Wat te doen in Montréal?

1. Place d'Armes

De Place d'Armes ligt in het midden van oud Montréal. In het midden staat een standbeeld van de Fransman Paul Chomedey de Maisonneuve, de eerste gouverneur van Montréal. Het standbeeld staat er al sinds 1895. Het standbeeld herdenkt de hulp in de verdediging van Montréal door Maisonneuve, toen de inheemse Iroquois de Huron, met wie Maisonneuve een bondgenootschap had, aanvielen. Men zegt dat op deze exacte plek Maisonneuve de Iroquis chief doodde. 

Op de tweede foto zie je de eerste wolkenkrabber van Montréal. Dit gebouw werd in 1888 gebouwd voor de New York Life Insurance Company. De derde foto is het gebouw van de Bank van Montréal en werd in 1847 gebouwd.

2. Basilique Notre-Dame

De Basilique Notre-Dame is een prachtige neogotische kerk uit 1829. Men zegt dat de architect van de kerk, de protestantse James O'Donnell, zo geïnspireerd was door zijn eigen kerk, dat hij zich bekeerde tot het katholicisme zodat hij onder de kerk kon begraven worden. In een van de twee torens hangt de Jean-Baptiste klok. Deze tientonner kon vroeger, toen het gebied nog niet volgebouwd was met hoge gebouwen, tot 25 kilometer ver gehoord worden.

De kerk baadt vanbinnen in prachtig blauw licht. De glasramen werden meermaals vergroot, verkleind, weggehaald en er weer ingezet tot men tevreden was met de lichtinval. De kerk is helemaal gebouwd om het de gelovigen zo gemakkelijk mogelijk te maken om de mis te volgen. De vloer heeft zelfs een zekere hellingsgraad. De grond achteraan de kerk is hoger dan vooraan, zodat iedereen de priester goed kan zien. Op de tweede foto zie je een moderne kapel. De oorspronkelijke kapel was immers in 1978 verwoest door een zware brand in de kerk.

De kerk is een absolute must om te bezoeken. De enige plek waar ik ooit nog zo'n mooi licht zag, was de Sainte-Chapelle in Parijs. Het geheel is werkelijk onaards. In je inkomticket zit sowieso een gegidste tour van 20 minuten inbegrepen. Je moet deze niet volgen, maar ik raad het wel aan. Je komt nog enkele heel interessante dingen te weten over de bouw van de kerk en de gidsen zijn erg enthousiast en kundig.

Inkom: $6
Locatie
: 110 Notre-Dame St W, Montréal, QC H2Y 1T2

Openingsuren: ma-vr 8u-16u30, za 8u-16u, zo 12u30-16u
Websitewww.basiliquenotredame.ca

3. Séminaire de St-Sulpice

Het Séminaire de St-Sulpice ziet er heel oud uit, en is dat eigenlijk ook, naar Noord-Amerikaanse normen. Het wordt beschouwd als het oudste gebouw van Montréal en werd gebouwd in 1685 door Sulpicianen van Parijs. Op de toren staat het oudste publieke tijdsinstrument (lees: uurwerk) van Noord-Amerika, een uurwerk uit 1701.

De Sulpicianen waren verzot van Montréal en kochten het hele grondgebied op. Zij waren als seigneurs van de kolonie tot 1859 bevoegd voor alle religieuze, en veel andere, zaken. Het gebouw is nog steeds de hoofdzetel van de Canadese Sulpicianen en dus niet toegankelijk voor het publiek.

Locatie:130 Notre-Dame St West, Montréal, QC H2Y 1T1

4. Het stadhuis en Place Vauquelin

Het mooie stadhuis (Hôtel de Ville) van Montréal werd al in de jaren 1870 gebouwd. Het is een typisch gebouw uit die tijd, want het werd geïnspireerd door de publieke gebouwen uit Frankrijk, het "moederland" van de Franstalige bewoners. Naast het stadhuis ligt het gezellige pleintje Place Vauquelin. Hier staat het standbeeld van Jacques Vauquelin. Hij was een zeekapitein uit Dieppe, Frankrijk, die in Canada mee kwam strijden tijdens de zevenjarige oorlog.

Locatie: 275 Notre-Dame St. East, Montréal, QC H2Y 1C6

5. Place Jacques-Cartier

De Place Jacques-Cartier is eigenlijk een groot hellend vlak. Het is hier altijd gezellig en best toeristisch. Niet moeilijk, gezien het tourist office hier ook gelegen is. Bovenaan het plein staat het Nelson monument. Dit is het oudste monument van Montréal. De sokkel is maar een derde zo groot als het Nelsonmonument op Trafalgar Square in Londen, maar is wel ouder. Het werd immers al in 1809 opgericht.

6. Musée Château Ramezay

Château Ramezay ziet er nog ongeveer hetzelfde uit als toen het gebouwd werd in 1705, al kan je het niet echt een kasteel noemen. Het is een laag stenen huis. Het huis werd gebouwd voor de elfde gouverneur van Montréal, Claude de Ramezay. Later was het ook het Noord-Amerikaanse hoofdkwartier voor de Compagnie des Indes. Tegen 1760 ging het naar de Britten. Toen de Amerikanen de stad zo'n vijftien jaar later binnenvielen, verbleef Benjamin Franklin hier. Hij probeerde de inwoners van Montréal te overtuigen om zich bij de Verenigde Staten aan te sluiten. Montréal ging daar echter niet mee akkoord.

Aan het kasteeltje is een fijne, kleine tuin die je gratis kan bezoeken. Verder is het huis zelf ook te bezoeken, want het is een historisch museum.

Inkom: $11
Locatie
: 280 Notre-Dame St. East, Montreal, QC H2Y 1C5

Openingsuren: 1 november - 31 mei: di-za 10u-16u30; 1 juni - 31 oktober: 9u30-18u
Websitewww.chateauramezay.qc.ca

7. Rue St-Paul

De Rue St-Paul is een gezellige, maar heel toeristische, straat in Montréal. Je vindt er restaurants en souvenirwinkels. De huizen zijn vooral erg mooi om naar te kijken.

8. Chapelle Notre-Dame-de-Bon-Secours

Deze kerk moet je echt van de twee kanten bekijken. Van aan de achterkant, aan de haven, kan je goed het Mariabeeld zien. Deze Maria was een oriëntatiepunt voor de scheepsvaarders en leek hen met open armen in Montréal te ontvangen. De ingang is aan de andere kant, aan de Rue St-Paul est. 

Deze kerk was echt de kerk van de schippers. Zij brachten vaak houten boten als votiefgaven. Ook nu hangen er nog bootjes in de kerk met lampjes in. Er is in de kerk een klein museumpje gewijd aan Marguerite Bourgeoys, de eerste Canadese heilige. Je kan ook in de dakkapel klimmen, waar je een mooi uitzicht hebt.

Inkom: Kerk: gratis, museum: $12, dakkapel: $5
Locatie
: 400 St Paul St E, Montreal, QC H2Y 1H4

Openingsuren: gesloten op maandag. Zie hier voor de wisselende openingsuren.
Websitemargueritebourgeoys.org

9. Marché Bonsecours

De Marché Bonsecours ligt in een prachtig negentiende eeuws gebouw, met een mooie koepel. Vroeger was het een groot kantoorgebouw, maar in 1992 werd het omgevormd tot een pleisterplaats voor restaurantjes, boetiekjes en enkele winkeltjes die vooral gespecialiseerd zijn in plaatselijke arts and crafts. Persoonlijk vond ik de koopwaar niet superinteressant, maar het is wel leuk om even rond te lopen.

Locatie: 350 St Paul St E, Montreal, QC H2Y 1H2
Openingsuren: dagelijks, vanaf 10u
Website: www.marchebonsecours.qc.ca

10. Vieux-Port

De oude haven van Montréal is nu een gezellige plaats geworden om te wandelen. Naast het water loopt een hele groene strook, waar veel mensen komen wandelen, lopen of fietsen. Sinds 1972 is hier nog heel weinig scheepvaart, dus je kan er in alle rust rondkuieren.

Locatie: Tussen Rue de la Commune Ouest en het water
Website: www.oldportofmontreal.com

11. Tour de l'Horloge

De Tour de l'Horloge steekt boven de oude haven uit. Hij werd gebouwd tussen 1919 en 1922 om de mannen van de Merchant Fleet te herdenken die in de Eerste Wereldoorlog gestorven waren. Je kan de 192 trappen naar boven klimmen voor een mooi zicht op de haven, oud Montréal en omliggend land. In de zomer wordt er vaak een strandje aangelegd rond de toren met een barretje.

Inkom: gratis
Locatie
: 1 Clock Tower Quay St, Montreal, QC H2L 5C1

Openingsuren: gesloten in de winter, bekijk de website voor de openingsaankondiging
Websitewww.oldportofmontreal.com/attraction/clock-tower

12. Place Royale

Aan de Place Royale ligt het oude douanegebouw. Daarrond liggen echter een boel nieuwe gebouwen, zoals het Musée d'Archéologie et d'Histoire de Montréal. Ik ben zelf niet naar dit museum geweest, het leek me niet zo superinteressant.

De Place Royale is een gezellig plein, en het oude douanegebouw is erg mooi. Toen Montréal nog de kolonie Pointe-à-Callière was, was dit plein het middelpunt van leven.

13. Rue Ste-Catherine

 

De Rue Ste-Catherine is een erg lange straat. De westelijke kant wordt gekenmerkt door een heleboel winkels, theaters en restaurants. Als je graag eens wilt gaan shoppen, moet je hier zijn. De meest oostelijke kant is het gayvriendelijke, ietwat louchere, deel van de straat. Hier vind je ook gezellige restaurants en in de zomer zijn er buiten optredens en barretjes. De cafés zijn er van wat bedenkelijker allooi.

14. Basilique-Cathédrale Marie-Reine-du-Monde

De Basilique-Cathédrale Marie-Reine-du-Monde werd tussen 1875 en 1894 gebouwd. Bisschop Ignace Bourget was zo onder de indruk van de Sint-Pietersbasiliek in Rome, dat hij deze kerk naar haar evenbeeld liet bouwen. Zelfs het baldakijn van Bernini kan je in deze kerk vinden. De kerk is 101,5 meter lang, 45,7 meter breed en 76,8 meter hoog; de diameter van de koepel is 22,9 meter. Daarmee is de kerk iets groter dan de helft van de Sint-Pietersbasiliek

Inkom: gratis
Locatie
: 1085 Rue de la Cathédrale, Montréal, QC H3B 2V3

Openingsuren: ma-vr 7u-19u, za-zo 7u30-19u
Websitewww.diocesemontreal.org/microsites/cathedralecatholiquedemontreal

15. McGill University & Musee Redpath

De McGill University ligt op een leuke campus met gezellige straatjes errond. Het is een fijne buurt om even in rond te wandelen. Op de campus kan je ook het Musée Redpath bezoeken. Dit universiteitsmuseum bevat een eclectische verzameling van collectiestukken van de universiteit. Een dinosaurusskelet, opgezette dieren, mummies, mineralen, potscherven,... Zowat alles wat je kan bestuderen vind je hier terug.

Net buiten de campus, aan 1981 McGill College Ave, vind je het standbeeld The Illuminated Crowd van Raymond Masons. Dit standbeeld moet de degradatie van het menselijk ras en de breekbaarheid van de mens illustreren. 

Inkom: gratis
Locatie
: campus: 845 Sherbrooke St W, Montréal, QC H3A 0G4

Openingsuren: ma-vr 9u-17u, za-zo 11u-17u
Website: www.mcgill.ca/redpath

15. McGill University & Musee Redpath

De McGill University ligt op een leuke campus met gezellige straatjes errond. Het is een fijne buurt om even in rond te wandelen. Op de campus kan je ook het Musée Redpath bezoeken. Dit universiteitsmuseum bevat een eclectische verzameling van collectiestukken van de universiteit. Een dinosaurusskelet, opgezette dieren, mummies, mineralen, potscherven,... Zowat alles wat je kan bestuderen vind je hier terug.

Net buiten de campus, aan 1981 McGill College Ave, vind je het standbeeld The Illuminated Crowd van Raymond Masons. Dit standbeeld moet de degradatie van het menselijk ras en de breekbaarheid van de mens illustreren. 

Inkom: gratis
Locatie
: campus: 845 Sherbrooke St W, Montréal, QC H3A 0G4

Openingsuren: ma-vr 9u-17u, za-zo 11u-17u
Website: www.mcgill.ca/redpath

16. Musée McCord d'Histoire Canadienne

Een groot deel van de collectie van dit museum komt van de McCord familie. Zij verzamelden in de negentiende eeuw over een periode van tachtig jaar heel wat voorwerpen. In het museum vind je heel wat objecten van de First Nations, de oorspronkelijke bewoners van Canada. Op het gelijkvloers is er bijvoorbeeld een hele tentoonstelling rond kledij en accessoires. Jammer genoeg wordt er wel niets verteld over de huidige toestand van deze First Nations. In andere kamers kan je nog meer voorwerpen zien van de elite uit Montréal, zoals juwelen.

Het museum is best duur, maar gelukkig zijn er een paar momenten waarop je een deel van het museum gratis kan bekijken.

Inkom: $19, gratis op woensdag vanaf 17h en de eerste zondag van de maand
Locatie
: 690 Sherbrooke St W, Montréal, QC H3A 1E9

Openingsuren: gesloten op maandag, di-do-vr 10u-18u, wo 10u-21u, za-zo 10u-17u
Website: www.musee-mccord.qc.ca

17. Christ Church Cathedral

De Anglicaanse Christ Church Cathedral werd in 1859 gebouwd. Vroeger stond er een grote stenen spits op het dak. Die dreigde in 1921 echter door het dak te zakken, dus er staat nu een aluminium kopie op het dak. Het is een mooie kerk, waar je even wat rust kan opzoeken, na de drukte van Rue Ste-Catherine.

In de kerk hangt het Coventry Cross. Dit kruis werd gemaakt met nagels die gered werden uit de kathedraal van Coventry, Engeland, die in de Tweede Wereldoorlog verwoest werd.

Inkom: gratis
Locatie
:  635 Saint-Catherine St W, Montréal, QC H3A 2B8

Openingsuren: dagelijks, 8u-18u
Website: www.montrealcathedral.ca

18. St. James United Church

Deze mooie kerk werd in 1888 gebouwd. De kerk is vanbinnen best groot, met veel zitplaatsen. Er is een heel mooi glasraam dat de Eerste Wereldoorlog herdenkt. Vroeger stond er een commercieel gebouw voor de kerk. De kerk had dit laten bouwen om meer geld in het laatje te brengen. In 2005 werd een deel ervan terug afgebroken, zodat we nu terug een goed zicht op de gevel van de kerk hebben.

Inkom: gratis
Locatie
: 463 Saint-Catherine St W, Montréal, QC H3B 1B1

Openingsuren: dagelijks
Website: stjamesmontreal.ca

19. Musée des Beaux-Arts

Het Musée des Beaux-Arts is het oudste museum van Canada en het grootste in Montréal. Het is echt gigantisch en spreidt zich uit over verschillende gebouwen. Men zegt dat je hier de beste collectie van Canadese kunst vindt. Verder vind je er ook heel wat Europese kunst. Bovendien zijn de tijdelijke tentoonstellingen ook altijd de moeite. Toen ik er was, hadden ze een tentoonstelling over de bruidsjurken van Jean-Paul Gaultier en een over de revolutionaire jaren '60. Die laatste was de beste tijdelijke tentoonstelling die ik de laatste jaren zag.

Inkom: 13-30 jaar: $15, >31 jaar: $23
Locatie
: 1380 Sherbrooke St W, Montréal, QC H3G 1J5

Openingsuren: maandag gesloten, di-zo 10u-17u, wo tot 21u (maar tussen 17u en 21u zijn enkel de grote tentoonstellingen toegankelijk)
Website: www.mbam.qc.ca

20. Oratoire St-Joseph

De grootste reden om naar het Oratoire St-Joseph te gaan, is het prachtige zicht op Montréal. De kerk zelf is van binnen heel modern en nogal lelijk. De omgeving is wel fijn om te wandelen. Soms zal je mensen op hun knieën de trappen zien opgaan, dit is dan ook een echt bedevaartsoord.

Op deze plaats bouwde broeder André in 1904 een kleine kapel voor St Joseph, de patroonheilige van Canada. Al snel bleek dat broeder André geneeskrachtige gaven had en hij werd dan ook in 2010 heilig verklaard. In het kleine kapelletje dat je op de derde foto ziet, liggen heel wat aandenken aan deze gaven,zoals krukken en votiefplaatjes. Het grote gebouw werd gebouwd tussen 1924 en 1967, met giften van de gemeenschap. De koepel is zo groot, dat alleen die van de Sint-Pietersbasiliek in Rome groter is.

Inkom: gratis
Locatie
: 3800 Queen Mary Rd, Montréal, QC H3V 1H6

Openingsuren: dagelijks, 7u-19u
Website: www.saint-joseph.org

21. Mont Royal

De Mont Royal is een heuvel (berg volgens de inwoners van de stad), die boven Montréal uitsteekt. Het is een prachtig groen park waar je heerlijk in kan gaan wandelen. De zichten op de stad zijn fantastisch. Er zijn verschillende manieren om boven op de berg te raken. Je kan de honderden trappen nemen langs de onderzijde, of via de bus langs de bovenzijde gaan en dan via de trappen weer naar beneden gaan. Op de website staan verschillende manieren om de heuvel te bereiken. Trek zeker genoeg tijd uit voor jouw bezoekje aan Mont Royal, want je kan er flink wat kilometertjes in het groen wandelen. Ga zeker langs bij het kruis, dat 's avonds fel verlicht is en Maison Smith. Maison Smith is ook een informatiecentrum, waar je plannetjes kan halen.

Inkom: gratis
Website: www.lemontroyal.qc.ca

22. Parc La Fontaine

Parc La Fontaine is een groot park in een rustige buurt in Montral. Het is een groene oase met een mooie vijver en grappige eekhoorns. Ga hierheen als je even wilt ontsnappen uit de drukte van de stad, maar geen zin hebt om de Mont Royal te beklimmen.

Inkom: gratis
Website: www.lemontroyal.qc.ca

23. Parc Jean-Drapeau

Parc Jean-Drapeau ligt op een eigen eiland, waar je makkelijk met de metro kunt komen. Er mogen geen auto's op het eiland komen, en een groot stuk is een heerlijk wild bossig park om door te wandelen. Je kan er ook de Biosphère bezoeken of het Musée Stewart. Het zicht op oud Montréal is ook spectaculair. Je moet wel opletten, in het laag seizoen is bijna alles gesloten qua infrastructuur. Neem dus zeker een foto van het plannetje van het park, zodat je de enige open toiletten kan vinden. Iets meenemen om te eten en te drinken is ook aangewezen.

Inkom: gratis
Website: www.parcjeandrapeau.com

24. Marché Jean Talon

De Marché Jean Talon is een grote farmersmarket. Je kan er producten rechtstreeks bij de boer kopen en er zijn ook kraampjes met Canadese specialiteiten. Je kan er ook je lunch kopen. De markt is heel mooi, omdat de marktkramers heel veel moeite doen om hun stalletjes visueel aantrekkelijk te maken. De markt wordt al sinds 1933 hier gehouden en is dus echt een instituut in Montréal.

Inkom: gratis
Locatie: 7070 Henri Julien Ave, Montreal, QC H2S 3S3
Openingsuren: dagelijks vanaf 7u, ma-di-wo-za tot 18u, do-vr tot 20u, zo tot 17u.

Website: www.marchespublics-mtl.com/marches/jean-talon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram