Wat te doen in Battambang?

1. Wat Ek Phnom

Wat Ek Phnom is een geheel van een nieuwe tempel, een enorm groot boeddhabeeld en een oude tempel, en dit alles in een groene plattelandsomgeving. 

De oude tempel was een hindu-tempel die in de 11e eeuw werd gebouwd, en zo doende dus uit de Angkor-periode komt. Het leuke is dat hier helemaal niet zo veel volk komt. Je kan dus, in tegenstelling tot in Siem Reap, de Indiana Jones of Lara Croft in je volledig naar boven laten komen of een hele photoshoot houden. Ik vond het er erg leuk om rond te lopen. Het is niet erg groot, maar zeker de moeite waard. De tempel zou ook populair zijn bij vrouwen die hopen zwanger te raken.

Het loont echt de moeite om een fiets te huren, bijvoorbeeld bij je hostel, en met de fiets tot aan Wat Ek Phnom te rijden. Het is zo'n 8 kilometer fietsen van uit het centrum van Battambang. De weg is voor het grootste stuk erg veilig, omdat je langs een eenrichtingsbaan door de velden en bouwputten fietst. Mogelijks wordt het prachtige uitzicht onderweg na 2020 dus heel wat minder ruraal, gezien ze heel wat woonblokken aan het bouwen zijn. En voor de mensen met geen al te goede conditie: geen nood, de weg is zo plat als een spiegeleitje.

Inkom: $2
Locatie: bij Street 1734

Openingsuren: onbekend, tussen 8u en 16u is een goede gok om het te bezoeken.

2. Wat Piphithearam

Wat Piphithearam is een van de belangrijkste tempels van Battambang. Zoals bij de meeste tempels vond ik niemand die mij in het heiligdom kon binnenlaten. Het is er wel mooi om eens een kijkje te nemen.

Inkom: gratis
Locatie: tussen Road 2 en Road 3, Krong Battambang

Openingsuren: onbekend

3. Psar Nat

 

Psar Nat is de centrale markt van Battambang. Ze ligt deels in en deels uit een vrij vervallen art deco gebouw uit 1936. Dit is een heel lokale markt. Je zal er dus weinig souvenirs vinden, wel lekkere noedelsoep, fruit en veel couleur locale. In de straten rond de markt (en vooral ten zuiden ervan) vind je veel leuke oude huizen. 

Locatie: Street 113, Krong Battambang
Openingsuren: dagelijks, 6u-18u

4. Chinese tempel

Battambang

De Chinese tempel aan de waterkant van Battambang is heel klein en je zou hem zo voorbij wandelen. De tempel bestaat al sinds de 16e-17e eeuw en werd in 1921 gerestaureerd. 

Inkom: gratis
Locatie: 1 Rd No 1, Krong Battambang

Openingsuren: onbekend

5. Treinstation

Sinds de Rode Khmer de spoowegen in Cambodja opbliezen, komt het treinverkeer maar traag op gang. In 2018 reed er een tijdje meermaals per week een trein tussen Sisophon en Phnom Penh, die in Battambang stopte. De sporen zijn echter nog steeds in zo'n slechte staat, dat dit niet te doen was. De dagen waarop deze trein rijdt, zijn nu heel veranderlijk, en je kan er dus niet op rekenen.

Omdat er dus zo goed als nooit treinen op dit spoor rijden, kan je er wel leuke foto's maken. Er spelen ook heel veel kinderen.

Locatie: kruising Preah Vihea Street en Pir Thnu Street

6. Damrey Sor Pagoda

De Damrey Sor Pagoda is een mooie tempel, met heel wat vreemde standbeelden er rond. De naam van de tempel betekent "tempel van de witte olifant", want er staan ook standbeelden van witte olifanten rond. Tegenover de tempel is ook een internationale school, waar veel monniken en Cambodjaanse kinderen Engels leren. Stap gerust even het speelpleintje op. Je zal waarschijnlijk meteen worden aangesproken door enthousiaste studenten die graag hun Engels oefenen. Ik werd omringd door een groepje enthousiaste monniken en een meisje die mij graag de pieren uit de neus vroegen. 

Inkom: gratis
Locatie:
tussen 125 en 127 street
Openingsuren: 9u-17u ongeveer

7. Sangke Pagoda

Over de Sangke Pagoda is niet veel informatie te vinden. Zoals de meeste tempels in Battambang, is de tempel gelegen op een ruim domein met veel gebouwen. Het is leuk om er even rond te lopen.

Inkom: gratis
Locatie:
tussen 195D en Street 202
Openingsuren: Onbekend

8. Ta Dambong Kra Nhoung

Dit standbeeld vertelt een deel van de ontstaanslegende van Battambang. Het andere hoofdpersonage van de legende is de prins op het gevleugelde paard. Deze zwarte persoon, Ta Dambong Kra Nhoung, was een gewone herder. Hij werd zwart, nadat hij rijst at die hij met een zwarte stok had omgeroerd. De stok was magisch en met de magie nam de voormalige herder de troon in. De zonen van de voormalige koning gingen op de vlucht en werden allemaal monniken. Na een tijd kwam een van de zonen terug op een vliegend paard en overwon hij Ta Dambong Kra Nhoung. Die raakte immers zijn stok kwijt, nadat hij hem naar het paard gooide. Battambang betekent letterlijk "verloren stok".

Locatie: 314 Cnr National Route 5 & Street, Battambang

9. Standbeeld van de prins op het vliegend paard

Dit standbeeld hoort bij het standbeeld van Ta Dambong Kra Nhoung. Samen vertellen ze de mythe over het ontstaan van Battambang.

Locatie: aan Mohatep Park

10. Dagtour

De dagtour die ik met Savet Vuth, van Real Cambodia Tour, deed in Battambang en er rond, was een van de fijnste dagen die ik in Cambodja heb gehad. Savet spreekt heel goed Engels en antwoordt graag op al jouw vragen over Cambodja en het dagelijks leven.

Ik ging een hele dag met hem op pad. Omdat ik alleen was, heb ik 35 dollar betaald voor de hele dag. Als je met meer bent, zakt zijn prijs tot zo'n 20 dollar. De tour is echt al het geld waard. Je kan hem makkelijk via zijn website contacteren, en hij komt jou bij je hostel of hotel ophalen.

Eerst hebben we een fietstour door het platteland gedaan. Daar heb ik veel geleerd over de fruitteelt en verschillende gewassen en heb ik Savet zijn familie ontmoet. 's Middags heb ik hem getrakteerd op lunch, omdat hij net een zoontje had gekregen. Normaal gezien maakt zijn vrouw echter lunch voor jou. Verder hebben we verschillende kleine lokale bedrijfjes bezocht, zoals een rijstwijnmakerij, een plaats waar ze vissaus maken, een familie die zich focust op loempiavellen,... Door jouw bezoek krijgen zij allemaal een extra centje, dus je draagt nog v-extra bij aan de lokale economie. 

Verder hebben we nog de bamboetrein gedaan. Dit kost 5 dollar extra. Het is een heel toeristische activiteit, waar je over een stuk sporen sjeest op vier wielen en een mamboeplatformpje. Het was echter wel leuk om eens te doen. Daarna zijn we nog gestopt aan een oude tempel.

Hierna reden we een heel stuk door naar Phnom Sampeau. Hier staat een tempel en vind je de killing cave. De Rode Khmer liet mensen op de rand van het dak van een grot plaatsnemen. Zij werden dan op hun hoofd geslagen en in de grot geduwd. De grot was dus een groot massagraf. Hierna gingen we nog naar de voet van de berg, waar elke avond miljoenen vleermuizen een grot verlaten, om te eten aan het Tonle Sap meer.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram