Wat te doen in Toronto?

1. Union Station

Union Station is het hoofdtreinstation van Toronto. Het is zowel langs de buiten- als de binnenkant een erg mooi station. Jammer genoeg waren er in 2017 grote werken aan de gang toen ik er was, dus kon ik geen foto's nemen. Ga zeker eens langs om het gebouw uit 1927 te bewonderen. Rond de binnenhal loopt een fries waar je de namen van alle Canadese steden kan lezen naar waar je in 1927 kon reizen met de trein vanuit Toronto.

Locatie: 65 Front St W, Toronto, ON M5J 1E6
Openingsuren:
ma-zo 5u30-00u45

2. CN Tower

De CN Tower torent (pun intended) boven Toronto uit. De naaldvormige constructie uit 1975 is 553 meter hoog, en was tot de bouw van de Burj Khalifa in 2007 het hoogste vrijstaande gebouw in de wereld. De toren is nog steeds een zendmast, maar 80 procent van de inkomsten komt nu uit de vele toeristen die het observatieplatform bezoeken.

Via een glazen lift aan de buitenkant van het gebouw, kan je naar een platform op 346 meter hoogte om over de stad te kijken. Zelf heb ik een beetje te veel bibberbenen om mij daar aan te wagen. Je hebt verder nog enkele pakketten voor nog grotere durvers, maar die zijn vooral erg duur.

Inkom: $38, op voorhand te reserveren via de website
Locatie: 
301 Front St W, Toronto, ON M5V 2T6
Openingsuren:
ma-zo 9u-22u30
Website: www.cntower.ca

3. St. Andrew's Church

St. Andrew is een Presbyteriaanse kerk die in 1876 werd gebouwd voor een overwegend Schots publiek. Hij steekt fel af tegen de wolkenkrabbers die er rond staan. De kerk is erg begaan met haar parochieleden en kent een lange geschiedenis in de strijd tegen armoede en dakloosheid. Binnenin zijn de kersenhouten banken echt de moeite om te bekijken.

Inkom: gratis
Locatie: 
73 Simcoe St, Toronto, ON M5J 1W9
Openingsuren:
ma-za 9u-17u, zondag enkel voor eredienst 10u30-13u
Website: standrewstoronto.org

4. Toronto Dominion Gallery of Inuit Art

De Toronto Dominion Gallery of Inuit Art bevindt zich in de zuidelijke toren van het Toronto Dominion Centre, een groot glazen kantoorcomplex. Het is even zoeken naar de juiste ingang en de collectie, en je voelt je allicht wat verdwaalt in dit grote gebouw, maar het is al de moeite meer dan waard. Je vindt hier immers meer dan honderd inuitsculpturen uitgestald, verspreid over twee verdiepingen. Je vindt er veel beeldjes in zeepsteen, maar ook kunst uit been, ivoor en geweien.

Inkom: gratis
Locatie: 
79 Wellington St W, Toronto, ON M5K 1B1
Openingsuren:
ma-vr 8u-18u, za-zo 10u-16u
Website: www.td.com

5. Hockey Hall of Fame

Daar waar België een voetbal- en wielrennenland is en Nederland een schaatsland, is Canada het ijshockeyland bij uitstek. Een van de beste bewijzen daarvan is allicht de tempelachtige Hockey Hall of Fame. Als je van ijshockey houdt, is dit dus echt de place to be. Anders is het wel leuk om even de buitenkant te bekijken, als je, zoals ik, eigenlijk geen ene moer om hockey geeft.

Inkom: $20.00
Locatie: 
30 Yonge St, Toronto, ON M5E 1X8
Openingsuren:
ma-vr 10u-17u, za 9u30-18u, zo 10u30-17u
Website: www.hhof.com

6. Berczy Park

Berczy Park is een klein parkje in Toronto, dat voornamelijk uit een betegelde plaats bestaat. Waarom zou je er naartoe moeten gaan? Voor de fontein die je hierboven ziet natuurlijk! Waar ga je anders ooit zo'n vrolijke fontein zien, gemaakt uit beelden van honden die water spuiten? Bovendien heb je ook nog de leuke muurschildering op een van de huizen aan de rand van het parkje. Dit is echt een fijne plaats om even uit te blazen of een boekje te lezen.

Locatie: 35 Wellington St E, Toronto, ON M5E 1C6

7. St. Lawrence Market

 

De St. Lawrence Market is een grote overdekte farmers' market. Je kan er zowel boodschappen doen als heerlijk lunchen. Er zijn veel kraampjes, en veel mensen, dus het is er erg krap binnen. Op zaterdag komen er nog meer boeren hun kraampjes opzetten rond het gebouw.

Inkom: gratis
Locatie: 
93 Front St E, Toronto, ON M5E 1C3
Openingsuren:
di-do 8u-18, vr 8u-19u, za 5u-17u
Website: St. Lawrence Market op Tripadvisor

8. St James Cathedral

Deze elegante neogotische kerk werd in 1853 gebouwd. Vooral de gebrandschilderde ramen zijn erg mooi. Sommigen beelden Bijbelse scenes uit, anderen proberen te vertellen hoe het christendom, vanuit Palestina via Engeland, naar Canada kwam. Het is een Anglicaanse kerk, die nog een duidelijke band met het Britse moederland heeft.

Inkom: gratis
Locatie: 
106 King St E, Toronto, ON M5C 2E9
Openingsuren:
ma-vr 7u30-17u30, za 9u-17u, zo u-17u30
Website: stjamescathedral.ca

9. Distillery District

Het Distillery District is de grootste hipsterbuurt van Toronto. De voormalige Gooderham and Worts Distillery werd omgebouwd tot een amalgaam van winkeltjes, kunstruimtes en restaurants. Het is een gezellig buurtje om rond te lopen. De oorspronkelijke distilleerderij was nog tot 1990 in werking, dus de buurt is relatief nieuw, en ziet er pas sinds 2003 uit zoals ze er nu uitziet.

Website: www.thedistillerydistrict.com

10. Het oude stadhuis

Het oude stadhuis van Toronto is een enorm flamboyant gebouw, zoals je op de foto's kan zien. Het gebouw werd in 1899 voltooid, maar er ging wel heel wat heibel aan vooraf. De architect, Edward Lennox, had $750.000 meer nodig dan voorzien was om het gebouw af te maken. De mannen die over de financiën gingen, stadsbeambten, waren hier natuurlijk niet mee opgezet en maakten Lennox het leven moeilijk. De architect trok echter aan het langste eind door de beambten af te beelden op het stadhuis met groteske koppen. Dit kan je zien op de tweede foto. Hij plaatste zijn naam ook op de beide kanten van het gebouw, iets wat de ambtenaren hem uitdrukkelijk verboden hadden. Ondertussen wordt dit gebouw niet meer als stadhuis gebruikt.

Locatie: 60 Queen St W, Toronto, ON M5H 2M3

11. Nathan Philips Square

Het Nathan Philips Square is een grote, moderne open plaats waar regelmatig iets te doen is. Je kan er ook het nieuwe stadhuis vinden, dat erg modern is. In de winter wordt er ook een ijsbaan aangelegd op het plein. De architect van het plein, Viljo Revell, won verschillende prijzen voor dit stadsontwerp.

Toen ik er was, stond het plein vol met tennisbanen, ter ere van de Invictus Games. Daarom heb ik geen foto's van het plein.

Locatie: 100 Queen St W, Toronto, ON M5H 2N2
Website: www.toronto.ca

12. Eaton Centre

Het Eaton Centre is een verzameling hoge gebouwen en blinkende lichtjes. In deze shopping mall kan je je hartje ophalen aan de winkels en mooie architectuur. Er liggen immers zo'n 330 winkels in het complex. De naam van het centre komt van Timothy Eaton, die hier de eerste winkel opende in 1869.

Locatie: 220 Yonge St, Toronto, ON M5B 2H1
Website: www.cfshops.com

13. Kensington Market

Kensington Market is de meest diverse buurt van Toronto. Weg zijn de wolkenkrabbers, brede voetpaden en zakenmannen. Zij maken plaats voor kraampjes, alle mogelijke etniciteiten en rommelige drukte. Het is een heerlijke plaats om rond te lopen en de geuren van de vele eetkraampjes op te snuiven. Maak niet dezelfde fout zoals ik, door op voorhand te eten. Hier vind je smaken van over heel de wereld. Je vindt er ook heel wat tweedehandswinkeltjes en etnische boetiekjes.

Website: www.kensington-market.ca

14. Ontario Legislative Assembly

Dit grote zandstenen complex dateert uit de jaren 1890. Het is een erg mooi en zeer groot gebouw. De wetgevende macht van de provincie Ontario bevindt zich hier. Toen ik er was, was er net een pow wow aan de gang voor het gebouw. De native vertegenwoordigers hadden immers net een wetsvoorstel ingediend om van National Indigenous Peoples Day een nationale feestdag te maken.

Je kan het gebouw ook bezoeken met een gratis geleide tour van 30 minuutjes. Hiervoor kan je je aanmelden in de inkomhal. Kom wel ruim op voorhand, want de tours kunnen makkelijk vol zitten, of ze kunnen je juist extra laten wachten. In de zomer zijn er nog langere tours en ook voor groepen zijn er speciale tours. Je kan ze hier allemaal ontdekken.

Inkom: gratis
Locatie: 111 Wellesley St W, Toronto, ON M7A 1A2
Openingsuren: wisselend qua tour, maar de meeste tours zijn op het uur, vanaf 9u.
Website:
www.ola.org

15. University of Toronto

De universiteit van Toronto heeft heel wat mooie gebouwen doorheen de stad. De oudste mooie gebouwen staan rond Hart House Circle. Hart House zelf hangt vast aan de Soldiers' Tower. Deze toren werd in 1924 opgericht om de leden van de universiteit te eren die deelgenomen hadden aan de Eerste Wereldoorlog. Er loopt ook nog een bogengaanderij omheen het complex, waar je de namen vindt van de studenten, stafleden en alumni van de universiteit die in de Eerste Wereldoorlog gestorven zijn, samen met het wondermooie In Flanders Fields, allicht het bekendste gedicht van de Eerste Wereldoorlog, geschreven door de Canadees John McCrae. Als Hart House open is, moet je zeker ook eens binnen gaan kijken.

Inkom: gratis
Locatie: 7 Hart House Circle, Toronto, ON M5S 3H3
Openingsuren: heel wisselend, volgens de universiteitskalender.
Website:
harthouse.ca

16. Royal Ontario Museum

Het Royal Ontario Museum is het grootste en meest diverse museum van Canada. Je vindt er oosterse kunst, spullen van de First Nations (zoals de vedertooi en het hemd van Sitting Bull!!), maar ook dinosaurussen, mineralen,... Het museum is ook heel interessant voor kinderen, met verschillende tours op maat. Toen ik er was, kon je zelfs een slang aaien. In dit museum is zeker voor iedereen iets te vinden. Het is een soort van natuurhistorisch museum met een zeer uitgebreide collectie. Vergeet wel geen vloerplan mee te nemen, want je verdwaalt heel gemakkelijk.

Inkom: $20
Locatie: 100 Queens Park, Toronto, ON M5S 2C6
Openingsuren: dagelijks, 10u-17u30
Website:
www.rom.on.ca

17. Toronto Islands

Genoeg van de drukte in de stad? Neem dan de ferry naar de Toronto Islands! Deze eilanden liggen vlak voor de kust van Toronto, en werden in 1858 door een felle storm van het vasteland gescheiden. Op de eilanden mogen geen auto's komen. Het centrale, gemakkelijkst te bereiken eiland kan je ook wel te voet doorkruisen, en er is genoeg te doen als je niet per sé een fiets wilt huren.

Je raakt op Centre Island door de ferry te nemen aan Harbour Square Park. Er staat altijd heel veel volk aan te schuiven aan de ferry. De truck is om je ticket op voorhand online te kopen. Dit kan je zelfs gewoon tien minuten op voorhand doen, en dan kan je gewoon een flink stuk wachtrij voorbij lopen. Tickets koop je hier. Voor het terugkeren heb je geen ticket nodig, jouw heenticket geldt voor beide overvaarten.

Op het eiland heb je leuke groene plaatsen, waar je kan luieren in het gras onder de bomen. Je kan ook gaan zwemmen in Lake Ontario. Het water is wel niet van fantastische kwaliteit, maar je ziet toch vaak mensen in het water als het echt warm is. Er zijn paviljoentjes, speeltuinen voor kinderen, je kan er fietsen of gocarts huren,... De meeste mensen nemen ook gewoon een picknick mee, omdat het eten zelf op de eilanden nogal duur en een beetje vies is. En verder heb je er natuurlijk ook prachtige uitzichten: over Toronto maar ook over Lake Ontario, dat zo groot is dat je de andere kant niet kan zien.

Inkom: $7,87
Locatie: ferries vertrekken hier: 25 Queens Quay W, Toronto, ON M5J 2G4
Openingsuren: bekijk de ferry-uren hier.
Website:
www.torontoisland.com

18. Niagara Falls

De Niagara Falls zijn wonderschoon, en gemakkelijk vanuit Toronto te bezoeken. Je kan met de auto gaan natuurlijk, maar ook met het openbaar vervoer. In de zomer (tot het eerste weekend van september meestal) rijdt er een rechtstreekse treindienst. Daarbuiten kan je ook gemakkelijk met megabus gaan. Hier geldt wel dat je best zo snel mogelijk online je ticket koopt. Ik ging namelijk voor 16 dollar op en af Niagara Falls, terwijl ik mensen op het busperron zag, die ter plaatse 100 dollar moesten betalen voor een enkeltje terug naar Toronto.

In de zomer is het heel druk aan de watervallen, maar ze zijn dan ook heel mooi. Ook in de winter moet het de moeite zijn om ze te bezoeken, want als het erg koud is, kunnen de watervallen bevriezen!

Als je met de bus naar Niagara Falls gaat, stop je tamelijk ver van de watervallen zelf. De bushalte is op de hoek van Bridge Street en Erie Avenue, en zo ook terug te vinden op Google Maps. Van daar maak je een wandeling van zo'n drie kwartier naar de watervallen. Je kan ook de shuttlebusjes van WEGO nemen. Dit kost 9 dollar voor een hele dag. Ik vond de wandeling wel goed te doen, maar niet bijzonder interessant.

Het dorpje Niagara Falls zelf is ook zo dood als een pier. Op een vrijdag om 18u leek het enige café er te sluiten, en was het niet al te gemakkelijk om een plaats te vinden waar ik iets kon eten. Eens je aan de watervallen bent, kom je echter in een heel andere wereld terecht. Aan de ene kant heb je de wonderlijke natuurpracht van de watervallen, aan de andere kant is er een walgelijke strip vol casino's, hotels en fake Elvissen. Ik dacht dat de watervallen in een mooi natuurpark lagen, maar eigenlijk liggen ze in een soort mini Las Vegas. Laat dit je echter niet tegenhouden. De watervallen zijn zo ongelooflijk mooi, dat ze eender welke omweg waard zijn.

Je kan verschillende soorten activiteitenpakketten kopen om dingen te zien en doen bij de watervallen. Zelf kocht ik alleen een ticket voor de Voyage to the Falls boattour gekocht. Hierbij ga je met een boot tot heel kort bij de watervallen. Dit is echt heel leuk. Als ik jou was, zou ik helemaal vooraan op de boot tegen de reling plaatsnemen. Dan zie je het meeste. Er zijn ook nog pakketten waarmee je tot achter de watervallen kan gaan en naast de wildwaterstukken kan wandelen. Als je dit allemaal wil doen, blijf je misschien wel beter twee dagen in de buurt.

Als je wilt, kan je je in de buurt ook amuseren met casino's bezoeken. Zelf ben ik ook lid van een Canadees casino. Dit was echter puur van praktische aard: als je gratis lid wordt van het Fallsview Casino Resort & Casino Niagara, krijg je immers 5 dollar korting op hun uitstekende all you can eat lunchbuffet.

Inkom: vanaf $25 
Locatie: Bussen stoppen hier: op de hoek van Bridge Street en Erie Avenue, Niagara Falls.
Website:
www.niagarafallstourism.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram