Bangkok

Ik had eigenlijk niets met Azië, tot ik naar Thailand ging. Ik dacht dat het er supertoeristisch was, weinig cultuur, ik hield niet zo van natuur,... DACHT ik. Toen ik echter onderweg was van de luchthaven naar Bangkok zelf, stuurde ik mijn vrienden een bericht: "mannen, ik ben er nog niet, maar ik ben verliefd".  Echt, ik begrijp ineens wat iedereen zo leuk vindt aan Thailand. Ik heb er mijn ogen uitgekeken. Er zijn genoeg plaatsen waar je amper andere toeristen kan zien. De natuur is effectief adembenemend en de mensen zijn zeer vriendelijk. Veel Thai kunnen een woordje Engels, omdat ze heel commercieel zijn ingesteld. Maar eigenlijk zijn ze het leukst wanneer ze je niet begrijpen, maar zich kreupel lachen omdat jij met handen en voeten iets probeert te bestellen. Ik kan Bangkok echt aan iedereen aanraden, hoewel ik gehoord heb dat het een "you hate it or you love it"-stad is. En wel, I love it. Het is een grote, luide, drukke stad, waar heel veel te zien en te doen is. En als je de prikkels even niet aankan, dan neem je toch gewoon een voetmassage van 6 euro voor een uur?!

Bangkok heet officieel trouwens niet Bangkok, maar Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Dit betekent: De stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad (in tegenstelling tot Ayutthaya) van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat gelijkt op de hemelse woonplaats waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd. Maar laten we eerlijk zijn: Bangkok bekt beter.

Lees zeker voor je vertrekt de landenpagina van Thailand, zodat je je goed kan voorbereiden!

1. Heen en terug

Vliegen naar Bangkok hoeft niet zo duur te zijn. Je kan kiezen voor een rechtstreekse vlucht, die wat duurder is natuurlijk, of een vlucht met een tussenstop. Zelf ging ik voor 470 euro naar Bangkok, met een vlucht van Ukrainian International Airlines. Ik had slechts een tussenstop van een uur in de heenvlucht en twee uur in de terugvlucht. De vluchten waren netjes op tijd, maar niet supercomfortabel. Zo had je geen eigen tv-schermpje en was het eten best vies. Dat is natuurlijk allemaal op te lossen door zelf snacks, water en entertainment mee te nemen. Qua rechtstreekse vluchten hoorde ik al veel goede dingen over Thai Airways en Eva Air. Deze maatschappijen hebben ook vaak goede deals voor Bangkok. Ik raad je aan om sowieso via skyscanner te kijken welke maatschappijen de goedkoopste vluchten EN beste reistijden hebben in de periode waarin jij wou reizen.

De meeste internationale vluchten komen aan op Bangkok Suvarnabhumi luchthaven. Wanneer je uit je vliegtuig stapt, moet je een flink stuk wandelen om door de immigratie te komen. Let op! Als jij maximum 30 dagen in Thailand blijft, en gewoon jouw kaartje ingevuld hebt op het vliegtuig, moet je op de luchthaven niets meer invullen. Je zal overal papiertjes en pijlen voor documenten zien, maar die moet je dus niet hebben! Je moet gewoon de bordjes 'immigration' volgen. Soms kan je wel een tijdje aanschuiven aan de immigratiedienst, maar de officials in het hokje doen niet lastig.

De gemakkelijkste manier om uit te zoeken hoe je van Bangkok Suvarnabhumi naar je hotel komt, is door het op te zoeken via google maps. De Airport Rail Link brengt je naar de stad, waar je aansluiting hebt op de metro. Als je in een hostel in Khao San Road zit, kan je ook een shuttlebus nemen. Je hoeft maar de pijltjes te volgen die je doorheen de luchthaven ziet. Deze shuttlebus kost bovendien maar 60 baht! Wil je met de taxi gaan? Geen probleem! Volg gewoon de bordjes 'public taxi' naar de eerste verdieping. Daar moet je aanschuiven en krijg je een officiële taxi toegewezen.

De tweede luchthaven van Bangkok is Don Mueang. Veel binnenlandse vluchten en een paar buitenlandse, regionale vluchten komen hier toe. Tussen Don Mueang en Suvarnabhumi rijdt er een gratis shuttlebus, moest je een overstap hebben en van luchthaven moeten wisselen. Ook vanuit Don Mueang vertrekken er officiële taxi's naar Bangkok stad.

2. Geld wisselen en simkaart kopen

Voor je Suvarnabhumi luchthaven verlaat, moet je nog geld wisselen. Wissel zeker geen geld in de hal waar je jouw bagage ophaalt! Hier heb je van de slechtste wisselkoersen van heel Thailand. Vreemd genoeg bevinden de beste wisselkoersen van het land zich dan weer in de kelder van de luchthaven. Ga naar de verdieping -1. Daar heb je de wisselkantoortjes voor het kiezen. Ik heb op drie weken Thailand nergens een betere wisselkoers gezien dan hier, dus je wisselt hier best al je geld.

Verder kan je hier op de luchthaven aan de uitgang ook al een simkaart voor jouw gsm zoeken. Zie wel dat je gsm simlock-vrij is! Ik vond het heel handig om een Thaise simkaart te hebben. Zo kon ik overal op 4G internet de weg opzoeken, taxi's bestellen,... Ik had een DTAC simkaart, waarmee ik 30 dagen 4 gigabytes aan internet had, voor zo'n 15 euro. 

3. Verplaatsen

Er zijn heel wat manieren om je te verplaatsen binnen Bangkok: te voet, met de fiets, met een brommer, met de wagen, met de taxi, achterop een brommer, met het openbaar vervoer (metro, BTS skytrain, bus of boot) en natuurlijk met de tuktuk. De mogelijkheden zijn dus schier eindeloos, en allemaal best goedkoop. Ik leg hier even de verschillende opties voor je uit.

  • Te voet: Bangkok is enorm groot, dus alles te voet doen, gaat zeker niet. Het is wel leuk om rond te wandelen, want je komt overal wel leuke straatjes tegen. Zebrapaden met lichten kennen ze niet echt, maar de auto’s stoppen vrij gemakkelijk als je gewoon begint over te steken.
  • Met de fiets: een georganiseerde fietstocht is superleuk in Bangkok. Ik zou echter niet zomaar door de stad zelf fietsen, want daar is het verkeer echt niet op voorzien. Je kan wel fietsen huren om in de groene long bij Bangkok te gaan fietsen op eigen houtje.
  • Met de brommer of auto: persoonlijk zou ik nooit een brommer of auto huren om in Bangkok zelf rond te rijden. Het verkeer is hectisch en druk, en je hebt het eigenlijk helemaal niet nodig. Zelfs de brommer geeft je niet veel extra bewegingsvrijheid, en is vooral levensgevaarlijk.
  • Met de tuktuk: Bangkok rijdt vol tuktuks. Bakjes getrokken door motoren, die enorm stinken. Persoonlijk heb ik niet met de tuktuk gereden in Bangkok. Erg comfortabel is het niet, zo in de uitlaatgassen zitten, terwijl het verkeer langs je raast. Bovendien moet je steeds goed onderhandelen met je chauffeur. Een tuktuk is immers een gekende toeristenval. Spreek steeds op voorhand een prijs af en zeg hem dat je rechtstreeks naar je bestemming wilt gaan. Anders stop je in allerlei winkeltjes en moet je een hoge prijs betalen.
  • Met de taxi: een taxi moet in Bangkok steeds op de meter rijden, maar velen zullen proberen om dit niet te doen. Op die manier moet je een arbitrair hoog bedrag betalen. Vraag dus steeds aan jouw taxichauffeur dat hij de meter opzet, en kies een andere taxi indien hij dit weigert. De gemakkelijkste manier om dit gedoe met meters en vervelende taxichauffeurs te vermijden, is Grab te installeren op je telefoon. Grab is de Uber van Thailand, en zorgt er voor dat jij een veilige chauffeur aan een vooraf bepaalde prijs bij jou tot aan de deur kan laten komen. Dit is zo goedkoop, dat ik het vaak deed in Thailand. De auto’s zijn vaak modern en hebben airco, een hele verademing. Bovendien moet je niet liggen onderhandelen met iemand in gebrekkig Engels, en kan je gewoon lekker cruisen. De meeste ritjes zijn zelfs goedkoper dan 100 baht, tenzij je langer dan een half uur in de taxi zit. Daarvoor kun je dus niet sukkelen. Het openbaar vervoer is natuurlijk nog steeds de meest ecologische oplossing, maar je kan nu eenmaal niet overal met de bus en metro op tijd raken!
  • Achterop de brommer: er rijden heel wat brommertaxi’s door Bangkok. Locals zal je dan vaak ook achterop zien kruipen op zo’n brommertje. Zelf deed ik het niet, omdat ik graag levend aan zou komen op mijn bestemming. Wil je het wel proberen, dan kan je gemakkelijk een mannetje met een officieel vestje aanspreken die op heel wat straathoeken op werk staan te wachten.
  • Het is heel gemakkelijk om Bangkok rond te reizen met het openbaar vervoer, als je wat avontuurlijker bent aangelegd. De gemakkelijkste manier om jouw route te bepalen, is gewoon via google maps! Zelfs de kleine klongbootjes staan hier op aangegeven.
    • De BTS skytrain en de metro rijden respectievelijk boven en onder de weg en zijn gemakkelijk te navigeren. Omdat zij zich niet in het hectische verkeer van Bangkok bevinden, is dit een heel snelle manier van verplaatsen. Jammer genoeg zijn het aantal plaatsen dat je met de BTS en de metro kan bereiken beperkt, maar er wordt druk aan gewerkt. Hier vind je een routekaart van de lijnen. Een ritje kost tussen de 10 en 40 baht, al naargelang hoe ver je reist. Je kan je ticketjes vaak aan automaten met Engelse taalkeuze kopen. Soms zijn er oudere automaten, maar ook die zijn erg duidelijk.
    • Je kan natuurlijk ook altijd de bus nemen. Er rijden heel veel bussen door Bangkok, dus zij kunnen je bijna overal brengen. De halteplaats van de bussen staan mooi aangegeven op google maps, maar vaak moet je toch ter plaatse nog een beetje zoeken. Het blijft Thailand natuurlijk. De bussen rijden regelmatig en tamelijk goed op tijd, tot mijn grote verbazing. Gelukkig voor ons, Westerlingen, hebben de bussen nummers in ons schrift, dus je kan makkelijk jouw bus herkennen. Je betaalt aan een mevrouwtje die in de bus rondloopt. Een busritje kost zo'n 10 à 20 baht. Je zegt tegen het mevrouwtje waar je uit moet, en vaak roept ze je als je er bent. Of toch zeker als je er een beetje hulpeloos uitziet. Gelukkig kan je de route goed via google maps volgen. Soms stoppen bussen ook gewoon aan de kant van de weg als er iemand zwaait, maar dat systeem heb ik nog niet echt onder de knie. De bussen zelf zijn trouwens een hele belevenis. Alle raampjes af, ventilatoren in het plafond gelast en karren maar! Niet comfortabel, wel lokaal en leuk.
    • Bangkok ligt aan de Chao Praya rivier, die in vele kanaaltjes en zijrivieren zich door de stad vertakt. Natuurlijk kan je dus ook de boot nemen om je te verplaatsen. De boten stoppen allemaal aan verschillende piertjes met verschillende vlaggen. Sommigen varen alleen op de grote rivier, anderen alleen op de kleine kanaaltjes. De boten op de grote rivier zijn vrij toeristisch, en dus gemakkelijk te nemen. Je koopt je ticketje hier aan een klein kioskje aan het piertje. De kleine klongbootjes stoppen her en der op nog kleinere piertjes. Hier betaal je een man die rondloopt op de boot. Soms moet je als toerist niet betalen, omdat het natuurlijk niet makkelijk is om uit te leggen waar je heen moet. De boten stoppen en vertrekken heel snel, dus je moet vaak op of af een varend bootje springen. Fun gegarandeerd, en een snelle manier om je te verplaatsen! Bovendien is het uitzicht heel interessant. De beste manier om de grote en kleine boten te nemen, is door te kijken op google maps. Zij worden immers mee opgenomen in de suggesties voor openbaar vervoer.

Facebook150

Google+

Twitter

Pinterest

Instagram

 

150

Twitter

 

3. Verplaatsen

Er zijn heel wat manieren om je te verplaatsen binnen Bangkok: te voet, met de fiets, met een brommer, met de wagen, met de taxi, achterop een brommer, met het openbaar vervoer (metro, BTS skytrain, bus of boot) en natuurlijk met de tuktuk. De mogelijkheden zijn dus schier eindeloos, en allemaal best goedkoop. Ik leg hier even de verschillende opties voor je uit.

  • Te voet: Bangkok is enorm groot, dus alles te voet doen, gaat zeker niet. Het is wel leuk om rond te wandelen, want je komt overal wel leuke straatjes tegen. Zebrapaden met lichten kennen ze niet echt, maar de auto’s stoppen vrij gemakkelijk als je gewoon begint over te steken.
  • Met de fiets: een georganiseerde fietstocht is superleuk in Bangkok. Ik zou echter niet zomaar door de stad zelf fietsen, want daar is het verkeer echt niet op voorzien. Je kan wel fietsen huren om in de groene long bij Bangkok te gaan fietsen op eigen houtje.
  • Met de brommer of auto: persoonlijk zou ik nooit een brommer of auto huren om in Bangkok zelf rond te rijden. Het verkeer is hectisch en druk, en je hebt het eigenlijk helemaal niet nodig. Zelfs de brommer geeft je niet veel extra bewegingsvrijheid, en is vooral levensgevaarlijk.
  • Met de tuktuk: Bangkok rijdt vol tuktuks. Bakjes getrokken door motoren, die enorm stinken. Persoonlijk heb ik niet met de tuktuk gereden in Bangkok. Erg comfortabel is het niet, zo in de uitlaatgassen zitten, terwijl het verkeer langs je raast. Bovendien moet je steeds goed onderhandelen met je chauffeur. Een tuktuk is immers een gekende toeristenval. Spreek steeds op voorhand een prijs af en zeg hem dat je rechtstreeks naar je bestemming wilt gaan. Anders stop je in allerlei winkeltjes en moet je een hoge prijs betalen.
  • Met de taxi: een taxi moet in Bangkok steeds op de meter rijden, maar velen zullen proberen om dit niet te doen. Op die manier moet je een arbitrair hoog bedrag betalen. Vraag dus steeds aan jouw taxichauffeur dat hij de meter opzet, en kies een andere taxi indien hij dit weigert. De gemakkelijkste manier om dit gedoe met meters en vervelende taxichauffeurs te vermijden, is Grab te installeren op je telefoon. Grab is de Uber van Thailand, en zorgt er voor dat jij een veilige chauffeur aan een vooraf bepaalde prijs bij jou tot aan de deur kan laten komen. Dit is zo goedkoop, dat ik het vaak deed in Thailand. De auto’s zijn vaak modern en hebben airco, een hele verademing. Bovendien moet je niet liggen onderhandelen met iemand in gebrekkig Engels, en kan je gewoon lekker cruisen. De meeste ritjes zijn zelfs goedkoper dan 100 baht, tenzij je langer dan een half uur in de taxi zit. Daarvoor kun je dus niet sukkelen. Het openbaar vervoer is natuurlijk nog steeds de meest ecologische oplossing, maar je kan nu eenmaal niet overal met de bus en metro op tijd raken!
  • Achterop de brommer: er rijden heel wat brommertaxi’s door Bangkok. Locals zal je dan vaak ook achterop zien kruipen op zo’n brommertje. Zelf deed ik het niet, omdat ik graag levend aan zou komen op mijn bestemming. Wil je het wel proberen, dan kan je gemakkelijk een mannetje met een officieel vestje aanspreken die op heel wat straathoeken op werk staan te wachten.
  • Het is heel gemakkelijk om Bangkok rond te reizen met het openbaar vervoer, als je wat avontuurlijker bent aangelegd. De gemakkelijkste manier om jouw route te bepalen, is gewoon via google maps! Zelfs de kleine klongbootjes staan hier op aangegeven.
    • De BTS skytrain en de metro rijden respectievelijk boven en onder de weg en zijn gemakkelijk te navigeren. Omdat zij zich niet in het hectische verkeer van Bangkok bevinden, is dit een heel snelle manier van verplaatsen. Jammer genoeg zijn het aantal plaatsen dat je met de BTS en de metro kan bereiken beperkt, maar er wordt druk aan gewerkt. Hier vind je een routekaart van de lijnen. Een ritje kost tussen de 10 en 40 baht, al naargelang hoe ver je reist. Je kan je ticketjes vaak aan automaten met Engelse taalkeuze kopen. Soms zijn er oudere automaten, maar ook die zijn erg duidelijk.
    • Je kan natuurlijk ook altijd de bus nemen. Er rijden heel veel bussen door Bangkok, dus zij kunnen je bijna overal brengen. De halteplaats van de bussen staan mooi aangegeven op google maps, maar vaak moet je toch ter plaatse nog een beetje zoeken. Het blijft Thailand natuurlijk. De bussen rijden regelmatig en tamelijk goed op tijd, tot mijn grote verbazing. Gelukkig voor ons, Westerlingen, hebben de bussen nummers in ons schrift, dus je kan makkelijk jouw bus herkennen. Je betaalt aan een mevrouwtje die in de bus rondloopt. Een busritje kost zo'n 10 à 20 baht. Je zegt tegen het mevrouwtje waar je uit moet, en vaak roept ze je als je er bent. Of toch zeker als je er een beetje hulpeloos uitziet. Gelukkig kan je de route goed via google maps volgen. Soms stoppen bussen ook gewoon aan de kant van de weg als er iemand zwaait, maar dat systeem heb ik nog niet echt onder de knie. De bussen zelf zijn trouwens een hele belevenis. Alle raampjes af, ventilatoren in het plafond gelast en karren maar! Niet comfortabel, wel lokaal en leuk.
    • Bangkok ligt aan de Chao Praya rivier, die in vele kanaaltjes en zijrivieren zich door de stad vertakt. Natuurlijk kan je dus ook de boot nemen om je te verplaatsen. De boten stoppen allemaal aan verschillende piertjes met verschillende vlaggen. Sommigen varen alleen op de grote rivier, anderen alleen op de kleine kanaaltjes. De boten op de grote rivier zijn vrij toeristisch, en dus gemakkelijk te nemen. Je koopt je ticketje hier aan een klein kioskje aan het piertje. De kleine klongbootjes stoppen her en der op nog kleinere piertjes. Hier betaal je een man die rondloopt op de boot. Soms moet je als toerist niet betalen, omdat het natuurlijk niet makkelijk is om uit te leggen waar je heen moet. De boten stoppen en vertrekken heel snel, dus je moet vaak op of af een varend bootje springen. Fun gegarandeerd, en een snelle manier om je te verplaatsen! Bovendien is het uitzicht heel interessant. De beste manier om de grote en kleine boten te nemen, is door te kijken op google maps. Zij worden immers mee opgenomen in de suggesties voor openbaar vervoer.

Facebook150

Google+

Twitter

Pinterest

Instagram

 

150

Twitter

 

3. Verplaatsen

Er zijn heel wat manieren om je te verplaatsen binnen Bangkok: te voet, met de fiets, met een brommer, met de wagen, met de taxi, achterop een brommer, met het openbaar vervoer (metro, BTS skytrain, bus of boot) en natuurlijk met de tuktuk. De mogelijkheden zijn dus schier eindeloos, en allemaal best goedkoop. Ik leg hier even de verschillende opties voor je uit.

  • Te voet: Bangkok is enorm groot, dus alles te voet doen, gaat zeker niet. Het is wel leuk om rond te wandelen, want je komt overal wel leuke straatjes tegen. Zebrapaden met lichten kennen ze niet echt, maar de auto’s stoppen vrij gemakkelijk als je gewoon begint over te steken.
  • Met de fiets: een georganiseerde fietstocht is superleuk in Bangkok. Ik zou echter niet zomaar door de stad zelf fietsen, want daar is het verkeer echt niet op voorzien. Je kan wel fietsen huren om in de groene long bij Bangkok te gaan fietsen op eigen houtje.
  • Met de brommer of auto: persoonlijk zou ik nooit een brommer of auto huren om in Bangkok zelf rond te rijden. Het verkeer is hectisch en druk, en je hebt het eigenlijk helemaal niet nodig. Zelfs de brommer geeft je niet veel extra bewegingsvrijheid, en is vooral levensgevaarlijk.
  • Met de tuktuk: Bangkok rijdt vol tuktuks. Bakjes getrokken door motoren, die enorm stinken. Persoonlijk heb ik niet met de tuktuk gereden in Bangkok. Erg comfortabel is het niet, zo in de uitlaatgassen zitten, terwijl het verkeer langs je raast. Bovendien moet je steeds goed onderhandelen met je chauffeur. Een tuktuk is immers een gekende toeristenval. Spreek steeds op voorhand een prijs af en zeg hem dat je rechtstreeks naar je bestemming wilt gaan. Anders stop je in allerlei winkeltjes en moet je een hoge prijs betalen.
  • Met de taxi: een taxi moet in Bangkok steeds op de meter rijden, maar velen zullen proberen om dit niet te doen. Op die manier moet je een arbitrair hoog bedrag betalen. Vraag dus steeds aan jouw taxichauffeur dat hij de meter opzet, en kies een andere taxi indien hij dit weigert. De gemakkelijkste manier om dit gedoe met meters en vervelende taxichauffeurs te vermijden, is Grab te installeren op je telefoon. Grab is de Uber van Thailand, en zorgt er voor dat jij een veilige chauffeur aan een vooraf bepaalde prijs bij jou tot aan de deur kan laten komen. Dit is zo goedkoop, dat ik het vaak deed in Thailand. De auto’s zijn vaak modern en hebben airco, een hele verademing. Bovendien moet je niet liggen onderhandelen met iemand in gebrekkig Engels, en kan je gewoon lekker cruisen. De meeste ritjes zijn zelfs goedkoper dan 100 baht, tenzij je langer dan een half uur in de taxi zit. Daarvoor kun je dus niet sukkelen. Het openbaar vervoer is natuurlijk nog steeds de meest ecologische oplossing, maar je kan nu eenmaal niet overal met de bus en metro op tijd raken!
  • Achterop de brommer: er rijden heel wat brommertaxi’s door Bangkok. Locals zal je dan vaak ook achterop zien kruipen op zo’n brommertje. Zelf deed ik het niet, omdat ik graag levend aan zou komen op mijn bestemming. Wil je het wel proberen, dan kan je gemakkelijk een mannetje met een officieel vestje aanspreken die op heel wat straathoeken op werk staan te wachten.
  • Het is heel gemakkelijk om Bangkok rond te reizen met het openbaar vervoer, als je wat avontuurlijker bent aangelegd. De gemakkelijkste manier om jouw route te bepalen, is gewoon via google maps! Zelfs de kleine klongbootjes staan hier op aangegeven.
    • De BTS skytrain en de metro rijden respectievelijk boven en onder de weg en zijn gemakkelijk te navigeren. Omdat zij zich niet in het hectische verkeer van Bangkok bevinden, is dit een heel snelle manier van verplaatsen. Jammer genoeg zijn het aantal plaatsen dat je met de BTS en de metro kan bereiken beperkt, maar er wordt druk aan gewerkt. Hier vind je een routekaart van de lijnen. Een ritje kost tussen de 10 en 40 baht, al naargelang hoe ver je reist. Je kan je ticketjes vaak aan automaten met Engelse taalkeuze kopen. Soms zijn er oudere automaten, maar ook die zijn erg duidelijk.
    • Je kan natuurlijk ook altijd de bus nemen. Er rijden heel veel bussen door Bangkok, dus zij kunnen je bijna overal brengen. De halteplaats van de bussen staan mooi aangegeven op google maps, maar vaak moet je toch ter plaatse nog een beetje zoeken. Het blijft Thailand natuurlijk. De bussen rijden regelmatig en tamelijk goed op tijd, tot mijn grote verbazing. Gelukkig voor ons, Westerlingen, hebben de bussen nummers in ons schrift, dus je kan makkelijk jouw bus herkennen. Je betaalt aan een mevrouwtje die in de bus rondloopt. Een busritje kost zo'n 10 à 20 baht. Je zegt tegen het mevrouwtje waar je uit moet, en vaak roept ze je als je er bent. Of toch zeker als je er een beetje hulpeloos uitziet. Gelukkig kan je de route goed via google maps volgen. Soms stoppen bussen ook gewoon aan de kant van de weg als er iemand zwaait, maar dat systeem heb ik nog niet echt onder de knie. De bussen zelf zijn trouwens een hele belevenis. Alle raampjes af, ventilatoren in het plafond gelast en karren maar! Niet comfortabel, wel lokaal en leuk.
    • Bangkok ligt aan de Chao Praya rivier, die in vele kanaaltjes en zijrivieren zich door de stad vertakt. Natuurlijk kan je dus ook de boot nemen om je te verplaatsen. De boten stoppen allemaal aan verschillende piertjes met verschillende vlaggen. Sommigen varen alleen op de grote rivier, anderen alleen op de kleine kanaaltjes. De boten op de grote rivier zijn vrij toeristisch, en dus gemakkelijk te nemen. Je koopt je ticketje hier aan een klein kioskje aan het piertje. De kleine klongbootjes stoppen her en der op nog kleinere piertjes. Hier betaal je een man die rondloopt op de boot. Soms moet je als toerist niet betalen, omdat het natuurlijk niet makkelijk is om uit te leggen waar je heen moet. De boten stoppen en vertrekken heel snel, dus je moet vaak op of af een varend bootje springen. Fun gegarandeerd, en een snelle manier om je te verplaatsen! Bovendien is het uitzicht heel interessant. De beste manier om de grote en kleine boten te nemen, is door te kijken op google maps. Zij worden immers mee opgenomen in de suggesties voor openbaar vervoer.

Facebook150

Google+

Twitter

Pinterest

Instagram

 

150

Twitter

 

4. Beste reisperiode

In maart en april kan het erg heet worden in Bangkok. In combinatie met de smog is het dan eigenlijk geen ideale periode om de stad te bezoeken. Van mei tot oktober loopt het regenseizoen, maar dit houdt vooral in dat er een uur of twee per dag een zondvloed is, en voor de rest droog. De andere maanden is er eerder een normaal, warm weertje. Ook in het heet of nat seizoen kan je natuurlijk Bangkok bezoeken. Je moet je gewoon een beetje voorbereiden dat je zeker genoeg water meeneemt wanneer je op pad gaat, of een poncho. Wanneer het erg hard regent en je op slippers of sandalen door de stad loopt, moet je goed zien dat je geen wondjes aan je voeten hebt. Dat regenwater blijft makkelijk staan op de straten en is vuil. Wondjes kunnen daarom een beetje ontsteken. Ik had helaas zo vier dagen dikke voetjes daarvan.

5. Inpaklijstje

Een van de beste tips voor Bangkok is: neem vooral niet te veel mee, want er is zo veel te koop! En allicht nog goedkoper ook. Sleur bijvoorbeeld niet aan anti-muggenmiddel. Dat koop je ginder veel goedkoper in een 7-Eleven. Ook poncho's hebben ze in elk supermarktje te koop. 

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie meehebben buiten deze website. Zelf had ik de Rough Guide to Thailand mee. Er is een nieuwe editie sinds 2018! Met 1 dik boek ben je dan zoet voor heel Thailand. Voor Bangkok is de gids best uitgebreid, dus je vindt er zeker je gading in.
  • Lange losse broek of rok: Om in tempels binnen te gaan, moeten je knieën bedekt zijn. Losse, lange broeken of rokken zijn daarom best handig. Natuurlijk hebben ze in Bangkok de welgekende harembroeken in overvloed, dus je kan ze ook gewoon ter plekke kopen. Maar als je liever niet meteen wilt gaan liggen shoppen, neem je er dus best eentje (of meerdere) mee.
  • Dunne brede sjaal, pareo of sarong: Handig om je schouders of benen mee te bedenken om in de tempels te gaan!
  • Nette kledij: In Bangkok heb je heel wat leuke skybars. In sommige moet je echter deftig gekleed zijn alvorens je er binnen mag. Hou hier rekening mee, en pak een nette outfit in.
  • Zonnecrème en andere huidproducten: In veel huidproducten en zonnecrèmes in Thailand zit whitening, om je huid wit te maken. Niet meteen wat de meeste Westerlingen willen! Bovendien is zonnecrème in Bangkok ook duurder dan in België of Nederland. Dit neem je dus best zelf mee.
  • Slippers: Handig voor in de douche, maar ook handig op dagen dat je veel tempels wilt bezoeken. Je moet een tempel immers op blote voeten betreden, en je wilt niet constant je veters moeten strikken.
  • Gesloten schoenen: Wanneer het lang geregend heeft, kunnen de straten van Bangkok vies worden. Wanneer het lang droog is geweest, zijn ze net heel stoffig. Neem dus ook zeker gesloten schoenen mee.
  • OordopjesOmdat het in Bangkok erg warm kan zijn en het efficiënt is tegen muggen, staat er natuurlijk vaak airco aan op je kamer of blaast er een ventilator. Omdat dit nogal luid kan zijn, zijn oordopjes geen luxe.
  • Drinkbus met filter: Het kan heel erg warm zijn in Bangkok. Om te vermijden dat je tientallen plastiek flesjes moet kopen, raad ik deze drinkbus aan. Je kan er kraantjeswater en zelfs water uit een zoetwaterstroom of poel in doen er komt zuiver drinkwater uit!
  • Maandverband/tampons/cup: Dit is in Thailand niet zo gemakkelijk te vinden, dus indien nodig, neem je best een hele voorraad mee.
  • Powerbank: Door al dat zoeken van de weg, foto's maken en grab-taxi's bestellen, raakt je gsmbatterij natuurlijk snel leeg. Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.

6. Doen

Er is zo veel te doen in Bangkok! Er zijn markten, gigantische winkelcomplexen, honderden tempels en er is overal wel iets interessants te zien. Men zegt wel eens dat wanneer je in Rome een steen gooit in eender welke richting, je zeker een kerk raakt. In Bangkok is dit zo met tempels. Sommige tempels zijn heel toeristisch, maar andere zijn echt een oase van rust in deze drukke stad. Neem ook zeker nog een dagje de tijd om de markten en winkelcentra van Bangkok te verkennen voor je vertrekt. Je komt zeker met heel wat leuke nieuwe spullen terug! Er is nog zo veel meer te doen dan de dingen die ik hieronder opsom natuurlijk. Ga op pad, en ontdek!

1. Koninklijk paleis
Een groot domein met een prachtig tempelcomplex en het paleis. En heel veel toeristen.
2. Wat Pho
Tempelcomplex met een gigantische liggende boeddha.
3. Wat Arun
Een prachtig groot tempelcomplex, met mooie hoge prangs.
4. Wat Traimit
Tempel met een massief gouden boeddha beeld van 3 meter hoog.
5. Wat Mangkon Kamalawat
Een Chinese boeddhistische tempel, die iets heel anders is dan de andere tempels die je in Bangkok ziet.
6. Giant Swing
Een gigantische religieuze structuur, waar vroeger een schommel aan hing.
7. Wat Suthat
Een rustige tempel die je zeker eens moet bezoeken!
8. City Pillar Shrine
Heiligdom waar de stadspijlers worden vereerd.
9. Khao San Road
Dé toeristenstraat bij uitstek. Heeft weinig met Thaise cultuur te maken, en meer met zuipende westerse jongeren. Leuk om eens te zien.

10. Democracy monument
Pompeus monument voor democratie, in een land dat werd overgenomen door een militaire coup...
11. Wat Ratchanadda
Een weinig bezocht tempelcomplex waar het leuk rondneuzen is.
12. Wat Saket
Tempel op een heuvel die je een mooi zicht op de stad biedt.
13. Shopping malls
Er zijn enkele gigantische shoppingmalls in Bangkok.
14. Erawan shrine
Lokaal heiligdom dat erg populair is bij de Thai, incluis traditionele dans.
15. Lumphini park
Een groene oase van rust in Bangkok,  met veel watervaranen.
16. Chatuchak market
De leukste markt van Bangkok.
17. Fietstour
Ontdek Bangkok vanop twee wielen!
18. Massage
Niets beter dan een massage om te ontspannen van een dagje rondhossen!

7. Eten en drinken

Echte tips om ergens te gaan eten heb ik niet voor Bangkok. Ik heb er dan ook meestal aan kraampjes aan de kant van de weg gegeten. Zij hebben voor mij dan ook het lekkerste eten. Laat je leiden door je neus en ogen, en zoek iets lekkers! Hou wel even deze tips in het achterhoofd. 

1. Rooftop bar
Er zijn erg veel rooftop bars in Bangkok. Het zicht dat je hebt van zo'n hoge verdieping is werkelijk prachtig. Zeker 's avonds is het de moeite om zo rooftop bar te bezoeken, wanneer Bangkok verlicht is zoals een kerstboom. Sommige rooftop bars zijn heel chique, en daar kom je dus niet binnen op je slippers en in je short. Hou hier rekening mee.

2. Mixx Discotheque
6-10 อาคาร President Tower เพลินจิต Lumphini, Pathum Wan District, Bangkok 10330
Heb je zin om eens leuk te gaan dansen in een club? Dat kan hier! De inkom is ergens tussen de 300 en 350 baht, maar dames kunnen soms ook gratis binnen. In je inkomgeld zit vaak ook een drankje inbegrepen. Er zijn hier twee zalen en het is er best fijn. Jammer genoeg lopen er wel heel veel oudere westerse mannen rond, die zich een jong Thai meisje zoeken. Het is echter een best nette plaats, dus je zal zeker geen al te rare situaties meemaken.

8. Slapen

Bangkok is een gigantische stad, en er zijn dan ook ontelbare wijken en hotels in alle prijscategorieën om te logeren.

1. Khao San Road en omgeving
Hier logeren de meeste toeristen. Het is een erg levendige omgeving, maar ook erg toeristisch. Dat heeft zijn voor- en nadelen natuurlijk. Je zit kort bij de belangrijkste bezienswaardigheden en er is altijd iets te doen. Het is er ook erg gezellig Aan de andere kant heb je er weinig voeling met authentiek Thailand.
2. The Cocoon Hostel
40-41 Phetchaburi Rd, Khwaeng Thanon Phaya Thai, Khet Ratchathewi, Krung Thep Maha Nakhon 10400
Heel gezellig, schoon hostel. Er is een leuke gemeenschappelijke ruimte waar je spelletjes kan spelen. Ligt heel goed gelegen voor het openbaar vervoer, maar iets verder van de toeristische hotspots. Het hostel bevindt zich in een niet-toeristische buurt, en dat maakt het heerlijk authentiek.
3. Human Sleep Hostel
278/14, 382/13 ซอย จรัญสนิทวงศ์ 32 Bang Khun Non, Bangkok Noi, Bangkok 10700
Dit hostel heeft maar een slaapzaal en deelt de badkamer met de fitness van de eigenaar. Het is er klein maar gezellig. De eigenaar en zijn vrouw zijn ongelooflijk vriendelijke mensen. Dit hostel ligt perfect gelegen als je 's morgens de trein op Thonburi-station naar Kanchanaburi wilt halen, maar zo lang mogelijk wilt uitslapen.

9. Verhalen

Hier kan je de verhalen vinden die ik schreef over mijn avonturen in Bangkok!

- ... en die keer toen ik ladyboyschoenen kocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram