Wat te doen in Bangkok?

1. Koninklijk paleis

Het koninklijk paleis is eigenlijk een groot domein met het tempelcomplex van Wat Phra Kaew, het koninklijk paleis en een heleboel bijgebouwen. Het is een van de, zo niet de, belangrijkste toeristische trekpleisters van Bangkok. Verwacht je dan ook aan horden toeristen, die met bussen komen aangestroomd. Het domein is echter wel degelijk heel erg de moeite waard om te bezoeken. Het is niet zonder reden dat de smaragden boeddha en het koninklijk paleis in de echte naam van Bangkok voorkomen.

Je hebt toch een uur of twee nodig als je het hele domein deftig wilt bekijken, dus neem je tijd en laat je niet opjagen. Om het domein te betreden, moeten je schouders en knieën bedekt zijn. Om zeker te zijn, doe je zelfs beter een lange broek aan. Als er Thai of westerlingen jou onderweg vertellen dat het koninklijk paleis gesloten is, maar dat ze je ergens anders willen heen brengen, loop dan door. Dit is een van de bekendste oplichtingspogingen in Thailand. Het paleis is altijd geopend, tenzij er een officiële feestdag is.

Eens je doorheen de toeristen kunt kijken, zal je zien dat Wat Phra Kaew werkelijk prachtig is. Het tempelcomplex bestaat uit meerdere gebouwen en werd in 1785 ingewijd. Ondanks de hordes toeristen, zijn er ook veel Thai die naar hier komen om te bidden. Hier bevindt zich immers de smaragden boeddha, die je op de eerste foto van de derde rij kan zien. Dit kleine boeddhabeeld wordt al eeuwen vereerd. Het beeldje zou in India gemaakt zijn door de goden, en gevonden zijn in Chiang Rai (Noord-Thailand) toen de bliksem op een chedi (structuren zoals je kan zien op de eerste en tweede foto van de tweede rij) insloeg. Het beeldje heeft in verschillende landen gestaan, tot het weer naar Thailand kwam. Daar heeft het jaren in Wat Chedi Luang in Chiang Mai gestaan, waar nu een kopie staat. De koning vond het beter dat dit belangrijke beeld in de hoofdstad van Thailand stond. Je zal hier heel veel Thai het beeld zien vereren, daarom is het niet geschikt om foto's van te maken. Het boeddhabeeldje heeft trouwens 3 kostuumpjes, een voor elk Thais seizoen. Het is de koning zelf die het kostuumpje verandert.

Het koninklijk paleis kan je natuurlijk niet vanbinnen bezoeken. Loop rond en ontdek overal de beelden, chedi's en prachtige details. Er is een cafetaria ook, waar je ijsjes kan kopen. De toiletten zijn er ongelooflijk smerig, maar kort bij de uitgang van het hele complex zijn betere toiletten. 't Is maar dat je het weet.

Inkom: 500 baht
Locatie: Na Phra Lan Rd, Khwaeng Phra Borom Maha Ratchawang, Khet Phra Nakhon, Krung Thep Maha Nakhon 10200

Openingsuren: dagelijks, 8u30-15u30
Website: www.royalgrandpalace.th

2. Wat Pho

Wat Pho (door de Thai Wat Phra Chetuphon genoemd) is ook een groot, en enorm mooi, tempelcomplex. Ook hier moet je natuurlijk je schouders en knieën bedekken. Deze tempel is de oudste tempel van de stad, en zelfs ouder dan Bangkok zelf want ze werd gesticht in de zeventiende eeuw.

In Wat Pho lopen heel wat monniken rond, want het is nog steeds een school voor traditionele geneeskunde. Je kan er ook massages krijgen, maar die zijn best prijzig en de rijen zijn lang. De meeste mensen komen natuurlijk om de gigantische liggende boeddha te bewonderen. Het vergulde beeld (gelukkig dus geen massief goud) is 45 meter lang en heeft mooie paarlemoeren ingelegde voeten.

Inkom: 200 baht
Locatie: 2 Sanam Chai Rd, Khwaeng Phra Borom Maha Ratchawang, Khet Phra Nakhon, Krung Thep Maha Nakhon 10200

Openingsuren: dagelijks, 8u00-18u30
Website: www.watpho.com

3. Wat Arun

Wat Arun ligt in de buurt van Wat Pho en het koninklijk paleis, maar aan de andere kant van de rivier. Je kan gemakkelijk de boot naar de overkant nemen en dan heb je ook nog een mooi zicht op Wat Arun, zoals in de eerste foto. Ook in het tempelcomplex van Wat Arun zijn heel wat toeristen, maar het is er wel veel kalmer dan in Wat Pho. De monniken zijn heel vriendelijk tegen toeristen. Voor zo'n 20 baht kan je je ook door een monnik laten zegenen, als er toevallig eentje bezig is. Volg gewoon wat de Thai doen.

Ik vond Wat Arun een erg sfeervol complex. De prangs (hoge torens) zijn heel mooi, versierd met gebroken porselein. Sinds 1768 staat dit complex bekend als de "tempel van de dageraad". Ook de smaragden boeddha heeft hier lang gestaan, voor hij in Wat Pra Kaeo werd geplaatst.

Een van de tempels op het terrein is de thuis van een vreemd ritueel. Er staat een hoge tafel, en daar moet je onder kruipen, zoals je op de laatste foto van de derde rij ziet.

Inkom: 50 baht
Locatie: 158 Thanon Wang Doem, Khwaeng Wat Arun, Khet Bangkok Yai, Krung Thep Maha Nakhon 10600
Openingsuren: dagelijks, 8u30-18u
Website: www.watarun.net

4. Wat Traimit

Wat Traimit is een tempel in Chinatown in Bangkok. De tempel wordt druk bezocht omwille van de massief (!) gouden boeddha die hij huisvest. Het boeddhabeeld is meer dan 3 meter hoog en weegt 5 ton. Puur op gewicht is het beeld al 10 miljoen dollar waard. Het is het grootste massief gouden boeddhabeeld ter wereld.

Het boeddhabeeld werd in de dertiende eeuw gemaakt, maar daarna volledig in plaasterwerk ingekapseld. Men deed dit om het te beschermen tegen dieven. In de loop der eeuwen vergat men echter dat er onder al dit plaasterwerk een extreem waardevol beeld zat. In 1955 werd het beeld verhuisd van een andere tempel naar Wat Traimit, en toen brak er wat plaasterwerk af. Op dat moment ontdekte men dus dat er een gouden beeld onder zat. Het gevolg was wel dat men in heel Thailand stukjes van plaasteren boeddhabeelden begon te kappen, om te kijken of daar toevallig ook geen gouden beeld onder zat. 

Inkom: 40 baht
Locatie: 661 Charoen Krung Rd, Khwaeng Talat Noi, Khet Samphanthawong, Krung Thep Maha Nakhon 10100
Openingsuren: dagelijks, 8u-17u
Website: www.wattraimitr-withayaram.com

5. Wat Mangkon Kamalawat

Wat Mangkon Kamalawat ligt in Chinatown. De tempel werd gebouwd in 1871. Deze tempel is een belangrijke Mahayana boeddhistentempel. Mahayana boeddhisme verweeft boeddhisme met Confucianisme en taoïsme. Deze tempel wordt dan ook vooral door Chinese immigranten bezocht en dat verklaart ook waarom deze tempel er anders uitziet dan de andere die je al bezocht.

Inkom: gratis
Locatie: 423 Charoen Krung Rd, Khwaeng Pom Prap, Khet Pom Prap Sattru Phai, Krung Thep Maha Nakhon 10100
Openingsuren: ongekend
Website: www.wattraimitr-withayaram.com

6. Giant Swing

De Giant Swing is, zoals de naam het zegt, een grote schommel. Vroeger hing aan het houten raam dat er nu nog staat, ook effectief een echte schommel. Tijdens religieuze festivals werd hier dan op geschommeld. Dit werd echter zo gevaarlijk, dat dit nu niet meer gebeurt.

Locatie:  Dinso Rd, Khwaeng Sao Chingcha, Khet Phra Nakhon, Krung Thep Maha Nakhon 10200

7. Wat Suthat

Wat Suthat is een tempel bij de Giant Swing. Hier komen weinig toeristen, dus je kan hier eindelijk eens rustig een tempel bezoeken. Het is aan de andere kant wel een van de zes belangrijkste tempels van Thailand.

Inkom: 20 baht
Locatie: 146 Bamrung Mueang Rd, Khwaeng Wat Ratchabophit, Khet Phra Nakhon, Krung Thep Maha Nakhon 10200
Openingsuren: 8u30-16u (misschien ook tot 21u)

8. City Pillar Shrine

In heel wat Thaise steden vind je city pillars (lak mueang). Die van Bangkok zie je in de laatste foto van de tweede rij. Deze stadspijlers worden heel hard vereerd. In 1782 liet koning Rama I de eerste stadspijler bouwen, die hier nu nog steeds in Bangkok staat, samen met een van koning Rama IV. De stadspijlers in andere steden kwamen daarna. Het is een hele goede plaats om Thai gade te slaan tijdens hun gebed.

Inkom: gratis
Locatie: 2 Lak Muang Rd, Khwaeng Phra Borom Maha Ratchawang, Khet Phra Nakhon, Krung Thep Maha Nakhon 10200
Openingsuren: ongekend

9. Khao San Road

Khao San Road (of Thanon Khao San in het Thai) is het backpackerwalhalla van Thailand. In deze straat zitten heel wat goedkope hostels, die feestjes houden tot de ochtend. Je vindt er dan ook heel veel jonge Westerlingen, marktstalletjes en goedkoop eten. Persoonlijk vond ik het er vreselijk, omdat het overduidelijk toeristisch was, en niets met Thaise cultuur had te maken. De hele straat zat vol met mensen die aan het zuipen waren, in plaats van iets van de omgeving te zien. Noem me een snob, maar daarvoor kan je beter thuis blijven. Het is wel een plaats die je eens gezien moet hebben, omdat het net zo gek is.

10. Democracy monument

 

Het democracy monument werd opgericht in 1939. Sinds toen werden er regelmatig marsen gehouden die net om meer democratie vroegen...

Locatie: Ratchadamnoen Avenue, Khwaeng Wat Bowon Niwet, Khet Phra Nakhon, Krung Thep Maha Nakhon 10200

11. Wat Ratchanadda

Wat Ratchanadda is een tempelcomplex dat door niet zo veel toeristen bezocht wordt. Toen ik er was, was om een onbekende reden een groot deel van het complex helaas afgesloten. Achter de tempel die je op de eerste foto ziet, ligt Loha Prasat, ook wel "the Iron Monastery" genaamd. Dit speciale gebouw heeft 37 metalen spiesen die in de lucht steken en de moeite waard zijn om te bekijken. Het gebouw werd gebouwd naar het voorbeeld van een soortgelijk gebouw in Sri Lanka.

Inkom: gratis
Locatie: 2 Maha Chai Rd, แขวงบวรนิเวศ Khet Phra Nakhon, Krung Thep Maha Nakhon 10200
Openingsuren: onbekend

12. Wat Saket

Wat Saket staat vooral bekend om Phu Khao Tong, of the Golden Mount, die je hier op de foto nog net kan zien. Deze tempel ligt net buiten de stadsmuren. Vroeger werd hij gebruikt als crematorium en daarna als dumpplaats voor slachtoffers van de pest. Je hebt van hier een mooi zicht op de stad.

Inkom: gratis
Locatie: 344 ถนน บริพัตร Khwaeng Ban Bat, Khet Pom Prap Sattru Phai, Krung Thep Maha Nakhon 10100
Openingsuren: 9u-17u

13. Shopping malls

 

Er zijn heel wat shopping malls in Bangkok. Er zijn shoppingcentra met high-end winkels, met ketenwinkels en met winkels vol snuisterijen en valse merkkledij. Verdiepingen en verdiepingen vol spullen. Het is zeker wel de moeite om eens zo'n winkelcentrum binnen te lopen. 

Hier vinden jullie enkele shopping malls:

- MBK center: vooral bekend omwille van de elektronica. 444 Phayathai Rd, Khwaeng Wang Mai, Khet Pathum Wan, Krung Thep Maha Nakhon 10330
- Platinum Fashion Mall: vooral goedkope kledij. 222 Phetchaburi Rd, Khwaeng Thanon Phetchaburi, Khet Ratchathewi, Krung Thep Maha Nakhon 10400

- CentralWorld: met ketenwinkels en chique winkels, extreem groot. 999/9 Rama I Rd, Khwaeng Pathum Wan, Khet Pathum Wan, Krung Thep Maha Nakhon 10330
-Siam Paragon: ook exclusiever, met een mooie sportautosectie. 991/1 สยามพารากอน Rama I Rd, Khwaeng Pathum Wan, Khet Pathum Wan, Krung Thep Maha Nakhon 10330

14. Erawan shrine

Het Erawan shrine is in een klein hoekje tussen grote straten geperst. Het pleintje is afgezoomd door lage muurtjes en het is er vaak een drukte van jewelste. Het heiligdom is gewijd aan de Hindu god Brahma (de scheppingsgod, door de Thai Phra Phrom genaamd) en Erawan, de olifant met meerdere koppen die geschapen werd door Brahma. Het is een erg populair heiligdom. Je kan een groepje zangeressen en danseressen betalen om voor jou te zingen en dansen in traditionele klederdracht, terwijl jij bidt. Dit is erg speciaal, en moet je zeker eens gaan bekijken.

Het heiligdom werd in 1956 gebouwd door het Erawan Hotel dat er vlakbij ligt. Op die manier wouden ze geluk afsmeken, omdat ze de funderingen van het hotel op de verkeerde dag hadden gelegd, en niets dan problemen hadden gehad. In 2006 vernielde iemand een deel van het heiligdom met een hamer. De man werd door de menigte gelyncht. In 2015 ging er hier naast het heiligdom een bom af. 20 personen lieten hierbij het leven en 125 raakten gewond.

Inkom: gratis
Locatie: Ratchadamri Rd, Khwaeng Lumphini, Khet Pathum Wan, Krung Thep Maha Nakhon 10330
Openingsuren: altijd open

15. Lumphini park

Lumphini park is een leuke groene plek in het drukke Bangkok. Het is een plaats om even op adem te komen en de drukte achter je te laten. Het park is vooral bekend door de vele, grote varanen die er loslopen. Je ziet deze beesten overal in de buurt van water in Bangkok, maar hier zitten echt de grootste exemplaren. Geen nood, de beesten zijn ongevaarlijk. Op het grote (kunstmatige) meer kan je in een bootje varen. Er is ook een speeltuin en openluchtfitness.

Inkom: gratis
Locatie: Thanon Rama IV, Khwaeng Lumphini, Khet Pathum Wan, Krung Thep Maha Nakhon 10330
Openingsuren: dagelijks, 4u30-21u

16. Chatuchak market

Chatuchak market (in de volksmond ook wel JJ genoemd) is mijn favoriete markt in Bangkok. Er staan honderden (volgens mij zelfs duizenden) kraampjes in de open lucht en in een soort overdekte marktplaats. Je kan er de leukste souvenirs scoren aan de laagste prijzen, je vergapen aan interieurwinkeltjes, dierenwinkels, kledijstalletjes,... Kortom: alles is er te koop, van eten tot een nieuwe rugzak. De markt is enkel open tijdens het weekend. Het is er erg druk, maar je kan er gemakkelijk uren spenderen.

Inkom: gratis
Locatie: สวนจตุจักร Kamphaeng Phet 2 Rd, แขวง ลาดยาว Chatuchak, Bangkok 10900
Openingsuren: zaterdag-zondag, 6u-18u
Website: www.chatuchak.org

17. Fietstour

Een van de meest populaire dingen om te doen in Bangkok voor westerse toeristen, is een fietstocht ondernemen. Er zijn ondertussen heel wat aanbieders voor fietstours, maar de originele is nog steeds het meest populair: Co van Kessel. Zoals de naam al doet vermoeden, werd deze organisatie opgericht door een Nederlander. Hun tours zijn heel goed georganiseerd, met deskundige gidsen en goede fietsen. De nadelen zijn dat de groepen vrij groot zijn (zo'n 15 personen). Zelf zat ik met alleen maar Nederlanders in de groep, en ik heb het gevoel dat het bedrijf ook vooral Nederlanders aantrekt. Er zijn tours van verschillende lengtes. Zelf nam ik de 5-uren tour die 's morgens om 7u vertrok. Ja, natuurlijk doet dat pijn, zo vroeg opstaan op vakantie, maar ik kan dit alleen maar aanraden. Op die manier ben je immers klaar met fietsen wanneer de hitte te groot wordt. Tijdens de 5-urentocht ga je ook bootje varen op de klongs (kanalen), en krijg je een ongelooflijk lekkere lunch voorgeschoteld. Ik vond het echt een erg leuke ervaring. Je fietst ook door leuke groene delen van Bangkok, zoals je op de foto kan zien. Er wordt traag gefietst, dus het is zeker ook voor kinderen en mensen zonder conditie (zoals ik) goed te doen. Je moet echter wel best goed kunnen fietsen. Soms fiets je immers over smalle paadjes en borduurtjes, dus je moet goed je evenwicht kunnen bewaren. De fietstocht gaat trouwens ook door wanneer het regent, heb ik helaas aan den lijve mogen ondervinden. Je krijgt dan een poncho, en gaat zonder verpinken de regen in.

Als je liever met kleinere groepen er op uittrekt, of een alternatievere route wilt, zijn er nog andere aanbieders van fietstours. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik hoorde dat The Other Side of Bangkok en Just Nok Tours ook heel leuk zouden zijn.

Prijs: vanaf 950 baht
Locatie: Charoen Krung Rd, Khwaeng Talat Noi, Khet Samphanthawong, Krung Thep Maha Nakhon 10100
Openingsuren: dagelijkse tours
Website: www.covankessel.com

18. Massage

Een van de fijnste dingen aan Thailand is het feit dat er altijd wel een goedkoop massagesalon in de buurt is, zeker in Bangkok. Een echte Thaise massage is heel stevig, daarom dat er ook veel voetmassages worden aangeboden. Voor een uur voetmassage betaal je in Bangkok zo'n 200 baht. Het typische mopje over de "happy ending" bij een Thaise massage is iedereen wel bekend, maar de meeste etablissementen zijn eigenlijk heel respectabel. Als je ziet dat de masseuses heel korte kledij aanhebben, dan zit je verkeerd!

Zelf ging ik in mijn buurt naar Yee Heng Siam Thai Massage & Spa. Hier kreeg je het laatste kwartier van jouw uurtje voetmassage ook een hoofd en nekmassage. 

Pinterest
fb-share-icon
Instagram