Handige links

Er zijn enkele handige sites die ik graag gebruik wanneer ik op reis ga. Met deze links wil ik jullie op weg zetten tijdens jullie zoektocht naar de goedkoopste vlucht, het leukste hotel en de fijnste activiteiten. Ik ben immers nog niet overal op de wereld geweest, maar zo kunnen jullie zelf goed starten in de zoektocht naar een heerlijke vakantie!

Net zoals op de rest van de website, geldt ook hier dat sommige van deze links affiliatielinks zijn. Dit betekent dat als jij iets koopt of boekt via onderstaande links, ik een klein procentje krijg. Jij betaalt hier absoluut geen centiem meer door!

Inhoudstafel

1. Visum of inreisaanvragen
2. Vervoer
2.1 Vliegtuig
2.2 Andere
3. Logies
4. Reisaanbieders
5. Praktische voorbereiding
6. Reisspullen
7. Reistips
8. Varia

Visum of inreisaanvragen

Het is belangrijk dat je steeds op de officiële website van een land je elektronisch visum aanvraagt of elektronische inreisaanvraag invult. Er bestaan heel veel diensten die aanbieden om voor jou een visum te regelen, maar je betaalt hier altijd meer voor, je moet vaak langer wachten, en soms zijn de afgeleverde visa niet eens correct. let dus steeds op dat je steeds op de juiste website zit.

  1. Diplomatie België
    De officiële website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken van België verzamelt hier haar reisadviezen en praktische tips voor reizen in alle landen van de wereld. Hier vind je dus officiële informatie, ook omtrent visas. Per land staat er duidelijk aangegeven op welke website jij jouw visum of inreisbewijs moet aanvragen.
  2. Bahrein
    De officiële website om een elektronisch visum voor Bahrein aan te vragen. Dit kost 7 Bahreinse dinar.
  3. Cambodja
    De officiële website om een elektronisch visum voor Cambodja aan te vragen. Opgelet, dit is niet voor elke inreisplaats mogelijk, maar wel als je via de grote luchthavens binnenkomt. Dit kost 37 dollar.
  4. Canada
    De officiële website om een ETA voor Canada aan te vragen. Dit kost 7 Canadese dollar. Dit geldt alleen voor reizigers die geen visum nodig hebben voor Canada.
  5. Egypte
    Je hebt geen visum nodig als je als toerist inreizent via de luchthavens van Sharm El Sheik, Sint Catherine of Taba en maximum verblijf van 15 dagen in het land verblijft. Anders gebruik je deze website om een elektronisch visum aan te vragen. Dit kost 25 dollar.
  6. Gabon
    De officiële website om een elektronisch visum voor Gabon aan te vragen. Dit kost 85 euro.
  7. India
    De officiële website om een elektronisch visum voor India aan te vragen. Dit kost 80 dollar + transactiekosten van zo'n 2,5%.
  8. Kenia
    De officiële website om een elektronisch visum voor Kenia aan te vragen. Dit kost 51 dollar.
  9. Oeganda
    De officiële website om een elektronisch visum voor Oeganda aan te vragen. Met de bevestiging hiervan moet je naar de ambassade om een visumsticker in je paspoort te krijgen, of tonen op de luchthaven in Oeganda zodat zij een visumsticker in je paspoort kunnen plakken. Het elektronisch visum kost 50 dollar.
  10. Sri Lanka
    De officiële website om een elektronisch visum voor Sri Lanka aanvragen. Dit kost 35 dollar.
  11. Turkije
    De officiële website om een elektronisch visum voor Turkije aan te vragen. Dit kost 35 dollar voor Belgen en Nederlanders.
  12. Verenigde Staten
    De officiële website om een ESTA voor de Verenigde Staten aan te vragen. Dit kost 14 dollar. Dit geldt alleen voor reizigers die geen visum nodig hebben voor de Verenigde Staten.
  13. Vietnam
    De officiële website om een elektronisch visum voor Vietnam aan te vragen. Dit kost 25 dollar.
  14. Zambia
    De officiële website om een elektronisch visum voor Zambia aan te vragen. Dit kost 50,55 dollar.

2. Vervoer

Op reis gaan begint vaak met de vraag "hoe raak ik daar". Zelfs als je nog niet zo goed weet waar je exact naar toe wilt, kan je al eens kijken of er bijvoorbeeld geen vliegtuigdeals zijn. Bovendien moet je je ook op vakantie kunnen verplaatsen. Hier vind je mijn favoriete websites om vervoer uit te zoeken!

Belangrijke opmerking 1: Ik kijk altijd op vergelijkingssites om de goedkoopste vliegtuigmaatschappij te vinden, maar ik boek wel altijd bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Dan ben je heel zeker van de bagage die inbegrepen is in je vlucht, of die je moet bijboeken, en kan je ten minste rechtstreeks contact opnemen met de maatschappij moest er een probleem zijn.

Belangrijke opmerking 2: Ben je al een tijdje naar vluchten aan het zoeken, maar heb je het idee dat ze alleen maar duurder worden? Dat kan! Die websites houden immers cookies bij, waardoor prijzen automatisch omhoog gaan als je vaker naar dezelfde vlucht kijkt. Je kan dit vermijden door jouw cookies en browsergeschiedenis te wissen en een incognitovenster te gebruiken.

2.1 Vliegtuig

  1. Skyscanner
    Deze website vergelijkt vluchtprijzen van de meest courante vliegtuigmaatschappijen. Hij geeft niet alle mogelijke opties weer, maar wel meer dan genoeg om de beste opties te vinden. 
  2. Momondo
    Ook Momondo is een vluchtvergelijkingssite. Zelf gebruik ik deze naast Skyscanner, om zeker te zijn dat ik de goedkoopste deal gevonden heb.
  3. Seatguru
    Reis je met een vliegmaatschappij die je nog niet kent? Kijk dan eens op Seatguru voor meer informatie over de vliegtuigen, wat er aan boord is, wat je zeker moet weten,... Dankzij Seatguru heb ik altijd de beste plaatsen in het vliegtuig! Ik leerde er immers dé tip voor lange afstandsvluchten: neem de raamzetel achteraan het vliegtuig, maar laat een rij of drie achter je open. Zo zit je niet vlak bij het toilet, maar toch vlak bij de bediening, kan er niemand tegen je hoofd lopen wanneer die langskomt (echt, nooit meer gangpadzetels voor mij), en zit je in een rij met maar twee zetels meestal.
  4. Cathay Pacific
    Een in België en Nederland redelijk onbekende vliegmaatschappij, die haar thuisbasis heeft in Hong Kong. Heeft goedkopere vluchten naar bijvoorbeeld Cambodja, met veel inbegrepen bagage. Maak zeker eerst een account aan en schrijf je in op de nieuwsbrief voor je boekt! Mijn vlucht was zo ineens miraculeus 50 euro goedkoper!

2.2 Andere

  1. Megabus
    Megabus rijdt grote afstanden in de Verenigde Staten, Canada en Engeland. Boek je tickets tijdig online, want de prijzen gaan alleen maar omhoog wanneer je korter bij de gewilde vertrekdatum komt.
  2. Flixbus
    Flixbus verzorgt lange afstandsbusreizen in Europa. Dit is een perfect alternatief voor vliegreizen als je wat tijd hebt.
  3. Izy
    Izt is het goedkope broertje van de Thalys. Je reist vanaf 19 euro (of soms zelfs minder) al tussen Parijs en Brussel.
  4. Thalys
    Deze hogesnelheidstrein zet je in een wip af op verschillende plaatsen in Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. Boek snel voor de beste prijzen, of wacht op interessante kortingen.
  5. The Man in Seat Sixty-One
    De man achter deze website houdt van treinreizen. Op zijn website vind je heel goede uitleg over treinreizen in heel wat verschillende landen. Wil je met de trein reizen en vraag je je af hoe en waar je kaartjes kan kopen? Kijk dan zeker eens hier.
  6. Sunnycars
    Sunnycars verhuurt auto's in heel wat landen in de wereld. Zij zijn eigenlijk een tussenpersoon tussen jou en lokale verhuurders. Het grote voordeel van Sunnycars is dat in hun prijs een volledige verzekering is inbegrepen.
  7. Google Maps
    Mensen onderschatten de handigheid van Google Maps. Op enorm veel plaatsen in de wereld kan je het openbaar vervoer perfect uitzoeken via Google Maps.
  8. Rome2Rio
    Als Google Maps het niet kan vinden, kan Rome2Rio het misschien wel! Zij hebben bovendien ook kennis van lange afstandsbussen.
  9. Uber
    Uber is eigenlijk een app om op je GSM te plaatsen. In sommige steden is Uber erg handig, zeker 's nachts, en niet al te duur.
  10. Grab
    Grab is eigenlijk hetzelfde als Uber, maar wordt in Zuid-Oost-Azië gebruikt. In Thailand is het bijvoorbeeld de geknipte manier om in de steden rond te rijden: een half uurtje taxi voor 3 euro, wat een deal!
  11. BlaBlaCar
    Op BlaBlaCar kan je mensen vinden die een bepaald traject met de auto afleggen en nog een of meerdere plaatsjes vrij hebben. Jij kan tegen een klein bedrag dan meerijden. Je kan natuurlijk zelf ook een ritje aanbieden, en zo de kosten delen.
  12. 12go.Asia
    Deze website biedt vervoer aan tussen verschillende plaatsen in Zuid-Oost-Azië. Let wel: natuurlijk nemen zij een procentje, dus sommige dingen zullen ter plaatse goedkoper zijn.
  13. Giant Ibis
    Deze busmaatschappij zet in op lange afstandsreizen doorheen Azië. Ze zijn heel betrouwbaar.
  14. Bookmebus
    Deze website verzamelt het busaanbod in Cambodja. Je kan er ook rechtstreeks bustickets op boeken.


Book Bus Ticket Online With BookMeBus

3. Logies

Ik boek mijn logies altijd op voorhand, ook wanneer ik rondreis. Ik ben niet het type dat ter plaatse zin heeft om bij hotels aan te kloppen om te vragen of er nog een bedje is voor mij. 

Belangrijke opmerking 1: Wanneer je online een hotel, hostel, appartement of woning boekt, kijk dan altijd naar het aantal reviews. Wanneer er minstens 10 mensen het een goede accommodatie vonden, neem ik het aan als mogelijke optie. Er zijn immers slechte mensen actief op het internet, die de mooiste plaatsen aan de laagste prijzen aanbieden. Denk je dat het te goed is om waar te zijn? Dan is het dat allicht ook.

Belangrijke opmerking 2: Ik begin mijn opzoekingen altijd op Booking.com, omdat daar de meeste hotels en hostels opstaan. Ik kijk echter ook altijd eens rechtstreeks op de website van het hotel zelf. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat de prijs daar goedkoper was, maar je weet maar nooit. Je kan natuurlijk altijd het hotel ook rechtstreeks mailen, om te kijken of je een betere prijs krijgt. Dit werkt regelmatig, maar persoonlijk ben ik er te lui voor.

  1. Booking.com
    Booking.com is mijn favoriete website om logies te boeken. De website wordt door veel mensen over heel de wereld gebruikt, dus je hebt er ook veel recensies. Bovendien heeft deze website vaak de goedkoopste online prijzen voor de deelnemende hotels, hostels en appartementen.
  2. Airbnb
    Wanneer je met een groep vrienden op vakantie gaat, of de hotels in de regio duur zijn, of je nu eenmaal eens zin hebt in iets anders, is Airbnb een goede oplossing. Particulieren verhuren hier hun huis, een kamer of een bed. Hier moet je zeker de recensies goed lezen om zeker te zijn dat het een betrouwbare verhuurder is. De klantendienst van Airbnb is wel heel goed, moest er toch iets mislopen.
  3. Hostelworld
    Vind je geen hostel naar jouw zin op Booking.com? Dan kan je altijd eens proberen op Hostelworld, een website die zich op hostels toespitst.
  4. Agoda
    Agoda is ook een heel populaire hotelvergelijkingswebsite. Kijk hier zeker ook eens op in je zoektocht naar logies.
  5. Couchsurfing
    Wil je graag echt contact met lokale bevolking, ben je avontuurlijk ingesteld en niet zo gesteld op je privacy, dan is couchsurfing iets voor jou! Hier lenen mensen hun zetel uit aan reizigers van over heel de wereld, gratis.
  6. Vlaanderen Vakantieland
    Wil je logeren in Vlaanderen? Kijk dan zeker eens op deze website voor leuke hotelletjes en b&b's!
  7. Ardennes Etape
    Deze website heeft veel vakantiehuisjes in de Ardennen in aanbieding, ook voor grote groepen.
  8. Roompot
    Ga je graag naar vakantie-of bungalowparken? Op zoek naar een locatie voor een familieweekendje? Kijk dan zeker eens op deze website voor betaalbare opties.

4. Reisaanbieders

Ik boek zelf het liefste mijn vluchten en hotels apart, maar er zijn natuurlijk ook sites die hele pakketreizen aanbieden. En sommige van die websites snorren overal de beste deals op!

  1. Vakantiepiraten
    Vakantiepiraten verzamelt overal deals, vaak combinaties van vlucht en verblijf. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen als je heel snel kan beslissen!
  2. Srprs.me
    Srprs.me regelt alles voor je: vluchten en hotel! Wat je niet weet? Waar je naar toe gaat! Voor de mensen die graag eens iets heel verrassends doen!

5. Praktische voorbereiding

Vooraleer je op reis vertrekt, zijn er natuurlijk enkele dingen die je moet regelen. Reisadvies checken, vaccinaties halen, de laatste rekeningen betalen,...

  1. Diplomatie België
    De officiële website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken van België verzamelt hier haar reisadviezen en praktische tips voor reizen in alle landen van de wereld. Hier vind je dus officiële informatie, ook omtrent visas. Je kan er ook aangeven wanneer je waar op reis bent, zodat men weet waar je bent wanneer er iets zou gebeuren in het land waar je op reis bent.
  2. Instituut Tropische Geneeskunde
    Ga je op reis naar een tropisch land? Wil je meer weten over wat je kan doen tegen vaak voorkomende ziektes op reis? Raadpleeg dan zeker deze website en spreek er over met je huisdokter.
  3. Furkot
    Plan je een roadtrip, en wil je een mooie planning met reisuren maken? Dan is Furkot de perfecte website! Je kan zoveel tussenstops toevoegen als je wilt.
  4. Select Wisely
    Ga je op vakantie naar een land waar je de taal niet spreekt? Heb jij of iemand van je reisgezelschap een (zware) allergie aan bijvoorbeeld eten, penicilline, latex,... Ben je vegetariër of veganist en wil je echt geen vleesproducten krijgen? Neem dan zeker eens een kijkje op deze website! Je kan er kaartjes laten maken die aangepast zijn aan jouw situatie. De kaartjes zijn van hetzelfde stevige materiaal als een bankkaart en kunnen dus jaren meegaan. Bovendien worden ze professioneel vertaald en staan er ook pictogrammen op, voor mensen die niet kunnen lezen.

6. Reisspullen

Je hebt natuurlijk wel meer nodig dan gewoon je kleren van thuis, om op vakantie te gaan. Van een koffer over oprolbare handdoeken tot een powerbank: hier vind je de winkels waar ik tevreden over ben.

  1. Decathlon
    De Decathlon is een sportwinkel met een heleboel reismateriaal. Ik ben enorm tevreden van alle spullen die ik er kocht, van handdoeken tot wandelschoenen. Ben je van Nederland? Dan shop je op deze website.
  2. Bol.com
    Op Bol.com vind je goede en goedkope reisgidsen, powerbanks, waterflessen,...
  3. Amazon
    Nood aan een speciale reisgids of spullen die je niet meteen op Bol vindt? Op Amazon is bijna alles te koop! 
  4. Multipharma
    Heb je last minute nog wat medicijnen nodig voor je vertrekt en weet je exact wat je nog nodig hebt? Dan kan je ze hier gemakkelijk bestellen. Je kan de medicijnen tegen betaling laten leveren of gratis in een Multipharma-apotheek gaan ophalen.

7. Reistips

Ik baseer de inhoud van mijn reis meestal op papieren reisgidsen. Er zijn wel verschillende websites die ik graag gebruik om ideetjes op te doen!

  1. Tripadvisor
    Ik gebruik Tripadvisor vooral om restaurantjes te zoeken. Ik check ook altijd eens de attracties per stad, om te zien of er nog dingen in staan die mijn reisgids niet vermelden. Je kan hier ook hotels en tours boeken en kaartjes voor musea en attracties kopen.
  2. Lonely Planet
    Ik ben niet zo'n fan van de Lonely Planet gidsen zelf. Hun lay-out en ik werken niet goed samen. Op hun website daarentegen kan je heel veel bezienswaardigheden vinden, met de recente openingsuren. Dit is erg handig voor zaken die geen eigen website (of toch niet in een taal die je begrijpt) hebben, zoals bijvoorbeeld kerken.
  3. Wikipedia
    Je denkt misschien niet meteen aan Wikipedia wanneer je jouw vakantievoorbereidingen maakt. Wikipedia kan je echter heel wat leren over de cultuur in een land of stad en lijst meestal ook meteen de belangrijkste bezienswaardigheden op.
  4. Tips Thailand
    Ga je naar Thailand? Dan is dit echt de website die je eerst eens moet raadplegen. De eigenaars doen hun best om zo veel mogelijk praktische informatie over het land te verzamelen, in een overzichtelijke lay-out.
  5. Inside Cambodia
    Deze handige facebookgroep wordt beheerd door enkele expats die de koude lage landen hebben ingeruild voor Cambodja. Je kan er terecht voor al je vragen waar ik je niet bij kan helpen!

8. Varia

  1. Polarsteps
    Wil je je reis in realtime registreren? Wil je exact weten waar je wanneer was en het thuisfront laten meegenieten? Deze website/app is perfect voor rondreizers!
  2. Instagram
    Natuurlijk kan Instagram niet ontbreken. Buiten je foto's posten, kan je ook zoeken op de plaats waar je bent en zo nieuwe plekken ontdekken!
  3. Pinterest
    Pinterest is een bron van inspiratie voor bestemmingen, leuke bezienswaardigheden en verborgen hotspots.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram