Koh Rong Samloem

Ik dacht altijd dat ik geen eilandmens was. In de zon liggen geeft me zenuwen. In Thailand heb ik mijn mening drastisch moeten herzien. Ik hou van het eilandleven. Het zuigt je binnen en laat je nooit meer los. Pas op, ik lig nog steeds zelden in de zon. Je zal me eerder uren in het water vinden, al snorkelend. En daarna lezend in een hangmat. 

Dat was meteen ook mijn grootste vereiste voor de keuze van mijn eiland in Cambodja: ik moest er goed kunnen snorkelen, rechtstreeks van op het strand. Kwestie van niet altijd een boot of tour te moeten boeken als ik visjes wou zien. De keuze was niet makkelijk, gezien er niet zo veel geschreven is over de Cambodjaanse eilanden en al zeker niet over snorkelen. Uiteindelijk kwam ik bij Koh Rong Samloem uit en daar was ik erg tevreden mee. Koh Rong Samloem wordt trouwens soms ook als Koh Rong Sanloem geschreven en al eens uitgesproken als Koh Rong Samlam of Sanlam. Het is een extreem rustig eiland zonder wegen. Bereid je voor op back to basics, rust en veel liefde.

Lees zeker voor je vertrekt de landenpagina van Cambodja, zodat je je goed kan voorbereiden!

1. Heen en terug

De ferry naar Koh Rong Samloem vertrekt vanuit Sihanoukville. Sihanoukville was ooit een fijne badstad met een backpackersvibe. Tegenwoordig is het een bouwput, vol halfafgewerkte gebouwen die de Chinezen hebben achtergelaten na het verbod op online gokken. Het is een troosteloze bedoening, dus regel je transport zo, dat je minimale wachttijd in "Shitville" hebt.

Vanuit Siem Reap kan je gemakkelijk de nachtbus van Giant Ibis naar Sihanoukville nemen. Boek deze bus wel enkele dagen op voorhand, want hij is meestal uitverkocht. Je kan via de website je slaapplaats kiezen. Reis je alleen, dan raad ik je aan om zeker een van de enkele bedjes te nemen. Ze zijn extreem smal, maar de dubbele bedjes zijn ook effectief dubbele bedden, dus dan kan je naast iemand vreemd liggen. Verder raad ik je aan om niet te veel handbagage mee te nemen op de bus, omdat de bedden erg smal zijn, en al je spullen bij jou in bed moeten passen. De rit is lang en hobbelig, maar al bij al nog relatief aangenaam. Giant Ibis staat ook bekend om zijn goede service en relatief goede chauffeurs, dus neem zeker deze maatschappij voor zo'n lange rit. Je kan deze bus normaal gezien ook vanuit Phnom Penh nemen, maar dan stap je midden in de nacht op.

Vertrek je vanuit andere steden of ga je bijvoorbeeld na je eilandbezoek naar Kampot (zoals ik), dan kan je minibusjes boeken via bookmebus. Wees gewaarschuwd: het verkeer rond en in Sihanoukville zit altijd vast. Je komt allicht veel te laat aan en vertrekt ook nog eens te laat. De nachtbus heeft gelukkig dit probleem niet. Via deze knop kan je bestellen op bookmebus:
Book Bus Ticket Online With BookMeBus

Eens je in Sihanoukville bent, moet je natuurlijk nog de ferry nemen. Voor Koh Rong Samloem stoppen er ferry's in M'pay Bay en Saracen Bay. Je moet dus op voorhand uitdokteren waar je wilt verblijven. Als je naar Mad Monkey, Lazy Beach of Sunset Beach gaat, moet je ook de ferry naar Saracen Bay nemen.

Als je met Giant Ibis de nachtbus hebt genomen, kan je meteen op hun kantoortje ferrytickets kopen aan de normale prijs, en zit je normaliter al tegen 8u met je kont op de ferry, onderweg naar het paradijs! Je kan ook je ferrytickets kopen aan de balie aan de pier. De bussen stoppen een beetje van de pier, maar Giant Ibis brengt je met tuktuks naar ginder. Het is zo'n 15 minuutjes lopen, dus dat kan ook wel. Je moet gewoon altijd heel duidelijk zeggen waar je moet zijn, dan duwen ze jou wel op de juiste ferry.

Een ferryticket naar Koh Rong Samloem en terug kost 22 dollar. Je moet de datum van je terugkeer nog niet invullen. Wanneer je terug wilt naar het vasteland, ga je een dag op voorhand naar de pier, om je plaatsje te reserveren. Hou dus heel goed het ticketje voor de terugkeer bij, of je moet een nieuw ticket kopen! De ferry's naar Koh Rong Samloem vertrekken tussen 8u en 17u, zorg er voor dat je dus zeker niet te laat in Sihanoukville aankomt. De ferry's van Koh Rong Samloem naar Sihanoukville vertrekken ongeveer tussen 9u en 15u30. Dit kan je best ter plekke navragen. Als de zee ruw is, kan het zijn dat de ferry's niet vertrekken.

2. Verplaatsen

Wil je tussen de verschillende stranden en baaien van Koh Rong Samloem reizen, dan kan je voor 5 dollar een bootje huren op het strand. Er staan genoeg bordjes die je de uren meedelen. Als je logeert in Mad Monkey of op Lazy Beach of Sunset Beach, kan je aan je hotel/hostel vragen of zij een ferrydienst van en naar Saracen Bay hebben.

De Fransen hebben ooit wegen aangelegd op Koh Rong Samloem, maar deze zijn al terug opgeslokt door de jungle. Je kan je dus niet zomaar van de ene plek naar de andere verplaatsen.

Vanuit Saracen Bay kan je ook naar Lazy Beach hiken. Zorg ervoor dat je een trekrugzak bijhebt, want met een koffer red je het niet. De hike duurt zo'n 40 minuten en zou over een deftig pad moeten zijn. Vergeet niet op tijd te vertrekken, want om 18u is het donker, en dan wil je niet in de jungle lopen. 

Het is ook mogelijk om naar Sunset Beach te hiken vanuit Saracen Bay. Deze wandeling duurt zo'n 45 minuten maar zou een vrij lastige klim zijn, met een steile helling. Ook hier is een trekrugzak, goed schoeisel en een tijdig vertrek dus aangeraden.

3. Reisperiode

Wanneer de zee wild is, varen de relatief kleine ferry's niet naar Koh Rong Samloem. In het laagseizoen zijn ook heel veel van de accomodaties op het eiland gesloten. Ik kwam er midden november aan en dit was het begin van het hoogseizoen. Zelfs toen waren niet alle accomodaties open en was het eiland erg rustig. Ik vond dit wel aangenaam, maar ik denk dat je Koh Rong Samloem best vanaf begin december bezoekt tot maart. Vanaf maart tot mei zou er ook nog genoeg leven moeten zijn, maar dan kan het ook erg heet zijn.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

 • Zonnecrème en andere huidproducten: In veel huidproducten en zonnecrèmes in Cambodja zit whitening, om je huid wit te maken. Niet meteen wat de meeste Westerlingen willen! Bovendien zijn alle spullen op het eiland nogal duur, en dit wil je zeker zelf meenemen.
 • Anti-muggenspul: Je bent omringt door water, dus dit brengt meteen ook een heleboel muggen mee! Bovendien is het niet zeker dat je aan anti-muggenspul raakt op het eiland.
 • EHBO-kitje: Dit is altijd handig om mee te nemen op reis, maar op Koh Rong Samloem heb je ook nog eens geen dokter.
 • Slippers: Handig voor in de douche en op het strand. Het is er niet overal even schoon.
 • Snorkelschoenen (of hier voor Nederlandse webshop): Deze schoenen zijn een must als je graag in zee of watervallen gaat spetteren, snorkelvinnen zijn erg schadelijk voor koraal. Bovendien zijn er best veel zeeëgels op sommige plaatsen in Koh Rong Samloem.
 • Snorkelsetje: Je kan er altijd huren, maar ik vind het toch veel aangenamer om mijn eigen set bij te hebben.
 • OordopjesOp M'Pay Bay stoppen de feestjes meestal om middernacht, op Saracen Bay kan dit heel wat later zijn. Veel accomodaties zijn nogal gehorig, dus oordopjes zijn fijn. Ook om de geluiden van de ventilatoren uit te filteren, is dit handig.
 • Drinkbus met filter: Om te vermijden dat je tientallen plastiek flesjes moet kopen, raad ik deze drinkbus aan. Je kan er kraantjeswater en zelfs water uit een zoetwaterstroom of poel in doen er komt zuiver drinkwater uit! Bovendien is het water op het eiland zeker niet veilig en zijn er weinig winkels. Op deze manier heb je altijd je voorraad bij.
 • Powerbank: Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best op het vasteland. Niet alle accomodaties hebben voldoende stopcontacten en ook de stroom durft wel eens uitvallen op Koh Rong Samloem. Een powerbank is dus erg handig.
 • Cambodjaanse sim-kaart: In 2019 was er op niet zo veel plaatsen deftige wifi op Koh Rong Samloem. Een simkaartje van SMART geeft je echter perfect 4G bereik!
 • Snacks: Zeker in M'pay Bay zijn er niet echt winkels. Het is dus wel fijn om wat snacks van het vasteland mee te nemen naar het eiland. Er zijn genoeg restaurantjes, maar als je laat nog honger hebt, heb je beter je eigen voorraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram