gruwelijkheden echt niet goed behandelt. Zegt men, want ik ben er niet heen gegaan, gezien het Thailand-Burma Railway Centre het echte museum is.

Inkom: 150 baht
Locatie:
73 Chao Khun Nen Rd, Ban Nuea, Amphoe Mueang Kanchanaburi, Chang Wat Kanchanaburi 71000
Openingsuren: dagelijks, 9u-17u
Website: www.tbrconline.com

4. Erebegraafplaats Don Rak

Hier liggen 6982 jonge kerels op hun laatste rustplaats. Het zijn voornamelijk Australische, Britse en Engelse soldaten, gestorven tijdens de bouw van de Dodenspoorlijn. Het is een heel serene plaats, in de typische stijl van alle begraafplaatsen die door de Commonwealth War Graves Commission werden aangelegd na de Tweede Wereldoorlog.

Inkom: gratis
Locatie:
284/66 Sangchuto Rd, Tambon Ban Tai, Amphoe Mueang Kanchanaburi, Chang Wat Kanchanaburi 71000
Openingsuren: ma-vr 8u-17u en za 8u-12u
Website: www.cwgc.org

5. Beata Mundi Regina

De Beata Mundi Regina (lokaal Wat Mae Phra Rachinee genaamd), is de enige rooms-katholieke kerk die ik in Thailand ben tegengekomen. De kerk werd in 1955 gebouwd, om de Nederlandse slachtoffers van de Dodenspoorlijn te eren.

Inkom: gratis
Locatie:
Ban Nuea, Mueang Kanchanaburi District, Kanchanaburi 71000
Openingsuren: ongekend

6. Erawanwatervallen

De Erawanwatervallen zijn wondermooi, maar drukbezocht. Ondanks het flinke toerisme in het park, was het absoluut een van mijn hoogtepunten tijdens mijn bezoek in Thailand. 

Je kan het park gemakkelijk bereiken met de bus vanuit Kanchanaburi. De bussen vertrekken vanuit het grote busstation (987/56, Tambon Ban Nuea, Amphoe Mueang Kanchanaburi). Er staat in het groot "ERAWAN" op de bus, dus je kan hem niet missen. De bussen vertrekken normaal gezien op deze uren: 08:00, 08:50, 09:50, 10:45, 11:50, 13:00, 14:10, 15:25, 16:30, 17:50. De bus terug vertrekt vanuit het park op deze uren: 05:20, 06:10, 07:20, 08:30, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 17:00. Ik raad aan om niet de laatste bus terug te nemen, want die kan wel eens erg vol zitten, en dan kan je er misschien niet meer goed bij. Bovendien vertrek je best ook op tijd, omdat je toch wel meerdere uren zoet bent met de watervallen. Een buskaartje kost enkel trouwens 50 baht.

Je zal in het park klimmen tussen de zeven watervalniveaus en in het water plonzen. Je moet dus best een paar specifieke dingen meenemen:

  • Snorkelschoenen (of hier voor de Nederlandse webshop): De stenen in de watervallen zijn heel glad en soms ook scherp. De schoenen zorgen ervoor dat je niet uitglijdt, zoals ik heel wat mensen heb zien doen. Ik kan niet meer zonder de mijne. Bovendien zijn ze ook erg handig om tussen de verschillende niveaus te klimmen.
  • Drybag (of hier voor de Nederlandse webshop): Daar kan je jouw spullen insteken, en dan gewoon mee in het water nemen. De tas blijft drijven, en je spullen liggen niet aan de kant, klaar om gestolen te worden. Let wel, je kan de drybag niet zomaar onder water meetrekken. Dan loopt er wel wat water in.
  • Sneldrogende microvezelhanddoek (of hier voor de Nederlandse webshop): Na een namiddagje ploeteren in de watervallen, wil je je zo snel mogelijk afdrogen en geen natte, zware handdoek moeten meesleuren. Water trekt immers nog meer muggen aan. Deze microvezelhanddoeken drogen heel snel en kan je heel compact opvouwen.
  • Eten en drinken. Er is in het park niet veel proviand te verkrijgen. Je mag je eten en drinken wel niet verder mee naar boven nemen dan het tweede of derde verdiep. Je krijgt het later wel terug.

 

Zoals eerder gezegd, vertrek je best zo vroeg mogelijk naar de watervallen. Al snel komen er immers hordes toeristen op af, en dan wordt het er vrij druk. Ik lees van veel mensen dat zij onmiddellijk naar het zevende verdiep trekken, zodat ze dat voor zich alleen hebben, en dan afdalen. Toen ik er was, was het zo warm, dat ik meteen in de eerste poel gesprongen ben. Achteraf zat daar best veel volk in, dus ik was blij dat ik het zo had gedaan. Ik ben trouwens niet tot het zevende verdiep gegaan, omdat het veel te warm was. Het is soms wel best steil klimmen, en daar had ik in de hitte geen zin in. Het is echt heel leuk om in de poelen te spetteren. Er zitten ook vissen in, en sommige bijten in je tenen! Dit is vooral heel grappig, en niet eng.

De Erawanwatervallen MOET MOET MOET je echt bezocht hebben!

Inkom: 300 baht inkom voor het park
Locatie:
Erawan Falls, Tha Kradan, Si Sawat District, Kanchanaburi 71250
Openingsuren: dagelijks 8u-16u30
Website: www.thainationalparks.com/erawan-national-park

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram