Wat te doen in Londen?

1. British Museum

Dit museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk en herbergt een gigantische collectie aan kunstschatten van over de hele wereld. Wat je er niet vindt, zijn schilderijen. Die zijn ondergebracht in de National Gallery. Als je maar één museum bezoekt in Londen, laat het dan dit zijn. Het museum is zo groot, dat je er gemakkelijk meerdere dagen in kan ronddwalen. Enkele highlights die je zeker niet mag missen: de rosetta-steen, de collectie Egyptische standbeelden en mummies, de Lindow Man, de Parthenon-friezen, het Paaseiland-beeld, de schat van Sutton Hoo en de reliëfs van de leeuwenjacht.

Inkom: gratis
Locatie: Great Russell Street, London WC1B 3DG
Openingsuren: dagelijks 10u-17u30. De meeste galerijen zijn op vrijdag open tot 20u30.
Website: www.britishmuseum.org

2. National Gallery

Dit museum is het schilderijen-equivalent van het British Museum. Je vindt hier schilderijen van uit de 13e tot de 20e eeuw, in een mooi overzicht. Dit museum bevat allicht een van de meest impressionante collecties in heel de wereld. Je vindt er onder andere: Het Arnolfini Portret (Jan Van Eyck), De Maagd op de Rotsen (Leonardo da Vinci), meerdere Van Goghs, Caravaggio's, Rembrandts en Raphaëls, Monets, Manets en Cézannes.

Inkom: gratis
Locatie: Trafalgar Square, London WC2N 5DN
Openingsuren: dagelijks 10u-18u00. Op vrijdag open tot 21u00.
Website: www.nationalgallery.org.uk

3. National Portrait Gallery

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit museum gewijd aan portretschilderkunst en portretfotografie. Het is allicht niet het meest interessante museum in Londen, voor niet-Engelsen. De tijdelijke tentoonstellingen lonen vaak wel de moeite.

Inkom: gratis
Locatie: St Martin’s Place, London WC2H 0HE
Openingsuren: dagelijks 10u-18u00. Op vrijdag open tot 21u00.
Website: www.npg.org.uk

4. Museum of London
Dit museum vertelt de geschiedenis van Londen, van de prehistorie, over de grote brand, tot nu. Er zijn heel leuke diorama's gemaakt, waardoor het museum zeker ook geschikt is voor kinderen. Je kan er een reconstructie van een Romeinse eetkamer zien, een nagebouwd huis van de Saksen en een model van de oude St. Paul's Kathedraal. De Victorian Walk, met verschillende straten met nagebouwde winkels, is zo wat de meest populaire sectie van het museum. De koets die je hier op de foto ziet, is die van de Lord Mayor en wordt nog steeds door de Lord Mayor gebuikt tijdens de jaarlijkse Lord Mayor's Show.

Inkom: gratis
Locatie: 150 London Wall, London EC2Y 5HN
Openingsuren: dagelijks 10u-18u00
Website: www.museumoflondon.org.uk/museum-london

5. Tate Britain

Dit museum herbergt de Britse kunst van 1500 tot nu. Vooral de collectie schilderijen van JMW Turner is erg impressionant. Andere bekende schilderijen die je er kan zien zijn bijvoorbeeld Ophelia van Millais en The Lady of Shalott van Waterhouse. Er zijn ook meerdere werken van Francis Bacon te bewonderen. Het gebouw zelf is ook schitterend.

Inkom: gratis
Locatie: Millbank, London SW1P 4RG
Openingsuren: dagelijks 10u-18u00
Website: www.tate.org.uk/visit/tate-britain

6. Petrie Museum of Egyptian Archeology

 Dit kleine universiteitsmuseumpje is ideaal voor de Eypte-liefhebber. Volgeduwd met artefacten uit opgravingen, ontdek je vele (letterlijke en figuurlijke) pareltjes, zoals een van de oudste linnen kledingstukken ter wereld! 

Inkom: gratis
Locatie: Malet Place, London WC1E 6BT
Openingsuren: dinsdag - zaterdag 13u00-17u00
Website: www.ucl.ac.uk/culture/petrie-museum

7. British Library
De nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk organiseert vaak interessante tentoonstellingen omtrent boeken en documenten. Op de website van de British Library kan je kijken welke tentoonstellingen lopen.

Inkom: gratis
Locatie: 96 Euston Rd, London NW1 2DB
Openingsuren: maandag, woensdag, donderdag, vrijdag 9u30-18u00; dinsdag 9u30-20u00; zaterdag 9u30-17u00; zondag 11u00-17u00
Website: www.bl.uk

8. Sir John Soane's Museum
Dit museum is gehuisvest in de voormalige woning van John Soane, Brits architect en verzamelaar van objecten. Hij wou dat zijn leerlingen bouwwerken en objecten van over de hele wereld konden bestuderen, dus hij propte zijn woning vol. Dat maakt deze woning een rariteitenkabinet, met een verwondering om elk hoekje.

Inkom: gratis
Locatie: 96 Euston Rd, London NW1 2DB
Openingsuren: woensdag - zondag 10u00-17u00
Website: www.soane.org

9. Imperial War Museum

Dit museum behandelt conflicten vanaf de Eerste Wereldoorlog. De vaste tentoonstellingen rond de Eerste Wereldoorlog en de holocaust (niet geschikt voor kleine kinderen) zijn zeker heel interessant. Er hangen ook meerdere vliegtuigen in de grote hal. Het is een erg modern museum. 

Inkom: gratis
LocatieLambeth Road, London SE1 6HZ
Openingsuren: dagelijks 10u00-18u00
Website: www.iwm.org.uk/visits/iwm-london

10. Tate Modern

Dit museum is het walhalla voor moderne kunstliefhebbers.  Denk aan installaties, papier-maché, beeldhouwwerken,... Een heleboel van het museum is gratis te bezoeken, maar kijk zeker ook naar het programma van de interessante betalende exposities. Ook de gratis delen van het museum wisselen regelmatig, dus je krijgt er steeds iets nieuws te zien.

Wat je zeker moet doen, is de lift naar de tiende verdieping nemen. Dan kom je op het dak van het museum terecht en heb je een prachtig, gratis, zicht over Londen.

Inkom: gratis
Locatie: Bankside, London SE1 9TG
Openingsuren: zondag - donderdag 10u00-18u00; vrijdag - zaterdag 10u00-22u00
Website: www.tate.org.uk/visit/tate-modern

11. Victoria and Albert Museum (V&A)

Het Victoria and Albert Museum, V&A voor de vrienden, is een enorm museum voor toegepaste kunsten. Denk hierbij aan tapijten, porselein, meubels, kledij,... Een van de meest bijzondere stukken is allicht Tipu's Tiger, een semi-automaton uit 1793 in de vorm van een tijger die een Engelsman verslindt. Verwacht je aan kleine en grote mirakels.

Inkom: gratis
Locatie: Cromwell Road, London SW7 2RL
Openingsuren: dagelijks 10u00-17u45. Op vrijdag open tot 22u00.
Website: www.vam.ac.uk

12. Science Museum
Dit reusachtige museum met meer dan 40 zalen is een eerbetoon aan uitvindingen. Het museum is heel geschikt voor kinderen, en er zijn ook meerdere doe-plaatsen, zodat zij zelf kunnen experimenteren.

Inkom: gratis
Locatie: Exhibition Road, South Kensington, London SW7 2DD
Openingsuren: dagelijks 10u00-18u00
Website: www.sciencemuseum.org.uk

13. Natural History Museum

Om het met de woorden van mijn vader te zeggen: "Ik wil daar heen, want dat heeft dino's!" Dit natuurkundig museum is gelegen in een prachtig oud gebouw, waardoor je je meteen in een Harry Potter-film waant. Kinderen zullen hier met open mond rondlopen, en volwassenen ook. Aanschouw uitgestorven beesten, meer ertsen dan je ooit zal kunnen bevatten, leer over eco-systemen,... Een van de beste natuurkundige musea ter wereld!

Inkom: gratis
Locatie: Cromwell Road, London SW7 5BD
Openingsuren: dagelijks 10u00-17u50
Website: www.nhm.ac.uk

14. Saatchi Gallery

De Saatchi Gallery is een galerij voor moderne kunst, in 1985 geopend door Charles Saatchi, een erg rijke kunstverzamelaar. De collectie zit sinds 2008 in het huidige gebouw. De meeste stukken wisselen voortdurend, want er wordt met thematentoonstellingen gewerkt. De ruimtes zijn zeer modern en open ingericht, en dit maakt het een erg aangenaam museum. Bovendien vond ik de moderne kunst er veel interessanter dan in Tate Modern, maar ik kan natuurlijk ook gewoon geluk (of pech, al naargelang het standpunt) gehad hebben.

Inkom: gratis
Locatie: Duke of York's HQ, King's Rd, Chelsea, London SW3 4RY
Openingsuren: dagelijks 10u00-18u00
Website: www.saatchigallery.com

15. London Mithraeum

Een Mithraeum is een tempel opgedragen aan Mithras. Over deze godheid is niet zo heel veel geweten, behalve dat allicht alleen mannen zijn cultus vierden. Het Mithraum in Londen werd in 1954 pas ontdekt, maar zou al uit de derde eeuw dateren. De tempel werd na haar ontdekking even verplaatst, maar is nu dus terug op haar oorspronkelijke plek terechtgekomen. 

Je kan de tempel gratis bezoeken, maar je moet wel eerst een getimed ticket online reserveren. Het bezoek duurt in totaal maar zo'n half uur à drie kwartier, maar het is wel een leuke activiteit. eerst zie je leuk 3D-behangpapier, waardoor je je meteen in Londinium, Romeins Londen, waant. Daarna kan je zo'n 600 voorwerpen uit de tempel en de buurt bekijken. Via tablets kan je alles leren over deze voorwerpen. En tot slot ga je naar de tempel zelf. Er wordt niet zo veel uitleg gegeven over de cultus en de tempel, maar je kan de gidsen wel om meer duiding vragen. Toen ik dat deed, bleken zij er best veel over te weten.

Inkom: gratis
Locatie: 12 Walbrook, London EC4N 8AA
Openingsuren: niet op maandag. Di-za: 10u-18u, zo: 12u-17u.
Website: www.londonmithraeum.com

16. Tower of London

Deze grote burcht heeft doorheen de jaren heel wat functies vervuld: van uit de kluiten gewassen wachttoren tot het huidige gebouwencomplex, met ooit zelfs een zoo op de gronden. De Tower was ook bekend als gevangenis, en ook nu zijn er nog lugubere inscripties die aan deze tijd doen terugdenken. In de Tower worden ook de kroonjuwelen bewaard, die echt fenomenaal zijn. Verder is de audiogids zeker een aanrader. Hij vertelt echt het verhaal van de Tower, waar het anders misschien nogal moeilijk in te beelden is. Je kan er ook een heleboel wapens en harnassen bezoeken. Natuurlijk zijn de Beefeaters en de raven van de Tower ook zeer bekend. De Beefeaters zijn eigenlijk heel sympathieke mannen, die je mag lastigvallen met al je vragen! En de raven, die hebben helemaal geen schrik van mensen.

De Tower wordt heel druk bezocht, en terecht. Dit is echt een aanrader! Je leert er ook veel bij over de Engelse geschiedenis en de vorsten, dus het is nog educatief verantwoord ook. De meeste mensen komen echter natuurlijk voor de kroonjuwelen. Daarom raad ik aan om zo vroeg mogelijk 's ochtends te gaan. De grote massa's komen tegen 10u30, maar als je er om 9u bent, kan het zijn dat je de kroonjuwelen nog rustig kan bekijken, zonder meteen te moeten doorlopen. Tickets online aankopen via de website van de Tower is ook ten zeerste aangeraden! Reken toch zeker drie uur voor het bezoek, wanneer je een audioguide neemt.

Inkom: vanaf 16 jaar: £22,70; 5-15 jaar: £10,75; 60+ en studenten: £17,70
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: Tower of London, London EC3N 4AB
Openingsuren: dinsdag - zaterdag 9u00-17u30; zondag-maandag 10u00-17u30
Website: www.hrp.org.uk/tower-of-london

17. Westminster Abbey
Elke Engelse vorst sinds de tijd van Willem de Veroveraar (11e eeuw) werd gekroond in Westminster Abbey. Deze kerk heeft dus een prominente plaats in de Engelse geschiedenis. Er zijn erg veel vorsten en bekende personen begraven, zoals Charles Darwin, Isaac Newton en recent nog Stephen Hawking. Je kan je ook vergapen aan de eikenhouten troon waarop de vorsten gekroond worden. Deze kerk en abdij is zeker een bezoekje waard, en katapulteert je zo terug in de geschiedenis.

Ook hier is het aangeraden om op voorhand online tickets te kopen en de kerk zo vroeg mogelijk te bezoeken.

Inkom: vanaf 16 jaar: £20; 5-15 jaar: £9; 60+ en studenten: £17
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: 20 Dean’s Yard, London SW1P 3PA
Openingsuren: maandag - vrijdag 9u30-15u30; woensdagavond 16u30-18u00; zaterdag (mei-augustus) 9u00-15u00; zaterdag (september-april) 9u00-13u00; zondag enkel open voor de misvieringen
Website: www.westminster-abbey.org

18. Churchill War Rooms

In 1938 werd de kelder van het Treasury gebouw omgevormd tot een bunker, in anticipatie van de Duitse bombardementen. Vanuit deze bunker leidde Winston Churchill de oorlogsoperaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kamers werden achtergelaten na de oorlog, en omgevormd tot een museum. De kamers werden gehouden zoals ze waren, met grote kaarten met troepenbewegingen aan de muren en op tafels, telefoons, slaapzalen,... Er is ook een museum met objecten van Chuchill, zoals zijn bekende donkerrode onesie. Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Dan kan je hier zeker je hartje ophalen! Neem ook de audiogids, die geeft nog extra informatie en getuigenissen van mensen die er toen bij waren.

Inkom: Online tickets zijn 10% goedkoper dan de tickets die je aan de deur koopt. Vanaf 16 jaar: £21; 5-15 jaar: £10,5; 60+ en studenten: £16,80
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: Clive Steps, King Charles Street, London SW1A 2AQ
Openingsuren: dagelijks 9u30-18u00, juli - augustus tot 19u00
Website: www.iwm.org.uk/visits/churchill-war-rooms

19. Horse Guards: Household Cavalry Museum

In dit kleine museum leer je alles over het regiment van de horse guards. Het museum is niet zeer interessant, maar het is wel leuk om de twee horse guards op hun paarden te zien zitten aan de ingang. Er is ook een wissel van de bereden wacht hier, om 11u of 10u op zondag. Die wissel kan je gratis bekijken op het binnenplein, en er is beduidend minder volk dan bij de wissel van de wacht bij Buckingham Palace.

Inkom: vanaf 17 jaar: £9,5; 5-16 jaar: £6,78; 60+ en studenten: £6,78
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: Horse Guards, Whitehall, London SW1A 2AX
Openingsuren: dagelijks 10u00-18u00 (april - oktober), 10u00-17u00 (november - maart)
Website: www.householdcavalrymuseum.co.uk

20. Queen's Gallery

De Queen's Gallery organiseert tijdelijke tentoonstellingen met werken uit de koninklijke collectie. Deze collectie zou drie keer zo groot zijn dan die van de National Gallery, dus er is mee dan keuze genoeg. Kijk dus zeker op de website, en misschien is er wel een tentoonstelling over jouw favoriete kunstenaar!

Inkom: vanaf 17 jaar: £12; 5-16 jaar: £6; 60+: £10,80; studenten: £10
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: Buckingham Palace, London SW1A 1AA
Openingsuren: dagelijks 10u00-17u30 (laatste toegang om 16u15!)
Website: www.royalcollection.org.uk/visit/the-queens-gallery-buckingham-palace

21. Royal Mews

In de koninklijke stallen kan je de koninklijke paarden zien. Je kan ook alle koninklijke koetsen zien, waaronder de gigantische vergulde Gold State Coach. Dit gevaarte moet door wel acht paarden getrokken worden! Minstens even leuk om zien, zijn de Rolls Royce Phantoms en Daimlers van de koninklijke familie. Als je geluk hebt, zie je ook hoe de post per postkoets naar de koningin op Buckingham Palace wordt gebracht!

Inkom: vanaf 17 jaar: £11; 5-16 jaar: £6,40; 60+ en studenten: £10
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: Buckingham Palace, London SW1W 1QH
Openingsuren: dagelijks 10u00-17u30 (laatste toegang om 16u15!)
Website: www.royalcollection.org.uk/visit/royalmews

22. Courtauld Gallery

Deze galerij staat voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. In dit wonderschone gebouw, alleen daarom al een bezoekje waard, vind je enkele topwerken. Er hangen werken van Botticeli, Degas, Rubens, Manet, Gaugin en Van Gogh. Als je graag rustig kunst bekijkt in een mooi kader, is deze galerij zeker wat voor jou! Ook goed als je je gewoon wilt vergapen aan het zelfportret met verbonden oor van Van Gogh.

Inkom: vanaf 18 jaar: £7; onder 18 en studenten: gratis; 60+: £6
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: Somerset House, Strand, London WC2R 0RN
Openingsuren: dagelijks 10u00-18u00
Website: courtauld.ac.uk/gallery

23. Shakespeare's Globe Theatre

Dit houten theater is een replica van het theater dat oorspronkelijk om de hoek stond, waar de toneelstukken van Shakespeare voor het eerst werden opgevoerd. Nu is er een kleine tentoonstelling in het theater, die gepaard gaat met een zeer interessante rondleiding. Bovendien worden er nog steeds werken van Shakespeare opgevoerd. Voor slechts vijf pond kan je al rechtstaand kijken naar bijvoorbeeld Romeo & Julia. Je kan zelfs zelf eten en drinken meebrengen, zoals in ye goode olde times.

Inkom: £2 goedkoper als je de tickets online koopt; volwassenen: £15; kinderen: £8; senioren: £13,50; studenten: £11,50
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: 21 New Globe Walk, Bankside, London SE1 9DT
Openingsuren: dagelijks 9u00-17u00, tours vertrekken elk half uur
Website: www.shakespearesglobe.com

24. Old Operating Theatre Museum and Herb Garret

De locatie van dit oude operatiekwartier en kruidenopslagplaats, is op zijn zachtst te zeggen uniek. Ze liggen immers boven aan een smalle, steile wenteltrap in een oude kerk. Op zich is dit museumpje niet zo heel interessant, en je staat op een kwartiertje eigenlijk wel weer beneden.

Inkom: +18 jaar: £6,50; kinderen: £3,50
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: 9a St Thomas Street, London SE1 9RY
Openingsuren: dinsdag - zondag 10u30-17u00
Website: oldoperatingtheatre.com

25. HMS Belfast
Op de Thames ligt het grote oorlogsschip (lichte kruiser) HMS Belfast voor anker. Nu zijn oorlogsdagen voorbij zijn, maakt dit schip onderdeel uit van het Imperial War Museum. Je hebt wel een apart inkomticket nodig. Zeker voor kinderen is het heel leuk om door dit schip te hollen, maar let goed op dat ze niet verdwalen!

Inkom: online zijn tickets 10% goedkoper, vanaf 16 jaar: £15,45; 5-15 jaar: £7,70
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: The Queen's Walk, London SE1 2JH
Openingsuren: dagelijks 10u00-18u00
Website: www.iwm.org.uk/visits/hms-belfast

26. London Zoo

De Londense zoo is een typisch dierenpark, waar de dieren in mooie, ruime verblijven zitten. Zeker fijn met kinderen! De zoo is wel nogal prijzig.

Inkom: online zijn tickets 10% goedkoper, vanaf 16 jaar: £24,30; 3-15 jaar: £18
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: Regent's Park, London NW1 4RY
Openingsuren: dagelijks vanaf 10u00, zie website voor verschillende sluitingsuren
Website: www.zsl.org/zsl-london-zoo

27. Harry Potter Warner Bros Studio Tour

De Harry Potter Warner Bros Studio Tour is een must voor elke Harry Potter fan! Je bezoekt de studio's waar de films werden opgenomen, en leert alles over de kostuums, special effects, dieren, sets,... Ik vind het bijna onmogelijk om uit te leggen hoe magisch deze plaats is. Zelf was ik er 6 uur binnen, maar je had me er gerust ook drie dagen kunnen laten. De Engelse audioguide werd ingesproken door Tom Felton, die gestalte geeft aan Draco Malfoy. Als je Engels goed genoeg is, zou ik dus zeker de Engelse audioguide nemen! In ieder geval is de audioguide de meerprijs meer dan waard. In het café 's middags kan je ook boterbier drinken, wat verrassend veel lekkerder is dan je eerst zou denken. Als ik een tipje van de sluier mag oplichten: de deur met slangen die leidt naar de geheime kamer is geen special effect, die slang beweegt echt!

De tickets moet je ruim op voorhand op de website kopen. De studio's worden door enorm veel mensen bezocht, dus de plaatsen zijn snel uitverkocht. Probeer ook een zo vroeg mogelijk tijdslot te boeken voor je ticket!

De studio's zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Londen. Vanuit het station London Euston neem je de trein naar Watford Junction. Daar wacht een themabus je op, die je naar het park brengt. Dit is de goedkoopste optie. Deze bus is al een belevenis op zich, want hij lijkt op de Knight Bus en papa Weasly spreekt je toe! De tickets voor deze pendelbus zijn ook online te koop.

Inkom: vanaf £41
Locatie: Studio Tour Drive, Leavesden WD25 7LR 
Openingsuren: variërend per ticket
Website: www.wbstudiotour.co.uk

28. Musical of theater

Het Londense West End staat al sinds jaar en dag bekend om haar uitstekende musical- en theaterproducties, zoals The Lion King, The Mouse Trap, Les Misérables, Wicked, Phantom of the Opera, Harry Potter and the Cursed Child,... De stukken zijn qua productie en cast van topkwaliteit, maar de prijskaartjes zijn dan ook vaak navenant. 

Laat je niet misleiden door malafide sites en ticketverkopers. Op Leicester Square is een kiosk van TKTS London, de officiële verkoper van musicaltickets. Hier kan je overdag aanschuiven, in de hoop van een goedkoop ticket voor 's avonds te scoren. Vaak weet je echter niet op voorhand voor welke musical ze nog goedkopere tickets overhebben. Zelf neem ik nooit het risico, en ik heb ook weinig zin om lang in de rij te staan aan te schuiven. Via de website kan je wel een idee krijgen van de shows en de kortingprijs. Wil je online al tickets kopen, dan kan dat hier.

Vind je net zoals ik die tickets wat duur, dan raad ik je aan om te gaan kijken naar de website van Love Theatre. Ik heb er zelf zeer goede ervaring mee voor mijn tickets van Les Misérables. Een ticket kostte hier slechts £29,30, en werd netjes in mijn mailbox geleverd. Bovendien kan je op deze website voor elk stuk een "seating plan" bekijken. Dit is best wel noodzakelijk, want anders betaal je misschien grof geld voor een zitplaatsje met beperkte zichtbaarheid. 

Voor Harry Potter and the Cursed Child boek je de tickets via de officiële website. Dit is een toneelstuk uit twee delen, en houd je dus quasi heel de dag bezig. Persoonlijk vond ik het zeker de moeite waard!

Qua musicals zag ik voorlopig Phantom of the Opera, Les Misérables en Wicked. Ik vond ze alledrie geweldig, maar mijn favoriet blijft toch wel Phantom of the Opera.

29. Trafalgar Square
Trafalgar Square is samen met Piccadilly Circus een van de bekendste pleinen in Londen. Het plein wordt aan een kant afgezoomd door de National Gallery. Er zijn altijd heel wat straatartiesten actief op Trafalgar Square. Zij zijn meestal heel leuk om te zien, maar pas ook wel op voor zakkenrollers!

Op Trafalgar Square staat de bekende Nelson's Column. Dit is een eerbetoon aan Horatio Nelson, een Britse zeeheld die de Spaans-Franse vloot van Napoleon versloeg in de slag bij Trafalgar van 1805. Hij liet er helaas zelf wel het leven.

30. Downing Street
10 Downing Street is het bekendste adres van het Verenigd Koninkrijk. Dat is immers de ambtswoning van de eerste minister. De straat is afgesloten met een hek en wordt permanent door politie bewaakt. Er troept echter altijd heel wat volk samen rond het hek. 

Op 7 februari 1991 probeerde het IRA (Irish Republican Army) nog de eerste minister John Major te vermoorden door zelfgemaakte mortieren over het hek te gooien. Sindsdien is de situatie natuurlijk helemaal gekalmeerd, en zorgt het hek er vooral voor dat er niemand protesteert voor de deur van de Eerste Minister.

31. Houses of Parliament & Big Ben

Dit is wellicht het bekendste zicht van Londen. Big Ben is eigenlijk de bijnaam voor de klok die in de toren hangt. Omdat de toren er erg aan toe was, is men in 2017 begonnen aan grote renovatiewerken die nog zeker tot 2021 zullen duren. Tot dan zal Big Ben niet meer luiden.

Het is mogelijk om de parlementsgebouwen te bezoeken. Je kan de debatten bijwonen, of een gegidste tour of audiotour nemen.Tickets hiervoor moeten op voorhand online aangekocht worden.

Inkom: vanaf £18,50
Locatie: Westminster, London SW1A 0AA
Openingsuren: variërend per ticket
Website: www.parliament.uk/visiting

32. St. James's Park

Dit park is eigenlijk de gigantische voortuin van Buckingham Palace. Het is heerlijk rustgevend om hierdoor te wandelen, hoewel het zicht op het paleis van op de ernaast gelegen straat The Mall wel beter is. In het park zitten veel eekhoorntjes, die duidelijk geen schrik hebben van mensen!

33. Buckingham Palace

Het enige zicht dat met de Big Ben kan concurreren, is dat van Buckingham Palace, de officiële residentie van de Engelse vorst. 

De grootste aantrekkingskracht van Buckingham Palace is allicht de wissel van de wacht. Er komt hier echter zo veel volk op af, dat het haast onmogelijk is om iets te zien. Bovendien duurt deze ceremonie erg lang, waardoor het best wel saai wordt. Normaal gezien wisselt de wacht elke dag om 11 uur, maar als je zeker wil zijn, kan je hier beter even nakijken of de wissel wel degelijk doorgaat.

Sinds enkele jaren is het mogelijk om het paleis in de zomer te bezoeken. Queen Elisabeth II stelde het paleis open voor het publiek, om zo inkomsten te genereren. Men vond immers dat de koninklijke familie te veel geld kostte. Tickets hiervoor moeten ruim op voorhand online gekocht worden.

Inkom: vanaf 17 jaar: £24; 5-17 jaar: £13,50; 60+ en studenten: £22
Locatie: London SW1A 1AA
Openingsuren: van 21 juli tot 30 augustus, uur variërend per ticket
Website: www.royalcollection.org.uk/visit/the-state-rooms-buckingham-palace

34. Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is allicht het drukste verkeersknooppunt in Londen. Het plein is omzoomd met schreeuwerige lichtreclames, waardoor je je even op Times Square in New York waant.

Het fonteintje op het plein is een populaire afspreekplaats. Dit is de Shaftesbury Memorial, met de Angel of Christian Charity, maar men denkt vaak dat het een beeldje van de liefdesgod Eros is.

35. Chinatown

Het Chinatown van Londen is niet zo heel groot. Het ligt in het gebied van Soho & Fitzrovia. In de straatjes waan je je echter wel meteen in China: druk, een beetje vies, en alles in het Chinees. De buurt is vooral populair omwille van zijn Chinese restaurants, die 's avonds altijd afgeladen vol zitten.

36. Soho

Soho, de iconische Londense buurt, heeft nog steeds zijn alternatieve pluimen niet helemaal verloren. De buurt heeft veel kleine boetiekjes en restaurantjes en een levendige gay-scene. Ook de hippe winkelstraat Carnaby Street ligt in Soho. Deze buurt is op elk uur van de dag een hele belevenis en de moeite om gewoon eens door te kuieren.

37. Covent Garden


Covent Garden Market is een heel gezellige tourist trap. In de overdekte galerij zijn veel dure, gezellige winkeltjes en restaurantjes. Er zijn steeds veel straatartiesten van hoog niveau aan het performen, maar pas op voor de zakkenrollers! Deze plek bruist altijd van de energie en is ondanks het toeristische gehalte zeker een must-see. Ook de straten rond de overdekte galerij zijn heel levendig. Samen vormen zij de leuke wijk Covent Garden. 

Website: www.coventgarden.london

38. Royal Opera House

The Royal Opera House is een prachtig theaterhuis. Alleen al de buitenkant is de moeite waard om te bezichtigen. Het huidige gebouw stamt uit 1875 en is al het dere theater op deze plek. De Royal Opera en de Royal Ballet hebben hier hun vaste stek. Je moet zeker proberen om eens rond het hele gebouw te lopen, want zowel de voor- als achterkant zijn de moeite waard.

Je kan er gewoon binnenlopen, om de shop of het café te bezoeken. Je kan verschillende tours, ook backstage, nemen. Deze zijn wel betalend en moet je enkele dagen op voorhand hier reserveren. Wil je een voorstelling bijwonen? Hier vind je het programma en kan je tickets kopen.

Inkom: gratis, met betalende tours en betalende performances.
Locatie: Bow St, London WC2E 9DD

Openingsuren: dagelijks, vanaf 10u.
Website: www.roh.org.uk

39. Temple
Temple is het voornaamste rechtsdistrict van Londen. Je vindt er de rechtbanken en een hele hoop advocatenkantoren. De twee Inns of Court, Inner Temple en Middle Temple, zijn zeker een bezoekje waard. Je kan er rondlopen tussen de statige gebouwen en mooie tuinen. Neem zeker ook eens een kijkje in de ronde Temple Church, gebouwd door de Tempeliers in 1185. Hier ligt onder andere William Marshal begraven, het schoolvoorbeeld van een middeleeuwse ridder. 

Let wel op, deze Inns of Court zijn met hekwerk afgesloten, en 's avonds is het erg moeilijk om de uitgang te vinden! Helaas spreek ik hier uit ondervinding...

40. St. Paul's Cathedral
Deze Anglicaanse kathedraal is de zetel van de Londense bisschop. Hij werd in de 17e eeuw ontworpen door Christopher Wren, een beroemde Engelse architect. De kerk is erg mooi aan de buitenkant, maar ook de binnenkant loont de moeite. De kerk heeft een zeer grote crypte, waar je onder andere de graven van Wren, Nelson en Wellington kan bezoeken.

Inkom: vanaf 18 jaar: £18; 6-17 jaar: £8; 60+ en studenten: £16
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: St Paul's Churchyard, London EC4M 8AD
Openingsuren: maandag - zaterdag 8u30-16u30
Website: www.stpauls.co.uk

41. De speciale wolkenkrabbers

Londen kent heel wat bijzondere architectuur. Kijk omhoog! Op de linkerfoto zie je the Gherkin. Op de rechtse foto zie je van links naar rechts the Cheesegrater, the Gerkin en the Walkie Talkie.

42. Hyde Park

Helemaal achterin dit park ligt Kensington Palace. Mispak je niet, dat ligt best een eind van de ingang aan de kant van Buckingham Palace! In en rond het park staan enkele mooie memorials, zoals Wellington Arch, Artillery Memorial, Diana fountain,... In de noordoostelijke hoek vind je speakers' corner. Sinds 1872 mag iedereen zijn gedacht hier komen verkondigen aan de mensenmassa. Vooral op zondagochtend gebeurt dit nu nog steeds, maar er is zelden nog iets interessants te horen. In 2003 kwamen er hier echter wel nog meer dan een miljoen mensen bij elkaar om tegen de oorlog in Irak te protesteren. Het park is een heerlijke oase van rust, met het sfeervolle meer The Serpentine waar je kan op bootje varen.

In de kerstperiode verandert het park in een gigantisch kerstmisthemapark, zowel voor de locals als voor toeristen. 

43. St. James's Palace

Dit paleis is in een klein straatje gelegen en het zou je niet opvallen als je niet wist waar te zoeken. Het is het oudste paleis in Londen, en werd gebouwd op de site van een oud lepra-hospitaal. Sommige leden van het Brits koningshuis hebben hier nog hun Londense residentie en William en Harry woonden hier voor ze trouwden. Je kan dit paleis niet bezoeken. Er rond vind je nog heel wat statige huizen aan de Pall Mall. Ga zeker eens op zoek naar Carlton House Terrace, waar Giro ligt begraven, de schoothond van de Duitse diplomaat die hier zijn intrek had genomen.

Locatie: Marlborough Rd, St. James's, London SW1A 1BS

44. Burlington Arcade

De winkels in deze galerij zijn zo old fashioned, dat je snel zal begrijpen dat je een aardig gevulde bankrekening nodig hebt om hier een aankoop te doen. De sfeer die de galerij uitstraalt is echter heerlijk. De Burlington Berties bewaken de ingangen, en zorgen ervoor dat iedereen zich deftig gedraagt. Flaneer door de gaanderij en waan je terug in 1819, wanneer de Burlington Arcade gebouwd werd.

Locatie:51 Piccadilly, Mayfair, London W1J 0QJ
Openingsuren: maandag - zaterdag 9u00-19u30; zondag 11u00-18u00
Website: www.burlingtonarcade.com

45. Monument Great Fire

Architecht Wren bouwde dit monument in de 1670's om de Great Fire van 1666 te herdenken. De grote brand van 1666 legde een groot stuk van Londen in de as. De brand brak uit bij een bakker in Pudding Lane, en kon pas gestopt worden aan Pye Corner. Daarom zegt men ook wel eens dat de brand de wraak was voor de vraatzucht van de mensen. Op de hoek van Giltspur Street en Cock Lane kan je nog een met goud bekleed houten engeltje zien dat hieraan doet denken. In 1670 stak het monument uit boven de huizen van Londen, maar ondertussen is het verre van het hoogste gebouw in de stad. Je kunt de toren wel nog steeds beklimmen.

Inkom: vanaf 16 jaar: £4,5; 5-15 jaar: £2,30
London Pass: inkom inbegrepen

Locatie: Fish St Hill, London EC3R 8AH
Openingsuren: april - september: 9u30-18u00; oktober - maart: 9u30-17u30
Website: www.themonument.info

46. St Dunstan-in-the-East

Hier stond al in 1100 een kerk. Deze kerk werd uitgebreid in 1391 en zwaar gerenoveerd in 1631. Jammer genoeg verwoestte de grote brand van 1666 een groot deel van de toenmalige St Dunstan-in-the-East. Christopher Wren lapte de kerk op, en ontwierp onder andere de toren. Dit is het enige deel van zijn ontwerp dat je nu nog kan zien. In het begin van de 19e eeuw werd de kerk nog eens voor een groot stuk afgebroken en herbouwd, omdat ze te zwaar was geworden voor de ondergrond.

Tijdens de Blitz in 1941 werd de kerk echter weer sterk beschadigd door een Duits bombardement. Men besloot om de geplaagde kerk niet meer opnieuw op te bouwen. In 1971 ging hier tussen de ruïnes een publieke tuin open. Het is een zeer sfeervolle plek met wat bankjes, waar je rustig een boekje kan komen lezen in de schaduw van de oude kerkmuren.

Locatie: St Dunstan's Hill, London EC3R 5DD

47. Leadenhall Market
De sierlijke Victoriaanse hallen waren het decor voor enkele scenes uit de Harry Potterfilms. Vooral tijdens de lunch kan het hier gezellig druk zijn, wanneer de werknemers van de nabije kantoorgebouwen hier iets komen eten. 

Locatie: Gracechurch St, London EC3V 1LT
Websitewww.leadenhallmarket.co.uk

48. Millennium Bridge
De Millenium Bridge is de eerste nieuwe brug die over de Thames werd gebouwd, sinds de Tower Bridge in 1894 werd geopend. Deze voetgangersbrug is allicht de rustigste manier om de Thames over te steken. Je herkent de brug allicht ook uit de Harry Potterfilm, wanneer de dementors hem stuk maken.

49. Southbank

Een van mijn favoriete bezigheden in Londen, is een wandeling maken op de Southbank. Er is altijd wel iets te beleven, winter en zomer. Hier zie je minder toeristen eens je voorbij The London Eye bent, en kan je rustig kuieren langs het water. 

Je steekt de Thames over aan de Westminster Bridge, en je neemt meteen het padje links (enkele trapjes naar beneden). Hier kom je eerst in druk toeristengebied, met de London Eye, de Shrek-experience, het aquarium,... Persoonlijk probeer ik hier altijd zo snel mogelijk weg te komen. Daarna kom je heel wat kraampjes tegen van straatventers, boekverkopers, een skateparkje,... Vervolgens kom je aan Gabriel's Wharf en de Oxo Tower, zeer aangename winkelplekjes die eens wat anders bieden dan de gewoonlijke toeristenmeug. Wandel verder, en je komt aan Tate Modern en Shakespeare's Globe Theatre. Daarna verdwijn je even in de straatjes, om de Borough Market te bezoeken voor de lunch, de Golden Hinde en Southwark Cathedral te aanschouwen en je af te vragen hoe de ruïnes van het Winchester Palace honderden jaren geleden zouden hebben uitgezien. Wat verderop vind je the old operating theatre, de London dungeon en the Shard. Vergeet zeker niet om ook eens in Hay's Galleria binnen te wippen, om het moderne bootkunstwerk te bewonderen. Tot slot kom je nog voorbij de City Hall, van waar je ook een mooi zicht hebt op de Tower aan de overkant. 

Je neemt de Tower Bridge terug naar de overkant. Hier hoef je niet voor te betalen! Die Tower Bridge Experience is dus helemaal niet nodig, als je over de brug wilt wandelen.

50. Tower Bridge

De beroemdste brug van Londen! Vergeet zeker geen selfie te nemen ;-). Je kan de brug gratis over, ook te voet!

51. Zondagochtend in the East End


De East End is een buurt die er in slaagt om de juiste dosis hipster te vermengen met authentiek Londen, overgoten met een sausje wereldcultuur. En op zondag komt dit alles nog eens extra tot uiting door de markten. Wat kan je er dan allemaal doen:
- Petticoat Lane Market: de straat staat op zondag (vanaf 9u00) vol met marktkramen. Dit is vooral een kleding- en huishoudspullenmarkt. Heel wat Londenaars komen hier inkopen doen en de sfeer is er erg gezellig.
- Spitalfields market: overdekte markthal vol winkeltjes, kraampjes (zoek het goedkope boekenkraampje voor bestsellers onder de 10 pond!), en eetgelegenheden. Heeft ook een gezellig filiaal van Patisserie Valerie.
- Old Truman Brewery: in deze oude brouwerij vind je nu hippe gallerijtjes, sample sales en vintage shops. High fashion aan leuke prijsjes, met een ongelooflijk hippe vibe. Verder vind je er heel wat vintage winkeltjes in de kelder en eetkraampjes op het gelijksvloers. Op de binnenplaats van de brouwerij staat er zelfs een heus kunstwerk van Banksy! De roze auto had oorspronkelijk ook een skelet-rijder, maar die is nu weg.
- Brick Lane: deze straat staat vol kraampjes met allerlei soorten koopwaar. Het is hier erg druk en zo gezellig!
- Backyard Market: in deze oude hangar staan kleine stalletjes waar ontwerpers hun waar aan de man proberen te brengen.

 

Eigenlijk moet je gewoon in die buurt ronddwalen en je door de massa laten leiden. Zo kom je ook ongelooflijke street art tegen.

52. Royal Albert Hall
Deze grote concertzaal heeft een erg kenmerkende ronde vorm. Het werd als een historisch monument gemarkeerd. Het bekendste spektakel dat er wordt gehouden, zijn de proms. Zelf ben ik er nog niet binnengeweest, maar de buitenkant is mooi om eens te kijken wanneer je in de buurt bent.

Je kan hier een kijkje nemen naar de verschillende tours die worden aangeboden om het gebouw van binnen te bekijken.

Locatie: Kensington Gore, Kensington, London SW7 2AP
Websitewww.royalalberthall.com

53. Regent's Canal

Achter King's Cross Station begin het kanaal Regent's Canal. Er is een gezellig pleintje (met in het fabrieksgebouw een filiaal van Dishoom). Daar kan je het wandelpad naast het kanaal nemen. Het is er erg rustig, en je komt wellicht alleen enkele lopers tegen onderweg. Je kan helemaal tot aan Camden Market lopen, een aanrader. Als je nog verder wilt wandelen, kan je zelfs via het kanaalpad Regent's Park (en dus London Zoo) bereiken.

54. Camden Market

In Camden Town vind je Camden Market, Camden Lock en gewoon een heleboel aan alternatieve winkeltjes en marktjes. Je kan er goedkope tweedehandsboeken vinden, extreme rave-kledij, gothic-jurken, retrojurken, souvenirs, meubels,... Kortom: alles. Het is een doolhof van kleine straatjes, stalletjes, omgebouwde paardenstallen en eetkraampjes.

Het is een ongelooflijk toeristische buurt en je betaalt zeker ook een toeristische prijs, maar ik ga er toch elke keer weer naar toe. Camden Market is iets dat je echt moet hebben meegemaakt. Bovendien kan je er ook wonderlijke street art vinden, als je even een zijstraatje instapt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram