Wat te doen in New York?

1. Trinity Church

Recht tegenover de “ingang” van Wall Street staat Trinity Church een beetje verloren samengedrukt. De eerste kerkdienst vond hier al in 1698 plaats, maar de kerk kreeg haar huidige uitzicht pas in 1846. De eerste kerk ging verloren in de grote brand van 1776. De tweede kerk werd afgebroken in 1839 omdat er structurele problemen waren. En daarna kwam dus de huidige structuur. Kan je geloven dat dit gebouw vijftig jaar lang de hoogste structuur was in de stad? Deze episcopaals protestantse kerk is een beetje donker maar wel heel erg sfeervol.

Alexander Hamilton, de eerste minister van Financiën van de Verenigde Staten van Amerika, ligt begraven in de tuin van de Trinity Church.

Inkom: gratis
Locatie: 75 Broadway, New York, NY 10006
Openingsuren: dagelijks 7u-18u
Website: www.trinitywallstreet.org

2. Wall Street

We kennen Wall Street natuurlijk als het kloppende financiële hart van New York. Het is eigenlijk een best kleine straat en heel wat grote banken zijn ondertussen verhuisd naar Manhattan. Momenteel is een groot deel van de straat ook autovrij, dus het is er best aangenaam wandelen, en zeker een bezoekje waard. De straat zou haar naam gekregen hebben van de houten blokkade die de Nederlandse kolonisten hier gebouwd hadden in 1653. Ze wilden zich zo beschermen tegen de Britse kolonisten die zich verder in het noorden bevonden. De blokkade werd in 1699 ontmanteld, maar de naam is dus blijven plakken.

Op huisnummer 1 vind je de Bank of New York, een mooi art deco-gebouw uit 1931. De lobby heeft een prachtig mozaïek-interieur, maar helaas mag je het gebouw niet vrij bezoeken. Op nummer 14 vind je het oude Bankers Trust Building uit 1912. Het mausoleum van Halicarnassus stond model voor dit bijzondere gebouw. Je moet er wel best ver van af staan, wil je de piramide op de top kunnen zien.

Op de hoek van Wallstreet en Broad Street vind je de New York Stock Exchange. Achter de muren van dit gebouw worden dagelijks miljoenen dollars verhandeld. De security er rond is erg streng, maar je kan het prachtige, bijna tempelachtige, gebouw gelukkig wel goed bekijken vanaf de overkant van de straat. De zuilen voor de gevel aan Broad Street zouden integriteit, landbouw, mijnbouw, wetenschap, industrie en uitvinding moeten afbeelden.

Op huisnummer 23 zie je het gebouw dat ooit de financiële draaischijf van het land was. J.P. Morgan liet zijn hoofdkwartier hier in 1912 bouwen, maar eigenlijk hadden ze hun kantoor hier al sinds 1873. In 2003 werd het gebouw verkocht voor 100 miljoen dollar…

Nog zo’n ander illuster gebouw, is de Trump Building op huisnummer 40. Vroeger was dit de Bank of Manhattan Trust, en het was in 1930 kort even de grootste wolkenkrabber ter wereld. Persoonlijk vind ik het gebouw perfect om even met je vuist naar te staan schudden en je ongenoegen te uiten tegenover haar naamgever. 

3. Federall Hall

Federal Hall ligt op Wall Street, en is gelukkig toegankelijk voor het grote publiek. Het gebouw werd oorspronkelijk in 1842 gebouwd als een douanegebouw. Het is vooral bekend voor het grote standbeeld van George Washington dat je binnen kan zien. Hier stond immers eerst het stadhuis van New York, waar George Washington in 1789 werd ingezworen als de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika. Dit stadhuis werd later afgebroken, en mits enkele tussenstappen kwam er dus het gebouw zoals we het nu kennen.

Je vindt er trouwens de bijbel waarop Washington zijn eed zwoer. Reizigers die zoals ik fan zijn van de televisieserie Sleepy Hollow zullen hun fantasie hier dus helemaal op de loop kunnen laten. In het gebouw kan je de geschiedenis van de plek en de verschillende gebouwen die er stonden, want dit stadhuis werd in 1812 afgebroken, leren kennen. Het gebouw zelf is vanbinnen ook heel erg mooi en elegant.

Inkom: gratis
Locatie: 26 Wall St, New York, NY 10005
Openingsuren: ma-vr 9u-17u, niet op za-zo.
Website: www.nps.gov/feha

4. One World Trade Center

Het One World Trade Center is, als je de spits meetelt, met 541 meter de hoogste wolkenkrabber van de Verenigde Staten van Amerika. Het gebouw was pas klaar in 2012, elf jaar na de verwoesting van de WTC-torens. Sinds 2015 zijn bezoekers ook toegelaten op de observatoriumplatformen op de 100ste, 101ste en 102e verdieping. De toegangstickets zijn wel best prijzig. Je kan je tickets online kopen, zodat je kan kiezen om welk uur je naar boven gaat.

Inkom: $34 voor de goedkoopste optie
Locatie: 285 Fulton St, New York, NY 10007
Openingsuren: dagelijks, 9u-20u15
Website: oneworldobservatory.com

5. National September 11 Memorial & Museum

Toen ik als veertienjarige de beelden van 11 september 2001 zag, was ik werkelijk in shock. Wel honderd keer zag ik die dag de vliegtuigen in de torens vliegen. Elke keer dacht ik weer dat er eentje naast zou vliegen. Toch heb ik nooit goed begrepen hoe groot de impact op de Amerikanen was. Tot ik naar New York ging. Je moet weten, ik vertrok naar New York op 10 april 2016, vlak na de aanslagen in Zaventem en metrohalte Maelbeek. Ik was door deze aanslagen zelf heel erg geraakt, omdat ik net op dat moment met mijn trein aan Zaventem stilstond, en daar ontdekte waarom. En dan een half uur later uit de metro kwam, om te ontdekken dat de andere lijn was opgeblazen. Toen ik in New York kwam, en naar het museum ging, begreep ik het. We kwamen mensen tegen op straat, die ons vroegen van waar we kwamen. Toen we België zeiden, wisten ze allemaal waar dat was. Ze begrepen ons, zeiden hoe erg ze het voor ons vonden wat er gebeurd was. Vroegen zich af hoe wij ons voelden. Er was een speciale soort verbondenheid, tussen volkeren die elkaar begrepen. En om hier nu even helemaal van het reisgids-pad af te gaan: daarin ligt echt onze sterkte als mens: ons vermogen om elkaar te steunen en elkaar te begrijpen. Enfin, een bijzondere gewaarwording dus.

New York heeft echt iets moois gemaakt van Ground Zero. Er zijn twee mooie "reflecting pools" (waterbassins) op de plaatsen waar de Twin Towers van het WTC stonden. Op de randen van de bassins staan de namen van mensen die bij de aanslag overleden.

Het nieuwe metrostation "World Trade Center Transportation Hub" is een echte eyecatcher. Het grote witte gebouw heet The Oculus en is gebaseerd op twee witte vleugels.

Het museum dat de aanslagen herdenkt ligt onder de grond. Je ziet er overblijfselen van de WTC-torens en de brandweerauto's bijvoorbeeld. Ook worden alle gebeurtenissen haarfijn gefileerd en minuut per minuut uitgelegd. Verder leer je ook meer over de daders en de gevolgen van de aanslagen. Persoonlijk vond ik het een erg leerrijk museum, en veel minder Amerika-verheerlijkend als je misschien zou denken. 

Het museum wordt heel erg druk bezocht, dus je koopt best je tickets hier online. Op dinsdag is het museum gratis vanaf 17u. Ook hier moet je een ticket op voorhand via de website bestellen. Op de website staat dat die tickets om 16u verdeeld worden aan het museum. Maar hier volgt nu een echte inside-tip: op maandag om 9u kan je online tickets bestellen voor de gratis dinsdagopening van de dag erna! Je moet wel om stipt 9u bestellen op dezelfde website als hierboven, want om 9u15 zijn die tickets allemaal weg!

Ga altijd zeker een half uur op voorhand naar de ingangkiosk, want je moet door een hele screening alvorens je binnen mag.

Inkom: $24, gratis op dinsdag vanaf 17u, maar wel ticket nodig.
Locatie: 180 Greenwich St, New York, NY 10007
Openingsuren: zo-do 9u-20u en vr-za 9u-21u. Laatste toegang twee uur voor het sluitingsuur.
Website: www.911memorial.org

6. Irish Hunger Memorial

Het Irish Hunger Memorial is niet spectaculair, maar wel speciaal. Het is een soort betonnen heuveltje, waar gras op werd gezaaid en de stenen overblijfselen van een klein hutje, dat echt eerst in Ierland stond, staan. Het monument herdenkt de meer dan een miljoen Ieren die stierven tijdens de grote hongersnood van 1845-52. Door deze hongersnood kwamen heel wat Ieren naar New York. Je kan op het monument lopen en je hebt dan een beetje een zicht over de Hudson. Het is een mooie plek, en je kan er even tot rust komen in het drukke New York.

Locatie: North End Ave & Vesey St, New York, NY 10280

7. Bowling Green

Bowling Green is een klein park, maar meteen wel het oudste publieke park van New York. Het verhaal gaat dat Peter Minuit, de nieuwe directeur-generaal van de Nederlandse kolonie Nieuw-Amsterdam, hier in 1626 het hele eiland kocht van de Native Americans. Hij zou het grondgebied gekocht hebben voor wat goederen die samen maar 60 guldens toen waard waren, men gokt dat dit pakweg 24 dollar is. Je moet wel weten dat de Native Americans eigenlijk het concept van landbezit niet kenden. Zij wouden gewoon de Nederlanders steunen in het gebruik van het land. 

Het park bestaat al sinds 1733, toen het werd gebruikt voor "lawn bowling", een soort van petanque, gemixt met bowlen en curling. De Britten, die toen al bezit hadden genomen van de voormalige Nederlandse kolonie, "huurden" dit stukje land voor een peperkorrel per jaar... Het hek dat er rond staat is het originele hek van 1771! Vroeger stond er ook een standbeeld van de Britse koning George III in het parkje. Het beeld werd tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog omgesmolten tot kogels. De nieuwe Amerikanen vuurden dus stukjes van de koning af op de Britten!

Vlak bij het park staat ook het beeld Charging Bull, een grote stier. 

Locatie: Broadway &, Whitehall St, New York, NY 10004

8. National Museum of the American Indian

Het National Museum of the American Indian is gehuisvest in het prachtige vroegere douanegebouw. Het is een van de enige, zo niet de enige, plaatsen in Manhattan waar je iets over de Native Americans kan leren. Het gebouw op zich is erg mooi en de collectie heeft prachtige stukken. De collectie is opgesteld rond de verschillende stammen, dus je kan goed vergelijken hoe deze stammen met elkaar verschillen.

Er is echter een heel groot gemis. Er wordt niets gezegd over hoe het land van de Native Americans werd afgepakt. Er wordt niets gezegd over hoe zij nu in reservaten moeten leven, en over hoe hun rechten worden ingeperkt. Er wordt ook totaal niets gezegd van hoe zij nu hun leven leiden. Het is echt een museum over de traditionele kledij en voorwerpen, maar mankeert dus heel erg een link met de huidige realiteit. Ik zag in Canada ook verschillende tentoonstellingen over Native stammen en het verschil kan niet groter zijn. Daar kwamen de mensen van de stammen zelf aan het woord en werden de tentoonstellingen samen met hen gemaakt. Hier worden ze nog steeds stiefmoederlijk behandeld. Je leert wel wat in het museum, maar als je je niet bewust was van de situatie van de Native Americans, dan zal je je er ook niet bewust van geworden zijn door dit museum te bezoeken.

Inkom: gratis
Locatie: 1 Bowling Green, New York, NY 10004
Openingsuren: dagelijks 10u-17u, do tot 20u
Website: americanindian.si.edu/visit/newyork

9. Vietnam Veterans Memorial

Deze rustige herdenkingsplaats herdenkt de Amerikanen die naar Vietnam moesten tijdens de oorlog. In de glazen muur zijn brieven geëtst die zij naar het thuisfront stuurden. Het is een sobere plek en ze grijpt wel even naar je keel. Het memorial werd ingewijd in 1985. 1741 New Yorkers stierven in de oorlog, 250.000 mannen en vrouwen gingen er vechten tussen 1964 en 1975.

Locatie: 55 Water St, New York, NY 10041

10. Stadhuis

Het stadhuis van New York is een mooi gebouw, gelegen aan het kleine City Hall Park. In dit parkje zitten heel wat schattige eekhoorns. Het gebouw dateert uit 1812. Het is het oudste stadhuis in de Verenigde Staten dat nog steeds als stadhuis wordt gebruikt. Het is sterk afgeschermd van het grote publiek, maar je kan het nog steeds goed bekijken.

Je kan het stadhuis binnen bezoeken door deel te nemen aan een gratis geleide tour. Deze tours gaan door op weekdagen. Je moet een plaatsje reserveren, behalve voor de tour van 12u op woensdag. Er zijn wel niet altijd tours beschikbaar, dus je moet een beetje geluk hebben.

Inkom: gratis tour
Locatie: City Hall Park, New York, NY 10007
Website: www1.nyc.gov/site/designcommission/public-programs/city-hall/about-city-hall.page

11. Foley Square

Foley Square is een groot plein. Het wordt omringd door enkele prachtige gerechtsgebouwen. Het plein werd genoemd naar Sheriff en sallooneigenaar Thomas "Big Tom" Foley. 

In het midden van het plein staat een grote granieten sculptuur, The Triumph of the Human Spirit, van Lorenzo Pace. Het is een herdenkingsteken voor de duizenden Afrikaanse slaven die in de Verenigde Staten stierven.

12. Chinatown

Chinatown in New York is echt een stukje China. Ineens verdwijnen alle Engelse bordjes en is het Chinees voor zover je kan zien. Er zijn winkels gevuld tot aan de nok met onbekende producten en kantines met de lekkerste noedelsoep die je kan vinden. Dwaal er even in rond en ga zeker ook de zijstraatjes in. 

De eerste Chinese immigrant zou in New York gearriveerd zijn in 1858. Pas in 1870 kwamen er veel meer Chinese mannen ook naar New York en ze vestigden zich allemaal in de buurt van Mott Street. In 1890 waren er al zo'n 12.000 Chinezen in New York. Het waren voornamelijk mannen, die hoopten om in de Verenigde Staten een fortuin te verzamelen en dan terug naar China te keren. Het bleek echter niet gemakkelijk om zo veel geld te verzamelen. Er waren dus een heleboel Chinezen die niet meer terugkeerden. Tegen het einde van de negentiende eeuw was Chinatown een erg gewelddadige buurt. Ook nu is er nog heel wat georganiseerde misdaad, maar daar heb je als toerist geen last van. Tot in de jaren 1930 waren er heel wat moorden, gekend als de Tong Wars.

Al in 1882 probeerde de overheid de instroom van Chinezen aan banden te leggen. De Chinese Exclusion Act legde een verbod van tien jaar op aan Chinese arbeiders om het land binnen te komen. Later kwamen er nog bijkomende immigratiequota, zoals de National Origins Provision van 1924. Deze laatste akte werd weer afgeschaft in 1965, wat leidde tot een nieuwe instroom van zo'n 20.000 Chinezen, deze keer vooral vrouwen. Zij werden vooral in sweatshops tewerkgesteld. 

In 1990 kwamen er een boel illegale Chinese immigranten het land binnen. Zij kwamen eerder uit de provincie Fujian en waren vooral ongeschoolde arbeiders. Het geweld steeg weer en de lokale Cantonese leiders van Chinatown vroegen de stad om hulp. Tegenwoordig zijn heel wat gegoede Chinezen uit Chinatown weggetrokken, maar ze zijn nog steeds de voornaamste klanten van de gekke winkels en eethuizen.

Op de laatste foto staat Lin Zexu. HIj staat bekend om zijn harde strijd tegen de opiumhandel in de negentiende eeuw. Dit standbeeld staat op Chatham Square, vlak bij de Kimlau Memorial Arch, die de Chinese Amerikanen eert die in de Tweede Wereldoorlog stierven.

13. Mariners' Temple Baptist Church

De Mariners' Temple is de oudste kerk van de Baptisten in Manhattan. Het is eerder toevallig dat ik er verzeild raakte, maar de plek is me altijd bijgebleven. Ik wandelde door Chinatown en hoorde ineens prachtig gospelgezang. We stonden met z'n tweeën aan de deur te luisteren en door het raampje te kijken, toen de deur openging. Het was woensdagmiddag, er was een lunch hour of power worship aan de gang, en we werden binnengevraagd. Vol schroom schuifelden we binnen. De kerk was voor een middag in de week goed gevuld. Er zaten zo'n 50 personen, en wij waren blanke nummer 2 en 3. Maar niemand leek dat te zien. We werden verwelkomd met brede glimlachen en naar een plaatsje begeleid.

Wat ik daar heb gehoord, heeft mij veranderd, ik kan het niet anders beschrijven. De dominee sprak over moderne zaken. Power worship, het zal niet zijn. Vurige preken afgewisseld met prachtig gezang. En aanmoedigend geklap van het publiek. Ik had op voorhand gezegd dat ik heel graag eens naar zo'n dienst wou gaan, maar ik gruwelde van het toeristische gebeuren dat rond de kerken in Harlem hangt in het weekend. Dit was echt, rauw en ongelooflijk lief.

Toen de dominee zei dat je de mensen die slecht voor je waren, uit je leven moest snijden, knapte er wel even iets. Ik ben een softie, maar de woorden kwamen echt binnen. Je zag de mensen in de kerk ook echt aandachtig luisteren, meevoelen, en begrijpen waar het over ging. Deze preken raakten de mensen rechtstreeks, ze hadden betrekking op het dagelijkse leven. Zo hoort religie volgens mij te zijn: een steun en gevoel van samenhorigheid. Een van de leden van de congregatie had net heel wat tegenslag gehad. Zijn verhaal werd verteld en er werd een geldophaling voor hem gedaan, zodat hij weer even verder kon. Aan ons werd niets gevraagd, en dat trof mij. Wij waren klaar om ook te geven, maar werden niet verplicht. 

Na de dienst werden er appels en chipszakjes uitgedeeld. We wouden stilletjes weggaan, maar dat was buiten de leden van de congregatie gerekend. Men schudde onze hand en ze wensten ons nog veel plezier. En toen kwam er een oudere vrouw naar me toe, en zei "let me hug you, because I've got so much love to give". Terwijl ik dit hier typ, stromen de tranen nog over mijn wangen. Dat korte moment is zonder overdrijven een van de schoonste momenten van mijn leven. Het gevoel van ergens onvoorwaardelijk welkom te zijn, dat moet je echt koesteren.

Inkom: gratis
Locatie: 8, Oliver St, New York, NY 10038
Openingsuren: zie foto

Website: www.marinerstemple.org

14. Little Italy

Little Italy is minder Italiaans dan Chinatown Chinees is. De lantaarnpalen en brandkranen zijn wel vrolijk in de Italiaanse driekleur geschilderd. Je vindt er een heleboel Italiaanse restaurants.

In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen er veel Italiaanse immigranten in deze buurt wonen. Na Wereldoorlog II vertrokken heel wat Italianen uit de stad. Martin Scorsese en Robert de Niro zwierven hier wel nog rond in de jaren 1950. Ondertussen neemt Chinatown langzaam maar zeker straten uit Little Italy over, waardoor het gebied steeds kleiner wordt.

Neem zeker ook eens een kijkje in de zeer accuraat genoemde winkel Christmas (142 Mulberry Street), voor de ultieme kerstdecoratie-shopervaring.

15. Rocky Horror Picture Show

In de Cinépolis-bioscoop in Chelsea kan je om middernacht nog naar de Rocky Horror Picture Show gaan kijken, incluis meeacterende acteurs vooraan op een podium, dansen, roepen en gooien met rijst.

Als je een Rocky Horror maagd bent, dan weet je echt niet wat je overkomt. De interactie met het publiek is gigantisch. Wees bereid om op een podium te gaan dansen, orgasmegeluiden na te bootsen en aangevallen te worden met watergeweren. De film is 18+, en niet helemaal zonder reden.

Lees je thuis in in de knotsgekke gebruiken, of laat je verrassen. Wat je ook doet, dit wordt een nacht om nooit te vergeten.

Inkom: $10
Locatie: 260 W 23rd St, New York, NY 10011
Openingsuren: Elke vrijdag en zaterdag. De film start om middernacht. Kom iets van tevoren om je ticket te kopen.
Website: 
www.nycrhps.org

16. The High Line

The High Line is een prachtig stadspark, op de plaats van een oude spoorlijn. Je ziet de oude sporen ook nog liggen tussen de planten. Het is een aangename plek om boven de stad te wandelen, want het park bevindt zich zo'n negen meter boven de begane grond. De beste plaats om het park binnen te gaan, is in de buurt van Chelsea Market. Dan kan je immers een picknick van de markt mee naar boven nemen. Het wonderlijke is dat dit park ook toegankelijk is voor rolstoelpatiënten via verschillende liften.

Verwacht je niet aan uitgestrekte grasvelden natuurlijk. Het is een houten promenade, tussen struiken, lage bomen en huismuren. Op meerdere plaatsen staan er kunstinstallaties, wat het geheel natuurlijk heel hip maakt.

Locatie: klik hier voor de verschillende ingangen.
Website:
www.thehighline.org

17. Chelsea Market

 

De Chelsea Market ligt in een oude fabriek, de National Biscuit Company waar volgens de legende het oreokoekje werd uitgevonden. Deze foodiemarkt is echt een hipsterparadijs. Je kan er boodschappen doen, maar ook gerechtjes eten. Ik raad zeker de vismarkt aan, voor de meest verse sushi ooit, en de tacokraam. Het grote bakstenen gebouw is een beetje een doolhof, maar je moet je echt laten leiden door de heerlijke geuren van verse pasta en brood. Alle winkeltjes hier zijn zorgvuldig gekozen en dat merk je aan de kwaliteit van de producten.

Locatie: 75 9th Ave, New York, NY 10011
Openingsuren: ma-za 7u-2u, zo 8u-22u
Website: 
chelseamarket.com

18. Union Square

Union Square is een van de gezelligste pleinen in New York. Er zitten mensen te schaken, net zoals je in de films kan zien! Er liggen ook veel winkels rond. De grootste aantrekkingskracht van het plein is echter de farmers' market. Je kan er seizoensgebonden producten kopen, dranken, ambachtelijk gemaakte producten,... Neem de tijd om de kraampjes rustig te bekijken en enkele heerlijke producten er uit te kiezen.

Op 20 Union Square East zie je de oude American Savings Bank. Enkel de buitenkant met de mooie arcades is nu overgebleven, maar het is zeker een kijkje waard.

Openingsuren: de farmers' market is open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag, van 8u tot 18u.
Website: www.grownyc.org/greenmarket/manhattan-union-square-m

19. Flatiron Building

Het Flatiron Building is een van de bekendste gebouwen in New York, dankzij haar heel bijzondere vorm. Het gebouw lijkt op een heel hoog strijkijzer, vandaar de naam. Het werd al in 1902 opgericht en is 20 verdiepingen hoog. In die tijd was het het hoogste gebouw in de buurt.

Het flatiron district is een best gezellige buurt, met hippe zaakjes.

Locatie: 175 5th Ave, New York, NY 10010

20. Empire State Building

Het Empire State Building is wederom zo'n iconisch gebouw uit New York. Het werd in 1931 gebouwd en is een lange tijd het hoogste gebouw van de stad geweest. Het telt 102 verdiepingen en is 373 meter hoog. 's Nachts wordt het gebouw fel verlicht. In 2009 werd het gebouw beter geïsoleerd, waardoor het nu 38% minder energie gebruikt.

Je kan helemaal naar de top van het gebouw gaan, om zo een machtig zicht over New York te hebben. Persoonlijk raad ik eerder aan om naar Top of the Rock (Rockefeller Center) te gaan. Daar zijn iets minder toeristen en kan je effectief naar buiten. En je kan er dan dus de skyline van New York fotograferen, met het Empire State Building er op!

Inkom: vanaf $38
Locatie
: 20 W 34th St, New York, NY 10001
Openingsuren: dagelijks,8u-2u
Website: www.esbnyc.com

21. Grand Central Library

Het gebouw van de New Yorkse bibliotheek werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd. De periodicals room die je op de tweede foto ziet is slechts een van de prachtige zalen in de bibliotheek. De beroemdste zaal is natuurlijk de centrale leeszaal op de derde verdieping. 

Inkom: gratis
Locatie
: 135 E 46th St, New York, NY 10017
Openingsuren: ma-do 10u-21u; vr 10u-18u; za 10u-17u; niet op zondag
Website: www.nypl.org/locations/grand-central

22. Rockefeller Center & Top of the Rock

Ik ben niet zo iemand die in elke stad het hoogste punt moet opzoeken om een mooi beeld over die stad te hebben. In New York wou ik dit echter wel heel erg graag doen. Ik koos voor Top of the Rock in plaats van the Empire State Building, omdat er hier minder volk is, je op drie verdiepingen (de 67e, 69e en 70e verdieping) echt naar buiten kan en je mooie foto's van the Empire State Building kan nemen! Die 70e verdieping bevindt zich trouwens op 259 meter hoogte. Bovendien heb je er ook een ongehinderd zicht op Central Park.

Rockefeller Center zelf is een groot complex. Het werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw gebouwd door John D. Rockefeller, de zoon van de grote oliemagnaat. Het hele complex bestaat uit zo'n 19 gebouwen! Onder andere de mooie Radio City Music Hall hoort bij het complex. Op het binnenplein staat een reusachtig gouden standbeeld, zoals je op de eerste foto kan zien. Het beeldt Prometheus uit, de titaan die de mensheid vuur schonk. Wat verderop staat er ook een standbeeld van Atlas. In de kerstperiode staat hier ook een gigantische kerstboom en een schaatsbaan. In de gebouwen vind je ook restaurants en winkels.

Om Top of the Rock te bezoeken, heb je getimede tickets nodig. Je kan deze ter plekke kopen, maar je kan ook op voorhand reserveren. Zelf heb ik mijn tickets ter plaatse gekocht en ik moest niet eens aanschuiven. Eens je binnen bent, mag je zo lang blijven als je wilt.

Inkom: vanaf $36
Locatie
: 30 Rockefeller Plaza, New York, NY 10112
Openingsuren: dagelijks, 8u-middernacht. Laatste lift omhoog om 23u.
Website: www.rockefellercenter.com enwww.topoftherocknyc.com

23. St. Patrick's Cathedral

St. Patrick's Cathedral werd gebouwd rond 1888 en recent gerenoveerd. Het is een van de belangerijkere katholieke kerken in Amerika. Het is de zetel van de aartsbisschop van New York. 

Inkom: gratis
Locatie
: 5th Ave, New York, NY 10022
Openingsuren: dagelijks, 6u30-20u45
Website: saintpatrickscathedral.org

24. Grand Central Terminal

Het treinstation Grand Central Terminal is een van de beroemdste landmarks uit New York. Het is  een gigantisch gebouw. De centrale hal heeft een mooi plafond, dat volledig beschilderd is met sterrenbeelden die de winterhemel nabootsen. De hal is ruim 143 meter lang en bijna 46 meter hoog. Het station werd al in 1912 gebouwd. Er is ook een grote markt met allerlei soorten voedsel en op de onderste verdieping is er een grote restaurantruimte met verschillende eetmogelijkheden.

Wist je dat er 56 treinsporen in dit station zijn? Als je hier de trein moet nemen, moet je dus best op tijd zijn.

Inkom: gratis
Locatie
: 89 E 42nd St, New York, NY 10017
Openingsuren: dagelijks, 5u30-2u
Website: www.grandcentralterminal.com

25. Chrysler Building

In 1930 werd het elegante Chrysler Building afgewerkt. Het heeft prachtige art deco vormen en motieven. Het is samen met het nieuwe Timesgebouw het derde hoogste gebouw van New York met 282 meter. Je kan het gebouw niet bezoeken, er is ook niet echt iets te zien, maar je kan het wel van buitenaf bewonderen. Het is een bekend beeld in horizonfoto's van de stad.

Locatie: 405 Lexington Ave, New York, NY 10174

26. Macy's

Macy's is een gigantische winkel, van de gelijknamige keten, die al in 1858 werd opgericht. In 1902 verhuisde de winkel naar het gebouw, zo groot als een hele huizenblok, waar het nu zit. Je vindt er de bekendste ontwerpers en merken en je kan er dagenlang shoppen. Het is mijn persoonlijke hel op aarde, maar ik veronderstel dat de meeste vrouwen het wel geweldig zullen vinden. Ik raad wel de galajurkencollectie aan om eens bij weg te dromen.

Locatie: 151 W 34th St, New York, NY 10001
Openingsuren: dagelijks, klik hier voor de wisselende openingsuren
Websitewww.macys.com

27. Times Square

Geen enkel bezoek aan New York is compleet, zonder een tussenstop op Times Square. Vooral wanneer het donker is, zijn de schreeuwerige billboards op hun impressionantst. Let wel op: ook zakkenrollers weten dat het hier stikt van de toeristen, dus hou je bezittingen goed bij je. Op zich is er niet zo veel te zien of beleven daar, maar tegelijk bruist de buurt wel van het leven.

Times Square is in tegenstelling tot wat de naam zegt, niet eens een plein. Het is een driehoek vol lichtreclames, gemaakt door de kruising van verschillende straten. De buurt kreeg haar naam van het hoofdkwartier van The New York Times, dat hier in 1904 gebouwd werd.

Locatie: Broadway & Seventh Avenue

28. Central Park

Central Park is zo groot en mooi, dat ik er dagen heb doorgebracht. Ik heb er zitten luieren en wandelen, in plaats van musea te bezoeken zoals ik normaal doe. Het park is dan ook maar liefst 3,41 km² groot. Er is een Shakespeare Garden, een Turtle Pond, een Alice in Wonderland standbeeld,... Opgelet, in het volledige park geldt een rookverbod.

Via deze kaart van www.planetware.com kan je het park verkennen. Neem er rustig je tijd voor. Je kan ook een lekkere picknick inpakken en die in het park opeten.

Nummer 45, Strawberry Fields, is opgedragen aan John Lennon. Die werd vlak buiten het park, aan het Dakota Building vermoord door Mark Chapman.

Locatie: Midden in de stad, kijk op kaartje voor de verschillende ingangen.
Openingsuren: dagelijks, 6u-1u
Websitewww.centralpark.com

29. Metropolitan Museum of Art

Het Metropolitan Museum of Art is een heel groot museum. Aan een dag heb je bijna niet genoeg om het te bezoeken. Je kiest dus best enkele afdelingen die je het meest interesseren. Je kan kiezen uit: Europese schilderijen, negentiende eeuwse Europese schilderijen en beeldhouwwerken, Aziatische kunst, de Amerikaanse vleugel, Middeleeuwse kunst, Egyptische kunst, Griekse en Romeinse kunst, kunst van Afrika, Oceanië en de Amerikaanse continenten, moderne en contemporaine kunst, Europese beeldhouwkunst en decoratieve kunsten en tot slot de Robert Lehman Collection.

Ik raad zeker de Egyptische sectie aan, met de schitterende Tempel van Dendur. Het museum zit barstensvol geweldige kunst en is dus zeker een bezoek waard.

Inkom: $25, hiervoor krijg je drie dagen toegang tot The Cloisters, The Met en The Met Breuer.
Locatie: 1000 5th Ave, New York, NY 10028
Openingsuren: zo-do 10u-17u30, vr-za 10u-21u
Website: www.metmuseum.org

30. Guggenheim Museum

Ik moet eerlijk zijn: zelf heb ik het Guggenheim niet vanbinnen bezocht. Ondanks dat er prachtige werken hangen, kon ik het niet opbrengen om de prachtige zomernamiddagen in Central Park om te ruilen voor een museum. En laten we eerlijk zijn: je hebt altijd een reden nodig om terug te gaan naar New York!

Het gebouw van het Guggenheim werd door Frank Lloyd Wright speciaal voor het museum ontworpen. In 1959 was het klaar en zorgde het meteen voor een boel gemengde reacties. Het museum is vooral gekend voor haar uitstekende tijdelijke tentoonstellingen. De vaste collectie is echter ook niet van de minste: er hangen altijd wat werken van moderne meesters zoals Kandinsky, Gauguin, Van Gogh, Monet en Cézanne.

Inkom: $25, elke zaterdag tussen 17u en 19u45 kan je betalen wat je wilt.
Locatie
: 1071 5th Ave, New York, NY 10128
Openingsuren: niet op donderdag, 10u-17u45, op zaterdag tot 19u45
Website: www.guggenheim.org

31. American Museum of Natural History

The American Museum of Natural History is een van de bekendste en meest bezochte musea in New York. Er kan dus ook wel een lijn staan voor de kassa's. Meestal gaat dit echter vlot vooruit. Het is vooral bekend om haar leuke dinosaurussencollectie. Je kan het museum kennen uit de film "Night at the Museum". Ik moet je echter wel teleurstellen: het Paaseilandbeeld (dat in de film de gevleugelde woorden "Dum Dum give me gum gum spreekt) is in feite een kopie.

Zeker kinderen zullen dit museum fantastisch vinden. De displays met opgezette dieren, scenes uit andere culturen en fossielen spreken tot ieders verbeelding.

Inkom: Als je aan de kassa betaalt, mag je betalen hoeveel je wilt. Anders betaal je de standaardprijs van $23. Voor speciale tentoonstellingen betaal je extra.
Locatie
: Central Park West & 79th St, New York, NY 10024
Openingsuren: dagelijks, 10u-17u45
Website: www.amnh.org

32. Masjid Malcolm Shabazz

Harlem is heel anders dan de rest van Manhattan. De mensen zijn er armer, de bevolking is overwegend zwart, de straten zien er groezeliger uit. Ik heb me er echter nooit onveilig gevoeld, ook 's nachts niet. De buurt is zeker de moeite waard om wat rond te lopen, want zo ontdek je verrassende plekken. Een hiervan is de Masjid Malcolm Shabazz, een moskee boven een apotheker. Wat verder om de hoek (op W 116th Street) bevindt zich ook de Malcolm Shabazz Harlem Market, een klein Afrikaans marktje, waar het fijn is om even te snuisteren.

Locatie: 102 W 116th St, New York, NY 10026

 

33. Graffiti in Harlem

Er is heel wat graffiti te vinden in Harlem. Loop rond en je ziet sowieso prachtige kunstwerken. Ga zeker kijken naar The Spirit of East Harlem, een prachtige muurschildering, die je op de rechtse foto van de eerste rij ziet. Op de onderste rij zie je dan weer een stukje van de Graffiti Wall of Fame.

Locatie: Spirit of East Harlem: East 104th Street en Lexington. Graffiti Wall of Fame: Park Avenue en East 106th Street

 

34. Jazz in Harlem

Harlem is de bakermat van de jazz. Veel van de legendarische clubs zijn dan wel gesloten, maar je kan er toch nog steeds naar heerlijke muziek luisteren. De plaats waar deze foto is genomen, is voor mij een van de meest bijzondere plaatsen op aarde. Ik zal mijn best doen om uit te leggen hoe deze plek een plaatsje in mijn hart veroverde, maar ga vooral zelf kijken. Alleen dan zal je begrijpen wat ik bedoel.

De American Legion Post 398 is niet je normale club of café. Het is een social club voor veteranen. Dit betekent dat je gratis binnen mag, maar wel je naam in het gastenregister moet schrijven. Bovendien moet je een beetje deftig gekleed gaan. Er is geen drankmenu en de sterke drank komt uit vliegtuigflesjes. De cocktails zijn sterk (lees: een vol flesje rum met een likje cola voor de kleur) en spotgoedkoop (toen 3-4 dollar). Je kan er ook voor zo'n 10 dollar comfortfood eten, dat ter plaatse vers wordt gemaakt.

De jazz die er wordt gespeeld, is van heel hoog niveau. Vroeger speelde Seleno Clarke er op een hammond-orgel, als een van de besten ter wereld, maar helaas is hij eind 2017 overleden. Het was hij die in de jaren '90 de muziek in de veteranenclub binnenbracht. Zijn dood wil echter niet zeggen dat het niveau gedaald is, helemaal niet. Deze veteranenclub is bekend voor haar goede muziek en alleen goede muzikanten durven meedoen met de jams. Ik sprak zo in 2016 met een gitarist die eerst enkele jaren in verschillende cafés speelde, voor hij hier wou spelen. 

Maar het is niet alleen de goede muziek, de goedkope drank en het lekker eten die deze plek zo bijzonder maken. Nee, het zijn de mensen. Harlem is geen rijke buurt en deze veteranenclub helpt vooral zwarte veteranen. De mensen die er zitten zijn dus vaak zwart, oud en arm. Er is ook altijd een handjevol toeristen, die net zoals ik toevallig ergens in een boekje over het bestaan van deze plek lazen. Je voelt je dus eerst een beetje een indringer, maar als je je beleefd gedraagt, worden de mensen snel je beste vrienden. Ik ging er met een vriendin twee keer naar toe, en de tweede keer lieten Karen en Barbara (de twee barvrouwen) ons met iedereen kennismaken. Ze waren zo onder de indruk dat wij er weer waren, helemaal van uit België! Er was een oude man die me een lief wou helpen zoeken, een man die heel de tijd "yeah baby yeah" riep, vrouwen die sterke drank achterover kapten,... Als je je een beetje inspant, nemen ze je meteen op in hun groep. Het is echt een kleine gemeenschap van mensen die voor elkaar zorgen. En dat is nodig. Toen bijvoorbeeld een vrouw haar 3 dollar voor het water niet wou betalen, werd de man die hielp bedienen heel paniekerig. Dat zou immers uit zijn zak moeten betaald worden en dat was voor hem erg veel. Wij stelden meteen voor om dat dan maar te betalen, en lieten er op de laatste dag van onze vakantie dan ook bijna al ons geld achter. 

Kom trouwens altijd op tijd, ten laatste om 19u. Anders is de kans groot dat je er gewoon niet meer bij kan. Wij hebben nooit een tafeltje gehad, maar dat was niet erg. Er is achteraan ook nog een tuintje (waar je niet mag vloeken voor de buren!), dus daar is nog wat extra ruimte.

Echt, ik weet niet of ik het goed uitgelegd heb, maar dit is werkelijk zo een bijzondere plek. Ik heb er echt enkele van mijn mooiste vakantieherinneringen gemaakt.

Inkom: gratis, zorg ervoor dat je genoeg cash mee hebt, want je kan niet met de kaart betalen voor je drankjes en eten!
Locatie: 248W 132nd Street, New York, NY 10027
Openingsuren: zondag is de beste avond, vanaf 18 à 19u tot 23u, van woensdag tot zaterdag kan je er ook terecht. 

35. The Cloisters Museum

The Cloisters zijn een onderdeel van the Metropolitan Museum of Art. Dit onderdeel van het museum ligt in het mooie Fort Tryon Park, helemaal boven aan Manhattan. Je vindt hier de collectie Europese middeleeuwse kunst van de Met. De gebouwen lijken op een authentiek Europees klooster. Dit is echter niet zo! De gebouwen werden pas in de jaren dertig van de twintigste eeuw gebouwd, weliswaar met onderdelen van vijf Europese middeleeuwse kloosters.

Het geheel is een sfeervolle plek, waar oude kloosteronderdelen, zoals houten deuren, ingebouwd werden in de moderne structuur. Je vindt er onder andere mooie eenhoorn-wandtapijten uit Vlaanderen. Voor ons Europeanen is dit natuurlijk niet zo uitzonderlijk, maar het is toch de moeite waard om de hele rit naar the Cloisters te ondernemen.

Inkom: $25, hiervoor krijg je drie dagen toegang tot The Cloisters, The Met en The Met Breuer.
Locatie: 99 Margaret Corbin Dr, New York, NY 10040
Openingsuren: dagelijks, maart - oktober 10u-17u15, november-februari 10u-16u45
Websitewww.metmuseum.org/visit/met-cloisters

36. Brooklyn Bridge

Een trip naar New York is niet compleet zonder een wandeling over Brooklyn Bridge. De leukste manier om erover te wandelen, is van Brooklyn naar Manhattan. Dan heb je immers een prachtig zicht op de skyline van de stad.

De brug zelf werd al in 1883 gebouwd. Je wandelt op een stuk dat speciaal voor voetgangers is gebouwd, boven de rijwegen voor de auto's. De beste manier om op deze voetgangersweg te komen, is via het kruispunt van Tillary Street en Boerum Place.

Locatie: via het kruispunt van Tillary Street en Boerum Place

37. De wijken van Brooklyn

Brooklyn is de perfecte borough om in rond te wandelen. Het is er rustiger dan in Manhattan, minder groots. Elke wijk heeft wel iets speciaals. Bovendien zijn heel wat plaatsen in Brooklyn ook erg gemoderniseerd, waardoor je je echt in hipsterland waant. Vergis je niet, je kan om de hoek van een hippe koffiebar of microbrouwerij even goed een verarmde straat zien.

De wijk DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) staat bekend om haar hippe koffieplaatsjes. Ga zeker ook naar Brooklyn Bridge Park, voor een mooi zicht op Manhattan. Williamsburg is écht de hipsterplek bij uitstek. Deze wijk is ook erg geschikt om 's avonds uit te gaan. Bushwick en Bedford Stuyvesant (of Bed-Stuy) zijn wat armere wijken. Dit uit zich echter in prachtige graffiti en een heel fijne sfeer. Er zijn marktjes en straatfeesten, basketbalveldjes en ook wel gure hoekjes en kantjes natuurlijk.

38. New York Botanical Garden

De New York Botanical Garden ligt in the Bronx. De botanische tuin is meteen ook een goede reden om in dat deel van de stad te komen. Ik moet zeggen, ik was wel een beetje op mijn hoede om daar te komen. Overdag leek de buurt echter uitgestorven, dus je kan er eigenlijk zonder problemen rondlopen.

De botanische tuin is gigantisch. Maar echt gigantisch. Wij hadden het voordeel dat de kerselaars in bloei stonden, net zoals de paasbloemen. Velden en velden vol kleur, werkelijk prachtig. Het is vooral een plek waar je echt tot rust kan komen na de drukte van Manhattan.

Inkom: gratis op woensdag, en voor ingang tussen 9u en 10u op zaterdag. Anders $23 op weekdagen en $28 in het weekend.
Locatie: 2900 Southern Blvd, Bronx, NY 10458
Openingsuren: meestal gesloten op maandag. di-zo 10u-18u. 22 januari - 4 maart tot 17u.
Website: www.nybg.org

39. Staten Island Ferry

De goedkoopste manier om New York van op een afstandje te bekijken en het Vrijheidsbeeld van korterbij te bekijken, is de Staten Island Ferry. Die is immers gratis! De ferry neemt je van Manhattan naar Staten Island. Je gaat best niet rond de spitsuren 's morgens en 's avonds, wanneer de ferry door heel wat werkmensen wordt gebruikt. Hier is alvast een kleine spoiler: het Vrijheidsbeeld is klein.

Om op de ferry te stappen, ga je naar het meest zuidelijke puntje van Manhattan. In Staten Island moet je van de ferry, ook al wil je meteen terug. Je staat daar dus dan een tijdje nutteloos te wachten voor je weer op de ferry richting Manhattan kan.

Inkom: gratis
Locatie
: vertrekt in Manhattan van de Whitehall Manhattan terminal, 4 Whitehall St, New York, NY 10004
Uren: zowat de klok rond, kijk hier voor de uren.
Website: www.siferry.com

40. Ellis Island

Toen ik naar New York ging, was Ellis Island helaas gesloten. Dat is voor mij echt de reden om nog eens terug te gaan, want ik ben er mateloos door geïntrigeerd. Van 1892 tot 1954 passeerden alle immigranten langs Ellis Island, voor ze New York binnenmochten. De gebouwen werden in 1990 herbestemd als het Ellis Island National Museum of Immigration. Je kan er de verhalen leren kennen van al deze immigranten die een nieuw leven wouden opbouwen in Amerika. Er is ook een databank van meer dan 22 miljoen immigranten die tussen 1892 en 1924 binnenkwamen in New York. Je kan dus opzoeken of er mensen tussenzitten met jouw familienaam.

De boot die je moet nemen, zet je ook af op Liberty Island, waar je even rond het Vrijheidsbeeld kan lopen. Gun jezelf hier minstens een halve dag voor, anders krijg je beide eilanden niet gedaan.

Inkom: $18,50
Locatie
: Ellis Island, je moet de boot van State Cruises nemen om er te raken, die vertrekt vanuit Battery Park.
Uren: zie de website waar je op voorhand tickets kan kopen.
Website: libertyellisfoundation.org

41. Het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld, of Statue of Liberty is natuurlijk hét symbool van New York. Het standbeeld staat op haar eigen eilandje, Liberty Island, en is gemaakt van koper. Het is een cadeau van Frankrijk aan de Verenigde Staten. Frédéric Auguste Bartholdi ontwierp het standbeeld en Gustave Eiffel zorgde voor de bouw ervan. Die laatste ken je natuurlijk van de Eiffeltoren. De mevrouw van het standbeeld is Libertas, de Romeinse godin van de vrijheid.

Het Vrijheidsbeeld werd al in 1886 ingewijd. Het beeld zelf is 46 meter hoog en met de sokkel erbij is het geheel 93 meter. Dit lijkt hoog, maar valt in het echt eigenlijk nogal klein uit, zeker in vergelijking met de wolkenkrabbers van Manhattan.

Je kan het standbeeld van dichterbij bekijken door een ritje te maken op de gratis Staten Island Ferry.

Je kan ook op Liberty Island rondlopen in combinatie met een bezoek aan Ellis Island. Je kan ook het museum in de pedestal en de kroon bezoeken. Daarvoor moet je, net zoals voor Ellis Island, een ticketje kopen bij State Cruises.

Inkom: $21,50
Locatie
: Liberty Island, je moet de boot van State Cruises nemen om er te raken, die vertrekt vanuit Battery Park.
Uren: zie de website waar je op voorhand tickets kan kopen.
Website: www.nps.gov/stli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram